Noorse biatleten oppermachtig, Wierer wint massastart

In het Italiaanse Antholz is zondag de laatste pre-olympische World Cup in het biatlon afgewerkt. Dat gebeurde met een estafette bij de mannen en vervolgens een massastart bij de vrouwen, met hier en daar niet alle toppers die aan de start stonden.

Estafette mannen
Noorwegen begon met Sturla Holm Lægreid prima, hij gaf als tweede het stokje over, acht seconden na de Franse ploeg. Tarjei Bø hielp Noorwegen naar de leiding, met een paar teams binnen 25 seconden, maar daarna namen de Noren afstand: Johannes Thingnes Bø schoot foutloos en breidde de voorsprong uit naar een goede minuut, Vetle Sjåstad Christiansen had één extra patroon nodig en wist de voorsprong zelfs bijna te verdubbelen naar winst met bijna twee minuten.

Rusland, Duitsland en Frankrijk streden om de overige podiumplaatsen, waarbij Fabiel Claude, Antonin Guigonnat en Simon Desthieux de Fransen - zonder hun twee beste atleten - aan de beste positie hielpen. De jonge Eric Perrot kon dat echter niet vasthouden: hij was in de slotronde volledig leeg en werd gepasseerd door Eduard Latypov en Lucas Fratzscher namens Rusland en Duitsland. Op 1:57 van de Noren pakte Rusland de tweede plek, Duitsland werd met eveneens een B-ploeg keurig derde.

Massastart vrouwen
Na de liggende schietbeurten had Julia Simon de leiding in handen, maar de foutloze Française werd op de voet gevolgd door de eveneens foutloze Noorse Tiril Eckhoff. Ook Dzinara Alimbekava uit Wit-Rusland en de tweede Noorse, Ingrid Landmark Tandrevold, troffen de eerste tien schijven allemaal en zij vormden al snel een kopgroep, waar de Française Justine Braisaz-Bouchet - goed voor één misser - zich bij kwam voegen.

De eerste staande schietbeurt leverde hier en daar de nodige fouten op, maar niet voor Anaïs Chevalier-Bouchet: de Française pakte de leiding, Eckhoff volgde met nog eens vijf treffers. Dorothea Wierer uit Italië zat er vijftien seconden achter na twee liggende missers, Simon en Braisaz-Bouchet volgden. Op weg naar de laatste schietbeurt voerde Eckhoff het tempo op, maar Chevalier-Bouchet, Braisaz-Bouchet en Wierer konden nog net volgen.

Eckhoff en Braisaz-Bouchet eindigden met twee missers, Chevalier-Bouchet en Wierer doken als leiders de slotronde in. Alimbekava volgde op tien seconden, Kristina Reztsova uit Rusland voerde op 35 seconden de strijd om plek vier aan, voor de Duitse Vanessa Voigt. Chevalier-Bouchet had het tempo niet echt meer, Wierer nam het heft in handen en sloeg een laatste poging van Alimbekava af: Wierer won, voor Alimbekava en Chevalier-Bouchet.