FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 19 februari 2023

Random Pics van de Dag #864

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

AI Picture Gallery #126

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Gouden Zweedse dubbelslag op slotdag WK biatlon

In het Duitse Oberhof is zondag het wereldkampioenschap biatlon afgesloten. Dat had ook niet veel later moeten gebeuren: zoals ook hier in Nederland is de winter er eigenlijk al tijden voorbij, dus naast het parcours was al nauwelijks sneeuw meer te vinden. De massastarts stonden zondag nog op het programma en dat werden nog wel twee prachtige wedstrijden als slotakkoord van het WK.

Mannen
Fabien Claude uit Frankrijk en de Zweed Sebastian Samuelsson begonnen met tien treffers bij het liggend schieten, terwijl de Fransman Emilien Jacquelin zich ondanks één misser bij hen voegde. Topfavoriet Johannes Thingnes Bø liet twee keer een schijf staan, maar bij de derde schietbeurt nam de Noor de leiding over met vijf treffers.

Samuelsson schoot nog eens alles om en volgde, terwijl hij in de voorlaatste ronde bijna bijgebeend werd door landgenoot Martin Ponsiluoma - tot dat moment goed voor twee missers. Bij de laatste schietbeurt ging Bø nog eens de fout in, terwijl Ponsiluoma en Samuelsson vijf keer doel troffen en dus iets voor de Noor de slotronde in konden duiken.

Bø leek het gat wel te kunnen dichten, gezien zijn superieure snelheid op de ski's dit WK, maar daar kwam een keer een einde aan: hij moest zich gewonnen geven tegen de twee Zweden. Ponsiluoma moest op zijn beurt het hoofd buigen voor Samuelsson, die een matig seizoen volledig goed wist te maken met een prachtige wereldtitel, voor Ponsiluoma en Bø - de Noor eindigde het WK wel met vijf keer goud, één keer zilver en één keer brons.

Vrouwen
De Zweedse Linn Persson begon erg lekker met tien treffers bij het liggend schieten, hoewel ze de Française Anaïs Chevallier-Bouchet en Lisa Theresa Hauser uit Oostenrijk met eveneens tien rake schoten achter zich aan kreeg. Chevalier bleef alles raken en pakte zo na de derde schietbeurt de leiding, maar landgenote Julia Simon zat er ondanks haar twee missers vlak achter.

Simon en Chevalier-Bouchet kwamen samen aan bij de laatste schietbeurt, met de Noorse Ingrid Landmark Tandrevold en de Zweedse Hanna Öberg - goed voor respectievelijk één en twee missers - in de buurt. De twee Franse dames schoten één keer mis, Öberg en Tandrevold raakten de laatste vijf schijven allemaal en doken zo eerder de slotronde in.

In die laatste ronde haakte Chevalier-Bouchet af bij Simon, die 'het' echter ook niet meer had: na een fel duel met Tandrevold waren de benen volledig leeg en moest ze de Noorse laten gaan. Die leek nog even heel dicht bij Öberg te komen, maar dat lukte net niet meer: goud voor Öberg op een Zweedse topdag, voor Tandrevold en Simon. Een extra mooie medaille voor Tandrevold, die vorig jaar op de Olympische Spelen op weg was naar eremetaal, maar in de slotronde in elkaar zakte en op moest geven.

Uitslag Ajax - Sparta

Ajax heeft een makkelijke overwinning geboekt tegen Sparta. In de Johan Cruijff Arena kwamen de Amsterdammers geen enkel moment in de problemen en won het vervolgens met 4-0.

Na zes minuten kwam Ajax al op voorsprong in de Johan Cruijff Arena dankzij Dusan Tadic. De aanvoerder van de Amsterdammers werkte een volley van Davy Klaassen binnen. Ook bij de 2-0 was Tadic betrokken. De 34-jarige Serviër bediende in het strafschopgebied Kenneth Taylor, waarna de middenvelder binnenschoot.

Sparta probeerde het nog wel, maar kon geen vuist maken, waarna Ajax in de tweede helft nog uitliep naar 4-0. Eerst maakte Tadic vanuit een strafschop de 3-0, en uit een directe vrije trap zorgde Mohammed Kudus voor de eindstand.

Door de zege stijgt Ajax naar de tweede plaats op drie punten achterstand van koploper Feyenoord. Sparta blijft op een knappe zesde plaats staan.

Medvedev wint ABN Amro Open na winst tegen Sinner

Daniil Medvedev heeft zondag de de vijftigste editie van het ABN AMRO Open op zijn naam geschreven. De Rus was in de finale in Ahoy in drie sets te sterk voor de Italiaan Jannik Sinner: 5-7, 6-2 en 6-2.

Jannik Sinner wist de eerste set nog te winnen tegen Daniil Medvedev. De jonge Italiaan, die in de halve finale nog de Nederlander Tallon Griekspoor versloeg, wist bij een stand van 5-5 de service van de Rus te breaken en serveerde het vervolgens uit. 

In set twee en drie was Medvedev duidelijk beter. De voormalig nummer één van de wereld ging beter spelen en pakte eenvoudig de tweede set met 6-2. Ook in set drie was de Rus duidelijk beter dan de Italiaan en ook die wist hij te winnen met 6-2. Voor Medvedev is het de eerste keer dat hij wint in Rotterdam en in totaal de zestiende ATP-titel uit zijn carriere.

Historische WK-medaille Griekse skiër Ginnis, Kristoffersen wereldkampioen slalom

In het Franse Courchevel is zondag het wereldkampioenschap alpineskiën afgesloten. De mannen werkten zondag de slalom af en dat werd een bijzonder spannende wedstrijd, inclusief een mooi stukje wintersporthistorie.

De Zwitserse kanshebber Loïc Meillard opende run één, maar lag er na drie poortjes al uit. Manuel Feller uit Oostenrijk startte als vierde en zijn tijd zou door niemand meer verbroken worden in de eerste manche. Lange tijd stonden de Noor Lucas Braathen (+0,13) en Linus Strasser uit Duitsland (+0,14) er als enigen écht bovenop, maar later kwam daar de verrassende Griek AJ Ginnis bij: de van de VS naar Griekenland overgestapte Ginnis benaderde Feller ook tot op 0,13 seconden, net als Braathen. Sebastian Foss-Solevaag uit Noorwegen volgde op 0,35 seconden, voor de Italiaan Alex Vinatzer (+0,44), Fabio Gstrein voor Oostenrijk (+0,56) en thuisfavoriet en olympisch kampioen Clement Noël (+0,64).

In run twee zakte Noël een plekje terug: de Noor Henrik Kristoffersen, zestiende na één run, was 0,41 seconden sneller. Gstrein leverde maar liefst tien plekken in, Vinatzer kwam op 0,38 seconden achter Kristoffersen terecht. Verdedigend wereldkampioen Foss-Solevaag was zijn titel na run twee definitief kwijt, de Noor leverde veertien plekken in. Strasser was snel onderweg, maar leverde onderin toch teveel in: op 0,69 seconden viel hij vijf plekken terecht in het klassement.

De net op tijd van een blessure herstelde Braathen was geweldig onderweg, maar maakte halverwege een grote fout en verloor zo aan de finish alsnog vijf posities - Kristoffersen was zo inmiddels zeker van een medaille. Ginnis gooide zich als een dolle naar beneden en leverde weliswaar in op Kristoffersen, maar pakte wél plek twee en met alleen Feller te gaan was een historische Griekse medaille dus zeker. Feller wist het niet af te maken en zakte met 0,67 seconden terug naar plek zeven. Kristoffersen pakte zo de wereldtitel, zilver was voor Ginnis en Vinatzer pakte het brons.

Turkije staakt groot deel reddingsoperaties in aardbevingsgebied

Ongeveer twee weken na de aardbeving in het Turks-Syrische grensgebied die aan meer dan 46.000 mensen het leven kostte, zijn de reddingsoperaties in bijna alle getroffen provincies in Turkije opgeschort. De Turkse civiele bescherming kondigde aan dat reddingsteams alleen nog worden ingezet in de twee provincies Hatay en Kahramanmaras.

Er zijn de afgelopen 24 uur geen overlevenden meer aangetroffen. In Turkije en Syrië worden nog steeds duizenden mensen vermist. Gezien de lage temperaturen en het verstrijken van de tijd zijn hun overlevingskansen echt zeer klein.

Ondertussen is een hulpkonvooi van AZG vertrokken naar het door rebellen bezette Syrische aardbevingsgebied. Volgens de organisatie zijn 14 vrachtwagens vanuit Turkije de grens overgestoken en op weg naar Noordwest-Syrië. Activisten en hulpverlening in deze door rebellen beheerste gebieden hadden geklaagd over het gebrek aan hulp van de Verenigde Naties na de aardbeving. De directeur van het Wereldvoedselprogramma beschuldigde de rebellen gisteren van het blokkeren van hulp aan de slachtoffers van de aardbeving.

Volgens de Verenigde Naties zijn zeker 8,8 miljoen mensen in Syrië getroffen door de aardbeving. Plaatsvervangend Syrië-gezant Rochdi schreef op Twitter dat de meesten van hen waarschijnlijk humanitaire hulp nodig hebben.

Uitslag Go Ahead Eagles - FC Twente

FC Twente is voorlopig afgehaakt in de strijd om de landstitel. Het verloor vandaag in Deventer met 2-0 van de Go Ahead Eagles en heeft nu een achterstand van negen punten op koploper Feyenoord.

Twente, dat het moest doen zonder de zieke Pröpper en de geblesseerde Zerrouki, kwam al na zes minuten op achterstand. Rommens dacht een voorzet te geven maar omdat niemand verder de bal raakte zeilde die zomaar in het doel. Na een nieuwe voorzet van Rommens taste keeper Unnerstall mis waardoor Lidberg zelfs de 2-0 kon binnen koppen. De achterstand zorgde voor kennelijk voor frustratie bij de meegereisde aanhang van FC Twente en nadat er vuurwerk en stoeltjes op het veld werden gegooid werd de wedstrijd een half uur gestaakt.

In het restant van de wedstrijd ging Twente op jacht naar de treffers maar zonder veel overtuiging. Er waren wel kansjes voor isidjan,Cerny en Steijn maar de nederlaag kon geen moment voorkomen worden.

Go Ahead Eagles

2 - 0

FC Twente

 6' Rommens
 16' Lidberg
   
 
 Gele kaart: , Vlap, (FC Twente)
 
Stadion: De Adelaarshorst, Deventer
Toeschouwers: 9.848
Arbiter: Oostrom
 
Opstelling:   Opstelling:
De Lange
Deijl
Amofa
Nauber
Fontán
Willumsson (Fernandes/ 34)
Idzes
Rommens
Adekanye (Oppegard/ 78)
Stokkers (Sow/88)
Lidberg
  Unnerstall
Brenet
Hilgers
Bruns (Sampsted/46)
Smal
Cerný
Kjölö
Steijn (Rots/71)
Salah-Eddine (Vlap/ 46)
Misidjan (Ugalde/71)
v.Wolfswinkel

Uitslag FC Utrecht - PSV

PSV nieuw puntenverlies geleden in de strijd om de landstitel. Op bezoek bij FC Utrecht werd het 2-2 en is het verschil naar Feyenoord inmiddels opgelopen tot zes punten.

FC Utrecht-aanvaller Othman Boussaid opende na ruim een half uur fraai de score in De Galgenwaard. PSV wist in de eerste helft nog terug te komen tot 1-1. Luuk de Jong bediende de helemaal vrijstaande Johan Bakayoko en zorgde voor de gelijkmaker.

In de tweede helft ging PSV op zoek naar de 1-2. Eerst werd nog een doelpunt van aanvoerder De Jong afgekeurd en later leek een nieuw doelpunt van de PSV-aanvaller ook niet door te gaan, maar na het bekijken van de beelden stond hij net geen buitenspel en kwam PSV op 1-2. Snel na de voorsprong stond het alweer gelijk via Sander van de Streek. Dat zou ook de eindstand zijn.

Door nieuw puntenverlies is het verschil tussen PSV en Feyenoord inmiddels opgelopen naar zes punten en staat de ploeg van Ruud van Nistelrooij, die vandaag afwezig vanwege ziekte, op een vierde plaats. Fc Utrecht is terug te vinden op een zevende plaats.

Femke Bol verbreekt 41 jaar oud wereldrecord in Apeldoorn

Tijdens het Nederlands kampioenschap indooratletiek in het Apeldoornse Omnisport heeft Femke Bol alle ogen van de atletiekwereld op zich gericht gekregen. De Nederlandse superster liep op de 400 meter een jarenlang bijna onbreekbaar geacht wereldrecord uit de boeken.

De Tsjechoslowaakse Jarmila Kratochvilova liep in 1982 in Milaan naar een tijd van 49,59 seconden en verbrak daarmee haar eigen wereldrecord van een jaar eerder (49,64). Sindsdien liep alleen de Tsjechoslowaakse zelf nog een keer onder de 50 seconden, deed landgenote Tatana Kocembova dat in 1984 ook nog twee keer en Natalya Nazarova uit Rusland in 2004 ook nog.

Vervolgens kwam er Femke Bol, die op 11 februari dit jaar in het Franse Metz al een sensationele 49,96 liet noteren, maar daar bleef het niet bij. In Apeldoorn gingen alle remmen los voor Bol, die woensdag haar 23e verjaardag viert: met een geweldige slotronde snelde ze naar een bizarre tijd van 49,26 seconden, waarmee Kratochvilova - al decennia een van de meer verdachte atletes uit het Oostblok - op de 400m indoor uit de boeken is.

Lieke Klaver ging in het kielzog van Bol overigens bijzonder sterk mee en liep een dik persoonlijk record van 50,34 seconden, terwijl Cathelijn Peeters in 53,11 seconden als derde finishte.

Minister Van Gennip heeft begrip voor stakingsacties

Opnieuw gaan vuilnismannen komende week in staking voor een betere beloning, ditmaal in Amsterdam en Maastricht. Bij WNL op Zondag spreekt minister Karien van Gennip (SZW) haar begrip uit voor deze stakingsacties. Van Gennip: "Wat je hier ziet is een uitvloeisel van jarenlang laissez faire. In Nederland heeft 40 procent van de mensen geen vast contract en verdienen het minimumloon per uur." Meer hierover bij WNL.

Maar ze benoemt ook een groot minpunt van de stakingen van de gemeenteambtenaren, het niet ophalen van vuilnis heeft een effect op de hygiëne en daardoor ook op de volksgezondheid.

Niets mis met Noordzeevis: 'Eigen vis eerst'

Maar een klein deel van de Noordzeevis belandt in Nederland op het bord, het meeste gaat nu naar het buitenland. Lokale ondernemers zien dit graag anders en willen de Noordzeevis uit Scheveningen meer promoten. De minidocumentaire ‘Eigen vis eerst’ van Omroep West laat zien hoe er moeite wordt gedaan om de ‘Scheveningse vis’ meer landelijke bekendheid en waardering te geven.


Polls; kleine winst BBB en VVD, geen meerderheid coalitie EK, inzicht polarisatie

De peiling van Maurice de Hond laat deze week opnieuw een aantal kleine verschuivingen zien in politieke voorkeur. In de Tweede Kamer klimt BBB verder omhoog en de VVD lijkt een zetel af te pikken van JA21.

Als Peil.nl dit vertaalt naar een prognose van de zetelverdeling in de Eerste Kamer zien we dat de regering 5 zetels naar beneden duikelt naar 27, nog verder weg van de meerderheid van 38 zetels.

De Hond heeft de kiezers een lijstje van 12 crises voorgelegd met de vraag over welke 3 crises ze zich het meeste zorgen maken. Dit resulteerde in een overzicht van de mate van zorgen maken gerelateerd aan het stemgedrag van de kiezer.

Er zijn overzichten van:

  • De opwarming van de aarde en de sterke toename van het aantal immigranten
  • De prijsstijgingen en de polarisatie in de samenleving
  • De oorlog in Oekraïne en de onmacht van politiek om problemen op te lossen

Hieronder het eerste overzicht, de andere overzichten zijn in te zien op peilingen.nl (naar beneden scrollen).

Verdere tweets over dit onderwerp door derden:

Carnavalsvierders vinden dode fietser (19) op de weg

Op de Leidsevaart in Noordwijkerhout heeft in de nacht van zaterdag op zondag (18 op 19 februari) een dodelijk ongeval plaatsgevonden. Daarbij is een fietser om het leven gekomen. Het onderzoek naar de toedracht is in volle gang en de politie komt graag in contact met getuigen.

Het slachtoffer is een 19-jarige man uit Hillegom. Hij is omstreeks 02.30 uur door fietsers en een automobilist aangetroffen op de Leidsevaart. Ondanks de hulp die er direct geboden is en vervolgens de inspanningen van de hulpdiensten, is het slachtoffer ter plaatse overleden.

Wat er vlak na twee uur 's nachts precies is gebeurd, is onbekend. Er werd groot alarm geslagen omdat men vreesde voor meer slachtoffers. Duikers van de brandweer werden ingeschakeld die de vaart naast de weg hebben doorzocht op andere mogelijke slachtoffers. Er is hierbij niets gevonden.

Er zou glas zijn aangetroffen op de weg volgens getuigen. De politie heeft de zaak in onderzoek waarbij een aanrijding niet wordt uitgesloten. Getuigen worden opgeroepen zich te melden bij de politie.

Hugo De Jonge: 'CDA gaat niet samenwerken met PVV in Limburg'

Volkshuisvestingminister Hugo de Jonge (CDA) ziet er niets in om op provinciaal niveau weer samen te gaan werken met de PVV. "Het is geen goed idee om dat te doen", zei hij in het televisieprogramma Buitenhof.

In De Limburger werd afgelopen week gemeld dat de VVD en het CDA in Limburg graag zouden samenwerken met de PVV na de provinciale statenverkiezingen. Daar lijkt het CDA nu anders over te denken.

Israëlische luchtmacht bombardeert doelen nabij Damascus

Israël heeft jarenlang herhaaldelijk luchtaanvallen uitgevoerd in het door burgeroorlog verscheurde Syrië. Nu zijn er doelen aangevallen nabij de hoofdstad Damascus. Volgens berichten zijn er verschillende doden en gewonden. Het doel zouden Iraanse en Libanese milities zijn geweest.

Volgens Syrische bronnen vielen Israëlische gevechtsvliegtuigen 's nachts doelen nabij de hoofdstad Damascus aan, waarbij verschillende mensen om het leven kwamen. Volgens het Syrian Observatory kwamen 15 mensen om het leven en meldde het Syrische staatsagentschap Sana vijf doden. Er vielen ook meerdere gewonden.

Israël heeft Iraanse en Libanese milities aangevallen, meldde het Syrian Observatory. De Israëlische aanval vond plaats in de buurt van een Iraans cultureel centrum. Hierbij werd een woongebouw verwoest. er kwam een raket op een rotonde terecht waarbij een vrouw werd gedood. Sana meldde dat Israëlische raketten ook woongebieden raakten. Vier burgers en een soldaat werden gedood en 15 andere burgers raakten gewond, waarvan sommigen ernstig. Ook zouden verschillende huizen zijn verwoest.

De Syrische televisie toonde beelden van vernielde gebouwen en meldde dat het hoofdkwartier van Iraanse milities in de hoofdstad was geraakt. Bij Damascus werd het hoofdkwartier van een Syrische divisie aangevallen. Het was de zwaarste luchtaanval sinds begin dit jaar. De informatie kon aanvankelijk niet onafhankelijk worden geverifieerd. 

Sinds het begin van de Syrische burgeroorlog in 2011 heeft Israël honderden luchtaanvallen uitgevoerd op het door oorlog verscheurde buurland. Deze zijn gericht op Syrische regeringstroepen, door Iran gesteunde eenheden en de sjiitische Hezbollah-militie.

Hongarije ziet Rusland niet als bedreiging

Hongarije is terughoudend om de EU-sancties tegen Rusland te steunen. Premier Orban onderhoudt al jaren een hechte band met Moskou. In zijn "State of the Union' toespraak pleit hij ervoor de economische banden met Moskou niet te verbreken.

De Hongaarse premier Viktor Orban wil de economische betrekkingen van zijn land met Rusland behouden. "We stellen dit ook voor aan onze bondgenoten", zei de rechts-nationalistische regeringsleider zaterdag in zijn jaarlijkse State of the Nation-toespraak. De Hongaarse regering vindt de opvatting dat Rusland een bedreiging vormt voor de veiligheid van Hongarije of Europa niet realistisch. 

Europa staat op het punt "in oorlog af te drijven", zei Orban. Europa "is al in een indirecte oorlog met Rusland." Er is maar één mogelijkheid: "We moeten buiten de oorlog blijven", zei hij. "Het zal niet gemakkelijk zijn als NAVO- en EU-lid, want iedereen lijkt voor oorlog te kiezen."

Tegelijkertijd erkende Orban dat Hongarije geïsoleerd is binnen westerse allianties vanwege zijn Ruslandbeleid. In het "vredeskamp" waren er nog maar twee over: "Hongarije en het Vaticaan". Duitsland is daarvoor verantwoordelijk, zei hij. Onder de indruk van een mentaliteitsverandering in Duitsland zijn ook andere landen gezwicht voor druk van buitenaf en overgeschakeld naar het "oorlogskamp", waarvan Berlijn zich aan het hoofd heeft geplaatst. 

"Aanvankelijk leverden de Duitsers geen wapens, maar alleen helmen", vervolgde Orban. Maar al snel zullen Duitse Leopard-tanks "door Oekraïens grondgebied naar het oosten, naar de Russische grens" rollen. "Misschien zijn de oude kaarten er nog," zei hij, verwijzend naar de aanvalsoorlog van Hitler tegen de voormalige Sovjet-Unie.

Het EU- en NAVO-land Hongarije steunt met enige tegenzin de EU-sancties tegen Rusland. De autoritaire Orban onderhoudt sinds zijn aantreden in 2010 vriendschappelijke betrekkingen met de Russische heerser Vladimir Poetin. Zelfs nadat de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne bijna precies een jaar geleden begon, bekoelden de betrekkingen tussen Boedapest en Moskou niet echt. De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto bleef zijn Russische collega Sergey Lavrov ontmoeten.

Noord-Korea tevreden over raketlancering

Noord-Korea zegt tijdens een korte oefening de operationele gereedheid van zijn eigen intercontinentale ballistische raketten (ICBM) te hebben aangetoond. Zaterdag vuurde de verantwoordelijke eenheid een Hwasongpho-15 ICBM af in de richting van de Japanse Zee (Koreaans: Oostzee), meldden staatsmedia. Na een vlucht van 989 kilometer bereikte de raket met succes zijn doel in zee.

ICBM's worden beschouwd als het belangrijkste wapen om kernbommen mee af te schieten. Alle tests met ICBM en andere ballistische raketten zijn door VN-besluiten verboden. 

De raketlancering door Noord-Korea is zaterdag gefilmd door het Zuid-Koreaanse leger. De generale staf van Zuid-Korea beschuldigde het buurland van een "ernstige provocatie". Ook de G7-landen veroordeelden de hernieuwde lancering van een ICBM in de sterkst mogelijke bewoordingen. De test is "een flagrante schending van de resoluties van de VN-Veiligheidsraad" en bedreigt de regionale en internationale vrede en veiligheid, aldus het Japanse voorzitterschap van de Group of Major Industrialized Nations. Het "roekeloze gedrag" van Noord-Korea vereist een eensgezind antwoord van de internationale gemeenschap, inclusief verdere duidelijke maatregelen van de VN-Veiligheidsraad.

Noord-Korea is onderworpen aan strenge internationale sancties vanwege zijn kernwapenprogramma. Het conflict op het Koreaanse schiereiland is sinds vorig jaar weer explosief. Ondanks het verbod door VN-resoluties, heeft Noord-Korea de reikwijdte en hoeveelheid van zijn rakettesten verhoogd. Zuid-Korea en de VS hebben hun gezamenlijke manoeuvres volledig hervat.

Dode (24) bij steekincident in Hardenberg

Bij een steekincident in het AZC in Heemserveen (gemeente Hardenberg) op zaterdag 18 februari is een 24-jarige man om het leven gekomen. Er is direct een 23-jarige verdachte aangehouden. Beide personen verbleven in het AZC.

Omstreeks middernacht kreeg de politie een melding van het steekincident in een pand aan de Jachthuisweg in Heemserveen. Ter plaatse is eerste hulp geboden aan het slachtoffer. Helaas is het slachtoffer aan zijn verwondingen overleden. Op basis van informatie kon de politie direct de verdachte aanhouden in het pand. Hij wordt verdacht van moord, danwel doodslag.

De politie is direct een uitgebreid onderzoek gestart naar wat er zich precies heeft afgespeeld en wat de aanleiding is van het steekincident. Op dit moment is het onderzoek nog in volle gang en doen ze geen nadere mededelingen.

Uitslag Cambuur - sc Heerenveen

sc Heerenveen heeft de Friese derby tegen Cambuur Leeuwarden. In Leeuwarden kwam Cambuur nog wel met 1-0 op voorsprong, maar uiteindelijk wist Heerenveen met 1-2 te winnen.

Cambuur kende een droomstart in de Friese derby. In de eerste minuut wist Bjorn Johnsen op knappe wijze te scoren. Michael Breij kreeg snel daarna de kans om op 2-0 te koren, alleen raakte de aanvaller van Cambuur de bal niet goed en halverwege de eerste helft zorgde Osame Sahraoui voor de gelijkmaker.

In de tweede helft had Heerenveen de overhand en kwam ook op voorsprong. Simon Olsson zijn kopbal werd nog gered door de doelman van Cambuur, maar uit de rebound via de lat wist Milan van Ewijk met een omhaal te scoren. Cambuur ging wat opportunistischer en kreeg daarbij wat kansen onder meer via invaller Roberts Uldrikis, maar die werd gepakt door de doelman van sc Heerenveen.

Door de nederlaag blijft Cambuur laatste in de eredivisie, terwijl Heerenveen naar de achtste plaats stijgt.

Lies of P komt in augustus uit

Soulslike actie-RPG Lies of P wordt in augustus uitgebracht voor PlayStation 5, Xbox Series, PlayStation 4, Xbox One en pc via Steam, zo hebben uitgever Neowiz en ontwikkelaar Round8 Studio aangekondigd. Het zal ook beschikbaar zijn via Xbox Game Pass.

Lies of P speelt zich af in in een Belle Époque-wereld. Jij speelt als Pinocchio die wakker wordt door de stem van The Lady. In de stad Krat zijn alle poppen tot leven gekomen en veranderd in monsterlijke wezens. De inwoners zijn gevlucht, gedood of ondergedoken. Jij wil weten wat er gebeurd is en waarom alle poppen zo kwaadaardig zijn geworden. Om daar antwoord op te krijgen heb je je maker, Geppetto nodig.

In onze preview merkten we al dat Lies of P de Bloodborne-sfeer goed benaderd.

Diablo IV open bèta aangekondigd

Blizzard Entertainment organiseert van 24 tot 26 maart een open bètatest voor Diablo IV op alle platforms, zo maakte het bedrijf bekend. Early Access tot de open bètatest, die beschikbaar is voor gebruikers die de game pre-orderen, loopt van 17 tot 19 maart.

De open bètatest bevat zowel de proloog als de eerste act dat zich afspeelt in de zone "Fractured Peaks". Personages kunnen levelen tot level 25, en alle hoofdmissies en zijmissies in dat gebied zijn beschikbaar. Voor spelers met early access wordt de voortgang in de bèta overgedragen tussen de twee bètaweekenden.

Diablo IV komt op 6 juni uit voor PlayStation 5, Xbox Series, PlayStation 4, Xbox One en pc via Battle.net.

FOK! Wat een weer: eerst regen, later droog

winterbanner

Goede morgen!

Er trekken nog wat regenbuitjes over het land richting Duitsland. Daarna is en blijft het voorlopig even droog. Dat mag ook wel even want in de afgelopen 24 uur is het enkel in het uiterste zuidwesten droog gebleven. De meeste neerslag viel in het oosten en noordoosten. Als de buien het land uit zijn gaat in het noorden de zon schijnen. De wind is hierbij matig, aan de kust soms vrij krachtig. Ook vanmiddag is het droog bij zo'n 9 graden.

Vanavond klaart het verder op en is er landinwaarts weinig wind, aan de kust een matige wind, soms vrij krachtig. In de nacht naar maandag is het tevens droog, net als maandag overdag. Maar dat lees je morgen in een nieuw weerbericht. Tot dan!

Afgelopen week begon nog wel eens mistig, zo ook in Noordbroek (Foto: bondage)
Afgelopen week begon nog wel eens mistig, zo ook in Noordbroek (Foto: bondage)  

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Wereldtitel voor Franse en Italiaanse biatleten

Het wereldkampioenschap biatlon in het Duitse Oberhof nadert haar einde alweer. Zaterdag stonden de estafettes op het programma, met eerst de mannen en vervolgens de vrouwen, waarna op zondag het WK afgesloten wordt met de massastarts.

Mannen
Drie landen begonnen erg sterk: Frankrijk met Antonin Guigonnat, Zwitserland met Sebastian Stalder en Tsjechië dankzij Michal Krcmar. Jeremy Finello haakte namens Zwitserland vervolgens af met een totaal mislukte schietbeurt, waarin hij met acht schoten één doel omver kreeg, terwijl Fabien Claude voor Frankrijk en Tomas Mikyska namens Tsjechië een prima wedstrijd lieten zien en als eerste en tweede wisselden.

Emilien Jacquelin nam het over voor Frankrijk, maar had het erg lastig met de Tsjech Jakub Stvrtecky, vooral vanwege matig schieten. Stvrtecky pakte in de slotronde de leiding en gaf het stokje als eerste door aan de slotloper, tien tellen voor Jacquelin - een Tsjechische sensatie hing in de lucht. Die mogelijke sensatie rustte wel op de onervaren schouders van Jonas Marecek en in diens eerste schietbeurt ging het fout.

Quentin Fillon Maillet bracht Frankrijk terug naar de leiding en kwam ook niet meer in de problemen: goud voor de Fransen. Marecek zakte na zijn liggende schietbeurt weg tot achter Noorwegen en Zweden en haakte daarna definitief af. Tsjechië moest het doen met plek vier, slotloper Johannes Thingnes Bø van Noorwegen hielp Vetle Sjåstad Christiansen, Tarjei Bø, Sturla Holm Lægreid en zichzelf naar zilver, voor het Zweden van Peppe Femling, Martin Ponsiluoma, Jesper Nelin en Sebastian Samuelsson.

Vrouwen
Samuela Comola begon prima voor Italië, waarna ze het stokje overgaf aan Dorothea Wierer. Die hielp de ploeg naar een mooie leidende positie. De jonge Hannah Auchentaller deed het uitstekend en hield Italië volop in de strijd om het goud, waarna Lisa Vittozzi het af moest maken. Zij duelleerde vooral met de Duitse slotloopster Denise Herrmann-Wick, maar hield het hoofd koel en met geweldig schieten bracht ze Italië het dikverdiende goud - de ploeg had bij elkaar in acht schietbeurten slechts twee extra patronen nodig om de veertig schijven omver te krijgen.

Duitsland werkte een solide wedstrijd af, waarbij vooral Hanna Kebinger na het optreden van Vanessa Voigt van groot belang was om de ploeg in de strijd te houden. Sophia Schneider zette dat mooi door en Herrmann-Wick haalde het zilver uiteindelijk binnen. Voor Zweden opende Linn Persson sterk, waarna Anna Magnusson wegzakte, maar de zussen Elvira en Hanna Öberg brachten de ploeg terug naar de medailles: brons, voor Frankrijk.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.