FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 24 december 2021

FOK! Wat een weer: kerst: gevaar op ijzel

winterbanner

Goeiedag!  

Ja, dan denk je de feestdagen op je dooie gemakkie in te gaan, moet je toch weer aan het werk verdikkeme.  

De situatie is behoorlijk complex. De strijd tussen de koude en zachte lucht vind momenteel precies boven ons land plaats. Toch zijn er aanmerkelijke verschillen. Het front zelf had nu al zuidelijker moeten liggen dan dat hij nu doet. Daar komt ook nog bij dat de neerslag tamelijk intensief is. Ik lag  tot mijn grote blijdschap de hele dag onder dit systeem en kan inmiddels al 15 mm noteren. Op het ene moment lijkt de activiteit af te nemen, maar vervolgens neemt de intensiteit weer toe. Overigens viel er in deze frontale zone ook in een strook over het midden méér dan 10 mm. 

De bedoeling is nu dat dit spul zich nu toch naar het zuiden moet gaan verplaatsen. De koude lucht die het noorden nu aan het bereiken is stroomt dan verder het land in. Ik denk wel dat de neerslagactiviteit wel iets minder moet gaan worden.

Voor vannacht denk ik dan dat er met name in een gebied rond de grote rivieren nog neerslag valt. Dat zou uiteindelijk deels in de vorm van sneeuw kunnen zijn, echter de zone is maar smal. Ook speelt mee dat de zachte lucht zich niet zomaar gewonnen geeft. 

Vriezen gaat het zeker in de noordelijke helft, waardoor de behoorlijk natte weggedeelten kunnen bevriezen. In de loop van de nacht komen de minima uit tussen de -5 in het noorden tot +2 in het zuiden.

Morgen, op 1e kerstdag komt deze overgangszone tot stilstand boven het zuiden. Daar blijft het grotendeels bewolkt en de eerste uren kan daar nog neerslag vallen. Een combinatie van natte sneeuw en regen. Doordat de intensiteit niet heel hoog lijkt, verwacht ik niet echt een sneeuwdekje. 

In de rest van het land komt de zon er geregeld bij. Sterker nog, het lijkt zelfs een kraakheldere vriesdag te worden. In het noorden hebben wolken geen schijn van kans. Feitelijk een fantastische winterdag daar. Het blijft daar ook vriezen met maxima van -2 graden.

Het midden zit daar tussenin. Het kwik komt daar rond het vriespunt uit en het kraakheldere weer arriveert daar iets later.

Het zuiden blijft meest bewolkt en met 1 tot 3 graden geen ijsdag.

En dan 2e kerstdag. Diezelfde overgangszone tussen zacht en koud activeert en trekt weer naar het noorden toe. Ook de neerslag neemt daarbij in activiteit toe. In de zuidelijke helft stroomt de zachtere lucht ook aan de grond al snel binnen en lijkt de kans op gladheid niet zo heel groot. Met een slag om de arm.

Hoe noordelijker je gaat, des te lastiger krijgt de zachte lucht het om het te winnen. Echter, ook daar loopt de warmere lucht in de bovenlucht al voortijdig binnen. De kans op sneeuw is daardoor vrij klein. De neerslag zal dan als regen gaan vallen, maar op de grond al snel aanleiding gaan geven tot verraderlijke IJZEL. 

Op dit moment lijkt de timing zo tussen 08.00 en 13.00 te liggen in het midden des lands. Niet ideaal dus. In het noorden gaat het allemaal nog langzamer. Het is nog iets te vroeg voor specifieke details, maar zeker om nauwlettend in de gaten te houden. 

In de ochtend zou het in het zuiden al zo'n 7 graden moeten zijn, en heel langzaam veroverd deze luchtsoort de rest van het land.

Ik hou het nauwlettend in de gaten. 

En daarna? Moah, als we richting de 14 graden gaan in de richting van Oud en Nieuw? 

Fijn kerstfeest allemaal!  

Mooi winters plaatje (Foto: Storm666)
Een heel fraai winters plaatje uit ons mooie cultuurlandschap. Dit is in de omgeving van De Kuilen in Mill. ( Foto: Storm666)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Provincie Gelderland mag wilde hoefdieren af blijven schieten

De Provincie Gelderland hoeft het afschot van de grote wilde hoefdieren niet stil te leggen. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland beslist. De Faunabescherming komt in deze procedure op voor de wolf.

Volgens de stichting verstoort de faunabeheereenheid met het afschot het leefgebied van de wolf en zou de provincie daarom handhavend moeten optreden. De provincie wees dat verzoek af waarop de Faunabescherming naar de rechter stapte.

Afschot grote wilde hoefdieren
In 2019 verleende de provincie Gelderland een ontheffing aan de faunabeheereenheid voor het doden van grote wilde hoefdieren. Hieronder vallen het damhert, edelhert, wild zwijn en de ree.

In het gebied ligt ook de Veluwe, waar sinds kort ook de wolf zich heeft gevestigd. Volgens de Faunabescherming leidt het afschot van de grote wilde hoefdieren op en rond de Veluwe tot (ernstige) verstoring van het leef- en rustgebied van de wolf. Dat zou in strijd zijn met de Wet natuurbescherming (Wnb). De provincie stelt dat de wolven niet worden verstoord door het geluid van de geweren. Zo vestigen wolven zich veel op militaire oefenterreinen. De voorzieningenrechter kan hierin meegaan, maar benadrukt tegelijkertijd dat de toenemende menselijke activiteit wél voor verstoring kan zorgen. Evenals de afname van prooidieren in het gebied waar de wolf leeft.

Menselijke aanwezigheid
De voorzieningenrechter baseert zich daarbij op een rapport van de Rijksuniversiteit Groningen. Er is onderzocht in hoeverre intensief afschot van wilde hoefdieren op de Veluwe negatieve effecten heeft voor de wolf. Eén van de conclusies is dat zelfs de meest zorgvuldige jachttechnieken verstorende effecten van mensen niet kunnen voorkomen. Het is vooral de aanwezigheid van de mens die verstorend werkt.

Daarnaast wordt door het afschot het voedselaanbod verminderd. Volgens de provincie Gelderland heeft de wolvenpopulatie zich sinds de start van het afschot juist positief ontwikkeld en zijn er geen wolven uit het gebied weggetrokken. Verder worden de wolven gemonitord en wordt waar nodig het afschot bijgestuurd. Volgens de voorzieningenrechter blijk hieruit juist dat het aannemelijk is dat wolven door het afschot van de grote wilde hoefdieren worden verstoord.

Belangen afwegen
Het afschot van de grote wilde hoefdieren is nodig vanwege verschillende belangen, waaronder de bescherming van wilde flora en fauna. Ook moet het onnodig lijden van zieke dieren worden voorkomen. Door de komst van de wolf is dit niet ineens overbodig geworden. Op dit moment is volgens de voorzieningenrechter geen sprake van een situatie waarin de wolven zodanig worden verstoord dat het afschot moet worden stilgelegd. Het belang van het afschot weegt dus zwaarder. Wel stelt de voorzieningenrechter dat de lopende bezwaarprocedure bij de provincie hét moment is om de ontstane situatie, met de komst van een nieuwe beschermde soort, opnieuw te bekijken.

Afschieten hoefdieren toegestaan (Pixabay)
Afschieten hoefdieren toegestaan (Pixabay)

Random Pics van de Dag #502 (kerstavond special)

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Strengere quarantaine- en isolatierichtlijnen bij C19-besmetting door opkomst Omikron

Huisgenoten van iemand die met het coronavirus besmet is, moeten vanaf nu ook tien dagen in quarantaine, ook al zijn ze gevaccineerd of hebben ze zelf al een keer corona gehad. Dat geldt ook voor kinderen van 0 tot 4 jaar en mensen die in nauw contact zijn geweest met een besmette persoon. Dat staat in een strengere richtlijn die het RIVM vandaag heeft gepubliceerd. Meer hierover in de Gelderlander.

De afgelopen weken is duidelijk geworden dat de omikronvariant zich ook in Nederland zeer snel verspreidt. De verwachting is dat deze variant op korte termijn dominant zal zijn. Uit wat nu bekend is lijkt het dat mensen minder goed beschermd zijn tegen de omikronvariant. Zij kunnen de omikronvariant van het virus krijgen terwijl zij al eerder corona hebben gehad of zijn gevaccineerd. Daarom is het belangrijk om meteen een zelftest of test bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst te doen bij klachten. 

Woning Hugo de Jonge beveiligd door politiepost en camera's

Het huis van demissionair coronaminister Hugo de Jonge in Rotterdam wordt sinds vrijdag zichtbaar beveiligd. Er is een kleine post van de politie nabij de woning geplaatst met verschillende camera's die de omgeving in de gaten houden. Ook is er een mobiele camera geplaatst. Volgens de politie zijn er "zichtbare en onzichtbare maatregelen genomen".

Of er een actuele aanleiding is voor de extra bescherming willen politie en justitie niet zeggen. "We nemen deze maatregelen op basis van informatie die het Openbaar Ministerie heeft", laat justitie weten.

De minister van Gezondheid wordt al langere tijd bedreigd en recent is het woonadres De Jonge gepubliceerd op social media. Donderdag 16 december werd een 27-jarige Amsterdammer aangehouden omdat hij meerdere keren aanbelde bij de woning van De Jonge. 

Onrust onder Amsterdamse handhavers over inzet met oud en nieuw

Een deel van de hoofdstedelijke buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) wil tijdens oud en nieuw niet de straat op. Gevreesd wordt voor veiligheidsincidenten, mede door de coronabeperkingen. Ook de vakbond is van mening dat handhavers uiterlijk om middernacht van straat moeten zijn, terwijl de directie inzet op straat tot 01:30 uur eist. Zo meldt AT5.

Boa’s vrezen dat zij voornamelijk zullen worden geconfronteerd met openbare orde-problemen in de stad, terwijl handhavers alleen ingezet mogen worden op leefbaarheidsvraagstukken. Er wordt rekening gehouden met veel incidenten, omdat door corona er zo goed als niks mag in de stad. Zo is er een vuurwerkverbod en mogen mensen zich slechts in kleine groepen - er mogen vier gasten worden ontvangen tijdens Oud en Nieuw - verplaatsen.

Bekogeld met vuurwerk
"Vuurwerk is al snel openbare orde en dat is helemaal geen taak van de handhaving. Wij zijn daar ook niet voor uitgerust", zegt een handhaver. "Onze directie zou voor de veiligheid van handhavers moeten kiezen en stellig moeten zeggen dat we maar tot 23.00 uur werken en dat het erna voor de politie is."

Ook vorig jaar zijn handhavers bekogeld met zwaar vuurwerk, zo vertellen ze tegen AT5. in meerdere stadsdelen moesten boa’s zich terugtrekken omdat de sfeer omsloeg en er zorgen waren over de veiligheid van het personeel op straat.

Betrouwbare bronnen binnen de handhaving laten weten dat de geluiden over het niet op straat willen werken tijdens de jaarwisseling "breed worden gedeeld" door de werkvloer. Exacte aantallen zijn niet bekend, maar de steun zou uit alle stadsdelen komen.

Bond steunt oproep
De boabond ondersteunt de oproep en zegt voor de veiligheid van de handhavers te staan. "De handhavers moeten uiterlijk voor middernacht wat ons betreft van straat. Eerdere jaren heeft uitgewezen dat dit echt noodzakelijk is", zegt Richard Gerrits, voorzitter van de vakbond BOA-ACP.

Andere geluiden zijn er ook van boa’s die juist met oudjaarsnacht willen werken. "Er zullen altijd wel handhavers zijn die het wel willen, het spannend vinden om zo’n nacht naar buiten te gaan, maar de werkgever zou deze personen moeten beschermen. Ze hebben geen idee wat hen te wachten staat", zegt een boa.

Bij de Amsterdamse handhaving wordt al langer gediscussieerd over de werkzaamheden. Boa’s krijgen steeds vaker taken toebedeeld die in hun ogen horen bij de openbare orde en dus op het bordje van de politie zouden moeten liggen. Handhavers mogen alleen ingezet worden bij werkzaamheden die raken aan de leefbaarheid in de stad.

"Ook vrijwillige aanmeldingen"
Een woordvoerder van burgemeester Halsema bevestigt dat "enkele collega’s op oudejaarsavond liever niet tot 01:30 uur werken", maar dat er ook "vrijwillige aanmeldingen zijn om juist dan te werken".

Ook is volgens de gemeente afgesproken dat, wanneer een verstoring van de openbare orde dreigt, of wanneer handhavers dat aan zien komen, zij zich terugtrekken en dat dan vervolgens de politie naar voren stapt. "Bij de uitvoering van de taken op oudejaarsavond wordt de veiligheid van de medewerkers verder continue gemonitord", aldus de woordvoerder.

En: "We werken al jarenlang zeven dagen per week in de hele stad, op de plekken en op de momenten waarop we het hardst nodig zijn, dus juist ook op oudejaarsavond. Dat is het hart van onze taak en ons vakmanschap."

Het nutteloze feitje van de dag: Een jonge minister

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Wie worden de nieuwe ministers in het kabinet Rutte IV, dat is één van de hamvragen in Den Haag dezer dagen. Vaak zijn ministers niet de allerjongste meer, maar wist je dat de jongste minister ooit van ons land een twintiger was? In 1809 werd Alexander van Hugenpoth tot Aerdt op 29-jarige leeftijd minister van Justitie en Politie onder koning Lodewijk Napoleon. Van Hugenpoth tot Aerdt had eigenlijk geen zin in de ministerspost maar op aandringen van Lodewijk Napoleon, die graag een katholiek op die post wilde, aanvaardde de twintiger het ambt.

Alexander van Hugenpoth tot Aerdt (WikiCommons/rkd.nl)
Alexander van Hugenpoth tot Aerdt (WikiCommons/rkd.nl)

Kerstvieringen met 650 man in Barneveld: 'We maken gebruik van onze vrijheid'

Vrijwel nergens in Gelderland zijn de kerken geopend met de kerstdagen, maar in Barneveld wel. Bij 'DoorBrekers' worden vier kerstvieringen gehouden met 650 mensen. Zo meldt Omroep Gelderland.

De eerste van de vier kerkdiensten was gisteravond. Op Kerstavond en op Tweede Kerstdag worden de andere diensten gehouden. De lockdown wordt hierbij genegeerd. "Kerken hebben vrijheid van godsdienst", verklaart voorganger Peter Paauwe. "Dat is een grondrecht. En daar maken we gebruik van. En we willen zo ook een signaal richting de overheid geven: dat het tijd is voor een beleid dat meer ruimte gaat geven aan de dingen die belangrijk zijn in het leven."

Dat de kerk DoorBrekers in Barneveld deze diensten houdt met 650 mensen, houdt de gemoederen flink bezig. De reacties zijn wisselend, van 'ze moeten zich schamen, raar volk', tot 'geweldig, vrijheid is alles wat ons afgenomen wordt'. Ondertussen baalt burgemeester Jan Luteijn dat de dienst niet online gehouden wordt, maar hij is gebonden aan de wet.


Glastuinbouw bezorgd over gastekort: gedwongen stop dreigt

Grote problemen voor de glastuinbouw door de hoge gasprijzen, de kosten voor energie rijzen de pan uit en kwekers zijn bang dat deze winter helemaal geen gas meer geleverd kan worden. Ze reisden donderdag af naar Den Haag voor topoverleg met het ministerie van Economische Zaken. "Als je de verwarming één winter uitzet, heb je daar jaren last van." Zo meldt RTL Nieuws.

De problemen zijn enorm, zegt de Westlandse Adri Bom-Lemstra, voorzitter van Glastuinbouw Nederland. "De energieprijs is nu tien keer zo hoog als één jaar geleden. Andere sectoren rekenen die hogere kosten vaak door in de verkoopprijs. In de glastuinbouw gebeurt dat echter bijna nooit. Vanwege de hoge kosten teren ze in op hun reserves. Veel telers overwegen te stoppen."

Daarnaast dreigt de voorraad gas op te raken, waardoor ook kwekers die willen doorgaan, mogelijk noodgedwongen moeten stoppen. 

'String niet geaccepteerd als mondkapje bij United Airlines'

De 38-jarige Adam Jenne is in de Amerikaanse staat Florida uit een vliegtuig gezet omdat hij het toestel betrad met een string als mondkapje. Dat deed hij naar eigen zeggen uit protest tegen de maskerplicht.

In een filmpje dat rondgaat op social media is te zien dat een medewerker van United Airlines Jenne van zijn stoel wegstuurt. Hij heeft op dat moment een rode string voor zijn gezicht getrokken. Andere passagiers lijken de humor van zijn actie wel in te kunnen zien en nemen het zelfs voor hem op zodra hij uit het vliegtuig wordt gezet, waardoor de man zijn vlucht naar Washington mist.

Jenne zegt tegen NBC News dat het niet de eerste keer is dat hij met zijn opvallende ’mondkapje’ het vliegtuig instapte. "De beste manier om absurditeit te illustreren is met absurditeit”, zegt hij.

Mark Rutte: 'ik heb fouten gemaakt in het coronabeleid'

Demissionair premier Mark Rutte trekt in zijn traditionele kerstinterview met De Telegraaf het boetekleed aan. Tegenover de krant erkent hij vrijdag dat Nederland eerder had kunnen beginnen met een boostercampagne en dat de maatregelen die het demissionaire kabinet in november nam om de pandemie in te dammen niet ver genoeg gingen. Mede daardoor zit Nederland nu in een lockdown. Ook zegt hij dat hij communicatiefouten heeft gemaakt.

Gevraagd naar hoe het komt dat het vertrouwen van burgers in het coronabeleid is gekelderd, stelt Rutte vast dat mensen genoeg hebben van leven met alle beperkingen, maar dat dat ook een te gemakkelijke verklaring is. “Ik heb fouten gemaakt, in de communicatie”, bekent hij. “Ik heb in het begin te veel nadruk gelegd op de eigen verantwoordelijkheid van mensen en te weinig op de verplichte maatregelen. Het tweede is dat het me niet gelukt is om in voldoende mate mensen te overtuigen van de basismaatregelen.” Lees verder bij Skipr.

In week 50 opnieuw oversterfte, weeksterfte lager

In de derde week van december (week 50, 13 tot en met 19 december 2021) overleden naar schatting 4.100 mensen. Dat zijn er ruim 950 meer dan verwacht, maar wel minder dan in de week ervoor (4.320). De sterfte is verhoogd onder alle leeftijdsgroepen, en zowel onder Wlz-zorggebruikers als onder de overige bevolking. Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.

Sinds begin augustus (week 31) ligt de sterfte boven de verwachte sterfte en ook bijna elke week buiten het interval van gewoonlijke fluctuaties, zodat er sprake was van oversterfte.

In week 50 registreerde het RIVM 204 overleden COVID-19-patiënten (stand 21 december).

Sterfte bij Wlz-zorggebruikers en overige bevolking gedaald
De sterfte bij mensen die zorg ontvingen in het kader van de Wet langdurige zorg (Wlz), zoals bewoners van verpleeghuizen en gehandicaptenzorginstellingen, nam op basis van de schatting af in week 50. Er overleden ongeveer 1.650 Wlz-zorggebruikers, bijna 500 meer dan verwacht. Sinds week 42 (medio oktober) is er oversterfte onder Wlz-zorggebruikers.
De sterfte onder de overige bevolking nam op basis van de schatting af in week 50. Er overleden ruim 2.450 mensen van de overige bevolking, ongeveer 500 meer dan verwacht. Ook onder deze groep is er oversterfte sinds week 42, maar ook in enkele weken ervoor was er al sprake van oversterfte.

In week 50 oversterfte in alle leeftijdsgroepen
Bij alle leeftijdsgroepen nam de sterfte op basis van de schatting in week 50 af, maar is er opnieuw oversterfte.

In week 50 overleden naar schatting 2.350 mensen van 80 jaar en ouder. Dat zijn er ongeveer 600 meer dan verwacht voor deze periode. Sinds week 42 is er oversterfte bij deze leeftijdsgroep. Ook in week 36, 39 en 40 was er oversterfte.

Onder mensen van 65 tot 80 jaar overleden in week 50 naar schatting 1.250 mensen, bijna 300 meer dan verwacht. Ook in deze leeftijdsgroep is er oversterfte sinds week 42. Daarvoor was er vanaf week 30 oversterfte in de helft van de weken.

Onder mensen jonger dan 65 jaar was de sterfte in week 50 naar schatting 475, ongeveer 75 meer dan verwacht. Net als in de twee weken ervoor was er oversterfte, evenals in week 44, 45 en 34 tot en met 36, maar in de overige weken in het najaar niet.

Sterfte aan COVID-19 tot en met juli bekend
De cijfers over de (over)sterfte zijn gebaseerd op de berichten over het aantal overledenen die het CBS dagelijks van gemeenten ontvangt. Deze berichten bevatten geen informatie over de doodsoorzaak. Die informatie ontvangt het CBS later via een doodsoorzakenverklaring. Voor alle overledenen tot en met juli 2021 is de doodsoorzaak bekend. Volgens deze cijfers overleden 31.573 mensen aan COVID-19 van maart 2020 tot en met juli 2021, zoals het CBS op 1 december publiceerde.

Informatiebronnen RIVM
Het RIVM heeft tot nu toe 20.531 overleden COVID-19-patiënten geregistreerd, waarvan 17.855 tot en met juli 2021 (stand 21 december 2021).Het RIVM ontvangt dagelijks meldingen van overleden COVID-19-patiënten vanuit de GGD’s. Omdat mogelijk niet alle mensen met COVID-19 zich laten testen, er geen meldingsplicht geldt voor overlijden aan COVID-19 en de registratie soms wat langer duurt, zijn de werkelijke aantallen overleden COVID-19 patiënten in Nederland hoger.

Schatting week 50
De cijfers over week 50 zijn een schatting op basis van 82 procent van de ontvangen overlijdensberichten. Vrijdag 31 december publiceert het CBS voorlopige cijfers over de sterfte in week 50. De cijfers zijn dan completer.

Op 31 december publiceert het CBS geen nieuwsbericht over de wekelijkse sterfte. Er komt wel een nieuwe tabel, met de voorlopige cijfers over week 50. Vanwege vertraging in de aanlevering van de overlijdensberichten, wat gebruikelijk is na feestdagen, is het dan niet mogelijk een schatting te maken van de sterfte in week 51. Op 7 januari worden de voorlopige cijfers van week 51 gepubliceerd, de schatting voor week 52 is dan waarschijnlijk nog niet mogelijk.


Celstraffen geëist tegen saunakluisjeskrakers

Tegen een stel, afkomstig uit Duitsland, heeft de officier van justitie vandaag celstraffen geëist van dertig en achttien maanden waarvan een deel voorwaardelijk, voor diefstal uit sauna’s in vijf plaatsen in Nederland. De man en de vrouw verplaatsten zich in een gestolen auto en boekten saunabezoeken met een gestolen ID-kaart. In de vijf sauna’s kraakten ze steeds een aantal kluisjes en gingen er vandoor met betaalpassen, geld, telefoons en andere waardevolle spullen. Met de betaalpassen werden direct daarop aankopen gedaan, waaronder drank en drugs.

Het stel, een man van 33 en een vrouw van 34, liepen tegen de lamp nadat ze op 14 juli in Thermen La Mer in Almere vier kluisjes hadden gekraakt. Een medewerker van de sauna bekeek de camerabeelden en vergeleek die met beelden van andere Thermen vestigingen waar kort daarvoor hetzelfde was gebeurd. Ook was de medewerker zo slim om gelijk contact op te nemen met hotels in de buurt en te vragen uit te kijken naar de vermoedelijke daders. De manager van een nabijgelegen hotel herkende de auto. Diezelfde dag kon de politie de twee verdachten aanhouden. Op hun hotelkamer werden diverse tassen, bankpassen, telefoons, ID-documenten en kledingstukken gevonden, waar beslag op werd gelegd. Alle goederen die herleid konden worden tot de slachtoffers, zijn daarna teruggegeven. De wapens en drugs die ook werden gevonden zijn inmiddels onttrokken aan het verkeer.

Terugrechercherend kon de politie de verdachten in verband brengen met maar liefst vijf incidenten op rij in de maand juli: op 6 juli in Thermen Nijmegen, op 7 juli in Thermen Berendonck in Wijchen, op 10 juli in Thermen Soesterberg, op 13 juli in Sauna Devarana in Den Bosch en op 14 juli bij Thermen La Mer in Almere. De officier van justitie vond deze feiten bewezen op basis van de camerabeelden van de sauna’s, de aangetroffen gestolen goederen, de betalingen met de gestolen passen en de bijbehorende camerabeelden, de gegevens in de telefoons van de verdachten en hun bekentenissen. Ze benadrukte de overlast voor de slachtoffers. Wat een ontspannen dag moest zijn, werd een en al stress. Niet alleen waren er persoonlijke spullen gestolen, sommigen moesten zonder kleding naar hun auto, anderen hadden niet eens meer een auto om naar huis te gaan. En vervolgens bleek er dan ook nog gepind te zijn met hun passen. De schade was enorm: het totale bedrag dat de slachtoffers vorderen bedraagt bijna 18.000 euro. “En dat allemaal voor persoonlijk gewin, voor het kopen van drank en drugs”, aldus de officier.

In haar strafeis hield de officier van justitie rekening met de planmatige en geraffineerde manier van werken. In sauna’s hangen immers geen camera’s. Ook hield ze rekening met de grote hoeveelheid persoonlijke spullen die zijn gestolen en de overdaad aan zaken: op elke locatie werden meerdere lockers gekraakt en dat vijf keer binnen een week. Tegen de mannelijke verdachte eiste ze daarom een gevangenisstraf van dertig maanden waarvan zes voorwaardelijk en tegen de vrouwelijke verdachte achttien maanden waarvan vier voorwaardelijk. De vorderingen van de slachtoffers vroeg ze toe te wijzen. Ook had de mannelijke verdachte nog vijf maanden voorwaardelijke gevangenisstraf openstaan. Die moet hij als het aan de officier van justitie ligt, ook uitzitten.

Verdachten veroordeeld tot 18 en 10 jaar cel na moord op man in Zwaag

De rechtbank Noord-Holland heeft een 63-jarige vrouw veroordeeld voor de moord op haar 52-jarige echtgenoot, met wie ze relatieproblemen had. Dit gebeurde op 12 april 2020 in de woning van het slachtoffer in Zwaag. Een 59-jarige man heeft in verregaande mate geholpen en is daardoor medeplichtig aan de moord. De vrouw heeft een celstraf opgelegd gekregen van 18 jaar, de man een celstraf van 10 jaar. Ook moeten ze schadevergoedingen betalen van 17.500 euro aan twee stiefkinderen van het slachtoffer.

Incident
De politie kreeg in de avond van 12 april een melding van vrienden van het slachtoffer. Zij maakten zich zorgen omdat het slachtoffer niet was verschenen op een afspraak en niets van zich had laten horen. De politie ging zijn woning binnen en trof het levenloze lichaam van de man aan. Sectie toonde aan dat het slachtoffer was overleden door een schot in de borstkast. Uit meerdere getuigenverklaringen bleek dat het slachtoffer die dag een afspraak had met zijn echtgenote. Zij woonden op dat moment niet meer samen en kenden al geruime tijd problemen. Ook werd uit verklaringen duidelijk dat de vrouw een goede vriendschap onderhield met de 59-jarige medeverdachte en dat die sinds enkele maanden bij haar verbleef.

De vrouw heeft altijd ontkend iets met de dood van haar echtgenoot te maken te hebben. Het is de medeverdachte die uiteindelijk de vrouw heeft aangewezen als degene die het slachtoffer heeft gedood. Ook heeft hij verklaard over zijn eigen rol. De verklaring van de medeverdachte vindt op belangrijke onderdelen steun in ander bewijs. Dat kan niet worden gezegd van het alternatieve scenario dat de verdediging van de vrouw heeft geschetst, waarbij is gesuggereerd dat de medeverdachte zelfstandig verantwoordelijk is voor de dood van het slachtoffer. Dat scenario is volgens de rechtbank niet aannemelijk geworden.

Onderzoek
Uit het onderzoek bleek dat de vrouw de moord zorgvuldig heeft gepland en voorbereid. Ruim voor de fatale datum heeft zij, met hulp van de medeverdachte, een vuurwapen met bijbehorende munitie aangeschaft. De medeverdachte is met haar in zijn auto naar Beverwijk gereden om het wapen te bestellen en is het daar later met haar gaan ophalen. Dit wapen heeft de vrouw thuis bewaard. Beide verdachten hebben zich daarmee schuldig gemaakt aan verboden wapenbezit. Enkele dagen voor de moord heeft de vrouw met het slachtoffer een afspraak gemaakt om hem op 12 april thuis te bezoeken, op Eerste Paasdag. Die dag is zij, met zwart geverfd haar, op de fiets naar de woning gegaan waar het slachtoffer sinds kort alleen woonde.

Nadat zij haar echtgenoot had gedood, heeft zij met zijn telefoon een bericht gestuurd naar haar eigen telefoon die zij thuis had gelaten. De medeverdachte heeft daarop, zoals van tevoren was afgesproken en voorbereid, met de telefoon van de verdachte geantwoord om zo een alibi aan de verdachte te verschaffen. Nadat zij thuis was gekomen, heeft de vrouw eerst gedoucht om de verf uit haar haar te wassen en is zij vervolgens met de medeverdachte in de auto op pad gegaan om zich van het moordwapen en de bij het misdrijf gedragen kleding te ontdoen.

Oordeel rechtbank
De rechtbank vindt bewezen dat de 63-jarige verdachte haar man, met wie zij vele jaren getrouwd was, met een vooropgezet plan heeft doodgeschoten. Het menselijk leven is het hoogste in het recht te beschermen goed. Dat heeft de verdachte het slachtoffer op brute wijze ontnomen. Aan de dierbaren van het slachtoffer is hierdoor onnoemelijk veel verdriet aangedaan. Dit bleek onder meer uit de verklaringen van zijn stiefkinderen die zij op de zitting uitspraken. Dat dit leed door hun eigen moeder is veroorzaakt, maakt dit voor hen des te pijnlijker. Door altijd te blijven ontkennen, heeft de vrouw de rechtbank en "belangrijker nog" de dierbaren van het slachtoffer op geen enkele wijze inzicht gegeven in de motieven van haar handelen. Voor de stiefkinderen is dit, naast het enorme verlies, moeilijk te verteren. Zij zullen hierdoor blijven zitten met onbeantwoorde vragen rondom de dood van hun stiefvader en de rol van hun moeder daarbij. De rechtbank vindt voor de vrouw een gevangenisstraf van 18 jaar op zijn plaats.

De rechtbank vindt daarnaast bewezen dat de 59-jarige medeverdachte in verregaande mate behulpzaam is geweest bij het plegen van de moord. De medeverdachte is schijnbaar willoos in het moorddadige plan van de vrouw meegegaan, heeft daar hand- en spandiensten bij verleend en heeft op geen enkel moment actie ondernomen om te voorkomen dat het plan uitgevoerd zou worden. Dat valt de medeverdachte zwaar aan te rekenen. Gelet op de aard en de ernst van het levensdelict en het aandeel hierbij van de medeverdachte, acht de rechtbank voor hem een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van tien jaar passend en geboden.

Slachtoffer beroving pakt belager aan in Vlissingen

Donderdagavond fietst een man uit Oost-Souburg over de Prins Hendrikweg in de richting van het station in Vlissingen. Een scooter met twee jongens erop haalt hem in. In een bocht ziet de man het scootertje stil staan.

Als de man vlakbij is komt de passagier naar hem toegerend en grijpt hem bij zijn kraag. De jongen, ongeveer 16-17 jaar oud, eist zijn geld en zijn telefoon. De man wordt hierop zo boos dat hij de jongen stevig bij zijn arm pakt en hem terug naar de scooter brengt. Mogelijk iets te stevig, de jongen heeft erg veel pijn. Hij stapt achterop de scooter en die rijdt, tegen de richting in, naar de Keersluisbrug. Het slachtoffer van de poging beroving roept hem nog na dat hij maar gauw een dokter op moet zoeken.

Van de twee jongens is niet veel bekend. Ze waren allebei in donkere kleding gekleed en reden ook op een donkere scooter. Aan hun houding kon de Oost-Souburger zien dat ze mogelijk een jaar of 16-17 waren.

FOK! Wat een weer: bijkomen van de kou

winterbanner

Hallo, hallo!

Het is even voorbij met de frisse maar lekkere kou. De temperaturen waren de afgelopen dagen laag, er kon zelfs geschaatst worden! Vandaag loopt de temperatuur echter uit en zal dat de komende uren ook blijven doen. Waar ik gister nog met -6 om 8:30 naar buiten ga, ga ik morgen 15:00 met 8 graden naar buiten. 

Maar er is meer dan alleen ik, al zijn er wel flinke paralellen. De temperatuur stijgt overal van 5 graden in de nacht tot 9 overdag. De regen en motregen die er nog is, wat eerder nog ijzel was, trekt weg naar het oosten. 

Morgen is er veel bewolking waardoor de temperaturen wat hoger zijn dan de afgelopen dagen maar dat frisse zonnetje zal zaterdag wel zo nu en dan te zien zijn. Droog zal het niet overal blijven, een neerslaggebied trekt vanuit het noorden naar het middenoosten weg. Hierbij kan in het noorden (natte) sneeuw vallen. 

Een witte kerst zal er niet in zitten, ook niet voor het noorden. Tweede kerstdag kan het zelfs gevaarlijk worden! Maar dat is voor later. Voor nu rest mij niets meer dan jullie mooie feestdagen toe te wensen.

Tot een volgende keer!

De dag begon rustig gister in Purmerend, het water van de Where was spiegelglad. (Foto: Pukeko)
De dag begon rustig gister in Purmerend, het water van de Where was spiegelglad. (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Noppert onbedreigd naar derde ronde WK darts; Van Barneveld uitgeschakeld

Danny Noppert heeft zich zonder al te veel problemen geplaatst voor de derde ronde van het wereldkampioenschap darts in Londen. De dertigjarige Fries ontdeed zich met 3-1 van Jason Heaver uit Engeland. 

Noppert begon voortvarend aan zijn partij en noteerde 180. Toch kon The Freeze niet voorkomen dat Heaver direct een break plaatste en ook de eerste set pakte. Met name de dubbels van Noppert liepen niet lekker. In de tweede set voerde Noppert wel het hoogste woord. Het gemiddelde van zijn Britse opponent zakte ver weg en daar profiteerde de Nederlander van door de stand gelijk te trekken. De wedstrijd was gelopen en Noppert won met 3-1. In de derde ronde treft hij Ryan Searle.

"Ik zat elke keer onder de triple 20", was Noppert kritisch op zichzelf bij RTL 7. "Het was trekken aan de pijlen. Ik vind het echt jammer dat ik niet beter gooide, want dit is niet wat je wil. Desondanks ben ik blij dat ik heb gewonnen.”  Het gemiddelde van Noppert kon beter (88,42), maar zijn Britse opponent dook deed het met 85,19 niet veel beter. 

Gabrel Clemens won zojuist met 3-0 van Lewy Williams. Nu de kraker tussen Rob Cross en Raymond van Barneveld. 

Update 6.50 uur

Raymond van Barneveld is bij zijn rentree op het WK in de tweede ronde uitgeschakeld. De vijfvoudig wereldkampioen was donderdag in Londen niet opgewassen tegen de Engelsman Rob Cross, de wereldkampioen van vier jaar geleden. Het werd 3-1. 

Van Barneveld begon nog wel ijzersterk aan de partij tegen de nummer elf van de plaatsingslijst. De 54-jarige darter wist direct een break te plaatsen en gooide daarna 170 uit. Ondanks wat gemiste dubbels sleepte hij de openingsset met 3-1 in de wacht.

Cross schrok wakker en schroefde zijn gemiddelde op. Zijn dubbels begonnen ook te lopen. Van Barneveld haakte in de derde set wat langer aan, maar moest in de vijfde en beslissende leg het onderspit delven. Barney leek daarna niet meer te geloven in de zege en kwam er in de vierde set nauwelijks meer aan te pas.  Ondanks zijn nederlaag kwam Van Barneveld uit op een hoger gemiddelde dan zijn Engelse tegenstander (90,38 tegen 92,45). Met 38,5 tegen 21,4 procent was Voltage echter doelmatiger op zijn dubbels.

Van Barneveld was het WK maandag begonnen met een simpele 3-0-zege op de Filipijn Lourence Ilagan. Dat was zijn eerste wedstrijd op het hoogste podium sinds 14 december 2019, toen hij in de eerste ronde werd uitgeschakeld door Darin Young. De Hagenaar ging toen met pensioen, maar miste de aandacht en keerde na een jaar weer terug. In februari van dit jaar heroverde hij zijn Tour-kaart bij de PDC.

Avondprogramma WK darts
Danny Noppert-Jason Heaver 3-1
Gabriel Clemens-Lewy Williams 3-0
Rob Cross-Raymond van Barneveld 3-1
Chris Dobey-Rusty-Jake Rodriguez 3-2

Het wereldkampioenschap gaat na de kerst verder. 

FOK!Kerstprijsvraag: 24 december

Vandaag hebben we weer een FOK!Kerstprijsvraag! We hebben vandaag Samurai Warriors 5 voor Nintendo Switch.

Samurai Warriors 5 speelt zich af na het einde van de Ōnin-oorlog, tijdens de Sengoku-periode, en vertelt het verhaal van twee van de meest vooraanstaande militaire commandanten van deze periode: Nobunaga Oda en Mitsuhide Akechi. Deze titel omvat verschillende tijdperken, waaronder de jongere jaren van Nobunaga, toen hij bekend stond als 'Owari’s Great Fool', en de periode van onrust die leidde tot het Honnō-ji-incident.

Enige wat moet je doen is de volgende vraag even beantwoorden. Wanneer kwam de eerste Samurai Warriors uit in Europa?

Neem mij mee naar de prijsvraag! 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1057
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1056
review
Mortal Kombat 1
special
Random Pics van de Dag #1055
review
Starfield
©FOK.nl e.a.