Roglic grijpt macht in Ronde van Spanje

Primoz Roglic heeft de macht gegrepen in de Ronde van Spanje. De Sloveen van Jumbo-Visma won de zeventiende etappe, een bergetappe over 185,8 kilometer van Unquera naar Lagos de Covadonga en pakte ook de leiding in het algemeen klassement.

De renners moesten vandaag twee keer de Llomene over (7,5 km à 9%). De slotklim was de Covadonga,een zware beklimming van 12,5 kilometer. Mede door de regen waren er valpartijen. Onder meer rode truidrager Eikin en Vlasov kwamen met het asfalt in contact.

Het was Bernal die het bal opende en tijdens de tweede beklimming van de Llomena, zo'n zestig kilometer voor de meet, versnelde. Roglic sprong mee, terwijl Mas en López niet konden aanhaken. Aan de voet van de Covadonga had het duo anderhalve minuut voorsprong op de achtervolgers en die voorsprong werd zelfs wat groter.

Bernal kon op 7,5 kilometer onder de top niet meer volgen en Roglic ging alleen verder en pakte onbedreigd de dagzege. Daarachter probeerde Mas nog een aanval te plaatsen net als zijn ploegmaat López, maar het leverde weinig op behalve dat Bernal werd teruggepakt.

Roglic heeft in het algemeen klassement bijna tweeënhalf minuut voorsprong op Mas en iets meer dan drie minuten op diens ploeggenoot Miguel Ángel López.