Gedetineerde valt vrouwen lastig met voicemailberichten en huwelijksaanzoek

Een gedetineerde heeft deze week tbs opgelegd gekregen vanwege het lastigvallen van een advocaat en een therapeut. Hij was verliefd op de twee vrouwen en belde hen onder meer een groot aantal keer. Ook vroeg hij de therapeut ten huwelijk en liet hij haar naam tatoeëren zo schrijft AT5. 

De gedetineerde, die 29 of 30 jaar oud is, kwam de naam van de advocaat tegen in de gevangeniskrant. Hij belde haar 31 keer. In een voicemailbericht zei hij: "Goedenavond lieverd maar sorry dat ik je zo vaak bel maar ik kan je niet vergeten weet je. Ik moet nog effetjes twee maandjes. Ik zou het leuk vinden om samen met je iets te doen." De advocaat zei dat hij moest stoppen met bellen, maar daarna belde de gedetineerde juist vaker.

Vele hartjes
In een gevangenis zocht hij een beeldend therapeut op, die hij vervolgens ten huwelijk vroeg. In zijn cel werden liefdesverklaringen, kleurplaten en seksueel getinte uitingen aan het adres van de therapeut gevonden. Ondanks een contactverbod probeerde hij meerdere keren naar de afdeling van de vrouw te komen. Daarnaast kreeg ze zeven enveloppen, 'versierd met vele hartjes'.

De rechtbank vindt dat hij de werkzaamheden van de advcocaat en therapeut op zeer hinderlijke wijze heeft verstoord. "Belaging is een zeer hinderlijk en angstaanjagend feit. Uit de aangiftes van de slachtoffers blijkt ook dat zij de handelswijze van verdachte zo hebben ervaren. Dat verdachte daar niet bij stil heeft gestaan en ondanks beëindigingsgesprekken is doorgegaan met het zoeken van contact, neemt de rechtbank hem kwalijk."

De advocaat wist niet eens hoe hij eruit zag en de therapeut was bang voor het scenario dat hij weer voor haar neus stond. Volgens deskundigen leidt de man aan een licht verstandelijke beperking en een autismespectrumstoornis. Daarnaast heeft hij sociaal-emotionele vaardigheden op het niveau van een 3- tot 6-jarige. De rechtbank stelt dat het gevaar op herhaling hoog is. "Daarbij komt dat probleembesef bij verdachte mist en hij iedere vorm van hulpverlening afwijst."

Het gaat daarom om een gedwongen tbs-behandeling. Ook mag hij vijf jaar lang de vrouwen niet benaderen. Doet hij dat wel, dan moet hij na elke keer twee weken de cel in. Die periode kan bij herhaaldelijk contact oplopen tot een halfjaar.