Denemarken: voert C19-maatregelen weer in, twee maanden na 'dag van de Vrijheid'

Het aantal besmettingen loopt in veel Europese landen, waaronder Denemarken, snel op. Het land vierde slechts twee maanden geleden zijn 'Dag van de Vrijheid' en keerde weer terug naar normaal. Nu neemt het land weer coronamaatregelen.

Twee maanden na de afschaffing van alle coronabeperkingen in Denemarken neemt het land opnieuw maatregelen om de pandemie in te dammen. Een panel van epidemiologen heeft de herinvoering van de 3G-regelgeving voorgesteld en de regering volgt dit advies op, zei premier Mette Frederiksen in Kopenhagen. De reden is de forse stijging van het aantal COVID-19 besmettingen in het alnd.

COVID-19 zal op aanbeveling van het panel opnieuw worden geclassificeerd als een "bedreiging voor de samenleving", zei Frederiksen. In de toekomst zal in veel delen van het publiek weer een bewijs van een coronavaccinatie of herstel of een negatieve test nodig zijn.

Denemarken hief de laatste coronabeperkingen op 10 september op. Half augustus was de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer al afgeschaft. Na het einde van de coronamaatregelen is het aantal nieuwe besmettingen echter weer fors gestegen. Eind vorige week waarschuwde de National Health Authority voor overbelasting van ziekenhuizen.

Maandag meldden de autoriteiten voor de vijfde dag op rij meer dan 2.000 nieuwe besmettingen in het land met zo'n 5,8 miljoen inwoners. In Denemarken is 85,9 procent van de bevolking ouder dan twaalf jaar volledig gevaccineerd. De herinvoering van de 3G-regel betekent beperkingen "voor degenen die niet zijn ingeënt. Ik denk dat echt nodig is", zei Frederiksen.

Denemarken  7-daags gemiddeld COVID-19 besmettingen ( Bron - World in Data)
Denemarken 7-daags gemiddeld COVID-19 besmettingen ( Bron - World in Data)