Noppert onbedreigd naar derde ronde WK darts; Van Barneveld uitgeschakeld

Danny Noppert heeft zich zonder al te veel problemen geplaatst voor de derde ronde van het wereldkampioenschap darts in Londen. De dertigjarige Fries ontdeed zich met 3-1 van Jason Heaver uit Engeland. 

Noppert begon voortvarend aan zijn partij en noteerde 180. Toch kon The Freeze niet voorkomen dat Heaver direct een break plaatste en ook de eerste set pakte. Met name de dubbels van Noppert liepen niet lekker. In de tweede set voerde Noppert wel het hoogste woord. Het gemiddelde van zijn Britse opponent zakte ver weg en daar profiteerde de Nederlander van door de stand gelijk te trekken. De wedstrijd was gelopen en Noppert won met 3-1. In de derde ronde treft hij Ryan Searle.

"Ik zat elke keer onder de triple 20", was Noppert kritisch op zichzelf bij RTL 7. "Het was trekken aan de pijlen. Ik vind het echt jammer dat ik niet beter gooide, want dit is niet wat je wil. Desondanks ben ik blij dat ik heb gewonnen.”  Het gemiddelde van Noppert kon beter (88,42), maar zijn Britse opponent dook deed het met 85,19 niet veel beter. 

Gabrel Clemens won zojuist met 3-0 van Lewy Williams. Nu de kraker tussen Rob Cross en Raymond van Barneveld. 

Update 6.50 uur

Raymond van Barneveld is bij zijn rentree op het WK in de tweede ronde uitgeschakeld. De vijfvoudig wereldkampioen was donderdag in Londen niet opgewassen tegen de Engelsman Rob Cross, de wereldkampioen van vier jaar geleden. Het werd 3-1. 

Van Barneveld begon nog wel ijzersterk aan de partij tegen de nummer elf van de plaatsingslijst. De 54-jarige darter wist direct een break te plaatsen en gooide daarna 170 uit. Ondanks wat gemiste dubbels sleepte hij de openingsset met 3-1 in de wacht.

Cross schrok wakker en schroefde zijn gemiddelde op. Zijn dubbels begonnen ook te lopen. Van Barneveld haakte in de derde set wat langer aan, maar moest in de vijfde en beslissende leg het onderspit delven. Barney leek daarna niet meer te geloven in de zege en kwam er in de vierde set nauwelijks meer aan te pas.  Ondanks zijn nederlaag kwam Van Barneveld uit op een hoger gemiddelde dan zijn Engelse tegenstander (90,38 tegen 92,45). Met 38,5 tegen 21,4 procent was Voltage echter doelmatiger op zijn dubbels.

Van Barneveld was het WK maandag begonnen met een simpele 3-0-zege op de Filipijn Lourence Ilagan. Dat was zijn eerste wedstrijd op het hoogste podium sinds 14 december 2019, toen hij in de eerste ronde werd uitgeschakeld door Darin Young. De Hagenaar ging toen met pensioen, maar miste de aandacht en keerde na een jaar weer terug. In februari van dit jaar heroverde hij zijn Tour-kaart bij de PDC.

Avondprogramma WK darts
Danny Noppert-Jason Heaver 3-1
Gabriel Clemens-Lewy Williams 3-0
Rob Cross-Raymond van Barneveld 3-1
Chris Dobey-Rusty-Jake Rodriguez 3-2

Het wereldkampioenschap gaat na de kerst verder.