Duitse en Nederlandse luchtverdedigers trainen voor interventiemacht

Duitse en Nederlandse luchtverdedigers bereiden zich voor op eventuele inzet van de snelle interventie-eenheid van de NAVO. De eenheden staan in 2023 stand-by voor de zogenoemde flitsmacht, de Very High Readiness Joint Task Force (VJTF). Tot en met 17 september trainen ze gezamenlijk tijdens oefening "Cerberus Knife" in Limburg en Noord-Brabant.

De Duitse luchtverdedigers vertrokken afgelopen week uit Oldenburg in Holstein met veel materieel per trein. Hun zogenoemde LeFlaSys-luchtverdedigingswapensysteem wordt gezamenlijk ingezet met het Nederlandse NASAM-systeem (Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile). LeFlaSys is bedoeld voor de korte afstand, ter bescherming van grondtroepen. Het bestaat uit Stinger-raketten en radarsystemen. Het NASAMS schakelt luchtdreigingen op middellange afstanden uit met zijn sensoren en AMRAAM-raketten (Advanced Medium Range Air-to-Air Missile).

Privévliegtuigje als doelwit
Er wordt getraind bij Boekel, Deurne, Gemert, Oirschot, Overloon, Uden, Venray en Vredepeel. In laatstgenoemde plaats is het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC) gelegerd. Tijdens de oefening worden besluitvormingsprocessen, verplaatsingen en luchtverdedigingsoperaties gezamenlijk gedaan. De militairen gebruiken drones en zelfs een privévliegtuigje. Dat fungeert als doelwit.

De meeste luchtverdedigingsoefeningen worden gesimuleerd. Daarvoor worden wel eerst de wapensystemen en het commando-element opgebouwd. De gesimuleerde luchtverdedigingsoperaties gebeuren vanuit ‘blik’. Dit zijn de containers met apparatuur waarin de militairen werken. Oefenmunitie wordt alleen gebruikt in militaire oefenterreinen, niet in civiel gebied. In oktober vuren de eenheden echt met de wapensystemen op een schietterrein op Kreta.

NAVO-interventiemacht
De NAVO interventiemacht bestaat uit eenheden met verschillende reactietijden. Ze zijn overal ter wereld inzetbaar binnen 5 tot 30 dagen. De Nederlandse en Duitse luchtverdedigers behoren tot het snelst inzetbare deel. Om de 12 maanden staan er andere eenheden stand-by.

Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando
Het DGLC verdedigt het luchtruim vanaf de grond. Het beschermt vitale objecten, eenheden en gebieden van Nederland én bondgenoten. Met geleide raketten schakelt de eenheid vijandelijke vliegtuigen, helikopters, raketten, artillerie, mortieren en drones uit.

Het Duitse LeFlaSys-wapensysteem (links) en het Nederlandse NASAMS (foto: ministerie van Defensie)
Het Duitse LeFlaSys-wapensysteem (links) en het Nederlandse NASAMS (foto: ministerie van Defensie)

Submitter:  Bron: Persbericht Ministerie van Defensie