Wereldwijd 100% duurzame energie verdient zich in 6 jaar terug

Een onderzoeksgroep van de Stanford University heeft onderzocht hoeveel het zou kosten voor de gehele wereld om over te gaan op 100% duurzame energie en wat er voor nodig zou zijn. De benodigde investering lijkt hoog maar verdient zich in 6 jaar terug door de verlaagde kosten.

Om van 145 landen, die samen 99,7% van de koolstofdioxide uitstoten de energie duurzaam te maken, kost '$62 trillion', hier bekend als $62 biljoen. Maar de kosten om de energie op te wekken en te gebruiken gaan met $11 biljoen omlaag waardoor de investering in 6 jaar is terugverdiend.

Windmolens (Foto: Tom Swinnen)
Windmolens (Foto: Tom Swinnen)

Duurzame energie is efficiënter dan energie op basis van fossiele brandstoffen volgens het onderzoek. Doordat elektrische auto's, elektrische warmtepompen en een geëlektrificeerde industrie efficiënter zijn dan hun brandstof-tegenhangers, en doordat je de energie om brandstoffen te winnen weghaalt, wordt er 56% in gebruik bespaard. Daarbij is duurzame energie gemiddeld 12% goedkoper waardoor dit de kostenbesparing volgens het onderzoek samen op 63% brengt. Als je dan ook nog de verminderde kosten op gezondheid en klimaat erbij telt, komt de besparing op zelfs 92% in vergelijking met de huidige situatie.

De onderzoeksgroep stelt dat er geen toekomstige technieken nodig zijn om dit te verwezenlijken. De overgang kan gemaakt worden met beschikbare technieken en kan zonder blackouts. De overgang creëert 28 miljoen meer langdurige banen dan er verdwijnen.

De onderzoeksgroep vindt het belangrijk erop de wijzen dat technieken die luchtvervuiling, klimaatopwarming en energiezekerheid niet samen aanpakken, uitgesloten zijn. Dus o.a. bio-energie, fossiele brandstoffen, blauw waterstof (grijs waterstof met co2-afvang), en kernenergie zijn dus niet meegenomen als duurzaam in het onderzoek, en zijn dus ook niet nodig voor deze overgang.

Idealiter zou ieder land in 2035 klaar moeten zijn met de overgang, maar niet later dan 2050, met 80% in 2030.

Waar wachten we nog op?