Leemreize grijpt net naast zege in bergrit Giro d'Italia

Gijs Leemreize is heeft net naast de ritzege in de zware zeventiende etappe in de Giro d'Italia te winnen. De 22-jarige Nederlander van Jumbo-Visma liet op de laatste beklimming Mathieu van der Poel achter zich, maar werd net voor de top bijgehaald door Santiago Buitrago en moest vlak daarna lossen bij de Colombiaan, waarna Buitrago naar de ritwinst reed. In het klassement blijft Richard Carapaz aan de leiding staan, vlak voor Jai Hindley.

De zeventiende rit was 168 kilometer lang, waarbij het zwaartepunt lag in de slotfase, met twee beklimmingen van eerste categorie. Een kopgroep van 25 renners kreeg de ruimte van het peloton. Opnieuw zaten een aantal Nederlanders mee in de kopgroep, ditmaal Gijs Leemreize, Mathieu van der Poel, Koen Bouwman, Sam Oomen en Thymen Arensman.

Op twee beklimmingen (derde en eerste categorie) kwam Bouwman als eerste boven en zo verstevigde hij de leiding in het bergklassement. Daarna was de rol van de Nederlander voorbij, waarna in de afdaling naar de laatste beklimming van de dag Leemreize en Van der Poel waren weggereden in de kopgroep. De twee Nederlanders begonnen met anderhalve minuut voorsprong aan de Passo del Vetriolo.

Op die beklimming bepaalde Van der Poel in eerste instantie het tempo. Leemreize moest in eerste instantie afhaken bij zijn landgenoot, maar kwam halverwege de beklimming terug, waarna Van der Poel direct moest afhaken. Leemreize leek op weg naar de overwinning, maar in de 500 meter van de beklimming kwam Santiago Buitrago aansluiten. De Colombiaan probeerde direct Leemreize te lossen, in eerste instantie kon de renner van Jumo-Visma nog reageren, maar 100 meter van de top moest hij alsnog afhaken. In de afdaling reed Buitrago alleen maar verder weg en pakte de ritzege in de zeventiende etappe.

Bij de favorieten voor de eindzege probeerde Mikel Landa het. De Bask met als meesterknecht Wout Poels probeerde het meermaals, maar kon Richard Carapaz en Jai Hindley niet lossen, waardoor Carapaz nog altijd aan de leiding staat voor Hindley. Landa steeg wel naar de derde plaats, doordat Joao Almeida een minuut verloor.