Langlaufer Klśbo domineert sprint in Lillehammer, ook Dahlqvist oppermachtig

In het Noorse Lillehammer is de World Cup langlaufen aldaar afgetrapt met een sprint in de vrije stijl. Een dikke week geleden leek er nog sprake te zijn van sneeuwgebrek in Lillehammer, maar tijdens de wedstrijden was daar bepaald geen sprake meer van.

Vrouwen
Zweden was in de finale vertegenwoordigd met Maja Dahlqvist en Emma Ribom, de VS had met Jessie Diggins en Rosie Brennan ook twee finalisten en verder streden ook de Noorse Tiril Udnes Weng en de Sloveense Anamarija Lampic nog om de winst.

Het veld bleef aanvankelijk lange tijd bij elkaar, Dahlqvist voerde in de slotfase het tempo op en Weng volgde. Op de Zweedse stond geen enkele maat, Weng moest Diggins nog voorbij laten gaan, maar pakte wel haar eerste sprintpodium, voor Ribom, Brennan en Lampic.

Mannen
Noorwegen leverde de helft van het finaleveld, met Håvard Solås Taugbøl, de verrassende Thomas Helland Larsen en uiteraard Johannes Høsflot Klæbo. Namens Zweden stond Marcus Grate in de eindstrijd, Lauri Vuorinen was er voor Finland bij en ook de Fransman Richard Jouve was van de partij.

Klæbo slingerde in de slotfase de turbo aan en niemand kon ook maar een vuist maken tegen de dominante Noor. De sprint om de tweede plek was een spannende: die leek naar Jouve te gaan, maar Larsen maakte zijn superdag compleet en pakte de tweede plek, nog wel voor de Fransman en met Taugbøl, Vuorinen en Grate buiten het podium.