SkiŽr Odermatt begint World Cup-seizoen met winst in SŲlden

In het Oostenrijkse Sölden is ook voor de mannen het nieuwe World Cup-seizoen in het alpineskiën op gang gebracht. Op de Rettenbachgletsjer werkten de mannen een spannende reuzenslalom af tijdens de inmiddels traditionele seizoensopener.

In de eerste run was het een spel van honderdsten tussen de favorieten, tot de verrassende Oostenrijker Roland Leitinger met 0,19 seconden voorsprong op Mathieu Faivre de snelste tijd noteerde. De Zwitser Marco Odermatt stond twee honderdsten achter de Fransman, op de voet gevolgd door Zan Kranjec uit Slovenië (+0,27). Ook de Zwitser Gino Caviezel (+0,35), de Franse favoriet Alexis Pinturault (+0,57), Alexander Schmid uit Duitsland (+0,67) en de Kroaat Filip Zubcic (+0,71) deden nog volop mee, hoewel er achter Zubcic ook al vier man binnen twee tienden van een seconde stonden.

Met de top-8 van de eerste manche nog te gaan stonden twee jonge mannen bovenaan: de Amerikaan River Radamus, negende na één run, had de leiding, voor de van een zware knieblessure herstelde Braziliaanse Noor Lucas Braathen, die opklom vanaf plek negentien. Zubcic kwam 0,21 seconden tekort en viel drie plekken terug, Schmid leverde zelfs twaalf plekken in, maar Pinturault haalde het wél: de Fransman was welgeteld zes honderdsten van een seconde sneller dan Radamus, die daarmee al wel zeker was van een fraaie top-6-klassering.

Caviezel gaf nog eens gas en pakte met 0,23 seconden de leiding, waar Kranjec dan weer 0,29 seconden onderdoor dook. Het bleef spannend, Odermatt nam met precies één tiende van een seconde de snelste tijd in handen met twee man nog te gaan. Faivre had het niet en verloor negen posities, dus was het aan Leitinger, die slechts één keer op een World Cup-podium stond. Dat herhaalde hij, maar wel 0,07 seconden achter Odermatt, die zijn vijfde World Cup-zege boekte - plek drie was voor Kranjec.

Over drie weken gaat het World Cup-circus verder in het Oostenrijkse Lech/Zürs met een parallelslalom, daarna gaat het écht van start met vrijwel elke week weer wedstrijden.