Kunstschaatser Chen bekroont hegemonie met olympisch goud

Kunstschaatser Nathan Chen heeft zich in Beijing laten kronen tot olympisch kampioen. Na de korte kür van dinsdag werd donderdag de vrije kür afgewerkt en daarin was de wereldkampioen van 2018, 2019 en 2021 een maat beter dan de rest.

In Pyeongchang ging het in de korte kür vier jaar geleden fout voor Chen, maar in Beijing zette hij er al ruimschoots de beste score neer, zelfs met een wereldrecord. In de vrije kür liet de een na de ander punten liggen met valpartijen en matige landingen, maar Chen deed dat niet: hij begon met een viervoudige flip en een drievoudige toe loop, waarna hij het doorzette met onder meer een viervoudige Salchow en viervoudige Lutz.

Chen werd voor zijn fraaie optreden beloond met 218,63 punten, ruimschoots meer dan wie dan ook, en kwam zo uit op een totaal van 332,60 punten. De Japanse armada was daarmee verslagen: de jonge Yuma Kagiyama pakte met 310,05 punten zilver, het brons ging naar Shoma Uno en tweevoudig olympisch kampioen Yuzuru Hanyu moest na een mislukte viervoudige axel, een historische poging, genoegen nemen met plek vier.