FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 10 februari 2022

Dames ook begonnen aan curlingtoernooi

Ook de dames zijn begonnen aan het curlingtoernooi op de Olympische Winterspelen in Beijing. Zij speelden de eerste twee ronden in het curlingtoernooi. De mannen speelden vandaag een wedstrijd.

Om 2 uur in de nacht begonnen de vrouwen aan de wedstrijden. Gisteren bij de mannen was het spannend tussen de VS en Rusland via het Russisch Olympisch Comite, vandaag werd het na zeven ends 9-3 en geloofden de Russen het wel. De wedstrijd tussen Zweden en Japan was in de eerste helft spannend, maar met twee driepunters in end zes en acht trok Zweden de wedstrijd naar zich toe: 8-5. Denemarken en China maakten er wel een spannende show van. Weliswaar kwamen de Denen in end zeven drie punten voor, maar de Chinezen wisten end negen te stelen, waarna de winnaar van end 10 de wedstrijd zou winnen. De Denen trokken dit end naar zich toe: 7-6. Groot-Brittannië - Zwitserland ging naar een extra end, waar Groot-Brittannië de boel weggaf met de laatste steen in hand: 5-6.

Om één uur in de middag speelden Canada en Zuid-Korea hun eerste wedstrijd. De Koreanen begonnen sterk, met een driepunter in end drie, maar uiteindelijk bleef Canada maar scoren en werd het 12-7. Zwitserland haalde een tweede overwinning tegen China. In een wedstrijd waarin het constant gelijk op ging was het 6-5 voor Zwitserland in het laatste end. China had de laatste steen, maar kon dit niet omzetten in een score: 5-7. De Verenigde Staten lieten zich opnieuw zien met ook een tweede overwinning tegen Denemarken in een wedstrijd waarin relatief weinig gebeurde: 7-5. Zweden stelde na de overwinning op Japan teleur. Een vierpunter voor de Britse tegenstanders zorgde mede voor de 8-2 achterstand in end 7, en Zweden hield daarna de eer aan zichzelf.

Bij de mannen begonnen Groot-Brittannië en Italië aan hun toernooi om 7 uur in de ochtend. Na een 0-2 achterstand in end 1 voor de Britten trokken zij aan het langste eind door efficient te zijn met tweepunters en nulscores. Het eindigde in 7-5. Canada en Noorwegen hadden beide de eerste wedstrijd gewonnen en hielden elkaar aardig in evenwicht. Na negen ends was het 5-5, maar het laatste end zette Canada de laatste steen om in een punt. Zweden voegt zich bij Canada na een 7-4 overwinning op de VS. China en het team van de ROC streden voor de eerste overwinning. Dit ging lang gelijk op: In het achtste end stond het 4-3 voor China. Het negende end ging echter helemaal mis voor het thuisland: Vier punten voor de Russen en daarmee was het voorbij.

Voorlopig zullen zowel de mannen als de vrouwen om en om dagen van twee speelronden en één speelronde krijgen. In totaal zijn er twaalf speelronden met voor elk team negen wedstrijden. Ook hier gaat alleen de top vier door naar de halve finales.

Random Pics van de Dag #544

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Master Splinter in Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder's Revenge

Dotemu heeft een nieuwe trailer vrijgegeven voor Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder's Revenge waarin we Master Shredder in actie zien. Daarnaast is aangekondigd dat de game ook uitkomt op PlayStation 4 en Xbox One.

Voorheen waren er enkel pc- en Nintendo Switch-versies aangekondigd. Goed nieuws dus voor alle fans, want iedereen kan op platform naar keuze aan de slag. Helaas is een release date nog altijd niet bekendgemaakt.

Patch 9.2 voor World of Warcraft komt 23 februari

Blizzard maakt bekend dat Patch 9.2 voor World of Warcraft, ook wel bekend als Eternity's End, uitkomt op 22 februari. Dat betekent dat wij in Europa de 23ste met de nieuwe patch aan de slag kunnen.

In de patch nemen we het eindelijk op tegen Zovaal, the Jailer in de raid 'The Sepulcher of the First Ones'. De patch introduceert het nieuwe gebied Zereth Mortis en betekent de terugkeer van class sets. Meer over de features van de patch kun je hier lezen of hieronder bekijken.

Overzicht uitslagen Beijing dag 6

Vandaag was de zesde dag van Olympische Spelen in Beijing. FOK! geeft je iedere avond een overzicht van de prestaties van de Nederlanders, de meest opvallende sportmomenten en de uitslagen van finales.

Het was de dag waarop Irene Schouten haar tweede gouden medaille won. Na de 3.000 meter won ze vandaag ook de 5.000 meter. Ze deed dat in een Nederlands record en bleef Isabelle Weidemann en Martina Sábliková voor. De tweede Nederlandse, Sanne in 't Hof, eindigde op de zevende plek.

Bij de snowboardcross kon Glenn de Blois geen rol van betekenis spelen, hij werd al in de eerste ronde uitgeschakeld. Het goud ging daar naar Alessandro Hämmerle. Hij versloeg in de finale Eliot Grondin en Omar Visintin.

Uitslagen:

Sport Onderdeel Goud Zilver Brons
Alpineskien Super combinatie mannen Johannes Strolz (Oos) Aleksander Aamodt Kilde (Noo) James Crawford (Can)
crosscountry Vrouwen 10 kilometer Therese Johaug (Noo) Kerttu Niskanen (Fin) Krista Parmakoski (Fin)
Kunstrijden Heren single - Vrije kür Nathan Chen (VS) Yuma Kagiyama (Jap) Shoma Uno (Jap)
freestyleskiën Mixed Team Aerials Verenigde Staten China Canada
Rodelen Team Estafette Competitie Duitsland Oostenrijk Letland
Schaatsen 5000 meter vrouwen Irene Schouten (Ned) Isabelle Weidemann (Can) Martina Sábliková (Tsj)
Snowboarden Halfpipe vrouwen Chloe Kim (VS) Queralt Castellet (Spa) Sena Tomita (Jap)
Snowboarden Snowboardcross mannen Alessandro Hämmerle (Oos) Eliot Grondin (Can) Omar Visintin (Ita)

Medaillespiegel:

# Land Goud Zilver Brons Totaal
1 Duitsland 6 3 0 9
2 Noorwegen 5 3 4 12
3 Oostenrijk 4 5 4 13
4 Verenigde Staten 4 5 1 10
5 Nederland 4 3 1 8
6 Zweden 4 1 2 7
7 China 3 3 0 6
8 Italie 2 4 2 8
9 Rusland 2 3 6 11
10 Slovenie 2 1 2 5

Amerikaanse aerialsskiŰrs troeven China af in strijd om olympisch goud

Op de Olympische Spelen in Beijing is de eerste van drie gouden medailles op de aerials in het freestyleskiën vergeven. Voor het eerst stond de gemengde landenwedstrijd op het programma, waarin de teams bestaan uit drie deelnemers: in elk geval één man en één vrouw, in de praktijk komt het neer op twee mannen en één vrouw.

Er deden zes landen mee en behoorlijk verrassend wist Rusland zich met het sterrenteam Liubov Nikitina, Ilya Burov en Stanislav Nikitin niet voor de finale van de beste vier landen te plaatsen - ook Wit-Rusland haalde het niet, maar dat was minder verrassend. Zwitserland, China, Canada en de VS schopten het wel tot de eindstrijd, waarin iedereen op nul begon en weer één sprong maakte.

Met Alexandra Bär, Pirmin Werner en Noé Roth kwam Zwitserland er niet echt aan te pas, het Canada van Marion Thenault, Miha Fontaine en Lewis Irving wist de Europese ploeg af te troeven in de strijd om brons: 290,98 tegen 276,01 punten. China en de VS streden om goud, waarbij China dankzij de 106,03 punten van Xu Mengtao beter begon dan de 88,86 punten van Ashley Caldwell.

Christopher Lillis zette vervolgens echter een bijna perfecte back-double-full-full-double-full neer en werd beloond met 135,00 punten, waarna Jia Zongyang met een mislukte landing op 96,02 bleef steken. Na Justin Schoenefeld's 114,48 punten kwam Qi Guangpu wel tot 122,17 punten, maar dat was niet genoeg: China eindigde met 324,22 punten en zilver, het goud ging naar de VS en hun 338,34 punten.

Vier jaar cel voor moeder 'containerbaby'

De rechtbank heeft de moeder van de baby die in oktober 2014 werd gevonden in een ondergrondse vuilcontainer in Slotermeer een celstraf van vier jaar opgelegd voor poging doodslag op haar één maand oude baby. Dat is net zo lang als het Openbaar Ministerie twee weken terug had geëist.

De baby werd op zondagochtend 26 oktober 2014 rond 04.15 uur aangetroffen in een ondergrondse vuilcontainer aan de Fritz Conijnstraat. Een getuige die huilgeluiden hoorde had de politie gewaarschuwd die het meisje, met behulp van de brandweer, levend uit de container kon bevrijden.

Wisselende verklaringen
De moeder van de baby, de 31-jarige Todisoa R, werd vorig jaar mei opgepakt in Duitsland. De vrouw, die geboren werd in Madagaskar, werd daar aangehouden nadat haar vingerafdruk werd teruggevonden in een Duitse databank. Ze werd op 10 mei overgeleverd aan Nederland en zit hier sinds 12 mei vast.

Sinds die tijd heeft ze verschillende verklaringen afgelegd. Tijdens een verhoor bekende zij dat zij inderdaad haar baby in een dichtgeknoopte tas in de vuilcontainer had gegooid. Later zei ze bij de rechter-commissaris dat dit toch niet klopt. Tegen de rechter zei ze twee weken geleden dat ze de bekennende verklaring onder druk had gegeven. Ze gaf toen ook aan dat niet zij, maar een man met de naam 'Kaba' de baby zou hebben gedumpt. Die man, die ze als de biologische vader aanwijst, heeft echter aangegeven R. niet te kennen. R.'s advocaat betwistte dat toen. De rechtbank oordeelde het verweer van de vrouw vandaag als niet geloofwaardig.

Uit een psychologisch onderzoek blijkt dat R. ongeveer een IQ van zestig heeft en functioneert op zwakbegaafd niveau. Ze heeft naast de gedumpte baby nog vijf andere kinderen.

Halsema waarschuwt Amsterdamse nachtclubs: 4500 euro dwangsom bij openen

Clubs die dit weekend meedoen aan de protestactie 'de nacht staat op' kunnen een dwangsom van 4500 euro krijgen en bij herhaling gesloten worden. Dat schrijft burgemeester Halsema in een brief aan de clubs. Zo meldt AT5

Halsema stelt de frustratie van de clubs te begrijpen. "De nacht is een wezenlijk onderdeel van onze stad. Waar andere sectoren met kleine stapjes open kunnen, staat u al twee jaar achteraan in de rij bij de versoepelingen."

Maar toch wijst ze erop dat de landelijke coronaregels nog gelden. Die moet het stadsbestuur volgens haar 'als vanzelfsprekend' handhaven, zoals telkens zou zijn gebeurd. "Ik vraag u dringend u nog te voegen naar de regels, ervan uitgaande dat de samenleving binnenkort opengaat. Dan kunnen we de Amsterdamse clubs in volle glorie heropenen. Ik reken op u."

Meerdere clubs gaven vorige week aan om komende zaterdag om 21.00 uur de deuren te openen. Er wordt gecontroleerd op het coronatoegangsbewijs. Politiebonden hadden agenten en handhavers vanwege de stakingsacties van de politie opgeroepen niet te handhaven.

De clubs laten in een reactie weten dat ze nog steeds van plan zijn om zaterdag de deuren te openen.

Oostenrijkse rodelaars komen nÚt tekort voor olympische stunt tegen Duitsland

Op het Yanqing National Sliding Centre in China is het olympisch rodeltoernooi donderdag afgesloten. Na de twee individuele wedstrijden en de dubbels was het op de slotdag tijd voor de estafette, met namens elk deelnemend land één slee uit de drie losse disciplines.

Voor de favoriete teams het ijs betraden had Canada de snelste tijd, maar de verwachting was zeker niet dat het genoeg zou zijn voor een medaille. De Russen bevestigden dat: het kwartet ging zo'n zes tienden van een seconde sneller. Vervolgens kwam Italië aan de beurt, maar die moesten dat doen met Leon Felderer in plaats van bronzenmedaillewinnaar Dominik Fischnaller, die positief testte op COVID-19, en zij kwamen niet aan de Russische tijd.

Eliza Tiruma opende namens Letland redelijk, Kristers Aparjods deed het beter en Martins Bots en Roberts Plume maakten korte metten met de Russische tijd: 0,313 seconden sneller. Vervolgens bleek dat de strijd om goud nog wat sneller ging: Madeleine Egle won namens Oostenrijk een kleine halve seconde op Tiruma, Wolfgang Kindl vergrootte de voorsprong en Thomas Steu en Lorenz Koller maakten er een verschil van 0,868 seconden van.

Oostenrijk deed zo een serieuze gooi naar het goud, met alleen Duitsland en hun drie olympisch kampioenen nog te gaan. Natalie Geisenberger verloor een paar honderdsten op Egle, Johannes Ludwig verloor ook iets op Kindl, maar Tobias Wendl en Tobias Arlt maakten hun status toch waar: ze pakten Steu/Koller's tijd en hielpen Duitsland op acht honderdsten van een seconde naar het goud.

Pingu´nkolonie DierenPark Amersfoort breidt uit naar 25 pingu´ns

De pinguïnkolonie van DierenPark Amersfoort is uitgebreid met zeven zwartvoetpinguïns. “De groep bestaat nu uit 25 dieren en dat is goed nieuws: de groepsdynamiek is beter met een bredere samenstelling en er zijn meer mogelijkheden voor het ontstaan van pinguïnkoppels”, vertelt dierverzorger Sander Drost. “Natuurlijk was het even wennen aan elkaar, maar inmiddels voelen de nieuwkomers zich al helemaal op hun plek.”

De nieuwe zwartvoetpinguïns zijn afkomstig uit een dierenpark in Hannover. “Het is altijd even spannend als je dieren aan elkaar introduceert, maar deze introductie verliep erg soepel”, legt Sander uit. “De nieuwkomers begonnen al snel met eten en dat is een goed teken; zij voelen zich dan op hun gemak. De pinguïns tonen ook veel interesse in elkaar en dat stemt hoopvol: hopelijk resulteert dat in de toekomst in pinguïnkuikens. Het gaat namelijk niet goed met deze soort in het wild.”

Langs de Zuid-Afrikaanse kust is de populatie zwartvoetpinguïns de afgelopen decennia sterk afgenomen, onder andere door olierampen. Het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund ondersteunt daarom de Southern African Foundation for the Conservation of Coastal Birds (SANCCOB). SANCCOB redt en verzorgt samen met andere natuurorganisaties zeevogels, zoals pinguïns die gewond zijn geraakt of ziek zijn geworden. Zij vangen de vogels op om hen vervolgens weer aangesterkt in het wild uit te zetten. Sander: “Met onze groep gaat het gelukkig goed. Onlangs kropen er al twee kuikens uit het ei, hopelijk zorgt deze groepsvergroting voor nog meer jongen in DierenPark Amersfoort.”

De beste racegames van 2021!

Een gedenkwaardige racetitel is gebouwd op vier pijlers: een bevredigend gevoel van snelheid; graphics die de autobeweging verkopen en een plezierige spelwereld bouwen; strakke controles; en uitstekende geluidseffecten en cruisende muziek. Het maakt niet uit of het genre arcade, sim of kart is; als een racegame die elementen beheerst, gaat het de annalen in als een van de groten. De vraag is, welke pc-games komen in aanmerking? Bovendien hoef je als je in een voertuig rijdt in de onderstaande racespellen niet eens een autoverzekering af te sluiten.

Dirty 5
De door Codemasters ontwikkelde Dirt 5 gaat terug naar de jaren negentig, een tijd waarin Colin McRae Rally en Sega Rally Championship de 'extreme' racegames naar een hoger niveau brachten. Net als die games houdt Dirt 5 zich niet bezig met realisme of diepgaande aanpassingsopties; in plaats daarvan wil de rallyracer dat je je een weg baant naar de overwinning op kronkelende, met modder bedekte circuits. Hoewel Dirt 5 niet helemaal origineel is, slaagt het erin om een luide, kleurrijke race-ervaring te leveren voor mensen die op zoek zijn naar een pc-game boordevol high-speed escapisme.

Burnout Paradise Remastered
Burnout Paradise, oorspronkelijk uitgebracht in 2008 voor pc, PlayStation 3 en Xbox 360, is een van de beste games van Criterion, dus het is alleen maar logisch dat Burnout Paradise Remastered nog beter is. Naast enkele welkome grafische verbeteringen, kunnen pc-spelers het voorheen console-only Big Surf Island en al zijn potentieel voor stunts en ravage ervaren. De kaart van Paradise City is ook net zo leuk als altijd, of je nu gewoon rondrijdt of de vele beschikbare evenementen voltooit. Hoewel enkele van de pijnpunten van de originele game blijven bestaan, is Burnout Paradise Remastered alsnog vele malen beter.

Hotshot Racing
Hotshot Racing repliceert racewedstrijden in arcade-stijl uit de jaren negentig, met zijn pick-up-and-play-besturingsschema en hoekige visuele esthetiek met weinig polygoon. In veel opzichten vat de titel, ontwikkeld door Lucky Mountain Games, de retro-racevibe vast. Voor een groot gedeelte tenminste. Hoewel het felgekleurde Hotshot Racing eruitziet als een game uit het Outrun-tijdperk, mist het het spannende leveldesign dat veel retroracers zo gedenkwaardig maakt. Dat wil niet zeggen dat je geen goede tijd hebt wanneer je speelt Hotshot Racing, dat zul je zeker hebben! Liefhebbers van drift zullen dol zijn op de op powersliding gerichte gameplay.

Forza Horizon 4
In 2018 verscheen Forza Horizon 4 slechts twee jaar na zijn uitstekende voorganger op pc, waardoor sommige mensen twijfelden aan de noodzaak van de serie om de twee jaar. Toch prees Developer Playground Games dat de nieuwe functies van de racer in de open wereld de aankoop de moeite waard zouden maken. Het bedrijf had 100 procent gelijk, net zoals je gelijk hebt wanneer je een goedkope autoverzekering afsluit in plaats van een duur exemplaar. Met Forza Horizon 4 wordt de spannende race- en muziekfestivalformule uitgebreid met nieuwe voertuigen, frisse en verslavende solo- en multiplayer-modi en seizoenseffecten. De veranderende weerpatronen zijn gemakkelijk het beste aspect van het spel, omdat ze de manier waarop je het rijden benadert veranderen.

Controller

Twee verdachten aangehouden voor 'slavernij'

Een 45-jarige man en een 39-jarige vrouw zijn begin februari aangehouden op verdenking van arbeidsuitbuiting. De aanhouding vond plaats in Vijfhuizen door de Opsporingsdienst van de Arbeidsinspectie. Een woning in Vijfhuizen en een bedrijfspand in Lijnden zijn doorzocht. De aanhouding en doorzoeking stond onder leiding van het Functioneel Parket.

Aanleiding voor deze aanhouding is een aangifte van het slachtoffer. Het vermoeden is dat de man voor zijn werkzaamheden weinig of geen loon heeft gekregen. Dat hij vermoedelijk in steeds slechtere omstandigheden werd gehuisvest, soms zonder water, douche en toilet. De man heeft verklaard dat hij door beide verdachten werd uitgescholden, mishandeld en uitgebuit.

Ook heeft hij verklaard dat hij niet de mogelijkheid had om weg te kunnen. Op een bepaald moment is dat wel gelukt en heeft hij aangifte bij de Arbeidsinspectie gedaan. Aanleiding om een strafrechtelijk onderzoek te starten door de rechercheurs van de Opsporingsdienst Arbeidsinspectie met de aanhouding en doorzoeking tot gevolg.

Bij de doorzoeking is onder meer beslag gelegd op fysieke en digitale administratie, goederen en geld.

Fenomenale Schouten pakt weer olympisch goud

Schaatsster Irene Schouten heeft haar tweede olympische gouden medaille in Beijing te pakken. De Nederlandse won eerder al de drie kilometer, donderdag was ze ongenaakbaar op de vijf kilometer.

In de derde van zes ritten stond Sanne in 't Hof op het ijs, maar zij moest het afleggen tegen Natalia Voronina: 6:59,770 tegen 6:56,990 voor de Russische. In de eerste rit na de dweilpauze betrad Martina Sablikova het ijs en de Tsjechische veterane deed met een indrukwekkende race een gooi naar haar derde gouden medaille op de langste afstand: 6:50,090 minuten was de vlijmscherpe eindtijd.

Isabelle Weidemann uit Canada nam het in de voorlaatste rit op tegen Ragne Wiklund uit Noorwegen, die lang mee kon, maar in de slotfase toch af moest haken. Weidemann liet haar rondetijden in de slotfase wat oplopen naar hoge 32'ers, maar zette toch een bijzonder sterke 6:48,18 minuten op het ijs.

In de laatste rit stond Schouten naast Francesca Lollobrigida en zoals gebruikelijk ging de Italiaanse weer rap van start. Dat kon ze niet lang volhouden, terwijl Schouten na zes ronden de snelste tussentijd noteerde en vervolgens zelfs de 31 seconden in dook.

Er kwam nog een rondje 32,0 bij, maar vervolgens ging het alleen maar harder: met twee keer 31,8 seconden, rondjes van 31,7 en 31,6 en een slotronde van nota bene 31,1 seconden finishte Schouten in een fenomenale gouden tijd van 6:43,51 minuten, dik drie seconden onder Claudia Pechstein's olympisch record uit 2002 en een van de snelste tijden ooit.

Weidemann pakte zilver, brons was voor Sablikova en In 't Hof werd uiteindelijk zevende.

Pijnlijke uitschakeling Van de Zandschulp in Rotterdam

Botic van de Zandschulp is er donderdag niet in geslaagd om de kwartfinales van het World Tennis Tournament in Rotterdam te bereiken. De Nederlander ging met 6-1, 4-6 en 4-6 onderuit pijnlijk tegen Jirí Lehecka.

De 26-jarige Van de Zandschulp begon nog sterk in Rotterdam en pakte de eerste set een half uur naar zich toe getrokken. De tweede set ging tot 3-4 gelijk op, maar Lehecka had vervolgens aan één break voldoende. Van de Zandschulp (ATP-51) werd ook in de eerste game van set drie direct gebroken. Laat in de set maakte hij die break ongedaan, maar vervolgens leverde hij zijn eigen service direct weer in.

Qualifier Lehecka (ATP-137) neemt het in de kwartfinale op tegen Lorenzo Musetti. De Italiaanse nummer 63 van de wereldranglijst won woensdag in drie sets van Hubert Hurkacz, de nummer elf van de mondiale ranking. Lehecka had in de eerste ronde al verrassend Denis Shapovalov naar huis gestuurd. Van de Zandschulp won in de eerste ronde eenvoudig van de Spanjaard Bernabé Zapata Miralles.

Donderdagavond komt Tallon Griekspoor nog in actie in Ahoy, tegen de Hongaar Márton Fucsovics. Hij kan de eerste Nederlander in de kwartfinales van het ATP500-toernooi worden sinds Robin Haase in 2018. De Hagenaar verloor toen van Roger Federer, die uiteindelijk ook het toernooi wist te winnen.

Het nutteloze feitje van de dag: Groot deel van Duitsland annexeren

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Na de Tweede Wereldoorlog eiste Nederland en schadevergoeding van 25 miljard gulden van Duitsland, maar wist je dat toen geldelijke herstelbetalingen niet mogelijk waren er een beweging op gang kwam die grote delen van Duitsland wilde annexeren? Bij de conferentie van Jalta werd bepaald dat herstelbetalingen uitsluitend in natura plaats konden vinden dus bedacht een diverse groep landgenoten talloze annexatieplannen die uiteenliepen van enkele grenscorrecties tot de wildste, inlijving van een gebied dat zich uitstrekte tot en met Hamburg, Dortmund, Duisburg en Keulen.

Een dergelijke grote annexatie zou een aantal grote voordelen hebben zo betoogden de voorstanders. Na het verlies van een substantieel deel van het Ruhrgebied zouden de Duitsers nooit meer een grote industriële en economische macht kunnen worden. Daarnaast zou de uitbreiding van Nederlands grondgebied veel extra landbouwgrond opleveren, zeker na de hongerwinter was de angst voor voedseltekorten groot.

Bij dit plan, net als bij de plannen voor de annexatie van een kleiner gebied, was nog te bezien of dat met of zonder lokale bevolking zou moeten. Een gedwongen verhuizing voor de Duitsers in het te annexeren gebied was een reële optie voor de voorstanders. Als ze zouden blijven en inwoners van Nederland zouden worden dan zouden ze op zijn minst 'ingeburgerd' moeten worden en gezuiverd van resterende Nazi-sympathieën.

De voorstanders voor grootscheepse annexatieplannen bevonden zich in alle lagen van de bevolking, tot een met ministers en koningin Wilhelmina aan toe. Toch kreeg de beweging voor een enorme annexatie nooit een hele grote aanhang. Daarnaast kreeg de Nederlandse wens voor gebiedsuitbreiding internationaal nauwelijks steun.

Uiteindelijk diende Nederland en plan in voor een gebied van 4980 km² maar kreeg slechts een gebied ter grootte van 69 km² toegewezen. De grootste gebieden die bij Nederland werden gevoegd waren de gemeente Selfkant, met de hoofdplaats Tüddern, en Elten. Verder werden er een aantal kleine grenscorrecties doorgevoerd, vooral rond Nijmegen en Dinxperlo. Begin jaren '60 werden, na betaling van 280 miljoen Duits mark de plaatsjes Elten en Tudderen en de Duitse bebouwing aangrenzend aan Dinxperlo (Suderwick) weer teruggegeven aan de Duitsers.

Een affiche van de aanhangers van de annexatie van grote delen van Duitsland (WikiCommons/Stadsarchief Deventer)
Een affiche van de aanhangers van de annexatie van grote delen van Duitsland (WikiCommons/Stadsarchief Deventer)

Kunstschaatser Chen bekroont hegemonie met olympisch goud

Kunstschaatser Nathan Chen heeft zich in Beijing laten kronen tot olympisch kampioen. Na de korte kür van dinsdag werd donderdag de vrije kür afgewerkt en daarin was de wereldkampioen van 2018, 2019 en 2021 een maat beter dan de rest.

In Pyeongchang ging het in de korte kür vier jaar geleden fout voor Chen, maar in Beijing zette hij er al ruimschoots de beste score neer, zelfs met een wereldrecord. In de vrije kür liet de een na de ander punten liggen met valpartijen en matige landingen, maar Chen deed dat niet: hij begon met een viervoudige flip en een drievoudige toe loop, waarna hij het doorzette met onder meer een viervoudige Salchow en viervoudige Lutz.

Chen werd voor zijn fraaie optreden beloond met 218,63 punten, ruimschoots meer dan wie dan ook, en kwam zo uit op een totaal van 332,60 punten. De Japanse armada was daarmee verslagen: de jonge Yuma Kagiyama pakte met 310,05 punten zilver, het brons ging naar Shoma Uno en tweevoudig olympisch kampioen Yuzuru Hanyu moest na een mislukte viervoudige axel, een historische poging, genoegen nemen met plek vier.

Langlaufsters strijden tot laatste centimeters om olympisch goud

Op de Olympische Spelen in Beijing is de volgende gouden medaille in het langlaufen vergeven. Dat gebeurde op de tien kilometer klassieke stijl bij de vrouwen, waar de strijd pas in de allerlaatste centimeters van de individuele wedstrijd beslist werd.

De laat gestartte Russische Natalia Nepryaeva leek zich met een razendsnelle start even in de strijd om goud te mengen, maar moest toch een beetje afhaken. Zo werd duidelijk dat het wat goud betreft tussen twee dames ging: de Noorse Therese Johaug en de Finse klassiek specialiste Kerttu Niskanen.

Niskanen startte iets sneller dan de twee minuten voor haar vertrokken Johaug, maar halverwege kwamen ze op bijna exact dezelfde tijd door: het scheelde zes tienden van een seconde. In het volgende stuk leek Johaug het lastig te hebben en wist Niskanen zowaar elf seconden uit te lopen, maar de Noorse kwam terug.

Na 8,6 kilometer was het verschil bovenop de zwaarste klim nog maar 1,3 seconden in het voordeel van Niskanen, die wel door wist te stampen. Op het laatste rechte stuk trok de Finse zich nog helemaal leeg om aan Johaug's tijd te komen, maar dat lukte nét niet: ze kwam 0,4 seconden tekort voor olympisch goud.

De strijd om brons was eveneens bijzonder spannend en ook daar was een Finse bij betrokken. Krista Pärmäkoski finishte op 31,5 seconden van Johaug en zag hoe Nepryaeva haar tijd bijzonder dicht leek te naderen. Dat was ook zo, maar de Russische was niet snel genoeg: één tiende van een seconde hield Pärmäkoski op olympisch brons.

SkiŰr Strolz stunt met olympisch goud en treedt in voetsporen vader

Het alpineskiën op de Olympische Spelen is donderdag alweer toe aan het derde onderdeel bij de mannen, de alpinecombinatie. Daar werd eerst de afdaling afgewerkt, om 07.15 uur begint vervolgens de slalom, waar de combinatiemedailles vergeven gaan worden.

Op de afdaling werd de snelste tijd genoteerd door de Noorse snelheidsspecialist Aleksander Aamodt Kilde, maar een echte gooi naar goud leek hij niet te doen. Achter het Canadese duo Jack Crawford (+0,02) en Brodie Seger (+0,42) was de favorietenrol namelijk in handen van twee Oostenrijkers: Johannes Strolz (+0,75) en Marco Schwarz (+0,95) hielden de schade bijzonder goed beperkt en behoren beiden tot de wereldtop op de slalom.

Op de zesde plek lijkt ook Justin Murisier uit Zwitserland (+1,02) nog wel kans te maken op eremetaal, verder leek alleen de Franse combinatietopper Alexis Pinturault (+1,92) nog een beetje kans te hebben om de Oostenrijkers heel misschien aan te kunnen vallen.

Update 11.10 uur
Op de slalomski's wist Kilde zich verrassend netjes staande te houden, Crawford volgde en was negen honderdsten van een seconde langzamer. Seger kwam er niet bij in de buurt, waarna de Oostenrijkse slalomtoppers aan de start stonden.

Strolz deed dat bijzonder goed: de zo verrassende winnaar van de slalom in Adelboden dook 0,59 seconden onder Kilde's tijd door. Voor Schwarz ging het minder goed: de wereldkampioen kon de 'schwung' niet vinden en finishte op 1,28 seconden als vierde.

Daarna was het nog even wachten op eventuele kanshebbers, waarvan Murisier de eerste was. De Zwitser kwam echter net tekort en noteerde op 0,86 seconden de vierde tijd, voor Schwarz. Pinturault was de laatste die kans zou maken, maar dat mislukte: de Fransman ging onderuit.

Het goud was zo dus voor Strolz, net als zijn vader Hubert Strolz in 1988 deed.

Chrono Cross: The Radical Dreamers Edition aangekondigd

Square Enix maakt bekend dat Chrono Cross: The Radical Dreamers Edition op 7 april 2022 digitaal beschikbaar komt voor PlayStation 4, Nintendo Switch, Xbox One en Steam.

Chrono Cross: The Radical Dreamers Edition laat spelers een avontuur beleven dat de grenzen van tijd en ruimte overschrijdt, dit keer met verbeterde illustraties van de originele character designer Nobuteru Yuuki, geremasterde muziek van de beroemde composer Yasunori Mitsuda, 3D-modellen in HD en diverse nieuwe features.

Volg het verhaal van Serge, die in een andere wereld belandt, waar hij het verband ontdekt tussen zijn bestaan en de toekomst van zijn planeet. Dit klassieke verhaal over avontuur en vriendschap laat spelers door de tijd reizen met een van de grootste en meest diverse casts van speelbare personages ooit in een RPG. De speler kan een team samenstellen uit meer dan 40 potentiële metgezellen, elk met hun eigen elementgevoeligheid en unieke vaardigheden. Naast de hoofdgame bevat deze editie ook "Radical Dreamers - Le Trésor Interdit -", een text-based adventure die in 1996 voor Sattelaview werd uitgebracht en de achtergrond van het verhaal schetst.

Curlingmannen begonnen aan olympisch toernooi

Nadat Italië eergisteren het Olympisch goud bij de gemengde dubbels wist binnen te halen was er tijd voor een halve dag rust in het curlingtoernooi, maar gisteren tegen het eind van de dag begonnen de curlingmannen aan hun toernooi. Vier wedstrijden werden gespeeld. Hierbij worden tien ends gespeeld, in plaats van de acht ends bij het dubbeltoernooi.

Alle wedstrijden lagen redelijk dicht bij elkaar. Canada en Denemarken hielden elkaar vijf ends behoorlijk in evenwicht: 4-5. Daarna liep Canada echter weg met een score van 2 en 3 punten in end 6 en 8. Dit leverde de Canadezen een 5-10 overwinning op. De andere wedstrijden lagen nog langer dicht bij elkaar. China-Zweden was een wedstrijd die de Zweden normaal binnen moesten halen, maar het duurde lang om echt de voorsprong te pakken, maar na acht ends stond het 5-4 voor Zweden, die ook de laatste steen hadden. Door een nulscore in end 9 mochten de Zweden daar het laatste end mee in gaan en ze faalden niet.

Noorwegen had het niet makkelijk tegen Zwitserland, maar door de wedstrijd heen hadden ze een paar gestolen punten die tot een beslissende voorsprong wisten te leiden: 7-4. Het team van het Russisch Olympisch Comité moest tegen de Verenigde Staten en daar was een extra end vereist: Daar trok Team USA aan het langste eind met een beslissende score en een 6-5 overwinning.

Vandaag wordt de tweede ronde gespeeld en zijn ook de vrouwen aan hun toernooi begonnen, zij speelden vannacht de eerste wedstrijd en spelen vanmiddag opnieuw.

Snowboardcross met miniem verschil naar Oostenrijker, De Blois vroeg eruit

Op de Olympische snowboardcross heeft Glenn de Blois niet voor een verrassing kunnen zorgen. Al in de achtste finale had De Blois niet de snelheid op de rechte einden, waardoor hij ondanks een snelle start roemloos ten onder ging. Gezien de prestaties van andere atleten uit dezelfde groep leken de boards collectief niet snel genoeg, mogelijk door een waxprobleem. 

De finale ging uiteindelijk tussen de Oostenrijkers Hammerle en Lufter, de Italiaan Visintin en de Canadees Grondin. Al de hele dag waren Grondin en Hammerle het sterkst en ook in de finale lieten ze dat zien. Het tweetal pakte vroeg de leiding, waarna Lufter en Visintin al een behoorlijke achterstand hadden. Grondin maakte meer foutjes, maar leek ook iets meer snelheid te hebben op de rechte stukken. Bij het uitkomen van de laatste bocht was het verschil er in het voordeel van de Oostenrijker, maar het was te doen voor Grondin. Daarachter haalde Visintin Lufter in die laatste bocht in, de laatste stond behoorlijk stil waardoor het brons vergeven was.

Om goud hing het echter af van de laatste sprong, die Grondin beter deed. Hierdoor had hij een lichte voorsprong, maar die gaf de Canadees alsnog weg door iets te vroeg te finishen. Daardoor hield Hammerle toch het goud over, op precies twee honderdsten. Zo pakt Oostenrijk dus alweer snowboardgoud.

Voor De Blois rest er niets anders dan over vier jaar opnieuw proberen. De Nederlander had toch al niet zijn beste vorm: Hij staat zes plaatsen lager in de wereldbeker dan vorig jaar. Toch zal deze vroege exit niets minder dan een teleurstelling zijn, want de kwartfinale bereiken was gezien zijn staat van dienst toch zeker haalbaar.

Waardering voor stations stijgt door

Voor het zesde jaar op rij zijn reizigers weer meer tevreden over hun station. Dat blijkt uit de Stationsbelevingsmonitor 2021, een onderzoek door I&O research in opdracht van NS en ProRail onder bijna 77.000 reizigers. Reizigers gaven stations vorig jaar een gemiddeld rapportcijfer van 7,31. In 2020 was dat 7,26 en in 2016 was dat nog 6,94. ProRail en NS doen dit onderzoek elk jaar om te weten hoe reizigers over de stations denken en waar er nog verbeteringen kunnen worden doorgevoerd.

Bekijk de scores per station in de Stationsbelevingsmonitor 2021

Het meest gewaardeerde station van Nederland lag vorig jaar in Noord-Holland. Station Overveen kreeg met een 8,2 het hoogste rapportcijfer van reizigers. Het monumentale stationsgebouw heeft een schilderachtige ligging verdiept tussen de bossen en wordt veel gebruikt door wandelaars die door de duinen naar het strand kunnen lopen. De top 3 wordt afgemaakt door Driebergen-Zeist en Valkenburg (allebei afgerond een 8,0). Station Rotterdam-Zuid kreeg van reizigers vorig jaar het laagste cijfer, een 5,8.

Groot compliment
“Elk jaar weten we weer een stap vooruit te zetten in de waardering van onze stations,” vertelt Anneke de Vries, binnen de Raad van Bestuur van NS verantwoordelijk voor de stations. “Een groot compliment voor alle collega’s en ondernemers op het station waarmee wij samenwerken om ook in een tijd met minder reizigers het station een betekenisvolle plek te laten zijn. Reizigers en omwonenden kunnen altijd bij ons terecht voor warme koffie, de snelle boodschappen, een schoon toilet en een comfortabele plek om op de trein te wachten. En veel Nederlanders hebben tijdens de pandemie ontdekt dat stations het ideale startpunt zijn van een mooie wandeling in de omgeving.”

Grootste stijger in één jaar: Arnhem Velperpoort
De grootste groei in waardering van reizigers was vorig jaar te zien bij Arnhem Velperpoort. In 2020 gaven reizigers dit station nog een 5,5. Vorig jaar is dat gestegen naar een 6,6. ProRail heeft de perrons verbreed en liften geïnstalleerd. Er zijn fietsenstallingen bijgekomen, het voorplein is opgeknapt en er is een nieuwe doorgang aan de zuidkant opgeleverd.

Grootste stijger in vijf jaar: Assen
Station Assen laat de grootste stijging zien in de afgelopen vijf jaar. In 2016 kreeg het station een 5,6 van reizigers. Afgelopen jaar was dat een 7,6. In 2020 is een compleet nieuw stationsgebouw opgeleverd, met nieuwe liften, bredere trappen, een nieuwe fietsenstalling en een ingang aan de oostkant. Het station is afgelopen jaar beloond met de publieksprijs Beste Gebouw van 2021 door de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus.

Elk jaar verbeteren en verbouwen
“Stations zijn het visitekaartje van het spoornet. Vierhonderd hebben we ervan in Nederland. Elk jaar verbeteren en verbouwen we er een aantal en wat nou zo mooi is om te zien, is dat reizigers dat ook waarderen”, vertelt Ans Rietstra, Chief Operational Officer bij ProRail. “Zo kunnen reizigers zich voor dit en volgend jaar verheugen als ze geregeld komen op stations als Gouda, Roermond, Delft Campus, Almere en Venlo. Op die stations zijn we aan het verbouwen en willen we dit jaar nog afhebben.”

Rotterdam en Utrecht Centraal in top 10
Van de grote stations staan Rotterdam Centraal en Utrecht Centraal allebei in de top 10. Rotterdam Centraal is op plek vier geëindigd (2021: 8,0, 2020: 7,8) en Utrecht Centraal staat op plek negen (2021: 7,9, 2020: 7,7).

Onderzoek
Het onderzoek heeft plaatsgevonden door reizigers op het perron te vragen naar hun mening over dat specifieke station. Doordat we door coronamaatregelen minder reizigers vervoeren, waren er op sommige kleine stations onvoldoende reizigers om te bevragen. Voor deze stations heeft afgelopen jaar daarom geen meting plaatsgevonden. Dat gold ook voor station Klimmen-Ransdaal dat vorig jaar nog als best gewaardeerd uit het onderzoek kwam. 

Onafhankelijk onderzoek politie-incidenten

In opdracht van de politie en de Rijksrecherche heeft Bureau Beke wetenschappelijk onderzoek gedaan naar patronen, context en slachtoffers van politie-incidenten met een fatale afloop. Doel van het onderzoek is om meer inzicht te krijgen in deze ingrijpende incidenten. Elk jaar overlijden gemiddeld tien mensen binnen de context van een politieoptreden. Hierbij gaat het om mensen die overlijden in een politiecel, na drank/drugs gebruik, na inzet van geweld door de politie of na een achtervolging.

‘Deze incidenten hebben grote impact, want achter elk overlijden zit verdriet bij partners, ouders, kinderen, vrienden en andere nabestaanden,’ zegt portefeuillehouder politiegeweld Frank Paauw. ‘Ook voor de betrokken politiemensen zijn dit ingrijpende gebeurtenissen. De politie wil altijd met zo weinig mogelijk geweld en letsel voor alle betrokkenen, gevaarlijke, dreigende en uit de hand gelopen acute situaties onder controle brengen.’ Daarom is op initiatief van de politie en de Rijksrecherche onafhankelijk onderzoek gedaan naar deze politieoptredens.

Unieke toegang tot dossiers
De Rijksrecherche heeft de 50 afgeronde onderzoeken naar incidenten met een dodelijke afloop uit de periode van 2016 tot en met 2020 geanonimiseerd beschikbaar gesteld aan Bureau Beke. ‘Het is uniek dat de Politie en de Rijksrecherche ons toegang hebben gegeven tot hun dossiers,’ zegt onderzoeker Henk Ferwerda. ‘Een dergelijk dossieronderzoek naar fatale incidenten is nog nooit eerder verricht en geeft zicht op een zeer specifieke groep slachtoffers die niet vergelijkbaar is met andere groepen slachtoffers.’

Volgens portefeuillehouder politiegeweld Frank Paauw, geeft dit rapport de nodige inzichten en legt het dilemma’s bloot. Paauw: ‘Wat vragen wij van onze mensen om te handelen in dergelijke situaties? Het gaat in veel gevallen om betrokkenen die de grip op hun leven op dat moment kwijt zijn en daarbij een groot veiligheidsrisico vormen voor zichzelf en hun directe omgeving bijvoorbeeld omdat ze op dat moment gewelddadig zijn. Wat betekent dat voor het politieoptreden en het aanwenden van geweld? Dilemma’s om met elkaar bij stil te staan.’

Verward gedrag
Wat opvalt in het onderzoek is dat er in 84 procent van de gevallen sprake was van verward gedrag en bij 82 procent van de slachtoffers multiproblematiek zoals middelengebruik, psychische, woon, relatie en/of financiële problematiek aan de orde is. Zes op de tien betrokkenen waren bekend bij de hulpverlening. Uit het onderzoek blijkt dat de meeste sterfgevallen voortkwamen door het aanwenden van geweld. Dit was het geval in 34 van de 50 onderzochte incidenten. Acht mensen kwamen om door zelfdestructief gedrag, anderen door onwelwording of een ongeval. Onder de slachtoffers is een oververtegenwoordiging van mannen tussen de 30 en de 50 met een niet westerse migratie-achtergrond. Startpunt van het politieoptreden was in 70 procent van de gevallen een melding die door anderen werd gedaan bij de politie.

Inzicht bieden
‘Ik vind het belangrijk dat de Rijksrecherche een bijdrage heeft kunnen leveren aan de maatschappelijke behoefte om meer inzicht te krijgen in de achtergronden van de slachtoffers van politie-incidenten met een fatale afloop,’ laat algemeen directeur Arthur van Baaren van de Rijksrecherche weten. ‘Daarom hebben we onze dossiers beschikbaar gesteld aan de onderzoekers. Dit onderzoek biedt voor ons inzicht in de context waarin de Rijksrecherche onderzoek verricht en kan daardoor bijdragen aan onder andere de begeleiding van nabestaanden door onze familierechercheurs.’

‘Wij hopen dat dit onderzoek relevante inzichten biedt in de achtergrond van slachtoffers van dergelijke politie-incidenten en de omstandigheden waaronder zij overlijden’, zegt Ferwerda. ‘Deze inzichten zijn hopelijk de start voor verdere stappen richting het vroegtijdig signaleren en voor alle betrokkenen veilig afhandelen van deze ingrijpende incidenten.’

Hulpverlening betrekken
Met de uitkomsten van het onderzoek wil de politie aan de slag om de hulpverlening, voorafgaand aan en tijdens inzet bij een incident, beter te betrekken. Ook kan informatie voorafgaand aan politieoptreden beter worden benut en wil de politie investeren in trainingen van politiemedewerkers in goede omgang met mensen met verward gedrag. In het regeerakkoord is accent gelegd op de samenwerking tussen politie en de geestelijke gezondheidszorg. Wat helpt is een integrale aanpak, meer beveiligde bedden en betere doorstroom naar bijvoorbeeld beschermd wonen.

FOK! Wat een weer: het is druk

winterbanner

Hallo, hallo!

In mijn drukke agenda kon ik een gaatje prikken om dit te schrijven, terwijl mijn collega Stephan5 bijkomt van zijn prik en mijn andere collega druk is met van alles en nog wat. 

In tegenstelling tot dinsdag, was er gisteren maar weinig te beleven. De motregen kwam al vrij vroeg en de zon heb ik hier helaas niet echt gezien. Met name het midden van het land heeft wat neerslag gehad.

Vandaag krijgen we bezoek van een regengebied dat vanuit het westen naar het zuidoosten trekt. In de middag klaart het dan op vanuit het logischwijze noordwesten. De temperatuur zal niet zo heel veel doen met een maximum van 8 graden.

Onrustige lucht (Foto: _UserName_)

Een onrustige lucht in de Achterhoek. De voorbode van het rumoer van afgelopen zondag. (Foto: _UserName_)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Snowboardfenomeen Kim prolongeert olympisch halfpipegoud

Op de Olympische Spelen in Beijing hebben de snowboardsters in de halfpipe donderdag de olympische medailles verdeeld. Van échte spanning was niet echt sprake, maar het was zeker een vermakelijke finale.

Topfavoriete Chloe Kim maakte het in de eerste run gelijk al waar en zette een score van 94,00 punten neer. Daarmee troefde ze de Japanse Sena Tomita en haar 86,00 punten af, met op drie de Chinese Cai Xuetong (81,25), voor Berenice Wicki uit Zwitserland (76,25) en de Canadese Elizabeth Hosking (73,00).

De tweede run van Kim begon goed, tot ze bij een cab 1260 onderuit ging. Haar leiding kwam niet in gevaar, maar het verschil werd iets kleiner: de Spaanse veterane Queralt Castellet legde een run neer waar ze 90,25 punten voor kreeg, goed voor plek twee. Sena Tomita verloor plek twee, maar verbeterde zich met 88,25 wel en behield de derde plek, voor Cai en Hosking (79,25).

Hosking en Wicki gingen in de laatste run onderuit en verbeterden zich dus niet. Tomita deed een alles-of-niets-poging om haar voorlopige bronzen positie te verbeteren, maar bij de eerste sprong ging ze na een frontside 1080 gelijk onderuit. Castellet kon haar score niet verbeteren en bleef dus op plek twee staan, met nog twee dames én Kim te gaan.

Cai legde een prima run neer, maar verbeterde zich opnieuw niet en dus was er geen medaille voor het thuisland. Nadat ook de Japanse Mitsuki Ono de podiumplekken niet kon bedreigen was het goud binnen voor Kim, die toch nog eens een 1260 probeerde in haar derde run, zonder succes. Ze verdedigde haar olympische titel, zilver was na járen en in haar vijfde poging voor Castellet en Tomita pakte brons.

Olympisch skeletongoud binnen bereik voor Grotheer

Op de Olympische Spelen in Beijing is het skeleton van start gegaan. Op de baan van Yanqing werden donderdag bij de mannen de eerste twee runs afgewerkt, vrijdag komen ze in actie voor de derde en de beslissende vierde run.

In run één werd gelijk de toon gezet en wel door Christopher Grotheer. De Duitse tweevoudig regerend wereldkampioen haalde uit met een dijk van een run en zette de Russische startraket Alexander Tretiakov, olympisch kampioen van 2014, op 0,36 seconden. Op 0,43 seconden volgde thuisfavoriet Yan Wengang, die in de World Cup de afgelopen seizoen langzaam wat naar voren kwam en nu optimaal profiteerde van het thuisvoordeel.

De door COVID-19-gevallen ingevlogen Rus Evgeniy Rukosuev maakte het waar met plek vier op 0,48 seconden, twee honderdsten voor de tweede Duitser, Axel Jungk. De legendarische Let Martins Dukurs lijkt voor de vierde keer op rij naast het goud te grijpen: hij staat zesde op 0,62 seconden, voor de tweede Chinees Yin Zheng (+0,74), broer Tomass Dukurs (+0,76) en de derde Duitser, Alexander Gassner (+0,87).

Gassner hield zijn positie vast in de tweede run, Tomass Dukurs dook er 0,18 seconden onderdoor. Yin was één tiende rapper dan de Letse veteraan, wiens broer Martins zijn toch teleurstellende positie met 0,21 seconden verdedigde. Jungk was dan weer 0,21 sneller dan Dukurs en de Duitser wipte met 0,17 seconden ook over Rukosuev heen naar in elk geval de vierde plek.

Yan leek zijn podiumpositie vast te houden, maar de Chinees maakte wat kleine foutjes en kwam vijf honderdsten achter Jungk terecht. Dat gold ook voor Tretiakov, die 0,17 seconden achter Jungk eindigde en dus ook achter Yan terecht kwam. Op Grotheer stond echter geen enkele maat: hij knalde 0,70 seconden van Jungk's tijd af en ging met een enorme voorsprong richting de beslissende vrijdag.

Overtredingen met maaltijdbezorgers in Rotterdam

Bij een controle op maaltijdbezorgers in Rotterdam bleken vijf bezorgers niet te mogen werken in Nederland. Ook werd een maaltijdbezorger aangetroffen van 14 jaar, terwijl de minimumleeftijd 16 jaar is om maaltijden te bezorgen. Ook op andere terreinen werden overtredingen geconstateerd.

De controle vond afgelopen vrijdag in Rotterdam-Zuid plaats naar maaltijdbezorgers en diverse restaurants met bezorgfunctie. Bij de controle waren de gemeente Rotterdam (afdelingen recherche Sociale Dienst en Handhaving), politie, AVIM, NVWA en de Nederlandse Arbeidsinspectie aanwezig.

Tijdens de actie werden maaltijdbezorgers van twee platformbedrijven aangehouden voor controle. Daarnaast werden vier restaurants geïnspecteerd die met eigen personeel maaltijden bezorgen. In totaal werden 18 bezorgers gecontroleerd.

Vijf van de 18 bezorgers bleken van buiten de Europese Unie te komen en hun werkgever had voor hen geen tewerkstellingsvergunning aangevraagd. Dat betekent dat zij niet hier in Nederland mogen werken. Alle vijf werkten voor een platformonderneming. Uit controle bleek dat deze bezorgers in een aantal gevallen gebruik maakten van het account van iemand die wel mocht werken. De bezorgers moeten voor het gebruik van het account een deel van hun verdiensten afstaan. Controle wie er op een account werkt, gebeurt dan onvoldoende door het bezorgplatform. De betrokken bedrijven kunnen een boete tegemoet zien voor het overtreden van de Wet Arbeid Vreemdelingen.

Daarnaast zijn ook fysieke controles geweest bij diverse restaurants in Rotterdam-Zuid. Hier bleek het nodige mis te zijn. Zowel als het gaat om de Arbeidstijdenwet (Atw), de Wet minimumloon (Wml) als de Wet Arbeid Vreemdelingen.

Van één restaurant werd een bezorger van 14 jaar aangetroffen. De minimumleeftijd om maaltijden te bezorgen is 16 jaar. Uit de ter plekke gecontroleerde administratie van twee restaurants bleken op papier meerdere kinderen onder de 16 jaar aan het werk te zijn, of te zijn geweest in de bezorging. Hier wordt door de Arbeidsinspectie nader onderzoek gedaan.

Tijdens de inspectie waren er werknemers die er snel vandoor gingen en de controle niet afwachtten. Het vermoeden bestaat dat het hier om werknemers gaat die hier niet mochten werken. De werkgever is nu gesommeerd om aan te geven wie er weg liepen uit zijn onderneming. Doet hij dat niet, dan kan hij een boete krijgen. Mochten het werknemers zijn die hier niet mogen werken, zal hiervan een boeterapport worden opgemaakt tegen de werkgever.

In een ander bedrijf bleek dat de loonadministratie niet goed klopte, onduidelijk was wie er nou op de loonlijst stond en aan het werk was. Dit zal allemaal verder onderzocht worden door de Arbeidsinspectie. Het vermoeden is dat bij dit restaurant ook meerdere werknemers zwart werken. Als dit uit het onderzoek daadwerkelijk blijkt zal dit doorgegeven worden aan de Belastingdienst. De rechercheurs van de Sociale Dienst van Rotterdam onderzoeken of een medewerker die in een restaurant werkend werd aangetroffen van de gemeente een uitkering krijgt.

De NVWA heeft tijdens de actie bij drie bezochte restaurants waarschuwingen uitgedeeld voor het overtreden van de hygiëneregels.

Op de rol: ‘Het hondje heeft minutenlang geleden’

Elke week struint rechtbankverslaggever Martijn Delaere de zittingszalen van Nederland af in een zoektocht naar bijzondere rechtszaken. Stuk voor stuk laten de verhalen zien dat het werk van de rechter enorme impact kan hebben op het leven van mensen, hoe klein een zaak op het eerste oog ook lijkt.

Rick* (31) belt zijn vader. Paniek. Dama, het hondje van het gezin, trilde en toen was ze dood. Dama is de lieveling van Ricks moeder, maar iedereen in het Westlandse gezin houdt van het hondje dat jaren geleden uit een ver asiel in huis kwam. Maar Rick is op die 31ste maart in 2021 niet eerlijk geweest tegenover zijn ouders, en dat zit hem erg dwars.

Een dag later vertelt hij zijn zus wat er écht in het ouderlijk huis is gebeurd: hij heeft de 11-jarige Dana met zijn blote handen gewurgd. Als hij 2 weken later moed heeft verzameld, vertelt hij zijn ouders geëmotioneerd het ware verhaal van Dama’s dood. Vader doet aangifte; Rick bekent alles bij de politie.

Zenuwachtig
Vandaag zit Rick in zaal A6 van het Haagse gerechtsgebouw. Zijn vader zit op de publieke tribune. ‘Ik zie dat u zenuwachtig bent. U hebt geen strafblad, dus dit zal de eerste keer in de rechtszaal zijn’, zegt politierechter Boers tegen de Westlander. Ja, hij is zenuwachtig, maar hij ‘zit hier niet voor niets’, reageert Rick. ‘Kunt u vertellen wat er is gebeurd?’, vraagt de rechter. ‘Ik heb Dama niet uit woede of expres doodgemaakt. Ik wilde het niet doen’, antwoordt Rick. ‘Maar u deed het toch. Wat was er die dag gebeurd?’, vraagt de politierechter. Rick: ‘Ik heb een drankprobleem. Ik ben finaal de fout ingegaan door weer te gaan drinken. De dag ervoor was het al heftig. Ik had geen besef wat ik deed. Ik was dingen gaan zoeken en toen vond ik een desinfecteermiddel. Je wordt heel creatief.’ De rechter: ‘Zo ver was u dus heen.’ ‘Ja.’

Emotioneel
‘Ik weet niet meer wat ik dacht’, zegt Rick tegen politierechter Boers als zij ter sprake brengt dat Dama trilde en hij niet de dierenambulance belde maar het hondje wurgde. Rick: ‘Ik ben niet agressief of zo. Ik voelde mij ook erg schuldig en durfde het eerst niet te vertellen. Pas later brak ik emotioneel. Ik werk met verstandelijk gehandicapten. Ik help graag mensen, maar ik vind het moeilijk om mijzelf te helpen.’ Rick mag zeggen dat hij niet agressief is, maar als hij onbekwaam van de drank is, dan is dat kennelijk anders. Kort geleden nog had hij in een dronken bui een gewelddadige aanvaring met zijn moeder. ‘Het lijkt dus niet beter te gaan’, besluit de Haagse politierechter.

Schaamte
Rick probeert zijn verslaving wel onder de knie te krijgen. Kort na de dood van hondje Dama neemt hij zijn intrek in een afkickkliniek. ‘Ik nam de schrik en de schaamte mee en vanaf dag 1 heb ik aan alles meegewerkt. Ik heb er 6 weken gezeten. Ook de weken erna heb ik niet gedronken, totdat ik met Halloween een feestje had en weer de fout in ging.’ ‘Het gaat op en neer, niet goed dus’, concludeert de politierechter. Om ervoor te zorgen dat Rick daarom niet weer de fout in gaat, zou hij volgens de reclassering moeten meewerken aan een meldplicht, aan ambulante behandeling en een korte klinische opname, aan begeleid wonen, maatschappelijke opvang en alcoholcontrole. Bovendien zou hij geen dieren mogen houden en zelfs niet alleen met de nieuwe hond van zijn ouders mogen zijn. Die hond heeft hij trouwens na de dood van Dama voor hen gekocht.

Rails
‘Die bijzondere voorwaarden zijn eigenlijk een hulppakket dat de overheid financiert. De samenleving biedt hulp, omdat u het waard bent om in te investeren. Ik gun het u zo dat u het goed op de rails krijgt. U bent een hartstikke lief iemand’, zegt politierechter Boers. ‘Ja, alleen nog wel zoekende’, reageert Rick. Dat ‘hulppakket’ is niet gratis, er staat wel iets tegenover. ‘Als u niet meewerkt, moet u een straf uitzitten of uitvoeren, wat dan ook. U wilt aan al die voorwaarden meewerken?’, vraagt de rechter. Dat wil Rick. ‘Het is jammer, maar ik heb het wel nodig.’

Vijand
Rick heeft dat ‘hulppakket’ nodig, maar we mogen van de officier van justitie niet vergeten dat hij een liefdevolle hond van het leven heeft beroofd door ‘haar keel dicht te knijpen en dicht te houden’. ‘Honden zijn loyale dieren en vertrouwen hun baasje. Juist het gezinslid dat Dama al 11 jaar kende, blijkt opeens de vijand. U hebt haar gewurgd. Ze was niet op slag dood. U hebt haar keel langere tijd dichtgeknepen. Het hondje heeft minutenlang geleden.’ Rick verdient daarvoor een taakstraf van 80 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 maand als hij zich niet aan de bijzondere voorwaarden houdt. Dat Rick inziet dat hij veel hulp nodig heeft, vindt officier Van Holsteijn een goed teken. De wensen van de reclassering zijn billijk, behalve de eis dat hij bij zijn ouders niet alleen met de hond mag zijn. ‘Dat is niet te controleren.’

Zetje
Rick wilde hondje Dama niet doden, maar deed dat onder de invloed van alcohol wèl. ‘Hij heeft daarna onmiddellijk hulp gezocht bij een detoxkliniek. Daarna ging het toch weer mis. Hij heeft de wil om van de alcohol af te raken, maar het blijft een verslaving ’, zegt zijn raadsvrouw Kouwenhoven. Rick weet dat de voorwaardelijke voorwaarden consequenties hebben, ‘en die accepteert hij’, aldus de raadsvrouw. ‘Hij gaat nu al naar Impegno voor psychiatrische hulp en slikt medicatie, maar de eisen van de reclassering geven hem hopelijk het goede zetje. Misschien heeft het zo moeten zijn.’ De werkstraf zou wat de raadsvrouw betreft wel geheel voorwaardelijk moeten zijn.

Gewicht
Als een soort van vergelding verdient Rick een straf, maar de rechter vindt dat zijn persoonlijke omstandigheden het grootste gewicht in de schaal leggen. ‘Hulp moet op de voorgrond staan om herhaling te voorkomen.’ Politierechter Boers geeft Rick een taakstraf van 150 uur, waarvan 50 uur voorwaardelijk. Een voorwaardelijke gevangenisstraf ziet de rechter niet zitten, gezien ‘het ontbreken van een strafblad en uw problematiek.’ Ze legt Rick alle bijzondere voorwaarden op die de officier heeft geëist, met een proeftijd van 2 jaar. De rechter verbiedt Rick niet om alleen te zijn met de hond omdat dat niet te controleren is, maar ook omdat ze ervan uitgaat dat vader en moeder die 2 goed in de gaten zullen houden. De bijzondere voorwaarden gaan trouwens direct in. ‘Dus óók als u in beroep gaat, moet u meteen aan de voorwaarden voldoen. Het gevaar bestaat namelijk dat u onder invloed van drank mensen en dieren kwaad doet. U moet zo snel mogelijk hulp krijgen.’

* Dit is niet zijn echte naam.

Joodse organisatie CIDI boos over anti-coronaspandoeken: 'Dit is antisemitisme'

Spandoeken met een overduidelijke antisemitische karikatuur in Haaksbergen zijn strafbaar en dienen te worden verwijderd. Dat is de mening van het Centrum voor Informatie en Documentatie Israel (CIDI). Het Centrum vindt het onbegrijpelijk dat de gemeente Haaksbergen niet optreedt tegen de spandoeken die prominent in beeld hangen aan een balkon. Meer hierover bij de Gelderlander.

De gewraakte spandoeken zijn duidelijk gericht tegen het coronabeleid van de Nederlandse overheid, maar er is onder meer een tekening afgebeeld die verwijst naar de ‘Ewige Jude’, een omstreden karikatuur uit de Tweede Wereldoorlog. Het is strafbaar om deze karikatuur in het openbaar te vertonen.

SpaceX verliest 40 Starlink-satellieten in zonnestorm

Met het Starlink-netwerk wil ruimtevaartbedrijf SpaceX van Elon Musk snel internet naar de meest afgelegen plekken ter wereld brengen. Vorige week werden 49 nieuwe satellieten gelanceerd. Op weg naar hun baan om de aarde kwamen ze in een geomagnetische storm tegen met verwoestende gevolgen.

Ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft tot 40 internetsatellieten verloren in een zonnestorm. De satellieten van het SpaceX-programma Starlink zullen - als dit niet al was gebeurd - opnieuw de atmosfeer van de aarde ingaan en verbranden, legt het bedrijf van Elon Musk uit.

Vorige week stuurde SpaceX 49 Starlink-satellieten de ruimte in vanuit het Kennedy Space Center in Cape Canaveral, Florida. De satellieten bereikten aanvankelijk een tijdelijke baan om de aarde op een hoogte van zo'n 210 kilometer, zo maakte het bedrijf bekend. Op deze hoogte worden veiligheidscontroles uitgevoerd voordat de satellieten hun hogere baan om de aarde moeten bereiken.

Maar afgelopen vrijdag werden de satellieten getroffen door een geomagnetische storm. Dergelijke zonnestormen ontstaan wanneer de zon als gevolg van een uitbarsting een bijzonder groot aantal elektrisch geladen deeltjes naar de aarde werpt, wat tot aanzienlijke verstoringen kan leiden.

"Deze stormen zorgen ervoor dat de atmosfeer opwarmt en de atmosferische dichtheid verhoogt op onze lage operationele hoogten", zei SpaceX. Dit verhoogt ook de luchtweerstand voor de satellieten. SpaceX probeerde de satellieten te beschermen tegen de zonnestorm door middel van positie te veranderen; de meeste satellieten slaagden er echter niet in om hun beoogde baan te bereiken. "Tot 40 van de satellieten zullen de atmosfeer van de aarde opnieuw binnenkomen of al opnieuw zijn binnengekomen", zei SpaceX. Er is "geen" risico op botsingen met andere satellieten.

Het Starlink-satellietnetwerk heeft tot doel om over de hele wereld snel internet te bieden. Er zijn al meer dan 2.000 satellieten in gebruik genomen, Starlink heeft toestemming gekregen voor 12.000 satellieten om dit netwerk te creëren.

Triangle Strategy demo nu beschikbaar

Triangle Strategy, de strategische RPG van de makers van Octopath Traveler, heeft vandaag een uitgebreide demo gekregen. Volgens Square-Enix kun je de eerste drie hoofdstukken van de game spelen. Je kunt vervolgens je savedate straks ook overzetten naar de hoofdgame.

Triangle Strategy is een strategiespel die geïnspireerd lijkt te zijn door klassiekers zoals Final Fantasy Tactics. In de game vinden gevechten plaats op terrein met hoogteverschillen. Het aanvalsbereik van personages in afhankelijk van hun positie en hun wapen, dus het is belangrijk dat je het slagveld bestudeert voordat je tot actie overgaat. Daarnaast hebben je beslissingen invloed op hoe het verhaal zich ontvouwt en welke personages zich bij je aansluiten.

Triangle Strategy komt op 4 maart en is (voorlopig?) exclusief voor Nintendo Switch.

Square Enix kondigt nieuwe 'HD-2D'-remake aan

Live A Live is een obscure Super Nintendo RPG die nooit buiten Japan is uitgebracht. Er was natuurlijk jaren later wel een fanvertaling, maar daar bleef het bij. Nu krijgt de game niet alleen een tweede kans, het is ook nog eens een 'HD-2D'-remake. Dit is de grafische stijl waarmee bijvoorbeeld Octopath Traveler en Triangle Strategy mee werken.

Dezelfde stijl wordt tevens ook gebruikt voor de aankomende Dragon Quest III remake. Het lijkt er dus op dat Square Enix misschien nog wel meer klassiekers van een nieuw likje verf gaat voorzien. Live A Live komt op 22 juli uit voor Nintendo Switch.

Nintendo onthult Xenoblade 3

Nintendo heeft vandaag tijdens de Nintendo Direct enigszins verrassend Xenoblade 3 aangekondigd. In de trailer wordt niet veel duidelijk behalve dat het om nieuwe personages gaat. "Verken een nieuwe wereld die de toekomsten van Xenoblade Chronicles en Xenoblade Chronicles 2 met elkaar verbindt", aldus de omschrijving van Nintendo.

We zien verder natuurlijk ook een grote open-wereld, iets waar de JRPG-franchise om bekend staat. Xenoblade 3 moet al dit jaar in september uitkomen.


Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1283
special
Random Pics van de Dag #1282
review
Paper Mario: The Thousand-Year Door
review
Stellar Blade
special
Random Pics van de Dag #1281
special
Random Pics van de Dag #1280
©FOK.nl e.a.