FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 6 december 2021

Random Pics van de Dag #486

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Schansspringster Kramer wint in Lillehammer, Oostenrijkers de baas in Wisla

Gedurende het weekeinde is de World Cup schansspringen weer in volle hevigheid bestreden. De mannen kwamen in het Poolse Wisla in actie, terwijl de vrouwen van de schans in het Noorse Lillehammer sprongen. Dat deden ze twee keer individueel, de mannen sprongen een individuele wedstrijd en een teamwedstrijd.

Team mannen
Het waaide flink en dat maakte de competitie bij vlagen vrij oneerlijk. Na één ronde ging Oostenrijk aan de leiding met prima sprongen van Manuel Fettner, Jan Hörl en Stefan Kraft - Daniel Huber viel ten prooi aan de wind. Polen volgde, waar Piotr Zyla en Andrzej Stekala het prima deden, maar Dawid Kubacki en Kamil Stoch grote moeite hadden. Slovenië en Duitsland leken om plek drie te vechten.

In de finaleronde leken de broers Cene en Peter Prevc samen met Timi Zajc naar een Sloveense zege te springen, maar slotspringer Anze Lanisek vergooide het: Slovenië werd zelfs derde. De Oostenrijkers leken door Duitsland geklopt te worden, maar Kraft's sprong redde de winst nog nét: winst voor Oostenrijk, Duitsland werd nipt tweede en Slovenië bleef Polen nog voor en werd derde.

Individueel mannen
Jan Hörl was de beste in de eerste ronde, maar de verschillen waren bijzonder klein. Zijn Oostenrijkse landgenoot Stefan Kraft zat hem op de hielen, de Noor Marius Lindvik stond er dicht bij en ook de Sloveen Cene Prevc en de Duitser Markus Eisenbichler hadden nog alle kansen - Junshiro Kobayashi uit Japan stond ook niet ver weg en voerde de rest van het veld aan.

Kobayashi viel in de finaleronde negen plekken terug, Eisenbichler moest een plekje inleveren aan landgenoot Karl Geiger. Prevc kwam achter beide Duitsers terecht, waarna Lindvik de leiding overnam. Kraft kwam nét tekort om hem voor te blijven, waarna Hörl stand wist te houden en zijn allereerste World Cup-overwinning pakte.

Dag één vrouwen, kleine schans
Katharina Althaus was in de openingsronde de beste, maar de Nederlands-Oostenrijkse Marita Kramer zat niet ver van de Duitse af. Ook Ursa Bogataj uit Slovenië en de Noorse Silje Opseth deden nog volop mee, de rest van het veld werd aangevoerd door Nika Kriznar uit Slovenië.

Kriznar behield haar positie in de finaleronde, Opseth ging er ruimschoots voorbij en op haar beurt pakte Bogataj dan weer de leiding over. Kramer was nog net iets beter en sprong Bogataj voorbij, waarna het aan Althaus was. De Duitse hield het hoofd koel en sprong naar de winst, haar eerste in de World Cup in bijna drie jaar tijd.

Dag twee vrouwen, grote schans
Dit keer stond Marita Kramer na één sprong aan de leiding, met Opseth en Klinec die haar op niet al te grote afstand volgden. Althaus deed het wel weer prima, op de vierde plek stond ze voor onder meer de Oostenrijkse Daniela Iraschko-Stolz en Bogataj.

Bogataj kwam in de finaleronde achter leidster Eva Pinkelnig uit Oostenrijk terecht, Iraschko-Stolz leverde vier plekken in en Althaus nam wél de leiding over. Klinec kwam niet aan de score van de Duitse, Opseth nestelde zich tussen de twee en zo stond alleen Kramer nog boven. De Nederlandse Oostenrijkse sprong soeverein naar de winst, Althaus en Opseth completeerden het podium.

Reanimatie binnen 6 minuten nu in heel Nederland mogelijk

Door een grote toename van burgerhulpverleners in de afgelopen 4 jaar is het vanaf deze week mogelijk om overal in Nederland binnen 6 minuten te starten met een reanimatie na melding van een hartstilstand.

Momenteel zijn er 245.000 Nederlanders die zich bij Hartslagnu hebben aangemeld als burgerhulpverlener. Samen met de overige hulpdiensten en 24.000 beschikbare AED's zorgen zij voor een complete dekking in Nederland.

Na melding van een hartstiltstand bij 112 worden naast de normale hulpdiensten ook in de omgeving aanwezige burgerhulpverleners gealarmeerd. De burgerhulpverleners zijn vaak eerder ter plaatse dan een ambulance en kunnen hierdoor sneller, en binnen de cruciale 6 minuten, een reanimatie opstarten. Een reanimatie die binnen 6 minuten is opgestart zorgt voor minder kans op blijvende hersenschade door zuurstoftekort.

Nederland is het enige land met deze dekking. Volgens onderzoekers van Amsterdam UMC zorgt een dergelijke dekking van hulpverleners voor een grotere overlevingskans bij een hartstilstand, Was die kans in de jaren 90 nog 9%, door de huidige hulpverlening al 25%.

Politie en ILT samen in actie tegen vervuiling van het mariene milieu

De hele maand oktober hebben de politie en de Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) gezamenlijk 229 controles uitgevoerd op zee- en binnenvaartschepen, bij bedrijven en in het containertransport. Doel van de actiemaand was het bestrijden van milieucriminaliteit en het verminderen van de daaruit voortvloeiende vervuiling van het mariene milieu. De actie leverde tot nu toe 30 keer bestuursrechtelijk optreden en 4 keer een strafrechtelijk proces-verbaal op.

De actie vond plaats in navolging van ‘30 days at sea’. Interpol organiseert deze wereldwijde handhavingsactie op zee, binnenwateren, kust en havens, gericht op milieucriminaliteit en –overtredingen. De Nederlandse actie richtte zich op onder andere het blenden van stookolie, lozingen en zwaveluitstoot door zeeschepen en im- en export van elektronisch en kunststof afval via zeehavens.

Gevaarlijke afvalstoffen in stookolie
De politie voerde 11 controles uit gericht op het illegaal blenden van stookolie met chemische afvalstoffen, zoals afval uit auto- of verfindustrie, voedingsmiddelenindustrie en de gezondheidssector. Het gebruik van vervuilde scheepsbrandstof kan ernstige milieuvervuiling veroorzaken. Bij 3 controles werden overtredingen geconstateerd, zoals het ontbreken van een begeleidingsbrief waaruit blijkt wat de samenstelling van de brandstof is. Een ander onderzoek is nog niet afgerond.

Lozingen en scheepsafval
De politie en de ILT voerden gezamenlijk 40 controles uit op de omgang met (huishoudelijk) afval en afvalwater van zeeschepen. Het lozen van afvalstoffen in de zee is in de meeste gevallen verboden. Zogeheten ‘bilgewater’, met daarin oliehoudende afvalstoffen afkomstig van de machines in de zeeschepen, mag daarom alleen onder strenge voorwaarden in zee worden geloosd. Dat geldt ook in veel gevallen voor waswater dat overblijft na reiniging van de laadruimte. Voor huishoudelijk afval moeten zeeschepen voldoende geschikte ruimte hebben om dit tijdens de reis aan boord op te slaan. Is deze ruimte onvoldoende voor de volgende reis, dan moet al het scheepsafval in de haven van vertrek worden afgegeven. 13 schepen gingen de fout in. Eén schip ontving een waarschuwing voor het niet in orde hebben van documenten en twaalf schepen moesten naar aanleiding van de inspectie verplicht al hun huishoudelijk afval afgeven in de haven van vertrek.

Zwaveluitstoot
De uitstoot van zwavel door zeeschepen is schadelijk voor mens en milieu. Daarom zijn er internationale regels voor het zwavelgehalte in scheepsbrandstof. Tijdens de actie hebben de ILT en de politie bij 12 schepen een monster genomen van de brandstof. Eén schip is alleen administratief gecontroleerd. Ook werd een drone ingezet die een te hoge zwaveluitstoot in de rook uit de schoorsteen van een zeeschip kan detecteren. Alle schepen hielden zich aan regels.

Kunststof afval
Alleen schoon en gesorteerd kunststofafval dat geschikt is om direct gerecycled te worden, mag vrij worden verhandeld. De export van alle overige soorten kunststofafval, zoals mengsels van diverse typen of vervuild kunststof, valt onder het exportverbod of vereist een kennisgevingsplicht van de Europese Verordening Overbrenging Afvalstoffen (EVOA). Doel is een ongewenste stroom van plastic afval naar bijvoorbeeld ontwikkelingslanden te voorkomen. De politie en de ILT deden 140 controles. In 4 gevallen leidde dat tot een waarschuwing en 6 zaken zijn nog in onderzoek.

E-waste
De laatste categorie controles richtte zich op de im- en export van elektronisch afval via zeehavens. Elektrisch en elektronisch afval dient zorgvuldig gerecycled te worden. We zien echter dat een deel van onze niet meer werkende apparaten toch in bijvoorbeeld Afrika terechtkomt. Daar zorgt het voor milieuvervuiling en -bij verbranding- luchtverontreiniging. Tijdens 25 controles, werden 13 overtredingen geconstateerd, waarbij onder meer sprake was van onjuiste transportdocumenten, e-waste gemengd in schroot en fouten bij de opslag van e-waste.

Het oordeel van de rechter, opvallende en belangrijke uitspraken van week 47

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteert de rechtbank een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.

De geselecteerde uitspraken van week 47:

Straf - Verleiding meisjes tot erotische fotoshoots en seks bestraft
24 november - Een 53-jarige man is veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf omdat hij 6 minderjarige meisjes in 2020 in Amsterdam en Haarlem verleidde om ontuchtige handelingen te plegen. Hij betaalde de meisjes voor het doen van erotische fotoshoots, waarbij het in de meeste gevallen uitdraaide op seks. Ook heeft hij foto’s gemaakt van de seksuele handelingen en zich daarmee ook schuldig gemaakt aan de vervaardiging en het bezit van kinderporno. Drie van de meisjes waren op dat moment nog maar 15 jaar oud. De rechtbank spreekt hem vrij van (een poging tot) mensenhandel en het bezit van munitie en verdovende middelen. Naast de gevangenisstraf krijgt hij ook een contactverbod van 5 jaar met de slachtoffers en moet hij hen een schadevergoeding betalen variërend van 5.000 tot 10.000 euro.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:6720

Straf - Cel- en taakstraf en vrijspraak na ontploffing bij woning
26 november - Een 29-jarige man is veroordeeld tot 314 dagen gevangenisstraf waarvan 300 dagen voorwaardelijk en 240 uur taakstraf omdat hij op 7 augustus 2021 met een stuk vuurwerk (Cobra) een ontploffing veroorzaakte bij een woning in Uithoorn. Met die ontploffing maakte hij zich ook schuldig aan bedreiging en vernieling. Hij verklaarde dat het een gerichte actie was tegen de bewoner omdat hij een gezamenlijke vriend zou hebben verraden bij de politie. Een 36-jarige man is vrijgesproken van een rol bij de ontploffing. Hoewel hij het vuurwerk bezat en heeft overgedragen, is niet bewezen dat hij wist dat dit vuurwerk tegen een woning zou worden afgestoken. In de straf van de 29-jarige man weegt mee dat hij een mediationtraject met de bewoner volgde en de schade zal vergoeden. Bovendien beloofde hij mee te werken aan de bijzondere voorwaarden, waaronder een behandeling bij De Waag.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:6772
ECLI:NL:RBAMS:2021:6773

Bestuur - Streep door stop WW-uitkering om langer buitenlands verblijf
24 november - De rechter heeft een streep gezet door de beëindiging, herziening en terugvordering van een WW-uitkering van een man die langer dan was toegestaan in het buitenland verbleef. De man, die voor een huwelijk naar Senegal was afgereisd, kon vanwege de uitbraak van het coronavirus niet terugkeren naar Nederland. Uitkeringsinstantie UWV stelt dat het de wettelijke regels heeft toegepast en dat daaruit volgt dat de uitkering moet worden beëindigd. Daar ging de rechter niet in mee. Die oordeelde dat UWV beter moet motiveren waarom er geen sprake is van bijzondere omstandigheden die beëindiging van de uitkering in de weg zouden staan. De uitkeringsinstantie moet daarom alsnog onderzoeken vanaf welke datum het voor de man mogelijk moet zijn geweest om terug naar Nederland te reizen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:6704

Bestuur - Akkoord met einde dienstverband, toch WW-uitkering
24 november - Een voormalig werknemer op Schiphol is niet verwijtbaar werkloos geworden en heeft daarom recht op een WW-uitkering. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. De werkzaamheden van de man waren vanwege de coronacrisis weggevallen. Hij was bereid, onder voorwaarden, een andere functie te aanvaarden. De werkgever wilde daar niet aan meewerken. Het arbeidsconflict dat hieruit ontstond, mondde uit in het tekenen van een overeenkomst tot het beëindigen van het dienstverband. UWV heeft vervolgens geweigerd de werknemer een WW-uitkering toe te kennen. De rechtbank gaat hier niet in mee. Na een UWV-onderzoek was het namelijk onduidelijk of het initiatief voor het beëindigen van het dienstverband bij de werknemer of bij de werkgever lag. UWV had daarom op grond van zijn eigen beleid ervan uit moeten gaan dat het initiatief bij de werkgever lag en de man een WW-uitkering moeten toekennen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:6765

Kanton: Huurder die overlast veroorzaakt, moet vertrekken
22 november - Een huurder die kampt met een GHB-verslaving en al 2,5 jaar extreme overlast veroorzaakt, moet zijn woning in Amsterdam ontruimen. De kantonrechter acht het aannemelijk dat de huurovereenkomst in een eventuele bodemprocedure zal worden ontbonden en ontruiming zal worden toegewezen, zodat daar in kort geding op kan worden vooruitgelopen. Meerdere buren hebben gedurende langere tijd bij de verhuurder geklaagd over geluidsoverlast, aanloop van drugsgebruikers (ook ’s nachts) en stankoverlast. Zij voelen zich niet veilig in hun woningen. De politie is tussen mei 2019 en september 2021 31 keer betrokken geweest bij incidenten in en bij de woning. Intensieve inspanningen van hulpverleners om de overlast te verminderen hebben onvoldoende resultaat opgeleverd. Het woongenot van de buren weegt nu zwaarder dan het belang van de huurder om zijn woning te behouden.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:6689

Kanton: Huis voor drugshandel gebruikt: huurster moet vertrekken
23 november: Een huurster moet haar woning in Amsterdam-Zuidoost ontruimen omdat daar drugshandel plaatsvond. Dat heeft de kantonrechter bepaald. In juli 2021 vond de politie daar een handelshoeveelheid cocaïne. Op basis daarvan sloot de gemeente de woning voor 3 maanden. De verhuurder heeft op grond daarvan de huurovereenkomst ontbonden. Naar voorlopig oordeel van de kantonrechter mocht zij dat doen. Het verweer van de huurster dat zij niets aan de drugshandel kon doen, omdat zij onder bedreiging een man in haar huis liet die de woning voor de drugshandel gebruikte, kan de huurster niet baten. De belangen van de woningcorporatie (en daarmee van de omwonenden) om een eind te maken aan de ongewenste situatie rondom de woning wegen zwaarder dan het belang van de kwetsbare huurster om de woning te behouden. Bovendien geldt het aanbod voor beschermd wonen nog. De huurster komt dus niet op straat te staan.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:6719

Civiel: Moederbedrijf Hudson’s Bay moet miljoenen aan huur betalen
25 november: Het Canadese Hudson’s Bay Company (HBC), het moederbedrijf van de in 2019 failliet verklaarde warenhuisketen Hudson’s Bay Nederland, moet miljoenen betalen aan de eigenaren van de winkelpanden die Hudson’s Bay huurde in Maastricht, Den Haag, Den Bosch en Zwolle. Dat heeft de rechter in kort geding bepaald. Het moederbedrijf had gegarandeerd dat de huur 10 jaar lang betaald zou worden, ook als Hudson’s Bay Nederland failliet zou gaan. HBC voert van alles aan om niet te hoeven betalen, maar de voorzieningenrechter oordeelt dat die verweren, net als in eerdere procedures, niet opgaan. Vooruitlopend op de lopende bodemprocedure, waarin de pandeigenaren rond 58 miljoen euro eisen en waarin pas in 2022 vonnis wordt verwacht, moet HBC nu alvast een voorschot van bijna 19 miljoen euro betalen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:6805

Civiel: Schadevergoeding na verkeerd optreden beveiligers Baudet
24 november - Twee beveiligers van Baudet die een demonstrant verwijderden, hebben daarbij onrechtmatig gehandeld en moeten een schadevergoeding van 4.000 euro betalen. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. Op 6 juni 2020 hield Forum voor Democratie een flyeractie in Den Bosch. De demonstrant hield die dag een tegenactie. Daarbij stond de demonstrant op de achtergrond in beeld van een filmopname die van Baudet werd gemaakt. Volgens de beveiligers vormde de demonstrant een bedreiging voor Baudet. De rechtbank oordeelt dat geen sprake was van een bedreigende situatie. Vanwege onder andere het letsel dat de demonstrant opliep, is aan hem schadevergoeding toegekend. Ook Forum voor Democratie en Baudet waren aansprakelijk gesteld door de demonstrant, maar de vorderingen tegen hen heeft de rechtbank afgewezen vanwege gebrek aan betrokkenheid bij het handelen van de beveiligers.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:6722

Vrouwe Justitia (Foto-Pixabay)
Vrouwe Justitia (Foto-Pixabay)

Helmonders veroordeeld voor illegale handel in tijger- en leeuwenschedels

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 59-jarige man uit Helmond veroordeeld tot een taakstraf van 190 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden. Hij maakte zich schuldig aan het illegale bezit en de verkoop van opgezette bedreigde diersoorten. Ook had hij verboden oude geweren, revolvers en munitie in bezit. Een 31-jarige Helmonder die opgezette dieren en delen van bedreigde dieren voor zichzelf en zijn stadsgenoot verkocht, krijgt een taakstraf van 130 uur, waarvan 30 uur voorwaardelijk.

De 59-jarige verdachte schafte sinds 2015 met enige regelmaat illegale opgezette dieren en delen van uitheemse diersoorten aan. Dit ging onder meer om een roodstaartpapegaai, de schedels van een luipaard, leeuw, orang-oetan en baviaan, de tanden van een hertzwijn en nijlpaard en de kop van een ijsbeer en leeuw. De schedel van het luipaard kocht hij via de medeverdachte. In 2017 vroeg hij deze 31-jarige verdachte om tijgerschedels en een leeuwenschedel weer voor hem te verkopen, omdat hij zijn collectie vanwege persoonlijke omstandigheden wilde uitdunnen.

Ook had de verdachte oude geweren en revolvers met munitie in bezit. Hij had voor de dieren en wapens niet de benodigde papieren.
De 31-jarige man maakte zich naast de verboden verkoop van de luipaard-, tijger- en leeuwenschedels schuldig aan het vervalsen van verzendetiketten. Hij verstuurde via UPS een opgezette rob, koala en tenrek naar het buitenland. Op de verzendbewijzen vermeldde hij dat het om ‘educatieve modellen’ ging.

Onverschillig
Dit soort illegale handel in beschermde diersoorten brengt onomkeerbare schade toe aan de natuur en het behoud van diverse diersoorten. De 59-jarige verdachte heeft verklaard dat hij wist dat dit niet mocht, maar dat hij geld nodig had. Daarbij verklaarde hij dat hij kocht wat hij mooi vond en dat hij zich niet bekommerde om de herkomst en beschermingsstatus van de dieren die hij aanschafte. De rechtbank neemt hem die onverschilligheid kwalijk. De rechtbank weegt ook mee dat beide verdachten goed wisten dat zij echte tijgerschedels aan het verhandelen waren en dat ze ook heel bewust nadachten hoe ze de autoriteiten daarbij buiten beeld konden houden. De 31-jarige verdachte gaf aan dat hij is opgegroeid met dit soort goederen om zich heen. Volgens de rechtbank moet hij zich hebben gerealiseerd dat hij een grens overging.

Verder houdt de rechtbank er rekening mee dat de wapens en munitie die de 59-jarige verdachte in bezit had, deel uitmaakten van een verzameling oude vuurwapens. Die vuurwapens waren grotendeels onklaar gemaakt, dat was niet geheel volgens de geldende wet- en regelgeving gedaan.

Al met al vindt de rechtbank het passend om de verdachten taakstraffen op te leggen van 200 uur en van 140 uur, waarvan 30 uur voorwaardelijk. En een voorwaardelijke celstraf van 2 maanden voor de oudste verdachte. Omdat de redelijke termijn waarbinnen de officier van justitie deze strafzaken voor de rechter had moeten brengen, met bijna een half jaar is overschreden, past de rechtbank in beide gevallen een strafkorting toe van 10 uur taakstraf.

Schedel van een leeuw ( Foto-Pixabay)
Schedel van een leeuw ( Foto-Pixabay)

Stichting werkt aan claim tegen ministerie VWS vanwege datalek bij GGD

Een nieuwe stichting werkt aan een collectieve schadeclaim tegen het ministerie van Volksgezondheid. Reden is de grote dataroof die eerder dit jaar bij de GGD aan het licht kwam. Medewerkers haalden privégegevens van mensen die zich op het coronavirus lieten testen uit de systemen en verkochten die online op de zwarte markt.

De initiatiefnemer van de schadeclaim, stichting ICAM, opent maandag de website datalek-ggd.nl. Daar kunnen mensen zich aansluiten bij de claim. De stichting wil 1500 euro schadevergoeding voor mensen van wie zeker is dat hun gegevens zijn gestolen, en 500 euro voor mensen van wie de gegevens in de GGD-systemen stonden “en dus gestolen konden worden”. Lees verder bij Skipr.

Kabinet wil 2G-voorstel uitstellen tot volgend jaar

Het demissionaire kabinet wil het omstreden voorstel voor een zogenoemd 2G-beleid pas in het nieuwe jaar bespreken met de Tweede Kamer. Dat schrijft coronaminister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer. Het was eigenlijk de bedoeling dat de Kamer zich er deze week over zou buigen.

In het plan van het kabinet zouden alleen mensen die zijn gevaccineerd of recent zijn genezen van een coronabesmetting nog toegang kunnen krijgen tot plekken waar het risico op een besmetting hoog is. In de huidige situatie is ook een negatieve test een optie. Het kabinet vindt het invoeren van de 2G maatregel nog steeds een goed idee, maar ziet zich genoodzaakt door de komst van de omikronvariant de beslissing omtrent 2G uit te stellen. Lees meer bij Skipr.

HŁlkenberg over botsing Verstappen en Hamilton: "Dat was schaken op het hoogste niveau"

Aston Martin-reserverijder Nico Hülkenberg snapt wel hoe de ongelukkige aanvaring tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton waar de Nederlander de Britse wereldkampioen gedwongen voorbij moest laten, heeft kunnen gebeuren. Volgens de Duitser was het een potje 'schaken op hoog niveau'.

Hülkenberg was onder de indruk van de eververende race. "Zoveel explosieve momenten. Fascinerend, dit was echt een film", zo blikte hij terug op Servus TV.

Uiteraard kwam daar ook de aanvaring van Verstappen die poogde Hamilton voorbij te laten waarbij de Brit achterop de Red Bull-coureur botste. "Dat is Max Verstappen. Hij vecht als een leeuw voor het kampioenschap en hij geeft alles wat hij in zich heeft. Hij wist dat hij Lewis niet meer zou kunnen inhalen als hij hem voorbij zou laten. Daarom heeft hij het zo slim voorbereid en gepland. Lewis rook een valstrik. Daarom wilde hij Max niet inhalen op het punt waar hij achterop reed. Dat was schaken op het hoogste niveau. Die twee racen met 300 kilometer per uur en bedenken dan nog steeds dit soort dingen", zo analyseerde de Duitser, lezen we op Motorsport.com.

"Ik weet zeker dat het te maken had met DRS. Het DRS-meetpunt ligt voor de laatste bocht. Max wilde dat Lewis voor dat punt zou inhalen, zodat hij DRS zou krijgen en Lewis direct weer kon inhalen. Dit zijn strategische spelletjes. Lewis wist dat, uiteraard, en daarom bleef hij erachter, maar toen werd het iets te close. Beiden hebben het te extreem gespeeld. Vanuit Lewis’ perspectief begrijp ik echter niet helemaal waarom hij niet direct inhaalde en zijn race voortzette", zo vulde Hülkenberg aan.

Hülkenberg over botsing Verstappen en Hamilton: "Dat was schaken op het hoogste niveau" (Getty Images / Red Bull Content Pool)
Hülkenberg over botsing Verstappen en Hamilton: "Dat was schaken op het hoogste niveau" (Getty Images / Red Bull Content Pool)

Het nutteloze feitje van de dag: Weg met de zomertijd!

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Elk jaar rond de wisselingen van zomer- en wintertijd steekt de discussie op om het verzetten van de tijd af te schaffen, maar wist je dat er een politicus was die tot vijf keer een wetsvoorstel indiende om de zomertijd te schrappen? Arend Braat zat van 1919 tot en met 1933 in de Tweede Kamer namens de Plattelandersbond en de NBTMP (Nationale Boeren-, Tuinders- en Middenstanderspartij). Braat was een politicus die zich afzette tegen de 'moderne' stedelijke samenleving en hij moest niets hebben van de zomertijd. Zo oreerde hij in 1923 in het parlement dat er mensen in Friesland met twee klokken leefden (één met de oude tijd en één met de nieuwe tijd), ook vond hij de zomertijd onzin omdat alleen 'de sporters in de grote stad' profijt hadden van de zomertijd omdat ze het uurtje extra licht spendeerden aan 'nutteloze bezigheden als fietsen of voetballen'. Geen van de vijf initiatiefwetsontwerpen die Boer Braat, zoals zijn bijnaam luidde, indiende haalden het. Eén keer trok de politicus zijn initiatief in, drie keer werd een initiatief in het parlement verworpen, en één keer sneuvelde een initiatief-Braat in de Eerste Kamer.

Arend Braat (WikiCommons/Delftsche Courant)
Arend Braat (WikiCommons/Delftsche Courant)

Rodelaars strijden na Chinees douanefiasco toch om World Cup-zeges

In het Russische Sochi is voor de tweede week op rij de World Cup rodelen afgewerkt. Dat gebeurde weer met het nodige geleende materiaal: er staat nog altijd van alles, van gereedschap tot sleeën, in China, waar het na de openingswedstrijd bij de douane bleef liggen. Mogelijk komen er een dezer dagen weer kisten vol materiaal uit China aan op de uiteindelijke bestemmingen, tot die tijd zal er veel geleend worden: zo kwam een Amerikaan in Sochi uit op een geleende Russische slee.

Dubbels
Net als vorige week stonden de Russen Andrei Bogdanov en Iurii Prokhorov na één run bovenaan de ranglijst, nu op 0,127 seconden gevolgd door de Duitsers Toni Eggert/Sascha Benecken. De Letse broers Andris en Juris Sics volgden op 0,140 seconden en ook Robin Geueke en David Gamm uit Duitsland (+0,159) deden nog volop mee, net als de Oostenrijkers Yannick Müller/Armin Frauscher (+0,160), de Duitsers Tobias Wendl/Tobias Arlt (+0,169) en de Italianen Emanuel Rieder/Simon Kainzwaldner (+0,189).

Rieder/Kainzwaldner verdedigden hun positie in run twee, waarbij ze Wendl/Arlt met 0,106 seconden passeerden. Müller en Frauscher kwamen na een forse fout 0,157 seconden tekort, waarna Geueke en Gamm crashten, toch overeind kwamen en elf plekken verloren. De Sics-broers doken 0,041 seconden onder Rieder/Kainzwaldner's tijd door, Eggert en Benecken waren nog eens 0,045 seconden sneller. Bogdanov en Prokhorov mochten het net als vorige week afmaken en dit keer deden ze dat wél: met 0,134 seconden boekten ze hun eerste World Cup-zege, voor Eggert/Benecken en de Sics-broers.

Mannen
Het was een spannende strijd op een baan die er beter bij lag dan een week eerder. Dominik Fischnaller was de snelste in run één, maar de voorsprong op de Let Kristers Aparjods was slechts 0,029 seconden. Thuisfavoriet Semen Pavlichenko volgde op 0,059 seconden, de Duitser Johannes Ludwig zat er maar 0,065 tellen achter. Jonas Müller uit Oostenrijk voerde de rest aan op een 'forse' 0,170 seconden van Fischnaller.

In run twee viel Müller ver weg na een fout, landgenoot Wolfgang Kindl nam zijn positie in. Met een baanrecord dook Ludwig 0,254 seconden onder Kindl's tijd door, waarna Pavlichenko 0,221 tekort kwam. Aparjods pakte met 0,024 seconden de leiding, met alleen Fischnaller te gaan. De Italiaan, vanwege de reisproblemen vanuit China rodelend met allerhande geleend materiaal, kwam net tekort: 0,039 seconden achter Aparjods, die zijn eerste World Cup-zege pakte én als eerste Letse man ooit in zijn eentje won, voor Ludwig en Fischnaller.

Vrouwen
De Duitse Julia Taubitz maakte indruk in de eerste run, ze was thuisatlete Ekaterina Katnikova 0,124 seconden te snel af. Verder bleef eigenlijk alleen Taubitz' landgenote Natalie Geisenberger met 0,142 seconden in de buurt, de rest van het veld zat al op meer dan een kwart seconde, aangevoerd door de Letse Kendija Aparjode op 0,269 seconden van Taubitz.

Met 0,075 seconden ten opzichte van Anna Berreiter uit Duitsland behield Aparjode haar positie in run twee, waarna Geisenberger nog eens 0,054 seconden sneller ging. Katnikova's run leek uitstekend, maar ze verloor toch maar liefst achttien posities, waarna in de herhaling bleek dat er 'iets' van haar slee viel. Taubitz liet zien dat de baan in elk geval nog prima was: ze noteerde de snelste tweede run van iedereen en won met een enorme voorsprong van 0,368 seconden, voor Geisenberger en Aparjode.

Sprints
In de sprints gaat de klok pas na een paar bochten lopen, waardoor snelle starters hun voordeel grotendeels kwijt zijn. Bij de mannen was Dominik Fischnaller de beste, een perfect voorbeeld van iemand die onderin vaak snel is. De Italiaan klopte de Rus Roman Repilov met 0,039 seconden, terwijl Wolfgang Kindl uit Oostenrijk het podium completeerde op 0,050 seconden - één honderdste voor de Duitser Max Langenhan.

Bij de dubbels waren de Letse broers Andris en Juris Sics te sterk voor de rest. Aleksandr Denisev en Vladislav Antonov uit het gastland moesten 0,038 seconden toegeven, de jonge Duitsers Robin Geueke en David Gamm werden op 0,068 seconden fraai derde, voor de meer ervaren en succesvolle Duitse duo's.

Net als in de reguliere wedstrijd was Julia Taubitz de beste bij de vrouwen, hoewel het dit keer weinig scheelde: ze was 0,021 seconden snelelr dan de Amerikaanse Summer Britcher. Dajana Eitberger uit Duitsland completeerde het podium om 0,032 seconden, vier duizendsten van een seconde voor de Letse Kendija Aparjode.

SBS zendt 1e kerstdag open haard uit in plaats van films

Dit jaar op 1e kerstdag voor één keer geen televisieprogramma’s en reclameblokken op SBS6. De feestdagen zijn bij uitstek het moment om tijd met elkaar door te brengen en daarom zendt de zender op prime time, onafgebroken, een gezellig brandend haardvuur uit. Met dit initiatief wil SBS6 iedereen inspireren om meer op elkaar af te stemmen en aandacht te hebben voor de ander tijdens de feestdagen. Het Haardvuur, met kerstmuziek van Sky Radio, is te zien op zaterdag 25 december tussen 18.30 en 22.30 uur op SBS6.

Voor één avond in het jaar vraagt SBS6, de zender die thuis is in elke Nederlandse straat, om meer focus op naasten te leggen in plaats van de televisie. Marco Louwerens, Directeur Televisie: “Wij maken televisie, iedere dag weer. Met passie en plezier proberen we te vermaken, informeren, verwonderen en verbinden. Of het nu Chateau Meiland betreft, Hart van Nederland, Marble Mania of Lang Leve de Liefde. We hopen uiteraard dat zoveel mogelijk mensen onze programma’s bekijken. Daar verdienen we tenslotte ook onze boterham mee. Toch gaan we het dus voor één keer anders doen. Even geen programma’s kijken, maar alle tijd nemen voor familie, vrienden, buren of mensen die wel wat gezelschap kunnen gebruiken. Lekker eten, goede gesprekken, een spelletje. Tijd voor elkaar; dan zorgen wij voor het haardvuur.”

Het Haardvuur wordt mede mogelijk gemaakt door Lidl Nederland.

Uitzending: SBS6, zaterdag 25 december 18.30 – 22.30 uur.

Tip van de redactie: kun jij ook niet wachten tot het eerste kerstdag is en je kunt genieten van een knisperend haardvuur? FOK! geeft je hieronder vast een voorproefje! 

Verdachten moord Peter R. de Vries opnieuw voor de rechter

Delano G. (22) en Kamil E. (35) staan vandaag voor de tweede keer in het openbaar voor de rechter voor de moord op Peter R. de Vries. Het gaat om een pro-formazitting, de zaak wordt nog niet inhoudelijk behandeld, zo meldt AT5.

Op 18 oktober stonden de twee verdachten voor het eerst voor de rechter. Toen werd er besloten dat de verdachten op verdenking van de moord op De Vries langer in de cel moesten blijven. Die zitting werd druk bezocht door zowel familie, collega's en vrienden van De Vries. Ook waren beide verdachten bij de zitting aanwezig.

Kamil E. ontkende toen alle beschuldigingen. Hem zou alleen zijn gevraagd iemand van en naar Amsterdam te rijden en zou niet hebben geweten dat de misdaadjournalist werd doodgeschoten. Delano G. beriep zich op zijn zwijgrecht. "Ik heb niemand doodgemaakt, ik wist niks van de moord en ik heb geen wapen gezien", zei hij via zijn tolk.

"Ronde zaak"
Volgens het Openbare Ministerie is er sprake van ''een ronde zaak" met veel sterk bewijs. Delano G. zou met een omgebouwd alarmpistool viermaal op De Vries hebben geschoten. Kamil E. zou op 28 juni nog een voorverkenning hebben gedaan bij de parkeergarage in de Lange Leidsedwarsstraat en ook voorafgaand aan de moord zijn de twee nog op de camerabeelden te zien in de nabijheid van de redactie van RTL Boulevard.

De Vries werd op 6 juli in de Lange Leidsedwarsstraat neergeschoten. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht, maar overleed ruim een week later, op 15 juli. Delano G. wordt ervan verdacht te hebben geschoten, Kamil E. zou de vluchtauto bestuurd hebben. De twee verdachten werden nog dezelfde avond opgepakt op de A4 bij Leidschendam.

Motief
Het is nog niet duidelijk wat het motief voor de moord is, maar aangenomen wordt dat het te maken heeft met De Vries' rol als vertrouwenspersoon voor de kroongetuige Nabil B. in het Marengo liquidatieproces. 

BobsleeŽr Friedrich haalt weer eens uit, Humphries nipt de beste

De World Cup bobsleeën in het Duitse Altenberg is zondag afgesloten met nog twee spannende wedstrijden. Men zou in Königssee in actie komen, maar in de zomer werd die baan zwaar beschadigd bij de overstromingen in Duitsland, waardoor Altenberg de vervanger werd.

Tweemansbob vrouwen
Het was weer erg spannend in de eerste run, waar de Duitse Laura Nolte met remster Deborah Levi de snelste was. Ze pakte echter slechts twee honderdsten op de Amerikaanse Kaillie Humphries en Malaikah Love, terwijl ook de Duitse slee van Kim Kalicki en Ann-Christin Strack (+0,11) en het Canadese duo Christine de Bruin/Kristen Bujnowski (+0,16) nog volop podiumkansen hadden, de rest volgde al op vier tienden en meer.

De Bruin verdedigde haar positie in de tweede run in elk geval met een sterke afdaling en ging met 0,15 seconden voorbij Kalicki. Humphries ging nog eens 0,35 seconden sneller, een mogelijke gooi naar de winst met alleen Nolte te gaan. De Duitse maakte onderin een flinke fout en gaf het weg: tweede op 0,04 seconden, tussen Humphries en De Bruin.

Viermansbob mannen
Francesco Friedrich was dit keer wel zeer overtuigend in de eerste run, met zijn team pakte hij een forse 0,36 seconden voorsprong op de Oostenrijkse slee van Benjamin Maier. De Russen Rostislav Gaitiukevich (+0,41) en Maxim Andrianov (+0,46) bleven verder als enigen nog binnen een halve seconde, Justin Kripps uit Canada (+0,53) en de Zwitser Michael Vogt (+0,54) moesten net als de Duitser Christoph Hafer (+0,57) in de aanval.

Hafer leverde in run twee een plekje in bij de Duitser Johannes Lochner, ook Vogt kwam er ruim achter en Kripps kwam 0,04 tekort om de leiding te pakken. Andrianov verloor drie posities, maar Gaitiukevich klopte Lochner met 0,10 seconden en verzekerde zich van zijn eerste viermanspodium ooit. Maier ging nog eens 0,13 seconden sneller, waarna Friedrich het samen met Thorsten Margis, Candy Bauer en Alexander Schüller afmaakte met 0,67 seconden voorsprong.

Stukje bot van Sint-Nicolaas bijgezet in Amsterdamse Basiliek van Heilige Nicolaas: "Ben geneigd om het te geloven"

De Basiliek van de Heilige Nicolaas heeft een reliek van Sint-Nicolaas bijgezet. In een speciale dienst in de kerk aan de Prins Hendrikkade tegenover het Centraal Station werd, niet geheel toevallig op 5 december, het stukje bot bijgezet in een speciaal glazen kastje, zo schrijft AT5. 

De kerk heeft het stukje bot gekregen van de abdij van Egmond in Egmond-Binnen. "Zij hebben het al duizend jaar in bezit". vertelt diaken van de Sint-Nicolaasbasiliek Rob Polet. "We hebben het laten onderzoeken door een anatoom en het is zeker ouder dan duizend jaar. Veel ouder zegt hij, maar exact weten we het niet."

De bijzetting van het reliek betekent de start van het speciale Nicolaasjaar dat de basiliek viert. Onder het toeziend oog van het aantal maximaal toegestane bezoekers werd het jaar met de speciale dienst afgetrapt. Kerkgangers waren met die reden ook naar de viering gekomen. "De hele context, dat je zo'n mis meemaakt maakt het extra bijzonder", vertelt een bezoeker. "Dan ben je ook wat gauwer geneigd om het te geloven, want je weet niet of het echt dat bot is van die heilige. Dat gevoel heb ik nu wel."

Vrijgevig en barmhartig
Sint-Nicolaas was de bisschop van Myra, dat tegenwoordig in Turkije ligt. Hij staat bekend als een zeer vrijgevige en barmhartige man, die bekend werd door het schenken van goud aan drie jonge vrouwen. Hiermee voorkwam hij dat ze in de prostitutie moesten. Meerdere verhalen over hem staan afgebeeld in de kerk.

"Hij is beschermheilige van de prostituees, wat heel geschikt is hier met alle sekswerkers om ons heen", legt diaken Rob Polet uit. "Hij is ook de beschermheilige van zeevarenden. Dat heeft te maken met een oud verhaal dat schippers dreigden te vergaan op zee. Nicolaas bidt en de storm gaat liggen. Dus door zijn gebed worden zij gered."

Vanaf vandaag is het reliek te bekijken in de basiliek. Het is de bedoeling dat het stukje bot voorgoed te bewonderen zal zijn in Amsterdam. "Wij vinden het mooi en hebben hier onder het icoon van Nicolaas dat reliek een plekje gegeven", aldus de diaken. "Het is zichtbaar en daarmee is Nicolaas op een bijzondere manier weer aanwezig in de stad."

Asielzoeker die 15.000 euro re-integratiebudget wilde moet opvang uit

Een asielzoeker die in de 24-uursopvang aan de Pieter Aertszstraat in De Pijp in Amsterdam verblijft moet dat pand verlaten. Dat heeft de rechtbank afgelopen week bepaald. Hij werkte volgens de gemeente onvoldoende mee aan zijn terugkeer, zo meldt AT5. 

Het gaat om een man die in Nepal geboren is. Hij is in 2004 naar Nederland gekomen en heeft meerdere keren asiel aangevraagd. Die aanvragen zijn afgewezen. Sinds augustus 2019 zit hij in de opvang in de Pieter Aertszstraat. Daar kunnen asielzoekers maximaal anderhalf jaar lang werken aan hun toekomst in Nederland of terugkeer naar het land van herkomst.

Moeizaam
In zijn geval werd er gewerkt aan terugkeer. Met een casemanager heeft hij daarover gesproken en een 'perspectiefplan' opgesteld. Dat traject verliep moeizaam en is meerdere keren verlengd, met in totaal tien maanden.

Hij zou 'niet geheel onwelwillend tegenover terugkeer' hebben gestaan, maar wel allerlei obstakels en barrières hebben gezien. Ook had hij de neiging om steeds hogere voorwaarden te stellen aan een eventuele terugkeer. Zo gaf hij aan de behoefte te hebben aan een re-integratiebudget. Hij vond dat bedrag niet hoog genoeg en zei 15.000 euro te willen.

Politie
Er is hem uiteindelijk een aanbod van terugkeer gedaan, maar dat accepteerde hij niet. Het stadsbestuur adviseerde daarom eind januari van dit jaar om zijn opvang meteen te beëindigen. Dat gebeurde, maar de man bleef in de opvang zitten. De gemeente stapte daarom uiteindelijk naar de rechter, zodat hij eventueel door de politie weggestuurd kan worden.

De rechter gaf de gemeente gelijk en oordeelde dat hij binnen drie dagen moet vertrekken. Volgens de rechter heeft de gemeente een spoedeisend belang omdat de regeling consequent toegepast moet worden om te voorkomen dat anderen ook langer blijven. Ook staan er veel andere asielzoekers op de wachtlijst voor de opvang in De Pijp.

Hij mag zich melden bij de vrijheidsbeperkende locatie in Ter Apel.

Seksueel geweld sneller aangepakt, bezit pedohandboek wordt strafbaar

Door modernisering van wetgeving worden meer strafzaken over verkrachting, online seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksuele intimidatie verwacht. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid brengt met zijn wetsvoorstel seksuele misdrijven het strafrecht meer in overeenstemming met de veranderde maatschappelijke normen en digitale ontwikkelingen. Hierdoor zullen vooral aangiftes voor verkrachting en online-zaken zoals sexchatting sneller en vaker worden opgepakt. Om te borgen dat alle partijen uit de rechtspraktijk – zoals de politie, het Openbaar Ministerie (OM) en de rechtspraak – straks ook zijn voorbereid op de extra zaken wordt een speciaal uitvoeringsprogramma in gang gezet.

Het wetsvoorstel seksuele misdrijven wordt deze week aangeboden voor advies aan de Raad van State na instemming door de ministerraad afgelopen vrijdag. Het streven is om het wetsvoorstel volgend voorjaar in te dienen bij de Tweede Kamer. Verder heeft de ministerraad vrijdag ingestemd met indiening bij de Tweede Kamer van het wetsvoorstel om voorbereidingshandelingen met het oog op het plegen van seksueel misbruik met kinderen zelfstandig strafbaar te stellen. Daarmee wordt het bezit van materiaal zoals teksten met advies en/of richtlijnen om kinderen seksueel te misbruiken expliciet verboden.

Voorbereiding op uitvoering
Gezien de brede modernisering van wetgeving over seksuele misdrijven is voor een effectieve uitvoering een zorgvuldige voorbereiding met alle betrokken partijen essentieel. Daarom begint in het voorjaar van 2022 het ‘Programma implementatie wetsvoorstel seksuele misdrijven’. De komende twee jaar werken alle betrokken partijen samen aan opleiding, training en werving van de nodige specialistische medewerkers in de hele strafrechtketen. Hierbij gaat het niet alleen om de politie, het OM en de rechtspraak. Ook het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) verwacht bijvoorbeeld meer onderzoek te moeten doen en gemeenten worden betrokken als het gaat om seksuele intimidatie op straat. De verwachting is dat de nieuwe wetgeving in 2024 in werking kan treden.

Dankzij de aangenomen motie-Hermans door de Tweede Kamer bij de Algemene Politieke Beschouwingen dit jaar is 20 miljoen euro structureel beschikbaar gesteld voor de uitvoering van de nieuwe wet. Tevens zal jaarlijks 4 miljoen euro meer worden geïnvesteerd in de capaciteit bij de politie om bestaande achterstanden bij de teams Zeden en Kinderporno verder aan te pakken. Dit bedrag komt bovenop de eerder vrijgemaakte 15 miljoen euro voor 90 fte extra zedenrechercheurs om de doorlooptijden te versnellen in de opsporing en vervolging van seksuele misdrijven.

Verkrachting
Vooral door verlaging van de ondergrens voor strafbaarheid van verkrachting wordt verwacht dat slachtoffers eerder en vaker melding zullen doen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. In het wetsvoorstel seksuele misdrijven van minister Grapperhaus is iemand straks strafbaar wegens verkrachting als deze wist of een ernstig vermoeden had dat de ander geen seks wilde en toch heeft doorgezet. Dwang, geweld en bedreiging zijn hierbij strafverzwarende factoren, maar niet langer een vereiste voor een veroordeling. Degene die seksueel contact initieert, moet alert zijn of de ander hetzelfde wil. Als dit niet duidelijk is, moet hij die duidelijkheid zoeken.

,,Als er bij de ander geen sprake is van een vrije keuze, geen sprake is van een vrije wil, dan is het verkrachting’’, aldus minister Grapperhaus.

De politie gaat er in ramingen bijvoorbeeld van uit dat door het nieuwe wetsvoorstel ten hoogste 550 meer meldingen binnenkomen over verkrachting en er vervolgens 360 extra informatieve gesprekken gevoerd zullen worden met slachtoffers. Dat betekent een stijging van 20 procent in beide gevallen. Deze toename zou naar schatting tot gevolg hebben dat 344 extra opsporingsonderzoeken in verkrachtingszaken kunnen worden opgestart.

Online seksueel geweld
In het wetsvoorstel seksuele misdrijven wordt ook de strafrechtelijke bescherming tegen online grensoverschrijdend seksueel gedrag geactualiseerd. Door de toename van het gebruik van internet, sociale media en smartphones is er meer online seksueel contact. Vooral kinderen zijn kwetsbaar voor online seksueel misbruik. Zij beschikken op steeds jongere leeftijd over een smartphone en zijn makkelijker bereikbaar voor mensen die kwaad willen.

Nieuw in het wetsvoorstel is de strafbaarstelling van het zogenoemde sexchatting als indringend op seksuele wijze met kinderen onder de 16 jaar wordt gecommuniceerd door volwassenen. Het zorgt ervoor dat bij online seksuele benadering van zestienminners eerder van strafbaarheid sprake zal zijn. Nu moet voor het zogeheten grooming nog sprake zijn van het daadwerkelijk maken van een afspraak. De politie rekent in ramingen op ten hoogste 500 extra meldingen, die in 320 van de gevallen ook zullen leiden tot een aangifte en het oppakken van de zaak.

Seksuele intimidatie
Ook seksuele intimidatie in het openbaar wordt strafbaar als overtreding. Dat betekent zowel op straat als op internet en via social media-kanalen. Dit zal eveneens tot meer zaken leiden, die als overtreding relatief snel kunnen worden opgepakt. Bij dit onderdeel worden in het uitvoeringsprogramma gemeenten nauw betrokken. In de nieuwe situatie kunnen zij op lokaal niveau bepalen of het ook wenselijk is om buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) in te zetten bij het tegengaan van seksuele intimidatie op straat.

Pedohandboek
Vooruitlopend op het wetsvoorstel seksuele misdrijven wordt een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer ingediend waarin voorbereidingshandelingen tot het plegen van seksueel kindermisbruik zelfstandig strafbaar worden gesteld. Hierdoor wordt het bezit en verspreiden van het zogenoemde pedohandboek verboden, zoals de Tweede Kamer in 2020 in een motie had gevraagd. Hierop komt een gevangenisstraf van maximaal vier jaar te staan.

Van deze strafbaarstelling gaat een duidelijk signaal uit dat het gedrag uiterst verwerpelijk en strafwaardig is. Daarnaast biedt het de opsporingsdiensten de mogelijkheid om in een vroeg stadium op te treden tegen potentiële kindermisbruikers die op internet een bijzondere belangstelling tonen voor instructieve informatie over het seksueel misbruiken van kinderen. De instrumenten tegen kindermisbruik worden zo in preventieve zin uitgebreid om tegen te gaan dat een voedingsbodem ontstaat waarin kindermisbruikers denken hun slag te kunnen slaan.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #198 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1205
special
Random Pics van de Dag #1204
review
Helldivers II
special
Random Pics van de Dag #1203
special
Random Pics van de Dag #1202
©FOK.nl e.a.