Schansspringster Kramer wint in Lillehammer, Oostenrijkers de baas in Wisla

Gedurende het weekeinde is de World Cup schansspringen weer in volle hevigheid bestreden. De mannen kwamen in het Poolse Wisla in actie, terwijl de vrouwen van de schans in het Noorse Lillehammer sprongen. Dat deden ze twee keer individueel, de mannen sprongen een individuele wedstrijd en een teamwedstrijd.

Team mannen
Het waaide flink en dat maakte de competitie bij vlagen vrij oneerlijk. Na één ronde ging Oostenrijk aan de leiding met prima sprongen van Manuel Fettner, Jan Hörl en Stefan Kraft - Daniel Huber viel ten prooi aan de wind. Polen volgde, waar Piotr Zyla en Andrzej Stekala het prima deden, maar Dawid Kubacki en Kamil Stoch grote moeite hadden. Slovenië en Duitsland leken om plek drie te vechten.

In de finaleronde leken de broers Cene en Peter Prevc samen met Timi Zajc naar een Sloveense zege te springen, maar slotspringer Anze Lanisek vergooide het: Slovenië werd zelfs derde. De Oostenrijkers leken door Duitsland geklopt te worden, maar Kraft's sprong redde de winst nog nét: winst voor Oostenrijk, Duitsland werd nipt tweede en Slovenië bleef Polen nog voor en werd derde.

Individueel mannen
Jan Hörl was de beste in de eerste ronde, maar de verschillen waren bijzonder klein. Zijn Oostenrijkse landgenoot Stefan Kraft zat hem op de hielen, de Noor Marius Lindvik stond er dicht bij en ook de Sloveen Cene Prevc en de Duitser Markus Eisenbichler hadden nog alle kansen - Junshiro Kobayashi uit Japan stond ook niet ver weg en voerde de rest van het veld aan.

Kobayashi viel in de finaleronde negen plekken terug, Eisenbichler moest een plekje inleveren aan landgenoot Karl Geiger. Prevc kwam achter beide Duitsers terecht, waarna Lindvik de leiding overnam. Kraft kwam nét tekort om hem voor te blijven, waarna Hörl stand wist te houden en zijn allereerste World Cup-overwinning pakte.

Dag één vrouwen, kleine schans
Katharina Althaus was in de openingsronde de beste, maar de Nederlands-Oostenrijkse Marita Kramer zat niet ver van de Duitse af. Ook Ursa Bogataj uit Slovenië en de Noorse Silje Opseth deden nog volop mee, de rest van het veld werd aangevoerd door Nika Kriznar uit Slovenië.

Kriznar behield haar positie in de finaleronde, Opseth ging er ruimschoots voorbij en op haar beurt pakte Bogataj dan weer de leiding over. Kramer was nog net iets beter en sprong Bogataj voorbij, waarna het aan Althaus was. De Duitse hield het hoofd koel en sprong naar de winst, haar eerste in de World Cup in bijna drie jaar tijd.

Dag twee vrouwen, grote schans
Dit keer stond Marita Kramer na één sprong aan de leiding, met Opseth en Klinec die haar op niet al te grote afstand volgden. Althaus deed het wel weer prima, op de vierde plek stond ze voor onder meer de Oostenrijkse Daniela Iraschko-Stolz en Bogataj.

Bogataj kwam in de finaleronde achter leidster Eva Pinkelnig uit Oostenrijk terecht, Iraschko-Stolz leverde vier plekken in en Althaus nam wél de leiding over. Klinec kwam niet aan de score van de Duitse, Opseth nestelde zich tussen de twee en zo stond alleen Kramer nog boven. De Nederlandse Oostenrijkse sprong soeverein naar de winst, Althaus en Opseth completeerden het podium.