FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 9 november 2021

Random Pics van de Dag #463

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Standalone release voor Tiny Tina's Assault on Dragon Keep

Volgend jaar komt Tiny Tina's Wonderlands uit, een spin-off van Borderlands die de wereld in een D&D-jasje gooit. De setting is gebaseerd op DLC voor Borderlands 2: Tiny Tina's Assault on Dragon Keep. Deze DLC heeft vandaag een standalone release gekregen.

Deze versie staat bekend als Tiny Tina's Assault on Dragon Keep: A Wonderlands One-shot Adventure en kost 9,99 euro. De standalone bevat wat extra cosmetische content, maar is grotendeels hetzelfde. Zie het als voorproefje voor wat we kunnen verwachten in Tiny Tina's Wonderlands.

De standalone is beschikbaar op PlayStation, Xbox en pc. Via de Epic Games Store kun je de game tot 16 november gratis claimen.

Pinkpop al na één weekend bijna uitverkocht

Pinkpop stevent na twee festivalloze jaren af op een uitverkochte editie in 2022. Al na het eerste weekend van de kaartverkoop is het evenement in Landgraaf grotendeels uitverkocht. Pinkpop staat gepland voor 17 tot en met 19 juni 2022. Meer hierover bij het AD.

Line-up Pinkpop 2022:

  • Vrijdag 17 juni- Metallica-Twenty One Pilots- Nightwish- Nothing But Thieves- Danny Vera- The Pretty Reckless- Froukje- Elle Hollis
  • Zaterdag 18 juni-Pearl Jam- Royal Blood-Deftones-Ronnie Flex & The Fam- Lost Frequencies live- Crowded House-Courtney Barnett- Frank Carter & the Rattlesnakes
  • Zondag 19 juni-Imagine Dragons- Queens of the Stone Age- Nile Rodgers & CHIC- Zara Larsson- Interpol- Eefje De Visser- Inhaler

Uitzonderlijke uitspraak: rechtbank fluit UWV terug bij vaststellen WIA-uitkering

De rechtbank vernietigt een besluit van het UWV waarin hij de hoogte van een WIA-uitkering van een 28-jarige vrouw uit Gelderland vaststelt. Hoewel het UWV de wetgeving juist toepast, mocht hij volgens de rechtbank niet vasthouden aan de strikte toepassing daarvan. De rechtbank oordeelt dat die toepassing voor de vrouw onevenredig nadelige gevolgen heeft, waardoor het UWV de wetgeving in dit bijzondere geval niet mocht toepassen en buiten beschouwing had moeten laten.

De vrouw (eiseres) vroeg bij het UWV (verweerder) een arbeidsongeschiktheidsuitkering aan op grond van de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA). Zij rondde recent haar studie af en vond ook een baan. Na ongeveer 2 maanden raakte de vrouw arbeidsongeschikt door de gevolgen van een hersentumor. Daarna is ook een tumor in haar borst geconstateerd. De verwachting is dat ze uiteindelijk aan haar ziekte zal overlijden.

Het besluit van het UWV
Het UWV stelde de hoogte van de WIA-uitkering vast op 182,42 euro per maand. Deze uitkering wordt berekend op basis van het gemiddelde dagloon dat je in het jaar voorafgaand aan de aanvraag hebt verdiend. Dit wordt het refertejaar genoemd. De uitkering valt in dit geval zo laag uit, omdat eiseres alleen aan het eind van dat jaar werkte en de rest van het jaar nog niet. Eiseres en haar man worden door dit besluit geconfronteerd met financiële problemen. Het UWV geeft toe dat de lage uitkering onredelijk en onwenselijk is, maar zegt dat het probleem is dat hij deze regelgeving moet uitvoeren en hij geen uitzonderingen mag maken.

De startersregeling
Normaal gesproken zou iemand als eiseres in aanmerking komen voor de 'startersregeling', waarmee het dagloon hoger zou worden vastgesteld. Om starters op de arbeidsmarkt tegemoet te komen, heeft de wetgever namelijk een uitzondering gemaakt. In dit geval zou het gemiddelde dagloon van eiseres worden berekend over de periode waarin zij daadwerkelijk geld heeft verdiend en niet het hele jaar voorafgaand aan de aanvraag. Voor de WIA geldt dat deze periode begint in de eerste maand dat je loon hebt ontvangen in het refertejaar.

Het probleem
Eiseres werkte tijdens het refertejaar een dag bij haar oude bijbaantje en verdiende daar 42,50 euro mee. Omdat deze dag ligt in de eerste maand van het refertejaar, betekent dat de periode waarover het gemiddelde dagloon wordt berekend alsnog het hele refertejaar wordt. Eiseres komt door die ene dag werk tijdens haar studie niet in aanmerking voor de startersregeling en daardoor valt haar uitkering aanzienlijk lager uit dan wanneer zij wel onder deze regeling zou vallen. Dit kan lang negatieve financiële gevolgen hebben voor eiseres, omdat ook toekomstige uitkeringen op het laag vastgestelde dagloon zullen worden gebaseerd. Eiseres werkte op het moment van de zitting weer 20 uur per week, maar dit leidt voor haar niet tot een hoger dagloon. Het werken heeft pas effect op het dagloon als het haar is gelukt om een jaar lang onafgebroken te werken. De kans is groot dat dit haar niet lukt vanwege haar medische situatie.

Een harde norm
De rechtbank erkent in de eerste plaats dat het UWV de betrokken wetgeving juist heeft toegepast. Het is bovendien een bewuste keuze van de wetgever geweest om geen uitzonderingen op het bovenstaande systeem toe te staan. Dat ook de rechtspraak deze keuze van de wetgever moet respecteren, is al meerdere keren geoordeeld door de Centrale Raad van Beroep, de hoogste bestuursrechter in sociale zekerheidszaken. Desondanks bestaat voor de bestuursrechter altijd de mogelijkheid om te toetsen of de (toepassing van) de regeling onevenredig is. Eiseres vindt dat de wetgeving voor haar een onrechtvaardige en onmenselijke uitkomst heeft. Ze vroeg de rechtbank of het mogelijk is om voor haar een uitzondering te maken op de berekeningswijze van haar uitkering.

Oordeel rechtbank
De rechtbank oordeelt dat het UWV in dit geval niet had mogen vasthouden aan strikte toepassing van de betrokken wetgeving, omdat die toepassing voor eiseres onevenredig nadelige gevolgen heeft. Deze wetgeving had het UWV in dit bijzondere geval daarom buiten toepassing moeten laten. Eiseres en haar man leven met de gevolgen van haar ziekte en alle angsten en onzekerheden die dit met zich meebrengt. Zij staan onder grote druk. Het is te veel gevraagd dat eiseres vanwege wetgeving die niet voorziet in een passende berekeningswijze voor dit geval, daarbovenop steeds moet vechten om rond te komen. De rechtbank komt tot dit oordeel vanwege ontwikkelingen in de rechtspraak, de bijzondere omstandigheden van eiseres en ontwikkelingen bij het UWV. Met dit laatste wordt de brief van het UWV van juni van dit jaar aan de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bedoeld, waarin het UWV de berekeningswijze van het dagloon voor de WIA een knelpunt noemt.

Uitzonderlijke uitspraak
Van de bevoegdheid om wetgeving buiten toepassing te verklaren wordt niet vaak gebruik gemaakt, omdat de rechter expliciete keuzes van de wetgever moet respecteren. In dit specifieke geval bestaat daar dus toch aanleiding voor. Het besluit van het UWV is vernietigd en er moet opnieuw een beslissing worden genomen waarin rekening wordt gehouden met dit oordeel van de rechtbank. Voor eiseres zou dat een hogere uitkering betekenen met terugwerkende kracht, zodat zij ook recht krijgt op een nabetaling. Het UWV kan er echter ook voor kiezen om deze uitspraak aan te vechten in hoger beroep.

COVID-19 weekupdate: 76.790 positief getest, 1.137 nieuwe ziekenhuisopnames

Het aantal nieuwe patiënten dat met COVID-19 in het ziekenhuis werd opgenomen, steeg in de afgelopen week van 3 november tot en met 9 november 2021 naar 1.137 opnames, 18% meer dan een week eerder. Op de IC werden 204 nieuwe COVID-19 patiënten opgenomen (+40%). In de afgelopen week zijn er 45% meer personen met een positieve coronatest gemeld dan in de week ervoor. In alle regio’s en alle leeftijdsgroepen steeg het aantal meldingen.

COVID-19 weekcijfers 9 november 2021 ( Bron RIVM)
COVID-19 weekcijfers 9 november 2021 ( Bron RIVM)

COA vraagt gemeenten om structurele opvanglocaties: 'Alle azc's zitten nokkie vol'

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) ervaart een chronisch tekort aan structurele opvang en vraagt aan gemeentes om na te denken over plaatsen waar vluchtelingen de aankomende maanden kunnen worden opgevangen. Sinds augustus zijn er zo’n 4600 nieuwe opvang plaatsen gerealiseerd. Aankomende week komen er daar nog eens 2200 bij. Lees verder bij de Gelderlander.

COVID-19: Duitse artsen luiden de noodklok en roepen op tot 2G regeling

Duitse anesthesisten en intensivisten maken zich grote zorgen. Patiënten met een hartinfarct, ernstig letsel of kanker krijgen door de toenemende corona-aantallen in het land mogelijk geen adequate behandeling meer. De anesthesisten eisen daarom een uitgebreide 2G-regel.

Na de intensive care-artsen luiden nu ook anesthesiologenverenigingen de noodklok in Duitsland omdat de snel toenemende coronabesmettingen de medische zorg voor de bevolking in gevaar dreigen te brengen. Het gaat niet meer alleen om de grote toestroom van coronapatiënten in de klinieken.

De Vereniging van Duitse Anesthesiologen (BDA) en de Duitse Vereniging voor Anesthesiologie en Intensive Care Medicine (DGAI) kijken met grote bezorgdheid naar de huidige en middellange termijn effecten op de algemene bevolking, bijvoorbeeld bij hartaanvallen, ernstige verwondingen of kanker die door de grote hoeveelheden COVID-19 patiënten niet meer adequaat kunnen worden behandeld; ze hebben een open brief aan de federale en staatsministers van Volksgezondheid van Duitsland gestuurd.

Ze roepen de politiek op om effectievere maatregelen te nemen om de coronapandemie in te dammen. De anesthesieartsen eisen onder meer een bindende 2G-regeling voor het openbare leven, en dan met name de grote evenementen. Dit betekent dat alleen degenen die zijn ingeënt en/of genezen van COVID-19 toegang hebben en dat ongevaccineerden ook met een negatieve test geen toegang krijgen. Contactbeperkingen moeten strikt worden nageleefd. Daarnaast pleiten de anesthesisten voor boostervaccinaties voor iedereen en voor eenvoudigere vaccinatieregels.

Naar eigen zeggen vertegenwoordigen de verenigingen zo'n 30.000 artsen. Ze waarschuwen ook voor de overbelasting van de intensive care-geneeskunde, wat zou leiden tot een grotere uitstroom van vakkundig IC-personeel waardoor er minder operabele intensive care-bedden zullen zijn. Ook moet de opleiding tot IC-verpleegkundige aantrekkelijker worden gemaakt en uitgetrede verpleegkundigen moeten gemotiveerd worden om terug te keren naar de IC.

'Assen wil vanaf 2023 tweede F1 GP in Nederland'

In de aanloop naar de toekenning van de Grand Prix van Nederland aan Zandvoort rammelde het TT-circuit van Assen al flink aan de poort om die wedstrijd te mogen organiseren. Zoals verwacht ging die eer naar de baan in de duinen, maar ze zijn in Drenthe niet stil blijven zitten, zo vertelde Chris Woerts gisteravond in Veronica Inside. In Assen lijkt de financiering voor een tweede grand prix op Nederlandse bodem vanaf 2023 rond te zijn. Uiteraard is ook de vraag of er vanaf dat jaar plek is op de Formule 1-kalender.

"We hebben één grote race in Zandvoort, maar vanaf 2023 probeert Assen ook een grand prix te organiseren op het TT-circuit. De financiering is rond. Er moeten wat kleine aanpassingen gemaakt worden aan het circuit en ze hopen dat ze op de kalender komen. Dat is nog even de strijd. Italië heeft twee Grands Prix en zij zeggen dat er in Nederland ook ruimte is voor twee Grands Prix", aldus sportmarketeer Woerts, zo lezen we op GPBlog.nl.

"Je kunt 145.000 man kwijt in Assen, 130.000 in Zandvoort. Dat ga je makkelijk uitverkopen. Max is nog jong, die gaat nog wel tien jaar mee. Ze moeten dus even investeren om het circuit aan te passen", zo vulde Woerts aan.

Formule 1-liefhebber René van der Gijp ziet een tweede wedstrijd in Nederland wel zitten. "Het komt ook maar eens in de duizend jaar voor dat we zo’n gozer hebben natuurlijk, daar moeten we optimaal van profiteren", aldus Van der Gijp.

Verstappen tijdens een demonstratie op het TT-circuit in 2015 (Jarno Schurgers / Red Bull Content Pool)
Verstappen tijdens een demonstratie op het TT-circuit in 2015 (Jarno Schurgers / Red Bull Content Pool)

Het nutteloze feitje van de dag: Met de trein over de Afsluitdijk

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Enige tijd geleden kon je hier lezen over de treinverbinding over de Zuiderzee, maar wist je dat er ook plannen waren om een spoorlijn aan te leggen over de Afsluitdijk. Al in 1866 waren er plannen voor een afsluitdijk die van Noord-Holland naar Friesland zou lopen en daarbij was een spoorlijn over de dijk al snel onderdeel van het plan. In 1891 legde een staatscommissie onder leiding van Cornelis Lely de basis voor de definitieve plannen voor de Afsluitdijk en ook in dat plan werd de spoorlijn opgenomen.

In 1919 werd er een ontwerp gemaakt voor de Zuiderzeespoorweg, zoals het traject zou gaan heten. De nieuwe verbinding zou voor station Anna Paulowna aftakken van de spoorlijn van Alkmaar naar Den Helder en via Wieringen naar Den Oever naar de dijk lopen. Aan de andere kant zou de spoorlijn bij Piaam op het Friese vasteland komen en dan bij Hieslum aansluiten op de spoorlijn van Stavoren naar Leeuwarden. Nadat werd besloten dat de Afsluitdijk bij het Friese Zürich zou komen te liggen zou de nieuwe spoorlijn via daar naar station Harlingen lopen en daar aansluiten op de spoorlijn naar Leeuwarden en Groningen. De reis van Amsterdam naar Leeuwarden zou dan 2,5 uur gaan duren en dat zou 70 minuten sneller zijn dan de gebruikelijke route via Amersfoort en Zwolle.

Begin jaren '30 werd het plan voor de spoorlijn concreet uitgewerkt maar tot een definitief besluit kwam het niet omdat de economische crisis roet in het eten gooide. De kosten die berekend waren op 14 miljoen gulden waren te hoog voor de armlastige jaren '30. Vervolgens brak de Tweede Wereldoorlog uit en in 1950 concludeerde de NS dat de kosten voor de aanleg te hoog waren om de lijn rendabel te exploiteren. Dit kwam mede door concurrentie van het opkomende wegverkeer. In 1956 besloot Minister van Verkeer en Waterstaat Jacob Algera definitief van de aanleg van de Zuiderzeespoorweg af te zien.

Bij de aanleg van de Afsluitdijk was echter op diverse plekken al wel rekening gehouden met de spoorweg, zoals bijvoorbeeld bij de schutsluizen bij Den Oever en Kornwerderzand. De ruimte die daar, en ook langs Wieringen, was ingeruimd voor het spoor werd later gebruikt voor extra ruimte voor de (snel)wegen.

Ontwerptekening van de Zuiderzeespoorweg uit 1933, klik hier voor een grote versie (WikiCommons/Het Utrechts Archief)
Ontwerptekening van de Zuiderzeespoorweg uit 1933, klik hier voor een grote versie (WikiCommons/Het Utrechts Archief)

Cybercriminelen 'Hive' eisen 50 miljoen dollar van MediaMarkt na ransomware-aanval

De MediaMarkt-Saturngroep kampt met een grote ransomware-aanval op hun servers in Duitsland en Nederland. De cybercriminelen achter de aanval eisen 50 miljoen dollar (43 miljoen euro) losgeld in ruil voor toegang tot de gegijzelde systemen. De winkels van de Mediamarkt zijn open, maar afhalen en retourneren is niet mogelijk. Er wordt momenteel onderhandeld over de betaling. Momenteel zou worden onderhandeld over de betaling. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

Denemarken: voert C19-maatregelen weer in, twee maanden na 'dag van de Vrijheid'

Het aantal besmettingen loopt in veel Europese landen, waaronder Denemarken, snel op. Het land vierde slechts twee maanden geleden zijn 'Dag van de Vrijheid' en keerde weer terug naar normaal. Nu neemt het land weer coronamaatregelen.

Twee maanden na de afschaffing van alle coronabeperkingen in Denemarken neemt het land opnieuw maatregelen om de pandemie in te dammen. Een panel van epidemiologen heeft de herinvoering van de 3G-regelgeving voorgesteld en de regering volgt dit advies op, zei premier Mette Frederiksen in Kopenhagen. De reden is de forse stijging van het aantal COVID-19 besmettingen in het alnd.

COVID-19 zal op aanbeveling van het panel opnieuw worden geclassificeerd als een "bedreiging voor de samenleving", zei Frederiksen. In de toekomst zal in veel delen van het publiek weer een bewijs van een coronavaccinatie of herstel of een negatieve test nodig zijn.

Denemarken hief de laatste coronabeperkingen op 10 september op. Half augustus was de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer al afgeschaft. Na het einde van de coronamaatregelen is het aantal nieuwe besmettingen echter weer fors gestegen. Eind vorige week waarschuwde de National Health Authority voor overbelasting van ziekenhuizen.

Maandag meldden de autoriteiten voor de vijfde dag op rij meer dan 2.000 nieuwe besmettingen in het land met zo'n 5,8 miljoen inwoners. In Denemarken is 85,9 procent van de bevolking ouder dan twaalf jaar volledig gevaccineerd. De herinvoering van de 3G-regel betekent beperkingen "voor degenen die niet zijn ingeënt. Ik denk dat echt nodig is", zei Frederiksen.

Denemarken  7-daags gemiddeld COVID-19 besmettingen ( Bron - World in Data)
Denemarken 7-daags gemiddeld COVID-19 besmettingen ( Bron - World in Data)

Polen waarschuwt: gevaar EU door vluchtelingenstroom uit Wit-Rusland

De Poolse premier Morawiecki ziet de EU gevaar lopen door de toestroom van duizenden migranten aan de grens van zijn land met Wit-Rusland.

'Vandaag staan de stabiliteit en veiligheid van de hele Europese Unie op het spel', zei Morawiecki op Twitter. Hij sprak van een hybride aanval door het regime van dicatator Loekasjenko in Wit-Rusland.

De situatie aan de Poolse grens met Wit-Rusland verslechtert: na de recente toestroom van migranten heeft Polen een grensovergang gesloten. Het grensverkeer voor goederen en personen bij de grensovergang Kuznica is sinds 7 uur 's ochtends opgeschort, bevestigt een woordvoerster van de Poolse grenswachten. Reizigers werd gevraagd gebruik te maken van de grensovergangen in Terespol en Bobrowniki - ongeveer 230 en 70 kilometer van Kuznica.

Maandag probeerden grote groepen migranten in de buurt van Kuznica tevergeefs vanaf Wit-Russische zijde door de buitengrens van de EU te breken. Volgens de kennis van de Poolse autoriteiten zijn er momenteel tussen de 3.000 en 4.000 migranten in het Wit-Russisch-Poolse grensgebied, ondanks de vriestemperaturen. Velen komen uit crisisgebieden als Afghanistan en Irak. 

"Er is een grote groep onderweg"
"Spiegel" bericht over migranten die op weg naar Polen door Wit-Russische veiligheidstroepen de bossen in werden geduwd. Er zijn aanwijzingen dat op deze manier een grotere groep vluchtelingen wordt gecreërd om de Poolse grens onder grote druk te zetten. Een Poolse grenswacht zei in het weekend dat ze niet wisten waarmee Wit-Rusland hen probeerde te verrassen. Zoals de "Spiegel" meldt, zouden Wit-Russische veiligheidstroepen migranten hebben verteld dat ze de grens nog niet mogen oversteken - "Over een paar dagen zal er een grotere groep zijn. Daar kun je meegaan".

De video's die maandagavond op sociale netwerken rondgingen, lieten zien hoe Poolse functionarissen mensen in een geïmproviseerd tentenkamp via luidsprekers waarschuwden voor illegale pogingen om de grens van de EU over te steken. Aan de staat gelieerde Wit-Russische media meldden schoten te hebben gehoord aan Poolse zijde, daarbij verwijzend naar de grenswachten van het autoritaire land. 

Wit-Rusland waarschuwde Polen voor provocaties. "We willen Polen bij voorbaat waarschuwen voor het gebruik van provocaties gericht tegen de Republiek Wit-Rusland om mogelijke illegale militaire acties tegen kansarme ongewapende mensen te rechtvaardigen (...)", aldus een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Duitsland wordt beschouwd als de belangrijkste bestemming
De regering in Warschau en de EU beschuldigen de autoritaire Wit-Russische heerser Alexander Loekasjenko ervan mensen uit verschillende crisisregio's op het oog te hebben met de bedoeling hen de EU binnen te smokkelen. Loekasjenko, herhaaldelijk bekritiseerd als de "laatste dictator in Europa", heeft verklaard dat hij vluchtelingen op weg naar Europa niet langer wil tegenhouden - als reactie op sancties tegen zijn land. Volgens "Spiegel" riepen vluchtelingen aan de Pools-Wit-Russische grens maandagmiddag "Duitsland! Duitsland! Duitsland!". Duitsland wordt beschouwd als een belangrijke bestemming voor migranten.

Tot dusverre heeft Polen in enkele gevallen met geweld gereageerd op de illegale pogingen om de grens over te steken. Soms zouden er pushbacks zijn, waarbij migranten met geweld worden teruggeduwd. Deze procedure is illegaal volgens de Europese wetgeving. Het Poolse parlement heeft pushbacks echter eind oktober gelegaliseerd

Litouwen heeft de afgelopen maanden ook talloze illegale pogingen om het land binnen te komen gemeld. Gezien de verslechterende situatie aan de buitengrens van de EU met Wit-Rusland, wil het land nu voor een maand de noodtoestand afkondigen in het grensgebied. De regering van het Baltische EU-land heeft een overeenkomstige resolutie ter goedkeuring voorgelegd aan het parlement in Vilnius. Het kabinet volgt een voorstel van minister van Binnenlandse Zaken Agne Bilotaite. De noodtoestand zou daarom vanaf middernacht moeten gelden langs de grens met Wit-Rusland en vijf kilometer landinwaarts en in de migrantenopvangcentra in Kybartai, Medininkai, Pabrade, Rukla en Vilnius. Daar braken maandag rellen uit - in een kamp werd traangas gebruikt.

Roept op tot verdere sancties
Gezien de situatie aan de Pools-Wit-Russische grens riep de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, op tot aanvullende sancties. Wit-Rusland moet stoppen met de "cynische instrumentalisering van migranten", zei Von der Leyen. "Ik roep de lidstaten op om het uitgebreide sanctieregime goed te keuren tegen de Wit-Russische autoriteiten die verantwoordelijk zijn voor deze hybride aanval." De EU werkt met name aan sancties voor luchtvaartmaatschappijen uit derde landen die betrokken zijn bij het vervoer van migranten naar Wit-Rusland. De vicevoorzitter van de Europese Commissie, Margaritis Schinas, zei dat hij de komende dagen naar de landen van herkomst en doorreis van de migranten zou reizen.

De fractieleider van de Europese Volkspartij in het Europees Parlement, de CSU-politicus Manfred Weber, sprak zich uit voor "verscherpte sancties tegen Loekasjenko en zijn omgeving". "De Europese boodschap moet zijn: het is genoeg!", zei Weber tegen de krant "Bild". De reactie van de EU op de acties van Loekasjenko moet "gesloten en vastberaden" zijn.

Weber heeft kritiek op Turkije, een van de landen van waaruit migranten naar Wit-Rusland vlogen. "Als de Turkse president Erdogan nu probeert de EU te chanteren door middel van talloze migrantenvluchten van Turkije naar Wit-Rusland, is een ondubbelzinnig antwoord nodig", zei Weber. "Hij zal net zo mislukken als hij deed met zijn poging om migranten over de Grieks-Turkse grens te smokkelen. De Commissie moet onmiddellijk in gesprek gaan met de Turkse regering."

Seehofer doet een beroep op de Europese Commissie
De waarnemend Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Horst Seehofer, riep ook op tot inzet van Brussel: "We moeten de Poolse regering helpen de buitengrens te beveiligen", zei de CSU-politicus van "Bild". "Dat zou eigenlijk de taak van de Europese Commissie zijn. Ik roep ze nu op om actie te ondernemen." Polen en Duitsland kunnen de ontstane situatie niet alleen aan.

Volgens haar eigen verklaring heeft de Europese Commissie Polen echter al verschillende keren aangemoedigd om hulp te accepteren. Het EU-grensbewakingsagentschap Frontex, de asielautoriteit EASO en de politieautoriteit Europol staan klaar om te helpen bij de registratie van migranten, de behandeling van asielaanvragen en de strijd tegen mensensmokkel, zei de EC maandag. De EU heeft de 67-jarige Loekasjenko niet erkend als staatshoofd van Wit-Rusland sinds de presidentsverkiezingen van vorig jaar, die in het algemeen als vervalst worden beschouwd, en heeft in dit verband ook strafmaatregelen opgelegd. Loekasjenko wordt daarentegen gesteund door Rusland.

De EU-staten Polen en Litouwen hebben de afgelopen maanden duizenden pogingen om de grens over te steken gemeld. Mensenrechtenactivisten blijven om hulp roepen voor mensen die in het bos zijn gestrand en waarschuwen voor een humanitaire ramp. In het grensgebied zijn al meerdere migranten om het leven gekomen.

Bijzondere gebeurtenis in Beekse Bergen: zeldzame Okapi geboren

Safaripark Beekse Bergen viert de geboorte van een okapi. Het kleine mannetje is wereldwijd slechts het tiende jong van deze in het wild bedreigde diersoort dat de afgelopen twaalf maanden werd geboren in een dierentuin. In Nederland is het de enige geboorte in deze periode.

De okapi, die hoort tot dezelfde familie als de giraffe, komt voor in de regenwouden van de Democratische Republiek Congo. Het dier is het nationale symbool van dit Afrikaanse land en het staat bijvoorbeeld op de bankbiljetten.

Desondanks wordt de okapi bedreigd: de IUCN, 's werelds grootste unie voor natuurbescherming, bekend van de zogenaamde ‘rode lijst’, geeft aan dat er mogelijk nog maar een paar duizend in het wild leven. De aantallen nemen af doordat het leefgebied verdwijnt door het kappen van het regenwoud. Ook wordt door de plaatselijke bevolking gejaagd op de okapi voor het vlees en hun huid.

Behoud
Safaripark Beekse Bergen zet zich in voor het behoud van de okapi. Via Stichting Wildlife wordt het Okapi Conservation Project gesteund. Ook doet het park mee aan het managementprogramma, ook wel bekend als het fokprogramma. De geboorte van de kleine okapi is hier onderdeel van.

Het mannetje heeft de naam Dani gekregen. Het is het eerste jong voor moeder Neyla. Dani is het halfbroertje van Guus, die in juni 2020 werd geboren in het wildlifepark in Hilvarenbeek. Voor Beekse Bergen is het de derde geboorte sinds de okapi’s in 2013 hun intrek namen in het park.

“Dani maakt het goed en ook Neyla doet het uitstekend", vertelt hoofd dierverzorging Yvonne Vogels. “Het is bij een eerste jong altijd even spannend, maar ze pakt het moederschap goed op en laat Dani goed bij haar drinken.” Momenteel verblijft de kleine okapi nog samen met zijn moeder achter de schermen. Over een tijdje mag Dani het buitenverblijf gaan ontdekken.

Bosgiraffe
Okapi’s behoren tot dezelfde familie als de giraffe en delen de lange nek en relatief hoge poten. Ook hebben ze net zulke horentjes en ook een erg lange tong, die helder blauw is. Doordat ze in dichtbegroeide bossen voorkomen, worden ze ook wel 'bosgiraffe' genoemd.

De zoogdieren zijn te herkennen aan de donkerrode, bruine of zwarte vacht met witte strepen op de billen en poten, die vooral doen denken aan een zebra. De strepen zijn bij iedere okapi uniek, net zoals een vingerafdruk bij mensen. Hieraan herkennen een moeder en haar jong elkaar in het regenwoud. Een kalf wordt geboren na een dracht van ongeveer veertien maanden. Een volwassen dier is ongeveer 2,5 meter hoog en weegt tussen de 200 en 350 kilo.

GGD Brabant-Zuidoost stopt testen zonder afspraak wegens enorme drukte

De GGD Brabant-Zuidoost stopt dinsdag met het testen zonder afspraak, want het wordt anders veel te druk en te risicovol op de locaties. "De testvraag in de regio loopt razendsnel op. Om meer mensen sneller te kunnen testen, testen we vanaf 9 november uitsluitend op afspraak. Daarmee voorkomen we lange wachttijden", aldus de organisatie.

Met een afsprakensysteem kunnen er ook meer mensen per uur worden getest en hoopt de dienst aan de vraag te kunnen blijven voldoen. Bij testen zonder afspraak moeten mensen namelijk eerst nog hun gegevens laten registreren, hetgeen extra tijd kost. De wachtrijen zijn niet wenselijk, zegt de GGD, omdat er allemaal mensen staan die coronaklachten hebben en dus besmettelijk kunnen zijn. Lees verder op Skipr.

Limburg stevent rechtstreeks af op zorginfarct: 'Dit kan zo niet langer'

Een noodkreet van Laurentius Ziekenhuis, Maastricht UMC+, SJG Weert, VieCuri Medisch Centrum en Zuyderland Medisch Centrum

Met de volgende woorden hebben de Limburgse ziekenhuizen zich vandaag tot minister Hugo de Jonge gericht:

'De zorgcapaciteit in Limburg heeft een maximum bereikt. De vijf Limburgse ziekenhuizen kunnen op dit moment geen verdere toestroom van coronapatiënten meer aan. Door de stijgende aantallen besmettingen en ziekenhuisopnames is Limburg de eerste regio die tegen de grenzen aan zit: we stevenen rechtstreeks af op een zorginfarct en het hele systeem loopt vast. Dat betekent feitelijk een code zwart op lokaal niveau. We zijn ervan overtuigd dat andere delen van Nederland binnenkort zullen volgen.

Hoewel we als zorg waren voorbereid op de stijging van de afgelopen dagen is het duidelijk dat de toename veel sneller gaat dan verwacht. Bovendien is het ziekteverzuim onder ons verpleegkundig- en medisch personeel groter dan in de eerdere golven. Om de toestroom van coronapatiënten aan te kunnen zijn we genoodzaakt de COVID-zorg verder op te schalen en reguliere zorg af te schalen. En juist hier zit de grens. Als we nog meer reguliere zorg afbouwen om coronapatiënten op te vangen moeten we gaan snijden in oncologische zorg. Dat is onverantwoord. Bovendien zijn er vele duizenden andere patiënten die al maandenlang wachten op een behandeling. De noodzaak om deze mensen te helpen neemt elke dag toe. Als bestuurders van de vijf Limburgse ziekenhuizen vinden we dan ook dat er aanvullende maatregelen nodig zijn om niet in een onhoudbare situatie terecht te komen: de besmettingen moeten omlaag.

De afgelopen dagen is het slechts zeer sporadisch gelukt om patiënten uit de regio Limburg over te plaatsen naar andere delen van Nederland. Alle Limburgse ziekenhuizen zitten momenteel ruim boven de ‘fair share’ aan klinische- en IC-patiënten. We leveren in Limburg momenteel 144% van de afgesproken fair share in de kliniek en 136% van de fair share op de Intensive Care. SJG Weert, VieCuri Medisch Centrum en Zuyderland Medisch Centrum hebben deze week al presentatie- en opnamestops moeten afkondigen. Dit kan zo niet langer doorgaan: we hebben hiervoor écht uw hulp nodig en hopen dat de regionale spreiding van coronapatiënten beter op gang komt.

Ook willen we u vragen per direct te beginnen met de zogenaamde ‘boosterprik’ voor de meest kwetsbare patiënten en alle zorgverleners in Nederland om de druk op de zorg te verminderen. Alle omringende landen zijn hier inmiddels mee begonnen. Er is geen dag te verliezen! Uiteraard blijft het voor ons van enorm groot belang dat ook de vaccinatiegraad in sommige gebieden flink wordt verhoogd.

Crisis
De Limburgse ziekenhuizen zitten nu qua bezetting op het niveau van Kerstmis 2020: een situatie van Nederland in lockdown. Dit keer is er evenwel nog geen oplossingsperspectief – de maatschappij is immers open – maar het lijkt alsof de zorgorganisaties en medewerkers de enige zijn die dit gevoel van crisis en urgentie nog hebben. We voelen ons alleen staan in deze strijd. Kortom: deze situatie is niet meer vol te houden. We hebben allemaal een verantwoordelijkheid naar andere patiënten in Limburg en deze komt zeer ernstig in het geding.

Bovenstaande in ogenschouw nemend, pleiten we voor aanvullende maatregelen en directe inzet van een boosterprik voor alle ouderen, kwetsbaren en zorgmedewerkers in Nederland.'

David Jongen – voorzitter Raad van Bestuur Zuyderland
Gertjan Kamps – Raad van Bestuur SJG Weert
Helen Mertens – voorzitter Raad van Bestuur Maastricht UMC+
Luc van den Akker – voorzitter Raad van Bestuur Laurentius Ziekenhuis Roermond
IJsbrand Schouten – voorzitter Raad van Bestuur VieCuri Medisch Centrum


Ziekenhuiszorg ( Foto-Pixabay)
Ziekenhuiszorg ( Foto-Pixabay)

Sneller hulp bij hypotheekachterstand en gemeentelijke belastingschuld

Demissionair staatssecretaris Dennis Wiersma (SZW) maakt een proef mogelijk waarbij gemeenten en hypotheekverstrekkers mensen met betalingsachterstanden sneller hulp kunnen bieden.

Het gaat om samenwerkingen tussen de banken Aegon en Rabobank en vijftien gemeenten, waaronder Rotterdam, Amsterdam en Tilburg. Ook de NVVK en de VNG zijn betrokken. Ze hopen via de experimenten, die in januari 2022 starten, huiseigenaren met betalingsproblemen en mensen met een gemeentelijke belastingschuld eerder in beeld te krijgen en zo problematische schulden te voorkomen.

Dennis Wiersma:"Mensen lopen vaak lang door met financiële zorgen. Dat kan zijn uit schaamte, maar ook omdat mensen niet weten waar ze de hulp moeten zoeken of wat er mogelijk is. Met deze aanpak draaien we het om en neemt de gemeente het initiatief om hulp aan te bieden. Dat kan net het verschil betekenen als je te maken hebt met geldzorgen en geen oplossing meer ziet."

Gemeenten en schuldeisers wisselen al langer gegevens uit over betalingsachterstanden om inwoners vroegtijdig hulp te kunnen aanbieden. De gemeentelijke schuldhulpverlening ontvangt een signaal als de betaalachterstand minimaal twee maanden bedraagt en andere oplossingen voor de financiële problemen niet hebben gewerkt, zoals een herinnering of een betalingsregeling. Op dit moment is uitwisseling wettelijk mogelijk bij achterstanden op huur, energie, drinkwater en de zorgkosten. Sinds begin dit jaar zijn gemeenten verplicht om bij het signaleren van betaalachterstanden een hulpaanbod te doen. De uitwisseling van persoonsgegevens gebeurt altijd doelgericht en zorgvuldig, met inachtneming van de privacyregels.

Geldfit.nl
Het kabinet heeft tijdens de coronacrisis extra geld uitgetrokken om mensen met financiële zorgen sneller en beter te kunnen helpen. Ook zijn er extra middelen voor om- en bijscholing en begeleiding naar nieuw werk, voor werknemers en zelfstandig ondernemers. Het ministerie van SZW is in september een campagne gestart om burgers en ondernemers met geldzorgen te wijzen op de hulp die beschikbaar is. Via de website Geldfit.nl kunnen mensen via een korte test anoniem checken hoe zij er financieel voor staan, of het verstandig is om hulp te zoeken en welke ondersteuning er voor hen is. Ook is er een gratis telefoonnummer 0800-8115 voor advies op maat.

Platzak ( Foto- Pixabay)
Platzak ( Foto- Pixabay)

1 op 8 werknemers ervaart werk als gevaarlijk, kok is het gevaarlijkste beroep

Bijna 950 duizend werknemers deden in 2020 naar eigen zeggen vaak of altijd gevaarlijk werk. Naast koks, politiepersoneel en brandweerlieden geven vooral werknemers met een technisch, transport of logistiek beroep aan dat hun werk gevaarlijk is. Van de werknemers die frequent gevaarlijk werk doen had ruim 9 procent een arbeidsongeval. Dit blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA), die in het laatste kwartaal van vorig jaar werd uitgevoerd door het CBS en TNO.

In 2020 zei 12,8 procent van alle werknemers van 15 tot 75 jaar vaak of altijd gevaarlijk werk te doen. In pre-coronajaren 2018 en 2019 was dit bijna 16 procent. Van alle werknemers kwam 14,4 procent tijdens het werk een enkele keer in een gevaarlijke situatie terecht. Bij de overgrote meerderheid (72,7 procent) was dit nooit het geval. Mannen doen vaker gevaarlijk werk dan vrouwen. Zo deed in 2020 17,5 procent van de mannen vaak of altijd gevaarlijk werk. Bij vrouwen was dit 7,7 procent.

Technische, transport en logistieke beroepen relatief vaak gevaarlijk
In de top-10 van gevaarlijke beroepsgroepen staan vooral beroepen in de techniek, transport en logistiek. Toch zijn het de koks die van alle beroepsgroepen het meest aangeven dat zij tijdens hun werk vaak of altijd te maken hebben met gevaarlijke situaties. In de periode 2018-2020 ging het om bijna 6 op de 10 koks. Vrachtwagenchauffeurs, procesoperators, buschauffeurs, trambestuurders, politiepersoneel, brandweerlieden en bouwarbeiders in de afbouw (waaronder bijvoorbeeld dakdekkers), geven in ruim de helft van de gevallen aan vaak of altijd gevaarlijk werk te moeten doen.

Kok ( Foto-Pixabay)
Kok ( Foto-Pixabay)

Top 10 gevaarlijke beroepsgroepen (Bron-CBS)
Top 10 gevaarlijke beroepsgroepen (Bron-CBS)

Vaker arbeidsongeval en verzuim onder werknemers met gevaarlijk werk
Werknemers die aangeven vaak of altijd te maken te hebben met gevaarlijke situaties op het werk, hebben ook relatief vaak een arbeidsongeval met lichamelijk letsel of geestelijke schade. In 2020 was 9,3 procent van hen slachtoffer van een arbeidsongeval. Bij werknemers die nooit gevaarlijk werk doen was dat 1,0 procent. Werknemers met gevaarlijk werk verzuimen ook vaker als gevolg van een arbeidsongeval. Van de werknemers die vaak of altijd gevaarlijk werk deden was 4,5 procent slachtoffer van een arbeidsongeval dat leidde tot minimaal één dag verzuim. Bij werknemers die nooit gevaarlijke werkzaamheden uitvoeren was dit 0,5 procent.

Kabinet wil biedingen op koopwoningen openbaar maken

Het kabinet wil biedingen op koopwoningen openbaar maken met een logboek. Deze maatregel wil ze invoeren om de misstanden bij makelaars aan te pakken. Zo meldt AT5.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft demissionair minister Kajsa Ollongren dat er veel misstanden zijn in de makelaarswereld. Daarnaast meldt ze dat er in de praktijk te veel onduidelijkheid is over wat de regels zijn waar kopers, verkopers en makelaars zich aan moeten houden. "Er is nog te veel ruimte voor eigen interpretatie en niet-integer handelen."

Om dit aan te pakken wil Ollongren een zogeheten biedlogboek introduceren, zodat kopers kunnen zien hoeveel er door anderen wordt geboden. Ook wil ze dat makelaars aan de slag gaan met een verbeterplan om de regels in het koopproces duidelijker te maken.

Als het aan de demissionaire minister ligt gaan alle makelaars werken met een digitaal biedlogboek. "Het is in eerst instantie aan de branche om hiermee aan de slag te gaan. Gaat dit niet snel genoeg dan komt er een verplichting door middel van wetgeving."

Overbieden
Overbieden en makelaars die het op een akkoordje gooien zijn geen zeldzaamheid op de huizenmarkt. In maart maakte Trouw een rondgang langs 130 makelaars en 100 vastgoedhandelaren in de Randstad. Makelaars zouden onderling informatie doorspelen over biedingen die worden gedaan en ook zouden sommige makelaars alleen met kleine clubjes zakendoen. Hoeveel van die afspraken over huizen in Amsterdam worden gemaakt is niet duidelijk.

Van Rijksoverheid:
Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken wil dat makelaars gaan werken met een automatisch biedlogboek. Dit is een van de maatregelen om misstanden bij makelaars aan te pakken. Het koopproces moet hiermee transparanter worden.

Minister Ollongren: “Kopers en verkopers van een huis moeten de zekerheid hebben dat het biedproces eerlijk en transparant verloopt. Daarom wil ik dat alle makelaars gaan werken met een automatisch gegenereerd biedlogboek. Zo verdwijnt de ruimte om niet integer te handelen en weten kopers en verkopers hoe het bieden verlopen is.”

Meer transparantie
Makelaars zijn dit voorjaar door de minister opgeroepen om het koopproces rondom een huis transparanter en eerlijker te maken. Recente misstanden maken deze oproep nog urgenter. Een branchebrede aanpak ontbreekt tot dusver. Daarom komt de minister nu met drie vervolgstappen. De eerste stap is de introductie van het automatische biedlogboek. Ten tweede moeten makelaars aan de slag met een verbeterplan om de regels in het koopproces duidelijker te maken en tot slot moeten er gelijke kansen voor gelijke kopers komen.

Automatisch biedlogboek
In andere landen gebeurt het al dat het biedproces gecontroleerd kan worden. Nederland moet dat voorbeeld volgen. Dit kan door een automatisch gegenereerd biedlogboek in te voeren. Dit geeft kandidaat-kopers en verkopers de mogelijkheid om het biedproces achteraf te controleren en ontneemt makelaars de ruimte om niet-integer te handelen bij de verkoop van een woning.

Brancheorganisatie VBO is al een pilot gestart met een biedlogboek, maar op termijn moeten alle makelaars gaan werken met een digitaal biedlogboek. Het is in eerste instantie aan de branche om hiermee aan de slag te gaan. Gaat dit niet snel genoeg dan komt er een verplichting door middel van wetgeving.

Verbeterplan
Een huis kopen gaat samen met een grote financiële verplichting voor de meeste mensen. Kopers zijn afhankelijk van onder andere de makelaar voor het krijgen van informatie over het verloop van het koopproces en de geldende regels. In de praktijk blijkt er veel onduidelijkheid te zijn over wat precies de regels zijn waar kopers, verkopers en makelaars zich aan moeten houden. Er is nog te veel ruimte voor eigen interpretatie en niet-integer handelen. Minister Ollongren heeft de brancheverenigingen daarom opdracht gegeven om te komen met een verbeterplan. Dit moet voor eind 2021 klaar en ondertekend zijn. Periodiek wordt de voortgang beoordeeld.

Gelijke kopers, gelijke kansen
De minister gaat verkennen of het bij het kopen van een huis verplicht kan worden gesteld om een financieel en bouwkundig voorbehoud op te nemen bij een bieding op een huis. Door de grote concurrentie op de huizenmarkt laten woningzoekende deze voorwaarde vallen om een streepje voor te hebben op andere kopers. Daarmee nemen kopers grote risico’s op het moment dat de vraag naar een huizen vele malen groter is dan het aanbod. Ook kijkt de minister naar gelijkwaardigheid van platforms waarop nieuwe woningen worden aangeboden en het eerlijk toewijzen van nieuwbouwwoningen.

Sligro kiest als eerste groothandel voor Beter Leven kip

Sligro geeft in 2023 als eerste groothandel al zijn onbewerkte kip ten minste één Beter Leven-ster, meldt Wakker Dier. “Geweldig dat Sligro het goede voorbeeld geeft aan zijn concurrenten,” zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier. De kip van groothandels heeft doorgaans geen dierenwelzijnskeurmerk en eindigt met name in restaurants en andere horecagelegenheden.

Sligro gaat het leven van zijn kippen flink verbeteren. Zij krijgen straks ongeveer veertig procent meer ruimte en een overdekte buitenuitloop. Kippen met een Beter Leven keurmerk groeien bovendien minder snel. Door deze verbeteringen blijven de kippen gezonder en hebben ze minder antibiotica nodig.

Plofkip
Het kipassortiment in de Nederlandse groothandels bestaat nog voornamelijk uit plofkip. Deze dieren groeien ongezond snel en leven in volle schuren met twintig kippen per vierkante meter. Ze komen nooit buiten en hebben vaak last van ontstekingen aan poten en borst. De groothandels Makro, Hanos en Bidfood – die na Sligro het grootste marktaandeel hebben – hebben nog geen concrete plannen gedeeld om af te stappen van plofkip.

Horeca
Wakker Dier wil dat alle groothandels stoppen met plofkip. Dan worden in één klap vele restaurants plofkipvrij en eten minder consumenten onbedoeld dierenleed. Momenteel verdwijnt de plofkip nog anoniem in ogenschijnlijk lekkere horeca-maaltijden. “Als je naar een restaurant gaat verwacht je het allerbeste. Geen plofkip.”

Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #55
special
Random Pics van de Dag #793
special
AI Picture Gallery #54
special
Random Pics van de Dag #792
special
Weekend gifdump #96
special
FOK! Zien en doen: Stoomgemaal De Cruquius
©FOK.nl e.a.