FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 4 december 2021

Canadese vrouwen winnen ploegachtervolging, Nederland zilver

Canada heeft bij de wereldbekerwedstrijden schaatsen in het Amerikaanse Salt Lake City de ploegachtervolging bij de vrouwen gewonnen. Canada zegevierde met  een tijd van 2.52,39.

Irene Schouten, Melissa Wijfje en Ireen Wüst werden tweede en schaatsten met 2.52,69 maar vier tienden boven het Nederlands record. De Russische vrouwen veroverden het brons.

Japan lag op koers voor de winst. De zusjes Takagi en Sato leken zelfs hun eigen wereldrecord te verbreken, maar een van de rijdsters kwam ten val. Uiteindelijk eindigde Japan als achtste.

Noren verslaan Duitsers op noordse combinatie

Tijdens de World Cup noordse combinatie in Lillehammer is de eerste titanenstrijd op de landenwedstrijd uitgevochten: Noorwegen tegen Duitsland, waarbij de rest vooral mee zou doen om spek, bonen en de derde plek.

Vooraf kon wel een beetje ingetekend worden dat het tussen Duitsland en Noorwegen zou gaan en die twee landen waren op de schans alvast het sterkst. Eric Frenzel, Manuel Faisst, Terence Weber en Vinzenz Geiger sprongen namens Duitsland 21 seconden bij elkaar ten opzichte van de Noren Espen Bjørnstad, Jens Lurås Oftebro, Jørgen Gråbak en Jarl Magnus Riiber. De strijd om plek drie leek te gaan tussen Stefan Rettenegger, Martin Fritz, Lukas Klapfer en Johannes Lamparter uit Oostenrijk en de Japanners Sora Yachi, Ryota Yamamoto en Yoshito en Akito Watabe.

Op de langlaufski's liep Frenzel nog eens twintig seconden weg bij Bjørnstad, terwijl Rettenegger en Yachi de vijf kilometer grotendeels samen afwerkten. Oftebro wist het gat naar Faisst te verkleinen naar achttien seconden, waardoor we ongeveer terug bij af waren. Fritz en Yamamoto vertrokken en finishten samen, waardoor de strijd om plek drie nog altijd open was tussen Oostenrijk en Japan.

Gråbak kwam met rasse schreden dichter bij Weber en bij de wissel naar de slotlopers sloot hij aan: Riiber nam het Noorse stokje over, hij ging het duel aan met Geiger. Klapfer viel ondertussen Yoshito Watabe aan, Lamparter en Akito Watabe mochten strijden om plek drie. Met de finish bijna in zicht gooide Riiber de turbo erop, maar Geiger pareerde. De Noor gooide er echter nog een versnelling uit en die werd Geiger te machtig: Noorwegen won, voor Duitsland, waarna Watabe de zinderende sprint om plek drie won van Lamparter.

Noorse biatleten delen eerste klap uit, BelgiŽ strijdt lang om top-10

De World Cup biatlon in het Zweedse Östersund heeft zaterdag weer een vervolg gekregen. De vrouwen werkten een achtervolging af op basis van de sprint van donderdag, de mannen kwamen in actie op de estafette - zondag is het precies omgekeerd.

Achtervolging vrouwen
Lisa Theresa Hauser won de sprint en dus mocht de Oostenrijkse als eerste vertrekken, voor de Zweedse Elvira Öberg (+0:12) en het Wit-Russische duo Hanna Sola (+0:14) en Dzinara Alimbekava (+0:20), terwijl ook de Duitse Franziska Preuss (+0:24) en Anaïs Chevalier-Bouchet uit Frankrijk (+0:27) binnen een halve minuut van Hauser vertrokken.

Hauser kwam als ruime leidster de eerste schietbeurt door, maar Chevalier-Bouchet en Öberg wisten in minder dan een ronde een fors gat te dichten en aan te sluiten. Het drietal kwam de tweede schietbeurt foutloos door, maar Öberg trok de gashendel gelijk volledig open en liet Chevalier-Bouchet en Hauser op indrukwekkende wijze achter zich.

Leidster Öberg ging twee keer in de mist bij de derde schietbeurt, waardoor de foutloze Hauser de leiding weer over kon nemen. Chevalier-Bouchet volgde op twintig tellen, voor Marte Olsbu Røiseland uit Noorwegen en Elvira's oudere zus, Hanna Öberg. Nog voor de laatste schietbeurt werd Hauser weer gegrepen, waardoor zij, Røiseland, Anaïs Bescond, Chevalier-Bouchet en de zussen Öberg als kopgroep arriveerden.

Chevalier-Bouchet, Hauser, Røiseland en Bescond kwamen met vijf treffers door, waarna de Noorse in de loipes de aanval opende. Elvira Öberg schoot nog een keer mis en dit keer was het gat te groot om nog goed te maken. Røiseland sloeg geen groot gat, maar het was wel genoeg voor haar eerste zege van de winter, voor Bescond en Chevalier-Bouchet, die Hauser nog net van het podium wist te houden.

Estafette mannen
Na de eerste groep biatleten was er een kopgroep van drie teams: namens Noorwegen wisselde Sivert Guttorm Bakken op Tarjei Bø, Erik Lesser stuurde Roman Rees op weg voor Duitsland en Fabien Claude tikte zijn Franse landgenoot Emilien Jacquelin op pad. Tarjei hield de Noren keurig aan de leiding en gaf het stokje over aan broertje Johannes Thingnes, gevolgd door Oekraïne, waar Dmytro Pidruchnyi teamgenoot Bogdan Tsymbal op pad stuurde.

Rusland zat op twintig tellen, met Alexander Loginov op het parcours, en op een halve minuut volgden Italië, Oostenrijk, Frankrijk en Duitsland. Ook Johannes Thingnes Bø kwam niet in de problemen, hij gaf het stokje over aan Vetle Sjåstad Christiansen, met Rusland (Loginov op Eduard Latypov) op 21 seconden en Frankrijk (Simon Desthieux op Quentin Fillon Maillet) op nog eens een halve minuut, de rest zat al meer dan een minuut achter Noorwegen.

Christiansen hield zich op de schietbaan vrij aardig uit de problemen, Latypov gooide de kans op winst weg met een vernaggelde staande schietbeurt. Fillon Maillet kon daardoor oprukken naar plek twee, Latypov hield de Russen nog wel op de derde plek. België deed heel lang mee om een plek in de top-10, maar na Florent Claude, Thierry Langer en Cesar Beauvais lukte het Tom Lahaye-Goffart niet om dat vast te houden: België eindigde als zestiende.

Uitslag Heracles Almelo - sc Heerenveen

Heerenveen heeft vanavond de wedstrijd tegen Heracles gewonnen. In Almelo werd het 0-1.

Al na twee minuten kregen de Friezen een grote kans toen Joey Veerman Kaib weg stuurde. Kaib legde de bal echter af terwijl hij beter had kunnen gaan voor eigen kansen. Even daarna een kansje aan de andere kant. Laursen dreigde naar binnen en schoot met zijn linkervoet. Doelman Mous wist het harde schot van dichtbij echter te redden. Heracles begon sterker te worden en in de negentiende minuut kreeg de ploeg uit Almelo opnieuw een kans om op voorsprong te komen. Bakis kreeg de bal op zijn hoofd, maar hij mikte net naast. Tien minuten later zette Henk Veerman bijna Heerenveen op voorsprong met een ver schot op doel maar de bal gaat net naast. Vlak voor rust was het Henk Veerman met de grootste kans op een treffer maar hij schoot de bal net voorlangs.

Een kwartier na rust was het Laursen die erg dicht bij een treffer was, maar zijn schot raakte de lat. Beide ploegen deden ook in de rest van de tweede helft niet voor elkaar onder. In de 72e minuut begon de thuisploeg aan een offensief. Burgzorg schoot van dichtbij op doel maar verdediger Bakker blokkeerde het schot waardoor doelman Mous weinig problemen had om de bal te vangen. In de 79e minuut was het Heerenveen dat op voorsprong kwam. Het was Joey Veerman die Blaswich kansloos liet met een schot. Heracles probeerde het wel in de laatste tien minuten maar een goal werd er niet meer gemaakt.

Heracles Almelo

0 - 1

sc Heerenveen

     79' J. Veerman
 
 Gele kaart: Quagliata, De La Torre, Knoester, (Heracles Almelo), v.Beek, (sc Heerenveen)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 0
Arbiter: v.Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Blaswich
Fadiga
Rente
Knoester
Quagliata (Roosken/84)
Schoofs
Sierhuis (Szöke/74)
De La Torre
Laursen (Sierra/84)
Bakis
Burgzorg (Amissi/90 1)
  Mous
v.Ewijk
v.Beek
Bakker
Kaib
Madsen
Halilovic (De Jong/ 75)
J.Veerman
Musaba (Nygren/75)
H.Veerman
F.Stevanovic (Al Hajj/68)

Belg Swings wint massastart

Bij de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Salt Lake City heeft Bart Swings de massastart bij de mannen gewonnen. De Deen Viktor Hald Thorup eindigde als tweede, Ruslan Zakharov veroverde het brons.

Het was Damaratski die voor de eerste aanval zorgde. Hij pakte een gaatje en daarachter was het onrustig. Er ontstond een groepje met daarin Bergsma die wist aan te sluiten. Damaratski moest even later lossen en vervolgens schoof de rest weer aan. Ook in het vervolg was het onrustig met aanvallen. Swings, Thorup en Zhakarov wisten een gaatje te slaan. Twee ronden voor het einde demarreerde Swings en hij kwam als winnaar over de finish.

Bart Hoolwerf was in de halve eindstrijd al uitgeschakeld.

Takagi wint 1.000m, Leerdam zilver

Jutta Leerdam heeft revanche genomen voor de 500 meter eerder vandaag. De Nederlandse eindigde als tweede op de 1.000 meter voor vrouwen bij de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Salt Lake City. In een rechtstreeks duel verwees ze Brittany Bowe naar plek drie: 1.12,25 om 1.12,60.

Miho Takagi won de schaatsmijl. Takagi zat met 1.11.82 twee tienden boven het wereldrecord van Bowe (1.11.61)

Femke Kok scherpte haar persoonlijk record flink aan naar 1.12,87 en werd daarmee vijfde. Ireen Wüst eindigde als negende in 1.13,39. Lotte van Beek, de vierde Nederlandse deelneemster, schaatste met 1.13,93 naar de veertiende plaats.

Hansen domineert bij start eerste ťchte vrouwenseizoen op noordse combinatie

In het Noorse Lillehammer is het eerste echte World Cup-seizoen voor vrouwen op de noordse combinatie van start gegaan. Vorig seizoen werd de allereerste World Cup-wedstrijd al gehouden, maar de rest van het seizoen viel door onder meer reisbeperkingen in het water.

Dag één
Het schansspringen werd gewonnen door de Noorse Mari Leinan Lund, die twintig seconden voorsprong bij elkaar sprong op de Italiaanse Annika Sieff en 39 seconden op landgenote Gyda Westvold Hansen. De rest mocht strijden om plek vier, zo leek het, want Silva Verbic uit Slovenië moest al 1:36 minuten wachten alvorens als nummer vier te mogen starten en verder stonden alleen de Noorse Ida Marie Hagen (+1:52) en de Oostenrijkse Lisa Hirner (+1:54) nog binnen de twee minuten van Lund.

Halverwege de vijf kilometer langlaufen had Lund de leiding nog gewoon in handen, Hansen volgde op inmiddels 27 seconden, terwijl Sieff de Noorse moest laten gaan - ze lag nog wel vér voor de achtervolgers, dus het podium was niet in gevaar. Een kleine kilometer later had Hansen het gat naar Lund gehalveerd, dus de strijd om de overwinning lag ineens toch nog open.

Met het stadion langzaam weer in zicht sloot Hansen aan bij Lund, die ze vervolgens op indrukwekkende wijze achter zich liet. Hansen liep naar de overwinning, Lund finishte op acht seconden en vijftig tellen later bolde Sieff als derde over de finish - Hirner kwam een kleine halve minuut later als vierde binnen, een paar seconden voor Hagen.

Dag twee
Lund sprong ook op de tweede dag het beste, maar dit keer wist ze slechts tien tellen voorsprong op Hansen bij elkaar te springen. Daarmee leek de wedstrijd eigenlijk al beslist: Sieff volgde pas op 1:07 minuten en na 1:14 minuten mocht Hirner starten, de enige die misschien nog kans kon maken om Hansen op enigerlei wijze te bedreigen. Yuna Kasai uit Japan startte 1:21 minuten na Lund, Verbic vertrok elf tellen later.

Hansen ging binnen een kilometer al voorbij Lund, terwijl Sieff bijgehaald werd door Hirner. Voor Hansen kwam de tweede overwinning geen seconde in gevaar, ze zette Lund uiteindelijk zelfs op dik vijftig seconden. Hirner kwam op anderhalve minuut als derde over de finish, de enige niet-Noorse in de gehele top-5.

Piastri breidt leiding in F2 uit, Viscaal pakt podium in Jeddah

De tweede van drie Formule 2-races op het stratencircuit van Jeddah heeft weer de nodige chaos opgeleverd. Op het Saoedische asfalt stonden de muren ook nu weer dichterbij dan men dacht en daar werden weer wat slachtoffers door geëist.

Doordat Jehan Daruvala in race één terug werd gezet naar de tiende plek, mocht hij race twee van poleposition vertrekken. Bent Viscaal stond naast hem, voor kampioenschapsleider Oscar Piastri, Dan Ticktum, Christian Lundgaart en Robert Shwartzman. In bocht één ging het al fout met onder meer Marcus Armstrong, de winnaar van race één, Clement Novalak en Guilherme Samaia, die er in race één een bocht later al uit lag.

Daruvala behield in elk geval de leiding, Piastri en Lundgaard kwamen voorbij Viscaal, die Ticktum achter zich had bij de herstart. Dat ging allemaal een ronde goed, tot Jüri Vips een rare move achterlangs Felipe Drugovich probeerde te maken en daarbij zijn voorvleugel flink beschadigde: safety car, want de Est was met zijn auto stil komen te staan op de racelijn.

Bij de volgende herstart verremde Daruvala zich behoorlijk, maar hij behield de leiding. Viscaal ging voorbij Lundgaard naar de derde plek, maar de Deen sloeg terug door een bocht af te snijden. Daruvala kreeg vijf seconden straf voor zijn actie bij de herstart, Lundgaard kreeg 'm kort daarop voor zijn actie in het duel met Viscaal, die daardoor virtueel op plek twee reed.

In duel om de derde plek op de baan kwam Viscaal er even buiten, maar hij liet Lundgaard gelijk langszij gaan om zo een straf te ontlopen. Een ronde later gebeurde exact hetzelfde, terwijl Piastri voorbij ging aan Daruvala. Niet veel later spinde Liam Lawson de muur in en kwam de safety car de baan weer op, dit keer zou de race daar ook achter finishen. Piastri pakte zo de winst, voor Viscaal en Shwartzman - Daruvala en Lundgaard vielen met hun straf ver weg.

Mantia wint 1.500m, Krol derde

Joey Mantia heeft op de tweede dag van de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Salt Lake City de 1.500 meter voor mannen gewonnen. De Amerikaan schaatste met 1.41,15 een nieuw persoonlijk record.

De Chinees Zhongyan Ning eindigde als tweede in 1.41,38. Thomas Krol werd derde met 1.41,89. Wesly Dijs verbeterde zijn persoonlijk record met twee seconden naar 1.42,38 en werd daarmee vierde. Patrick Roest en Jan Blokhuijsen konden beiden de tijd van hun landgenoot niet verbeteren: 1.44,19 (Roest) en 1.45,37. Kjeld Nuis, de olympisch kampioen, stelde met de elfde plaats in 1.43,04 teleur.

Gommers: op IC nu geen code zwart, maar IC’s wel overvol

Op de intensivecareafdelingen is op dit moment geen sprake van een ‘code zwart’, waarbij ziekenhuizen moeten besluiten wie ze nog kunnen helpen en wie niet, maar het is er overvol. Dat zegt Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. Tien dagen geleden was de verwachting dat er 680 coronapatiënten op de ic zouden liggen, en dan zouden we volgens Gommers terechtkomen in een code zwart op de ic als er geen “keiharde maatregelen” zouden komen.

Het aantal coronapatiënten op de Nederlandse intensive cares ligt de afgelopen dagen rond de 600. “Op dit moment is dus geen sprake van code zwart. Maar 600 coronapatiënten is nog steeds enorm veel, verpleegkundigen hebben het zwaar, en er moeten ook vandaag weer patiënten verplaatsen tussen ziekenhuizen, omdat sommige overlopen.” Lees verder bij Skipr.

Uitslag Cambuur - Vitesse

Vitesse heeft zonder problemen de subtopper tegen Cambuur gewonnen. In Leeuwarden wonnen de Arnhemmers met maar liefst 1-6 en neemt door de zege de vijfde plaats over van Cambuur.

Halverwege de eerste nam Vitesse de leiding in Leeuwarden. Sondre Tronstad opende de score op een prachtige manier met een afstandschot in de kruising. Daarna ging het snel voor Vitesse, want binnen tien minuten liepen de Arnhemmers uit naar een 0-3 voorsprong via goals van Loïs Openda en Thomas Buitink.

Cambuur mocht nog hopen op een resultaat nadat Marco Tol iets terugdeed voor de thuisploeg, waar trainer Henk de Jong ontbrak vanwege ziekte. Maar na de rust was de hoop van Cambuur Leeuwarden snel verdwenen nadat Tronstad opnieuw via een prachtig afstandsschot scoorde. Vitesse liep daarna nog uit naar 1-6 via Openda, die net als Tronstad zijn tweede van de avond maakte. Nikolai Baden Frederiksen maakte er ook nog één na een assist van Openda.

sc Cambuur Leeuwarden

1 - 6

Vitesse

 41' Tol    26' Tronstad
 30' Openda
 36' Buitink
 49' Tronstad
 64' Openda
 79' Frederiksen
 
 
Stadion: Cambuur Stadion, Leeuwarden
Toeschouwers: 0
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Stevens
Schmidt
Mac-Intosch
Schouten
Bangura
Jacobs (Hendriks/72)
Paulissen (Tol/34)
Maulun
Breij (Gullit/56)
Uldrikis (Boere/72)
Kallon
  Houwen
Doekhi
Bazoer
Rasmussen (Hajek/72)
Dasa
Huisman
Gboho (Vroegh/59)
Tronstad (Domgjoni/ 72)
Wittek
Buitink (Frederiksen/59)
Openda (Darfalou/84)

Cryptovaluta hard onderuit: paniek op cryptomarkt en miljardenverlies voor beleggers

Onder bezitters van cryptomunten voltrekt zich dit weekend een bloedbad. De prijs van de bitcoin zakte een kwart in waarde, ook cryptomunten ether, ripple, shibu, polkadot en cardano duikelen diep. Particuliere beleggers zijn in paniek gaan verkopen, terwijl grote beleggingsfondsen de digitale munten al als risico overboord zetten. Meer hierover bij Dagblad van het Noorden.

Zege Wůjcik op 500m, Kok voor het eerst onder de 37 met NR

Op de tweede dag van de wereldbekerwedstrijden schaatsen in het Amerikaanse Salt Lake City heeft Femke Kok wederom het Nederlands record verbeterd op de 500 meter. Met een tijd van 36,96 dook ze als eerste Nederlandse schaatsster onder de 37 seconden.

De rit tussen Kok en Jutta Leerdam was een rare. Leerdam dacht, fout gezien, dat er een valse start was. Hierdoor stond ze een paar tellen stil voordat ze alsnog aan haar rit begon. Haar tijd van 45,53 was alleen voor de statistieken.

De 500 meter vandaag werd gewonnen door de Poolse Andzelika Wójcik. De Poolse zegevierde in 36,77. Angelina Golikova eindigde als tweede in 36,78. Olga Fatkulina werd derde in 36,93. Kok kwam met plek vier net naast het podium.

Dione Voskamp verbeterde haar gisteren geschaatste pr naar 37,61. Michelle de Jong kwam niet verder dan 37,68.

Yekaterina Aidova won eerder vandaag de 500 meter in de B groep. Met een tijd van 37,55 schaatste ze een nieuw pr.

Biden en Putin spreken elkaar dinsdag over OekraÔne

Rusland heeft tienduizenden soldaten gestationeerd staan aan de grens met Oekraïne. De VS zien dit als voorbereiding op een invasie. Een virtuele top tussen de presidenten van beide landen is bedoeld om te de-escaleren.

Gezien de steeds explosiever wordende situatie aan de Oekraïense grens, willen de Amerikaanse president Joe Biden en zijn Russische collega Vladimir Poetin aanstaande dinsdag een videoconferentie houden. Biden en Poetin zouden zelf beslissen hoe lang de virtuele top zal duren, zei Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov volgens de Russische persbureaus RIA Novosti en Interfax.

Een vertegenwoordiger van het Amerikaanse presidentiële bureau zei dat Biden nogmaals de Amerikaanse bezorgdheid over de militaire activiteiten van Rusland aan de grens met Oekraïne zal uitspreken en de Amerikaanse steun voor de soevereiniteit en territoriale integriteit van het Oost-Europese land zou onderstrepen.

Angst voor offensief met 175.000 soldaten
De Amerikaanse president heeft het Russische staatshoofd gewaarschuwd voor een eventueel militair ingrijpen in Oekraïne en kondigde nieuwe initiatieven aan om het Oost-Europese land bescherming te bieden. Volgens informatie die nog niet is ontkend, heeft Rusland een groot aantal troepen geconcentreerd in gebieden niet ver van de grens met Oekraïne.

Volgens waarnemingen van de Amerikaanse geheime diensten hebben zich al zo'n 70.000 Russische soldaten verzameld aan de grens. Volgens consistente mediaberichten houden de Amerikaanse inlichtingendiensten rekening met een omvang tot 175.000 Russische soldaten, samen met tanks, artillerie en ander militair materieel.

Een mogelijke invasie zou begin volgend jaar kunnen plaatsvinden, meldden de Washington Post en de New York Times, daarbij verwijzend naar documenten van Amerikaanse inlichtingendiensten en regeringsfunctionarissen.

De bevindingen van de inlichtingendienst toonden aan dat Rusland een massale aanval op Oekraïne voorbereidde, zeiden functionarissen. Het is echter onduidelijk of de Russische president Poetin daadwerkelijk Oekraïne wil aanvallen. De analyse is gedeeltelijk gebaseerd op satellietbeelden die in november "nieuw aangekomen legereenheden" langs de grens lieten zien.

Oekraïne vreest aanslag eind januari
Ook de Oekraïense minister van Defensie Olexy Resnikov waarschuwde voor een escalatie. "De meest waarschijnlijke tijd om klaar te zijn voor escalatie is eind januari", zei Resnikov. De Oekraïense geheime dienst analyseert momenteel alle mogelijke scenario's.

Rusland van zijn kant wil een nieuwe uitbreiding van de NAVO naar het oosten tegenhouden. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken beschuldigde de VS van het uitvoeren van een "speciale operatie" om de "situatie in Oekraïne te verslechteren en tegelijkertijd de verantwoordelijkheid te verschuiven naar Rusland", zei een woordvoerster van de Russische krant "Kommersant".

Het Kremlin had eerder verklaard dat Poetin garanties wilde van Biden dat Oekraïne geen deel zou gaan uitmaken van de westerse militaire alliantie NAVO. Als reactie zei Biden dat hij "niet zou accepteren dat iemand een grens overschrijdt."

Gevechten tussen regering en rebellen
Rusland annexeerde in 2014 het Oekraïense schiereiland de Krim. Door Moskou gesteunde rebellen vechten sindsdien in het oosten van het land tegen de pro-Westerse regering in Kiev.

Biden zei dat hij maatregelen aan het voorbereiden was die het Poetin moeilijk zouden maken om te doen wat velen vreesden. Hij had Poetin in juni in Genève ontmoet voor hun eerste topontmoeting. Er is onder meer overeenstemming bereikt over nieuwe besprekingen over een nucleair ontwapeningsinitiatief.

Verstappen crasht op weg naar pole, Hamilton profiteert

De kwalificatie voor de Grand Prix van Saoedi-Arabië is voor de Nederlandse fan niet helemaal geëindigd zoals gehoopt. Max Verstappen reed de snelste 97 procent van een ronde van het hele veld, maar hing zijn Red Bull vervolgens in de muur.

In de eerste sessie noteerden de secondanten van de titelrivalen de snelste tijden: Sergio Perez was de snelste, Valtteri Bottas was net iets langzamer. Daniel Ricciardo volgde, voor Carlos Sainz, Verstappen, Charles Leclerc, Lando Norris, Pierre Gasly en Lewis Hamilton.

Hamilton trok het gashendel in de tweede sessie open met een ronde van 1:27,712 minuten, waar Verstappen dik twee tienden op toe moest geven - Perez was zelfs nog enkele duizendsten sneller dan de Nederlander.

In de beslissende derde sessie noteerde Verstappen weer een rappe tijd, zijn 1:27,653 leek een serieuze gooi naar pole. Bottas ging met 1:27,622 echter sneller en Hamilton dook er met 1:27,511 nog wat verder onder. Verstappen moest het mes tussen de tanden zetten en dat deed hij.

Met een zelden vertoonde hoeveelheid risico en controle raasde Verstappen over de onnoemelijk snelle 'straten' van Jeddah, waar hij meerdere keren tot op enkele centimeters van de muur kwam. Hij was bijna een kwart seconde sneller dan Hamilton, met nog één bocht te gaan...maar bij het uitkomen van die bocht ging het fout.

Verstappen kwam te wijd uit doordat hij zich iets verremde en kwam met de achterkant tegen de muur aan: ophanging kapot. De Nederlander mag wel als derde starten, maar of dat zondag ook gaat gebeuren is nog maar zeer de vraag, in verband met het mogelijke vervangen van de versnellingsbak.

Uitslag PSV - FC Utrecht

PSV heeft geen fout gemaakt in het duel met FC Utrecht. In Eindhoven won de ploeg van Roger Schmidt met 4-1 en stijgt naar de tweede plaats in de eredivisie.

PSV kwam na twaalf minuten nog wel achter tegen FC Utrecht. Uit een corner kopte Mike van der Hoorn de 0-1 binnen. Een kwartier na de 0-1 maakte Cody Gakpo de 1-1. De aanvoerder van PSV, die zijn rentree maakte na zijn blessure, schoot in de korte hoek binnen.

Utrecht-doelman Maarten Paes ging bij de 1-1 al lichtelijk in de fout en tien minuten voor de rust ging Paes opnieuw de fout in. Bij een corner schatte hij een corner verkeerd in, waarna André Ramalho uit een moeilijke hoek de 2-1 maakte, dat was ook de ruststand in Eindhoven. Zes minuten na rust besliste Ritsu Doan de wedstrijd. De kleine Japanse aanvaller schoot raak in de korte hoek. Philipp Mwene zorgde na een knappe aanval voor de 4-1 en dat was zijn eerste doelpunt voor PSV.

Naast de goede overwinning van PSV was er nog meer goed nieuws voor de club uit Eindhoven, want naast Gakpo maakte ook Noni Madueke zijn rentree na een blessure.

PSV

4 - 1

FC Utrecht

 27' Gakpo
 35' Ramalho
 51' Doan
 51' Mwene
   12' v.d.Hoorn
 
 Gele kaart: , Ter Avest, (FC Utrecht)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 0
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Drommel
Mwene (Teze/74)
Ramalho
Boscagli
Mauro Júnior
Sangaré
Gakpo (Vertessen/67)
Gutiérrez (v.Ginkel/86)
Doan
Vinícius (Obispo/46)
Bruma (Madueke/74)
  Paes
Ter Avest
v.d.Hoorn (Janssen/74)
v.d.Maarel
Zagre (Warmerdam/67)
Maher
Ramselaar
Timber
Gustafson (v.Overeem/74)
Douvikas
Balk (Dalmau/67)

Verstappen snelste in Saoedie-ArabiŽ, Hamilton naar de stewards

Max Verstappen heeft de snelste tijd neergezet in de derde en laatste vrije training voor de Grand Prix van Saoedie-Arabië. De Nederlander ging in Jeddah met zijn Red Bull rond in een tijd van 1.28,100 en was hiermee twee tiende sneller dan titelrivaal Lewis Hamilton. Laatstgenoemde mag zich melden bij de stewards wegens het negeren van gele vlaggen en het hinderen van andere coureurs.

Het duurde even voordat de training op gang kwam, waarbij het opvallend was dat enkele coureurs op de harde banden in de rondte reden. Hamilton en teamgenoot Valtteri Bottas deden dat waarbij Hamilton bovenaan de tijdenlijst te vinden was. Verstappen kwam juist op het zachtste rubber naar buiten en reed halverwege de sessie de tweede tijd.

In zijn laatste run verbeterde Verstappen de snelste tijd meermalen, terwijl Hamilton niet meer voor een verbetering zorgde. De Brit kreeg de aandacht echter op een andere manier op zich gericht, want hij hinderde eerst bij bocht 1 Pierre Gasly die net aangezet had voor een snelle ronde. Niet veel later reed de Brit nogmaals zeer langzaam op de racelijn toen Nikita Mazepin op volle snelheid aan kwam rijden. De Rus kon een aanrijding maar net voorkomen. Het levert Hamilton een dubbel bezoek aan de stewards op, ook omdat hij eerder in de sessie een dubbele gele vlag negeerde.

Volendammers 'not amused' door onverwachte demonstratie Kick Out Zwarte Piet

Vanmiddag werd Volendam verrast door een onverwachte demonstratie van KOZP in hun geliefde vissersdorp. Er is gedemonstreerd door KOZP, maar de ontvangst was vijandig te noemen. Na een half uurtje werd de sfeer steeds grimmiger en heeft de politie besloten de demonstranten weer terug naar de  touringcars te sturen waarmee ze naar Volendam waren afgereisd.

Uiteindelijk heeft KOZP met enige tegenzin het dorp verlaten,  terwijl hun touringcar werd bekogeld met eieren, oliebollen en zelfs vuurwerk.  De politie hield de tegenstanders wel op afstand maar greep niet in toen de bus werd bekogeld. Toen de bussen onder politiebegeleiding het dorp verlieten, liep een groep mee om de demonstranten provocerend 'uit te zwaaien'.

De KOZP demonstratie werd kort van tevoren aangekondigd op social media, waarbij KOZP het volgende persbericht afgaf:

'PERSBERICHT / STATEMENT

“KOZP houdt een spontane demonstratie in Volendam tegen anti-zwart racisme.”
Vandaag, 4 december 2021, houdt Kick Out Zwarte Piet (KOZP) van 12.30-14.00 uur een spontane demonstratie in Volendam tegen zwarte piet en structureel racisme in het vissersdorp. Hoewel er in de afgelopen 10 jaar van de campagne Zwarte Piet is Racisme veel bereikt is en we voorzichtig hoopvol zijn, zijn er in Nederland nog steeds plekken waar racisme niet tot nauwelijks benoemd of bestreden wordt. Omdat KOZP van mening is dat Zwarte mensen in Nederland zich het hele jaar door veilig moeten kunnen voelen, zonder geconfronteerd te worden met anti-zwart racisme, demonstreren wij vandaag in Volendam.

Waarom Volendam?
Dit jaar kondigden KOZP en Volendam Kan Het een demonstratie aan in Volendam op 14 november 2021. Voorafgaand aan deze demonstratie zijn er meerdere gesprekken gevoerd met zowel het Sint Nicolaas intocht comité (inclusief Sinterklaas zelf) als de burgemeester. Onze inzet was, zoals altijd, met onmiddellijke ingang overstappen op een veilig en racismevrij Sinterklaasfeest voor alle kinderen.

Tijdens deze gesprekken heeft het intocht comité van Volendam aangegeven dat zij er niets voor voelt, dit jaar, of uiterlijk in 2022, een intocht zonder racistische karikaturen te organiseren. Ondanks dat zij een plan voor een inclusieve viering presenteerde dat binnen één jaar uitvoerbaar is, wilde zij geen toezeggingen doen. Zelfs een streefdatum was Zwarte kinderen niet gegund. Voor ons was dit, en het verloop van de rest van het gesprek, uiteindelijk reden om de demonstratie toch door te laten gaan.

Op 13 november 2021 ontvingen wij echter om twee uur ‘s nachts een e-mail van de burgemeester waarin zij ons op de hoogte bracht dat de intocht op 14 november 2021 niet door zou gaan i.v.m. aangescherpte Covid-maatregelen. Wij hebben daarop de demonstratie afgelast, omdat wij niet demonstreren om te demonstreren.

Op zondagochtend 14 november 2021 zagen wij beeldmaterialen op social media verschijnen van een grote parade in Volendam met racistische zwarte pieten. Wij zagen dezelfde Sinterklaas tussen hen in zitten die ons een paar dagen eerder nog verzocht had om begrip te hebben voor de Volendammers en hen vertrouwen en tijd te gunnen. Vervolgens lazen wij een statement van de Gemeente Edam-Volendam waarin de burgemeester aangaf dat zij niet alleen heel graag toestemming heeft gegeven voor deze racistische vertoning, maar zelfs heel blij was dat ze gevraagd werd om met deze rondrit mee te gaan.

Nog verbazingwekkender is dat zij aangaf dat de gesprekken met KOZP met wederzijds respect zijn gevoerd; niets is minder waar. Tijdens het gesprek werden Zwarte mensen binnen 10 minuten aangeduid met het racistische woord ‘neger’ en werd ons verteld dat wij een afwijkende kleur hebben. Tijdens de gesprekken is van de kant van de burgemeester en het intocht comité geen één keer gesproken over, of betrokkenheid getoond met, de kinderen en volwassenen die dagelijks last hebben van anti-zwart racisme. De burgemeester geeft hen zelfs een klap in het gezicht door een racistische parade door het dorp met enthousiasme te faciliteren. En terwijl steeds meer gemeenten zwarte piet in de ban doen, deelde de gemeente op haar officiële Facebookaccount de volgende woorden: “Sinterklaas is in de gemeente met al zijn helpers. Welkom!”

Helaas komen deze uitingen van de burgemeester en het intochtcomité van Volendam niet als een verrassing. Al jaren ontvangen wij signalen van Volendammers dat racisme en uitsluiting van niet-witte mensen alledaags is in het vissersdorp. Het vertrouwen dat in Volendam op korte termijn structurele verandering bewerkstelligd kan worden, zonder strijd, is volkomen verdwenen. Als wij het aan Volendam overlaten zullen mensen nog jaren blootgesteld worden aan de racistische karikatuur zwarte piet en alledaags racisme. Daarom staan wij vandaag met onze rug recht op het Europaplein in Volendam om alle slachtoffers van anti-zwart racisme een hart onder de riem te steken en laten wij een krachtig geluid horen tegen:

de racistische karikatuur zwarte piet;

de sponsoren van de racistische intocht;

de gemeente Edam-Volendam die hier een vergunning voor af geeft;

de bekende Volendammers die hun platform niet gebruiken om zich uit te spreken tegen de racistische karikatuur zwarte piet maar wel hun (muziek) invloeden halen uit de zwarte gemeenschap.

KOZP roept iedereen die het belang van een inclusief Sinterklaasfeest inziet op om dit bericht massaal te delen. Samen staan we sterker en samen zijn we luider!'

Videoverslag van de demonstratie vandaag door KOZP op Facebook:

EU en VS zwaar teleurgesteld door Iran in moeizaam nucleair overleg

Na de regeringswisseling in Iran willen Europa en de VS het internationale nucleaire akkoord, waaruit toenmalig VS-president Donald Trump zich in 2018 terugtrok, nieuw leven inblazen. Maar de eerste onderhandelingen zijn allesbehalve veelbelovend.

De nucleaire onderhandelingen met Iran in Wenen verlopen niet goed vanuit het oogpunt van de Amerikaanse en Europese onderhandelaars. Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben hun "teleurstelling en bezorgdheid" geuit over de eisen van Iran, volgend diplomatieke bronnen gisteren (vrijdag). De VS beschuldigden Teheran ervan geen "constructieve voorstellen" te hebben gedaan. Het Iraanse staatsagentschap Irna meldde dat de besprekingen voorlopig zouden worden opgeschort tot ten minste maandag.

"Teheran krabbelt terug van bijna alle compromissen" die tijdens de eerste onderhandelingsronde tussen april en juni "met de grootste moeite" tot stand waren gekomen, aldus diplomaten uit Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië. De besprekingen moeten daarom "volgende week worden hervat om te zien of deze verschillen al dan niet kunnen worden overwonnen".

Ook de VS uitten kritiek op de houding van de Iraniërs. "De nieuwe Iraanse regering is niet met constructieve voorstellen naar Wenen toe gekomen," zei woordvoerder Jen Psaki van Buitenlandse Zaken. Er was "vooruitgang" in de eerste onderhandelingsrondes tot juni, maar deze week probeerde Teheran "helaas niet om de resterende problemen op te lossen".

De Iraanse regering heeft donderdag twee teksten gepresenteerd met voorstellen voor een herleving van het internationale nucleaire akkoord. Ze verwijzen naar de opheffing van de sancties tegen Iran en de nucleaire verplichtingen van Teheran, aldus hoofdonderhandelaar Ali Bagheri. 

Iran breidt capaciteit uraniumverrijking uit
Maandag zijn de nucleaire onderhandelingen met Iran hervat na een onderbreking van vijf maanden. Teheran had de besprekingen aanvankelijk opgeschort na de verkiezing van de ultra-conservatieve geestelijke Ebrahim Raisi tot president in juni. Het akkoord van 2015 moet Teheran ervan weerhouden kernwapens te bouwen. Het land verbond zich er onder meer toe zijn capaciteit voor uraniumverrijking te beperken en regelmatige inspecties van zijn nucleaire installaties toe te staan. In ruil daarvoor werden de internationale sancties opgeheven.

In 2018 trokken de VS onder president Donald Trump zich terug uit dit akkoord en legden opnieuw enorme sancties op aan Iran. Daarna trok ook Teheran zich geleidelijk terug uit de overeenkomst. Sindsdien heeft Iran voortdurend zijn uraniumverrijkingscapaciteiten uitgebreid en tegelijkertijd de controlemogelijkheden op deze capaciteit door het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie om die capaciteit te controleren beperkt.

"Iedereen weet dat ze het werk aan de verrijking hebben hervat", zei de Franse president Emmanuel Macron tijdens een bezoek aan Dubai. "Dus we hebben een situatie die niet goed is voor hen en niet goed voor de regionale veiligheid." Het is dan ook "niet uit te sluiten" dat deze onderhandelingsronde "niet snel weer zal heropenen".

De VS nemen slechts indirect deel aan de besprekingen in Wenen, ook al heeft president Joe Biden te kennen gegeven dat hij in principe bereid is de overeenkomst met Iran te heropenen. Minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken had onlangs blijk gegeven van weinig vertrouwen in de kansen op succes van de onderhandelingen. "Onze regeringen blijven vastbesloten om een diplomatieke weg vooruit te vinden," verklaarden diplomaten van Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië. "Maar de tijd dringt."

Geen erkenning Taliban door de EU, wel diplomatieke vertegenwoordiging in Kabul

Sinds de Taliban de macht hebben overgenomen, hebben Europese landen hun ambassadeurs uit Afghanistan terug getrokken. De Franse president Macron heeft nu aangekondigd dat hij met andere landen zal werken aan een nieuwe diplomatieke vertegenwoordiging. Dit is echter geen concessie aan de Taliban.

Volgens president Emmanuel Macron werkt Frankrijk samen met andere Europese landen aan het opzetten van een gezamenlijke diplomatieke basis in Afghanistan. Dit moet de landen in staat stellen hun ambassadeurs snel terug te zenden na het terugtrekken na de machtsovername door de radicaal-islamitische Taliban in augustus, zei Macron tijdens een bezoek aan Doha, de hoofdstad van Qatar.

De opening van de gezamenlijke ambassade moet zo snel mogelijk gepland, maar heeft niets te maken met een eventuele politieke erkenning van de Taliban-regering, benadrukte Macron. Er moeten nog een hoop veiligheidsissues worden opgehelderd. Het is nog onduidelijk welke andere Europese landen bij de plannen betrokkenzijn. De Europese Unie had onlangs ook aangekondigd dat zij binnenkort een diplomatieke vertegenwoordiging in de Afghaanse hoofdstad Kabul zou openen, zonder dit te koppelen aan de erkenning van de Taliban-regering.

Vlak voor deze uitspraak van Macron had Frankrijk, met de hulp van Qatar, nog eens meer dan 300 mensen uit Afghanistan gehaald met een nieuwe evacuatievlucht. Onder hen waren 258 Afghanen die als journalisten of als burgerhelpers voor de Franse strijdkrachten hadden gewerkt, alsmede elf Franse staatsburgers en ongeveer 60 Nederlandse staatsburgers en hun gezinnen, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken in Parijs vrijdagavond.

OM eist in hoger beroep tot vijf maanden cel tegen Haagse corona-relschoppers

Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep taak- en gevangenisstraffen geëist tegen drie verdachten. Hen wordt onder meer openlijke geweldpleging verweten tijdens demonstraties tegen corona-maatregelen op 25 november 2020 en/of 21 juni 2021 in Den Haag.

De aanklager in hoger beroep, de advocaat-generaal (AG), eiste vijf maanden gevangenisstraf, waarvan 1 maand voorwaardelijk, tegen een 26-jarige man uit Den Haag. Een leeftijdsgenoot uit Zoetermeer moet volgens de AG een taakstraf van 240 uur uitvoeren en acht weken de cel in. Tegen een 35-jarige Hagenaar eiste ze drie maanden gevangenisstraf, waarvan een maand voorwaardelijk. Alle straffen zijn conform het vonnis van de rechtbank in Den Haag.

Langste celstraf
De langste gevangenisstraf eist de AG tegen een man die verdacht wordt van diverse gewelddadigheden. Zo heeft hij volgens het OM drie keer een karatetrap uitgedeeld aan een M.E.-er. Ook gooide hij stenen, blikken, flessen en (delen van) verkeersafzettingen naar leden van de Mobiele Eenheid. In zijn geval weegt het volgens de AG zwaar dat de man op drie momenten en drie plekken voor geweld kiest: “Hij had alle gelegenheid weg te gaan. Hij onttrekt zich aan een aanhouding en wisselt zelfs van kleding.”

Karatetrap
Een man uit Zoetermeer wordt ook verdacht van het uitdelen van een karatetrap naar de politie. Ook is hij in een groep op de M.E. afgestormd en vertoonde hij agressief gedrag. Naast zijn gedrag in Den Haag wordt hem verweten politieagenten te hebben filmen tijdens diverse (verkeers)controles. Deze filmpjes plaatste hij op social media met de tekst “1312 levenloze mensen” waarvan algemeen bekend is dat deze staan voor de letters in het alfabet: ”All Cops Are Bastards”.

Wegafzettingen
In deze zaak wordt een derde verdachte verweten een trap te hebben uitgedeeld richting een M.E.-er. Ook heeft hij de M.E, verhinderd om iemand aan te houden en maakte hij onderdeel uit van een groep, die de confrontatie met de M.E aanging en hen bekogelde met stenen en wegafzettingen.

Beangstigend
De AG en de rechtbank spreken van een veldslag. Voor de betreffende agenten was het zeer beangstigend. De AG meent dat de politie bovendien ernstig in hun werk werd gehinderd. "Deze demonstratie in moeilijke coronatijden werd door hen gefaciliteerd. Het was hun taak om alle demonstranten een veilige terugkeer naar huis te garanderen en het centrum van de stad rustig te houden. In plaats van dit te waarderen, werden zij uit het niets aangevallen.

Het gerechtshof in Den Haag doet op 17 december uitspraak in deze zaken.

Voor de jaarwisseling ruim 3 miljoen boosterprikken

Vóór de jaarwisseling komen ruim 3 miljoen 60-plussers en zorgmedewerkers met patiëntencontact in aanmerking voor de booster in de zevende maand na de laatste vaccinatie of recente coronabesmetting. De teller staat einde van deze week op 700.000 prikken. Eind van de maand op ruim 3 miljoen. Vanaf januari kan iedereen, in de zevende maand na vaccinatie of besmetting, een boostervaccinatie halen. Er wordt uitgenodigd van oud naar jong. Dit schrijft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) vrijdag aan de Tweede Kamer. De effectiviteit van de in Nederland gebruikte COVID-19 vaccins is op dit moment nog steeds hoog.

De komende weken schaalt de GGD met behulp van onder andere Defensie het prikvolume op. Deze week worden er ruim 150.000 boosters gezet, volgende week 350.000 en vanaf de week erna is de capaciteit 700.000 prikken. Dat blijft zo tot in maart. De 60-plussers en zorgmedewerkers komen, in de volgorde van oud naar jong en zo veel mogelijk in de 7e maand na vaccinatie of besmetting, aan de beurt. Vanaf januari komt de groep onder de 60 jaar, ook van oud naar jong, in aanmerking voor de booster.

XXL-locaties
Om het prikvolume op te voeren opent de GGD verspreid over het land 9 XXL-locaties en nog 9 extra locaties bovenop de huidige 70 priklocaties. De XXL-locaties komen in Amsterdam, Rijswijk, Emmen, Assen, Breda, Eindhoven, Maastricht, Helmond en Leeuwarden. In dunbevolktere gebieden worden kleinere locaties geopend zodat de reisafstand naar de priklocaties zo kort mogelijk is.

Hulpaanbod
De opschaling van de boostercampagne doet het RIVM en de GGD met verschillende partijen, zoals studenten, oud-verpleegkundigen, en dierenartsen. Mensen en organisaties die willen helpen kunnen zich melden bij de GGD. Binnen enkele dagen kan dit via de website ggdreservisten.nl. De GGD GHOR brengt alles in kaart en zal het aanbod matchen met de regionale GGD’en waar capaciteit nodig is.

Minister De Jonge: “Zo snel als mogelijk willen we iedereen die dat nodig heeft een booster bieden. Daarom zijn alle hulpaanbiedingen van mensen en organisaties -naast de gigantische opschaling van de GGD- zo goed om te zien. Meld je vooral als je wilt helpen, dan kijkt de GGD wat mogelijk is”.

Gezette boosters
In oktober is gestart met het zetten van 3e prikken bij mensen met een immuunstoornis. Inmiddels hebben 115.000 mensen uit deze groep de 3e prik gekregen en voor 6.000 staat een afspraak gepland. De oppepprik voor 80-plussers wordt sinds 18 november gezet en inmiddels worden mensen van 80 jaar en ouder uitgenodigd. Tot nu toe heeft het RIVM 550.000 uitnodigingen verstuurd en zijn er 173.000 boostervaccins bij 80-plussers gezet.

Geplande afspraken
Er staan op dit moment meer dan 270.000 afspraken gepland. Ook hebben de eerste niet-mobiele thuiswonende ouderen al een oppepprik gekregen van de GGD en wordt er door de GGD geprikt bij zorginstellingen zonder eigen medische dienst. Ook hebben ziekenhuizen massaal vaccins besteld voor het zorgpersoneel. Naar verwachting zijn er deze week 700.000 prikken gezet, waarvan 180.000 door de GGD, 300.000 door ziekenhuizen voor zorgpersoneel, 180.000 in instellingen, ruim 115.000 prikken voor immuungecompromitteerden en 30.000 door Defensie. Daarnaast worden mensen van 18 en ouder met het downsyndroom vanaf vandaag uitgenodigd voor de booster.

C19- boosterprik ( Foto-Pixabay)
C19- boosterprik ( Foto-Pixabay)

Topdrukte bij priklocaties voor boosterprik zonder afspraak; zes uur wachttijd

In Gouda, Alphen aan den Rijn en Leiden konden mensen vandaag zonder afspraak een boosterprik halen. Dit leverde zoveel belangstellenden op dat GGD Hollands Midden mensen vraagt om niet meer te komen. Direct bij opening van de locatie in Leiden zaterdag om 09.00 uur stond er al een rij van omgerekend zes uur, aldus een woordvoerster. Zo meldt het AD.

Formule 2 eindelijk weer in actie, Armstrong wint in Saoedi-ArabiŽ

Het heeft een tijd mogen duren, de Formule 2 kwam eind september voor het laatst in actie, maar zaterdag was het dan eindelijk weer zover: er werd geracet en wel op het nieuwe stratencircuit in het Saoedische Jeddah, waar zaterdagmiddag de eerste van drie races op de planning stond.

Na bijna zeventig dagen werd er éindelijk weer geracet in de dit jaar bijzonder vreemd geplande Formule 2, waar Oscar Piastri een ruime leiding kon gaan verdedigen. Liam Lawson vertrok van poleposition, voor Marcus Armstrong, Jüri Vips, Ralph Boschung, Piatri's voornaamste titelconcurrent en bevestigd F1-rijder Zhou Guanyu en Felipe Drugovich.

Marino Sato en Guilherme Samaia gingen er bij het aanremmen van de tweede echte bocht al af, waardoor de safety car de baan op kwam. Armstrong had ondertussen de leiding in handen, voor Lawson, Boschung, Vips, Drugovich, Christian Lundgaard en Zhou. De Chinees raakte kort na de herstart in de clinch met Lundgaard, spinde en beschadigde zijn voorvleugel.

Halverwege de race waren Vips en Drugovich inmiddels voorbij Boschung gereden, terwijl Armstrong en Lawson nog altijd op één en twee reden. Achter Drugovich werd vrij hevig gevochten om de vijfde plek, waarbij Boschung ver terug begon te vallen. Na een paar ronden ging het fout voor Theo Pourchaire, die zich verremde en de muur in ging.

Robert Shwartzman reed ondertussen op plek vijf, maar had wel vijf seconden straf aan de broek, waardoor Lundgaard virtueel vijfde reed. Nadat Pourchaire's auto was opgeruimd kon de safety car naar binnen, waarna er niet heel veel meer gebeurde: Armstrong pakte zijn eerste overwinning, voor Lawson en Vips, terwijl Piastri als negende eindigde - Bent Viscaal werd tiende en dat leverde poleposition op voor race twee, zaterdag om 19.40 uur Nederlandse tijd.

Frans meisje (13) in bad geŽlektrocuteerd door telefoon aan lader

Een 13-jarig meisje in de Franse stad Mâcon is in bad geëlektrocuteerd toen haar mobieltje in het water viel. De telefoon lag op dat moment aan de lader die in het stopcontact zat. Volgens Franse media is het meisje in eerste instantie gereanimeerd. Maar na enkele dagen in coma te hebben gelegen overleed ze alsnog. Zo meldt het AD.

Protestactie Wybren van Haga leidt tot sluiting cafť op Nieuwmarkt

Het Amsterdamse café del Mondo op de Nieuwmarkt moet van burgemeester Halsema een week dichtblijven. Dat gebeurde nadat er gisteren tot na 17.00 uur geborreld werd en de eigenaar niet naar de politie luisterde. Zo meldt AT5.

Dat bevestigt een woordvoerder van Halsema. Het gaat om een spoedbesluit.

Wegsturen
Volgens Het Parool werd in het café aan het begin van de avond geborreld door Kamerlid Wybren van Haga en vijftig medestanders. Agenten zeiden dat het café de gasten moest wegsturen, maar dat zouden de medewerkers niet gedaan hebben.

Van Haga had een eigen cameraman bij zich. Het ging om een protest tegen de aangescherpte coronaregels. Hij laat via zijn persvoorlichter Richard de Mos weten kwaad te zijn over de sluiting en noemt Halsema een 'wereldvreemde communistische burgemeester'. "Wat een gebrek aan compassie voor de zo zwaar getroffen horeca. En wat een kleinzieligheid om ludiek verzet, notabene op het afhaalterras, zo te straffen."

Waarschuwing
De eigenaar van het café, Barry van den Berg, heeft vaker geprotesteerd tegen de coronaregels. In maart kreeg hij een waarschuwing omdat hij zijn terras had geopend terwijl dat niet mocht. Hij heeft zijn zaak in november gesloten uit protest tegen de maatregelen, maar zou nog wel open zijn geweest voor afhaal.

Van den Berg wilde ook samen met andere ondernemers een groot gezamenlijk terras op de Nieuwmarkt. Dat ging, na protest van buurtbewoners, niet door.

Het nutteloze feitje van de dag: Succesvol omdenken

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Je hebt het boek 'Omdenken' van Berthold Gunster vast wel ergens in een boekenkast zien staan, en dat is niet zo vreemd want wist je dat het boek al heel lang in Bestseller 60 staat? Deze week staat het boek namelijk voor de 250ste week in de 'boeken hitlijst', een absoluut record. Geen enkele schrijver lukte het om zo'n lange periode met één boek in de lijst te staan, zo meldt boekenkoepel CPNB.

"Er zijn wel meer 'eversellers' waar over een langere periode exemplaren van worden verkocht. Maar die halen dan maar zelden over zo'n lange periode de Bestseller 60", aldus een woordvoerder van CPNB tegenover Nu.nl.

Russische en Chinese freestyleskiŽrs domineren World Cup-opening aerials

In het Finse Ruka is voor de freestyleskiërs op de aerials het World Cup-seizoen van start gegaan. Dat gebeurde met twee individuele wedstrijden en een wedstrijd voor gemengde landenteams, een onderdeel dat in Beijing voor het eerst olympisch zal zijn.

Vrouwen
De Winterspelen in China komen eraan en dus komen de Chinese sporters weer naar voren, ook op de aerials. Kong Fanyu won in maart 2012 en december 2015 een World Cup-wedstrijd, bijna zes jaar later is nummer drie een feit voor de winnares van olympisch brons in Pyeongchang. Met een back-double-full-full scoorde ze in de finale 89,53 punten, waarmee ze landgenote Qi Shao en de Kazachse Zhanbota Aldabergenova de baas was. Die scoorden beiden 80,04 punten en deelden de tweede plek met een back-lay-full.

In tegenstelling tot Kong, won Xu Mengtao in de afgelopen dertien jaar met regelmaat in de World Cups. Een back-lay-full-full bezorgde haar in de finale van de tweede wedstrijd 99,49 punten en haar 26e World Cup-zege. Kong moest met 95,52 punten genoegen nemen met de tweede plek, voor de Wit-Russische olympisch kampioene Hanna Huskova en haar 94,60 punten.

Mannen
Een back-double-full-full-full was de sprong van de dag in de finale op de openingsdag, vijf van de zes finalisten toverden die uit de hoed. Maxim Burov deed dat als beste: met 122,17 punten sprong de Rus naar de winst, voor de jonge Zwitsers Pirmin Werner (118,10) en Noé Roth (116,74).

Een dag later was het wederom Burov die de winst pakte en dat deed hij met dezelfde sprong, waar hij dit keer 123,08 punten voor kreeg. De Chinees Jia Zongyang sprong 122,57 punten bij elkaar en werd tweede, Roth pakte met 121,27 punten ook nu een derde plek.

Gemengde landenwedstrijd
De gemengde teams bestaan uit twee mannen en één vrouw, er zullen ongetwijfeld redenen zijn geweest om het niet gelijk te verdelen. Xu, Jia en Qi Guangpu waren namens China een maatje te groot voor de rest: met 343,24 punten bleven ze Burov, Stanislav Nikitin en Liubov Nikitina (326,48) ruim voor, terwijl Oekraïnse met Anastasiya Novosad, Dmytro Kotovskyi en Oleksandr Abramenko (291,55) het podium completeerde.

Skiester Goggia vernedert concurrentie, Kilde pakt super-G-winst

De heren en dames alpineskiërs kwamen vrijdagavond weer in actie in de World Cups in Noord-Amerika. Voor de mannen stond er in het Amerikaanse Beaver Creek een super-G gepland, de vrouwen kwamen in het Canadese Lake Louise in actie op de afdaling.

Super-G mannen, Beaver Creek
Travis Ganong kwam als tweede naar beneden en was de eerste die de finish haalde, in een tijd die gelijk meer dan uitstekend bleek. Genoeg voor de winst was het niet, want Aleksander Aamodt Kilde dook er 0,37 seconden onderdoor, waarna de Noor de billen samen kon knijpen tijdens de volgende run. Die was namelijk van Marco Odermatt, maar de Zwitser kwam drie honderdsten tekort om Kilde te kloppen en nam genoegen met plek twee. Ganong bleef op de derde plek staan, de rest van het veld werd aangevoerd door de Oostenrijker Matthias Mayer, die al 0,92 seconden toe moest geven.

Afdaling vrouwen, Lake Louise
Ramona Siebenhofer kwam als eerste naar beneden, waarna de tijd van de Oostenrijkse met een kleine halve seconde werd verbeterd door de Amerikaanse Breezy Johnson. Die kon echter alleen maar toekijken hoe Sofia Goggia naar beneden knalde: de Italiaanse, vaak té agressief op de ski's, knalde er maar liefst 1,47 seconden onderdoor.

Mirjam Puchner wist zich op 1,54 seconden nog tussen Johnson en Siebenhofer te nestelen, maar verder kwam niemand meer in de buurt - Siebenhofer bleef op plek vier zelfs de enige die binnen twee tellen van Goggia kwam. Het verschil tussen de Italiaanse en de rest was de grootste winnende marge in de afdaling bij de vrouwen sinds 2016.

Langlaufer Klśbo domineert sprint in Lillehammer, ook Dahlqvist oppermachtig

In het Noorse Lillehammer is de World Cup langlaufen aldaar afgetrapt met een sprint in de vrije stijl. Een dikke week geleden leek er nog sprake te zijn van sneeuwgebrek in Lillehammer, maar tijdens de wedstrijden was daar bepaald geen sprake meer van.

Vrouwen
Zweden was in de finale vertegenwoordigd met Maja Dahlqvist en Emma Ribom, de VS had met Jessie Diggins en Rosie Brennan ook twee finalisten en verder streden ook de Noorse Tiril Udnes Weng en de Sloveense Anamarija Lampic nog om de winst.

Het veld bleef aanvankelijk lange tijd bij elkaar, Dahlqvist voerde in de slotfase het tempo op en Weng volgde. Op de Zweedse stond geen enkele maat, Weng moest Diggins nog voorbij laten gaan, maar pakte wel haar eerste sprintpodium, voor Ribom, Brennan en Lampic.

Mannen
Noorwegen leverde de helft van het finaleveld, met Håvard Solås Taugbøl, de verrassende Thomas Helland Larsen en uiteraard Johannes Høsflot Klæbo. Namens Zweden stond Marcus Grate in de eindstrijd, Lauri Vuorinen was er voor Finland bij en ook de Fransman Richard Jouve was van de partij.

Klæbo slingerde in de slotfase de turbo aan en niemand kon ook maar een vuist maken tegen de dominante Noor. De sprint om de tweede plek was een spannende: die leek naar Jouve te gaan, maar Larsen maakte zijn superdag compleet en pakte de tweede plek, nog wel voor de Fransman en met Taugbøl, Vuorinen en Grate buiten het podium.

FOK! Wat een weer: Herfst

herfstbanner

Het is bewolkt en in de ochtend nevelig met lokaal mist. Vanmiddag trekt een gebied met regen oostwaarts over het land. Vanavond kan het wat opklaren en komen er vooral in de westelijke helft enkele buien voor. De maximumtemperatuur ligt rond 6°C. De zuidelijke wind is overwegend zwak. In de loop van de middag wordt de wind tijdelijk westelijk en neemt toe naar matig, langs de kust tot krachtig, 6 Bft. In de avond wordt de wind overal zuidwestelijk en neemt dan weer in kracht af.

Komende nacht zijn er wolkenvelden en komt er een enkele bui voor. De minimumtemperatuur ligt tussen 5°C aan zee en lokaal 1°C in het oosten. De wind is zuid- tot zuidwestelijk en matig, aan de westkust (vrij) krachtig.

Zondag overdag overheerst de bewolking met af en toe regen. In het noorden is ook wat natte sneeuw mogelijk. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 5°C in het zuidwesten tot 2°C in het noordoosten van het land. De overwegend zuidwestelijke wind is meest matig. Van het noorden uit draait de wind naar noordoost en wordt krachtig aan de kust. (Bron: KNMI)


Ook in Ijmuiden is de eerste sneeuw gevallen. Die bleef wel liggen. (Foto: Stephan5)
Ook in Ijmuiden is de eerste sneeuw gevallen. Die bleef wel liggen. (Foto: Stephan5)
 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Grand Theft Auto: the trilogy (Nintendo Switch)

Ah shit, here we go again. 20 jaar na dato komen dan eindelijk de make-overs voor de 3 “groten” uit de GAT-triologie: GTA III, Vice City en San Andreas. Het komt met de gebruikelijke rits verbeteringen die je zou verwachten voor een remaster: scherpere graphics, ondersteuning voor hogere resoluties, 60 frames per seconde en betere lighting. Puddington nam de Switch-versie onder handen.

World Cup-leiding voor skeletonster Bos na 6e plek

De derde World Cup-wedstrijd voor de heren en dames skeletonners is vrijdag afgewerkt. Dat gebeurde in het Duitse Altenberg, nadat de twee openingswedstrijden in het Oostenrijkse Innsbruck gehouden werden. Twee totaal verschillende banen: in Innsbruck is de start van groot belang, in Altenberg ligt de nadruk meer op de stuurkunsten.

Vrouwen
Na de moeizame openingswedstrijden in Innsbruck stonden de Duitse dames er in Altenberg wat beter bij. Vooral Tina Hermann was goed, na één run had ze de leiding te pakken met drie honderdsten voorsprong op landgenote Hannah Neise. Alina Tararychenkova uit Rusland was op 0,21 seconden de leidster in de strijd om plek drie, voor de Nederlandse Kimberley Bos (+0,23), de Belgische Kim Meylemans (+0,25), Janine Flock uit Oostenrijk (+0,28) en de Russische Yulia Kanakina (+0,29).

Kanakina behield haar positie met een baanrecord in de tweede run, Flock dook er met een nieuw baanrecord 0,12 seconden onder. Meylemans moest vijf honderdsten toegeven op de Oostenrijkse, waarna Bos (+0,11) ook achter de Belgische terecht kwam. Met een sterke run pakte Tararychenkova met 0,06 seconden de leiding en was ze zeker van haar eerste World Cup-podium, waarna Neise (+0,10) twee plekken inleverde. Op Hermann stond echter geen maat: met een nieuw baanrecord en 0,31 seconden voorsprong pakte ze de winst, voor Tararychenkova en Flock - Bos werd zesde en is door de elfde plek van Elena Nikitina de nieuwe leidster in de World Cup.

Mannen
Ook hier stonden de Duitsers er prima bij na één run: dubbel wereldkampioen Christopher Grotheer noteerde de snelste tijd, Axel Jungk gaf 0,10 seconden toe op zijn landgenoot. De Letse broers Martins (+0,28) en Tomass Dukurs (+0,40) duelleerden om plek drie, met onder meer de Brit Matt Weston (+0,43), Samuel Maier uit Oostenrijk (+0,52), de Rus Vladislav Semenov (+0,56) en de Duitser Alexander Gassner (+0,57) ook nog als serieuze kandidaten op eremetaal.

Met de Rus Nikita Tregubov aan de leiding kwam Gassner 0,14 seconden tekort om zijn plek te behouden, Semenov bleef twee honderdsten voor zijn landgenoot. Maier crashte bijna en verloor zeven plekken, wat Weston daarna ook deed. Tomass Dukurs leverde drie plekken in, broer Martins pakte met 0,41 seconden de leiding over. Thuisfavoriet Jungk ging nog eens 0,45 seconden sneller, waarna het aan Grotheer was. Die kreeg het echter niet voor elkaar en met 0,11 seconden voorsprong ging de winst naar Jungk, voor Grotheer en Martins Dukurs.

Hamilton twee keer de snelste op bloedsnel stratencircuit Jeddah, harde crash Leclerc

Voor het eerst in de historie van de Formule 1 zijn er officiële sessies verreden in Saoedi-Arabië. In het immer gezellige Jeddah wordt dit weekeinde de Saoedische Grand Prix verreden, de eerste race in de 71-jarige F1-geschiedenis waarin een Nederland wereldkampioen kán worden.

De eerste training was voor alle betrokkenen de kans om het stratencircuit voor het eerst echt in actie te zien en de conclusie was voorspelbaar, maar duidelijk: het circuit is inderdaad bloedsnel en foutjes worden er afgestraft. Max Verstappen was in zijn Red Bull aanvankelijk de snelste, waarna de Mercedes-coureurs er op de softs onderdoor gingen. Verstappen kreeg dat na een momentje niet helemaal goed voor elkaar, maar wipte nog wel over Valtteri Bottas naar de tweede tijd, vlak achter titelrivaal Lewis Hamilton.

Ook in de tweede training zette Verstappen in het begin de toon en ook dit keer namen de Mercedessen het heft vervolgens in handen. Verkeer op de baan zorgde ervoor dat snelle ronden enige tijd uitbleven, terwijl de Mercedes-coureurs hun posities vast konden houden, voor Pierre Gasly en Verstappen. Charles Leclerc ramde zijn Ferrari op hoge snelheid de muur in, maar de Monegask leek na een bezoekje aan het medisch centrum relatief in orde te zijn - in tegenstelling tot de rode bolide.

De volledige uitslagen van de trainingen zijn hier te vinden.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #185 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1117
special
Random Pics van de Dag #1116
special
Random Pics van de Dag #1115
special
Random Pics van de Dag #1114
review
Doctor Who - The Star Beast: de Doctor is terug in een nostalgisch, maar toch vernieuwend, avontuur
©FOK.nl e.a.