Friedrich wereldkampioen in viermansbob na spannende ontknoping

In het Zwitserse St Moritz is zondag het wereldkampioenschap bobsleeën afgesloten. De grote viermansbobs kwamen op de slotdag nog in actie voor de afsluitende twee runs, nadat de eerste twee runs zaterdag al gehouden werden.

Na de eerste run stond Francesco Friedrich aan de leiding, maar de Britse slee van Brad Hall stond slechts één honderdste achter de slee van Friedrich. Diens landgenoot Johannes Lochner volgde op 0,23 seconden, voor thuisfavoriet Michael Vogt (+0,28), de Let Emils Cipulis (+0,29), de verrassende Italiaan Patrick Baumgartner (+0,39) en de derde Duitse slee, die van Christoph Hafer (+0,53).

In run twee behield Friedrich de leiding en bouwde hij met zijn team de voorsprong op Hall uit naar 0,20 seconden. Cipulis steeg naar een verrassende derde plek op 0,58 seconden, voor Lochner (+0,84), Hafer (+1,13) en Vogt.

Op de zondag begon Friedrich iets minder sterk, hoewel het wel snel genoeg was om de leiding te houden. Hall wist hem echter tot op 0,08 seconden te naderen en dus ging het spannend worden, terwijl Cipulis tot op 0,40 seconden naderde en zo serieus zicht had op een zeer verrassende medaille - Lochner volgde immers op plek vier al op 1,14 seconden, Hafer gaf inmiddels 1,31 seconden toe.

Hafer leverde in de vierde en laatste run een plekje in bij Vogt, terwijl Lochner er 0,34 seconden voor bleef. Cipulis, met drie Letse reuzen achter zich, pakte met 0,74 seconden de leiding en dus een zekere medaille. Dat werd zelfs minstens zilver: Hall sloot een slordige run af met exact dezelfde tijd als Cipulis, met alleen Friedrich te gaan. Ook de Duitser had moeite met zijn slee, maar hij hield vol: goud met een grote marge van 0,69 seconden, voor het gedeelde zilver van Hall en Cipulis.