Van der Poel wint rit vijf Tirreno-Adriatico met machtige solo van vijftig kilometer

Mathieu van der Poel heeft op prachtige wijze de vijfde rit in de Tirreno-Adriatico gewonnen. De Nederlandse kampioen rondde een lange solo van 50 kilometer af, al kwam Tadej Pogačar in de slotfase nog heel dichtbij. De Sloveen verstevigde daarmee wel de leiding in het algemeen klassement.

De vijfde rit in de Tirreno-Adriatico was op papier een prachtige rit over 205 kilometer met in de laatste honderd kilometer alleen maar steile klimmetjes. Op 65 kilometer van de streep werd de finale al geopend door Mathieu van der Poel. De Nederlands kampioen versnelde op een van de steile hellingen en wereldkampioen Julian Alaphilippe moest passen, vanwege mechanische pech.

Daarna viel het nooit meer stil in het peloton. Na verschillende aanvallen, waar steeds Van der Poel bij was betrokken, vertrok de Nederlander op vijftig kilometer solo. Het leek in het begin een kansloze onderneming, met zoveel kwaliteit in de achtervolgende groep, maar hij nam al snel één minuut voorsprong.

Van der Poel bouwde zijn voorsprong stelselmatig uit en op zeventien kilometer was het verschil opgelopen naar de drie minuten. Een nieuwe overwinning leek binnen handbereik, maar op zeventien kilometer versnelde Tadej Pogačar. De Sloveense klassementsleider reed iedereen uit het wiel, alleen Wout van Aert nog een beetje in de buurt blijven van de Tour de France winnaar van het afgelopen jaar.

Pogačar vloog in de achtervolging en Van der Poel viel stil en met nog vijf kilometer te rijden was het verschil nog maar goed één minuut en leek de Sloveen op weg naar de Nederlander. Pogačar kwam steeds dichterbij, maar toch ging de ritwinst naar de Nederlander die uiteindelijk tien seconden overhield op de ontketende Pogačar. Van Aert zou als derde over de finish komen.

In het algemeen klassement heeft Pogačar nu een mooie voorsprong op Van Aert. Met nog twee ritten te gaan heeft hij een voorsprong 1.15 op de Belg.