Sober stilgestaan bij 2.500e Sunset March

In Nijmegen is eergisteren voor de 2.500e keer de Sunset March gelopen. Dit is een dagelijks eerbetoon van veteranen aan de geallieerde militairen die in de Tweede Wereldoorlog vochten voor de vrijheid van Nederland.

De mars behoort sinds 2020 tot het immaterieel erfgoed en wordt altijd bij zonsondergang gelopen door een veteraan. Initiatiefnemer Tim Ruijling is vorig jaar koninklijk onderscheiden voor zijn rol. Hij nam de mars voor zijn rekening.

Ook staatssecretaris van Defensie Barbara Visser liep de sobere jubileummars mee. Net als de 9 bestuursleden van de betrokken stichting. Na afloop sprak de staatssecretaris bij het Waaloversteek-monument haar waardering uit voor het bestuur en de manier waarop de Sunset March tot stand is gekomen.

'Fantastisch werk'
Visser: “Het is heel knap om binnen 7 jaar benoemd te worden tot immaterieel erfgoed. Dat laat zien hoe belangrijk dit is. Ga door met jullie fantastische werk. Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Op dit soort momenten wordt je daar extra aan herinnerd.”

Ook stond zij even stil bij het belang van de Sunset March voor veteranen. “Dit is een verwerkingstocht voor veteranen van alle missies, die bijdroegen aan een veiligere en vrijere wereld. Zeker in deze tijd, met alle beelden en berichten uit Afghanistan, zien we weer hoe belangrijk het is voor veteranen om elkaar op te zoeken, te steunen en stil te staan bij datgene waar zij zich voor hebben ingezet.”

Symbolische brug en mars
De Sunset March wordt sinds 19 oktober 2014 gehouden op stadsbrug ‘De Oversteek’ in Nijmegen. Hierbij gaan de 48 lichtmasten van de straatverlichting 1 voor 1 in een traag tempo aan, terwijl een veteraan meeloopt. De lampen staan symbool voor de 48 militairen van de US 82nd Airborne, die op 20 september 1944 sneuvelden. Zij probeerden tijdens operatie Market Garden de Waal over te steken.

De mars heeft ook symbolische betekenis. De oprichters willen vooral ook een zichtbare brug slaan naar alle veteranen die wereldwijd tijdens missies hebben bijgedragen aan vrede en vrijheid, en dat nog steeds doen.

Veteranen uit binnen- en buitenland kunnen de mars lopen. Zij kunnen zich via de website www.sunsetmarch.nl aanmelden voor een specifieke dag. Een groep van 31 veteranen is beschikbaar op de dagen dat niemand zich aanmeldt.

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)