Apple krijgt EU-boete van ruim ¤1,8 miljard.

De EU legt Apple een boete op van ruim 1,8 miljard euro. Het techbedrijf hindert diensten als Spotify om goedkopere abonnementen aan te bieden buiten Apple om. Daarmee misbruikt het bedrijf de macht die het heeft met zijn appstore voor iPhones en iPads, aldus het oordeel van de EC (Europese Commissie).

Als Apple-gebruikers een abonnement nemen bij een muziekstreamingsdienst, betalen zij Apple een commissie tot 30 procent. Diensten als Spotify proberen klanten daarom te wijzen op goedkopere abonnementen buiten Apple om, maar Apple blokkeert dat al bijna 10 jaar. Daarmee overtreedt Apple volgens de commissie Europese regels die de vrije concurrentie moeten waarborgen.

Klanten en steamingsdiensten zijn daarvan de dupe, aldus EU Margrethe Vestager. “Apple heeft met zijn App Store een monopolie” en misbruikt die macht. Klanten hebben volgens Vestager meer betaald dan nodig, omdat voor hen werd achtergehouden dat er goedkoper alternatieven waren.

De boete is de eerste die de EU Apple oplegt voor het schenden van concurrentieregels. Brussel is al langer verwikkeld in een gevecht met vooral de grote Amerikaanse internetbedrijven over hun omgang met die regels. De sanctie is zo ontworpen dat die de leiding van het bedrijf tot inkeer moet brengen. “Afschrikking is nodig”, stelt Vestager. De hoogte van de boete drukt de ernst en lange duur van het vergrijp uit. Dat Apple de commissie tijdens haar onderzoek onjuiste informatie verstrekte, weegt ook mee.

De zaak loopt al sinds 2020, nadat Spotify zijn beklag had gedaan in Brussel. Het Zweedse bedrijf mijdt de App Store om de praktijken van Apple.

De boete valt beduidend hoger uit dan de 500.000 euro waarover zakenkrant Financial Times al eerder schreef op basis van ingewijden.