FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 14 maart 2021

Verstappen: "Ik heb wel een positief gevoel in de auto"

Max Verstappen kijkt tevreden terug op de testdagen op het circuit in Bahrein. De Nederlander kon veel rondes maken in zijn Red Bull-bolide en zette snelle tijden neer. Hij gaf aan een 'positief gevoel' te hebben in de auto.

"Het was weer een goede dag. We hebben gewoon ons programma gereden en ik heb wel een positief gevoel in de auto. De condities waren wat anders dan op de eerste dag, dus we moesten onze auto wat aanpassen, maar het ging allemaal erg soepel, zoals het de hele test is gegaan. De auto is wat voorspelbaarder en dat is fijn. We hebben geen problemen gehad en we gaan hier weg zonder grote vraagtekens. De balans van de auto was prima. In een raceweekend kan het weer anders zijn en je weet niet wat de andere teams doen qua hoeveel benzine, maar het gevoel was in ieder geval positief", aldus de Red Bull-coureur, zo lezen we op Verstappen.nl.

De grote vraag is of Verstappen nu rustig en vol vertrouwen uitkijkt naar de eerste grand prix van het seizoen. "Ik ben altijd rustig. Je kan alleen het beste uit jezelf halen en dan ligt het aan de auto waar je staat op de grid. Maar, tot nu toe is alles positief. We kijken altijd naar wat we kunnen verbeteren en er zijn zeker nog dingen waar we aan willen werken, maar dat zullen alle teams wel hebben. We zullen over een paar weken in Q3 uit gaan vinden waar we echt staan. Ik kijk er in ieder geval naar uit om te gaan racen", aldus de jonge Nederlander.

Verstappen: "Ik heb wel een positief gevoel in de auto" (Foto: Red Bull Content Pool)
Verstappen: "Ik heb wel een positief gevoel in de auto" (Foto: Red Bull Content Pool)

COVID-19:Nederland stopt uit voorzorg tijdelijk met vaccinaties AstraZeneca

Op basis van nieuwe informatie komt de Nederlandse Medicijnautoriteit CBG tot het advies om, uit voorzorg en in afwachting van nader onderzoek, het toedienen van het AstraZeneca-coronavaccin te pauzeren. Minister Hugo de Jonge (VWS) neemt het advies over. Vanuit het voorzorgsprincipe is besloten om de komende twee weken (tot en met zondag 28 maart) niet te prikken met AstraZeneca, zo meldt de minister in een brief aan de Tweede Kamer.

GGD’en, de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en branchevereniging Nederlandse GGZ zijn inmiddels door het RIVM geïnformeerd over het besluit. Afspraken voor vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin worden afgezegd. Mensen krijgen daarover bericht. De voorzorgsmaatregel heeft geen gevolgen voor geplande vaccinaties met de vaccins van BioNTech/Pfizer of Moderna.

Nieuwe meldingen
Directe aanleiding voor het advies van medicijnautoriteit CBG is nieuwe informatie die dit weekend beschikbaar is gekomen. Het gaat om andere klachten dan het beperkte aantal meldingen van trombose na vaccinatie, waarop het CBG zich voor dit weekeinde baseerde. Het CBG geeft aan dat in totaal zes nieuwe meldingen van mogelijke bijwerkingen zijn binnengekomen uit Denemarken en Noorwegen. Het gaat om ernstige, zeldzame verschijnselen van stolselvorming (trombose) én een verlaagd aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) bij volwassenen onder de 50 jaar. In Nederland zijn momenteel geen soortgelijke gevallen bekend.

Nader onderzoek
Het CBG benadrukt dat er vooralsnog geen oorzakelijk verband is aangetoond tussen het vaccin en de meldingen uit Noorwegen en Denemarken. Het Europese geneesmiddelenbewakingscomité PRAC van het EMA doet op dit moment nader onderzoek.

Minister de Jonge: “Cruciaal is de vraag of het gaat om klachten ná vaccinatie, of dóór vaccinatie. Over de vaccins mag geen enkele twijfel bestaan. Ik vind het van groot belang dat de meldingen goed worden onderzocht. We moeten altijd het zekere voor het onzekere nemen, en daarom is het verstandig om nu uit voorzorg even op de pauzeknop te drukken. Ik vaar hierbij volledig op onze experts.”

Advies CBG
Het CBG adviseert mensen om direct contact op te nemen met een arts als de persoon na een prik met het AstraZeneca-coronavaccin na drie dagen weer ziekteverschijnselen krijgt met daarbij onverwachte en/of onbekende klachten, en/of grotere of kleinere blauwe vlekjes (puntbloedingen) in de huid.

Random Pics van de Dag #257

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Verstappen ook op derde testdag de snelste

Max Verstappen heeft de derde testdag goed afgesloten met wederom, net als vrijdag, de snelste tijd van de dag. Daarmee sloot de Nederlander een positief testweekend voor Red Bull af, de renstal kon veel kilometers maken en kende weinig problemen.

Achter Verstappen werd Honda-collega Yuki Tsunoda tweede, daarna volgde Carlos Sainz op gepaste afstand. Lewis Hamilton wist de vijfde tijd van de dag neer te zetten. Daarbij moet wel worden aangetekend dat de rondetijden tijdens de wintertests niet altijd evenveel zeggen.

Kimmi Raikkonen was de afstandskampioen van de dag. De Fin reed maar liefst 165 rondes in zijn Alfa. Hij wist uiteindelijk de vierde tijd van de dag te noteren op de baan in Bahrein.

De hoogtepunten van de dag kun je hier op YouTube bekijken.

Langlaufseizoen afgesloten met marathons in prachtige Engadin

In de Engadin, de hooggelegen Zwitserse vallei rondom onder meer St Moritz, is het World Cup-seizoen voor de langlaufers zondag afgesloten. Met de verschillen van de massastarts van zaterdag gingen de vrouwen in de vroege ochtend op pad voor een achtervolging van dertig kilometer in de vrije stijl, de mannen werkten later op de dag vijftig kilometer af.

Vrouwen
Yulia Stupak begon na haar zege van een dag eerder als eerste, maar ze liet de Noorse Heidi Weng en de Zweedse Ebba Andersson al vrij snel aansluiten, terwijl ook de Duitse Laura Gimmler en de Amerikaanse Jessie Diggins erbij kwamen - Gimmler ging er wel rap weer af.

Stupak, Diggins, Andersson en Weng baanden zich gezamenlijk en onbedreigd een weg door de Engadin, waar Weng met nog ruim twee kilometer te gaan de aanval opende. Andersson bleef nog in de buurt, maar kon geen vuist maken en dus ging de winst naar Weng, voor de Zweedse. Stupak en Diggins duelleerden om de laatste podiumplek, die ging naar de Russische.

Mannen
Als winnaar van de massastart van zaterdag mocht Alexander Bolshunov als eerste vertrekken, hij werd achterna gezeten door een groep met de Noren Johannes Høsflot Klæbo, Pål Golberg, Simen Hegstad Krüger en Hans Christer Holund, de Rus Artem Maltsev, Iivo Niskanen uit Finland en de Zweed Jens Burman.

De achtervolgers sloten snel aan en dat gold ook voor massa's anderen, waardoor na een paar kilometer een groep van enkele tientallen deelnemers aan de leiding ging. Met nog meer dan de helft van de wedstrijd te gaan trok Alexey Chervotkin vanuit de achterhoede ten strijde, de Rus ging er solo vandoor en wist een aardig gaatje te slaan.

De Rus kwam met ruim 8,5 kilometer te gaan als eerste door in La Punt, het op twee na laatste dorpje voor de finish, met een groep van twintig man op een seconde of vijftien. Bij het binnenkomen van Zuoz werd Chervotkin bijna bijgehaald door de groep, waar vooral Krüger het tempo bepaalde - met Bolshunov had hij wel een volgende Rus in zijn rug.

Bolshunov begon het tempo op te schroeven met een kleine vier kilometer te gaan, zeven man konden hem volgen. Holund nam het tempo vervolgens over en Bolshunov leek weg te zakken: de verrassend sterke Burman bleef bij Holund en Krüger perste er met Bolshunov in zijn rug ook nog alles uit om erbij te blijven - de Rus moest echter ook afhaken, maar weigerde op te geven.

Het trio ging sprinten om de winst, waarbij Burman als eerste afhaakte. Krüger had vervolgens geen moeite met kilometervreter Holund, niet bepaald de eigenaar van de meest indrukwekkende sprint. Burman finishte als derde, zijn eerste World Cup-podium ooit, Klæbo pakte nog de vierde plek.

Instagram haalde Martijn Koning offline na valse meldingen, inmiddels weer online

Het Instagramaccount van Martijn Koning, waarop hij ruim 23.000 volgers had, was verwijderd. Volgens de cabaretier heeft hij dit niet zelf gedaan, maar heeft het platform zijn pagina offline gehaald. De reden daarvoor weet hij niet. ‘Ze nemen contact op’, stelt hij. Meer hierover bij De Stentor.

Update 21.00 uur: Het Instagramaccount van Martijn Koning, waarop hij ruim 23.000 volgers heeft, is weer actief nadat het vandaag enkele uren offline was. Het platform verwijderde de cabaretier ten onrechte na meldingen over na-apen: iemand anders zou zich met het profiel hebben voorgedaan als de comedian. Aangezien het om zijn echte account gaat, is het inmiddels weer in de lucht.

Eerdere berichtgeving:
Normaal gesproken kan een account op Instagram worden verwijderd als het de regels van het platform schendt, maar het is niet duidelijk welke regels Koning dan zou hebben overtreden. Er zouden wel klachten over hem zijn ingediend bij Instagram.

Koning kreeg van de week veel kritiek over zich heen nadat hij bij Jinek een roast deed over Thierry Baudet, die hierop de studio tijdens de live-uitzending van Jinek uitliep.

Zie ook: Ophef! Baudet loopt weg bij Jinek

Britse regisseur klaagt over censuur bij gay scene in Rusland

De Britse regisseur Harry Macqueen hekelt de censuur van zijn film Supernova in Rusland, de seksscène van een homopaar wordt daar niet in bioscopen vertoond.

Macqueen vertelde het LGBTQ-tijdschrift "Advocate" dat hij en de cast als filmmakers op "krachtige wijze" hebben geprotesteerd tegen de censuur van "Supernova" in Rusland, wat zonder zijn toestemming plaats vond.

De film, met Colin Firth en Stanley Tucci, moet over de hele wereld kunnen worden vertoond in de originele staat vindt Macqueen. "Supernova" gaat over de reis van een stel nadat bij een van de twee mannen dementie is vastgesteld. De versie in de Russische bioscopen, mist minstens één scène waarin de personages na een heftig gesprek proberen seks met elkaar te hebben. 

Homoseksualiteit is in Rusland nog deels een taboe-onderwerp. Ook uit de film "Rocketman", die het leven van de Britse popster Elton John in 2019 in de Russische bioscopen draaide, werden verschillende scènes uit de film gesneden.

Gedicht van Hemarookworst

Om de week af te sluiten heeft user: Hemarookworst een gedicht geschreven:

Op zondag wordt er niet gewerkt
Want dan zitten alle mongolen in de kerk
En volgens mij krijg je daar gratis wijn
Dus laten wij ook eens gaan voor de gein
Ijsblok zei: "Yeah, dat lijkt me leuk."
En inderdaad we lagen in een deuk
Hij wurgde de dominee met veel gegorgel
En ik speelde Dopeman op zijn kerkorgel
Iemand zei: "Deze plek is heilig."
Ik zei: "Nou niet meer, want ik maak hem onveilig."
Met een Molotovcocktail met een lont
Ijsblok gooide vast benzine op de grond
Iemand gilde: "Oh God, ze willen ons vermoorden."
Maar ik denk dat God haar even niet hoorde
Want we klommen over een wand
En aan de achterkant stak ik de kerk in brand
Het vuur was zo heet, het smolt de ruiten
Brandende mensen renden naar buiten
Ik dacht nog wel, wie kan zo snel
Een kerk veranderen in een hel?

Wil je ook een mooi gedicht maken voor de FOK!kers? Gebruik dan de submit!

Iets te linkdumpen? Leuk stukje geschreven? Geef het door in de submit

Legendarische Formule 1-commentator Murray Walker (97) overleden

De legendarische Formule 1-commentator Murray Walker is op 97-jarige leeftijd overleden, melden meerdere bronnen, waaronder huidig Formule 1-commentator Martin Brundle. Murray wordt gezien als een grootheid in de sport vanwege zijn kundige commentaar. 

Hij werkte een lange tijd voor de BBC, maar toen deze zender zijn uitzendrechten van de sport verloor aan de commerciële zender ITV, verzorgde Walker ook bij dit kanaal het commentaar.

Hij had een zeer enthousiaste manier van commentaar geven. Sinds 1978 werd het commentaar van de Britse zender ook gebruikt in andere landen, zoals Australië en Japan, waardoor hij snel uitgroeide tot 's werelds bekendste commentator van deze klasse in de autosport. Hij stond tevens bekend om zijn beschaafde houding tegenover de coureurs.

Nu of nooit voor legaliseren cannabis: "Laat je stem niet in rook opgaan"

Vandaag reed de 'CannaStemBus' door Amsterdam. Al jaren zijn cannabisbelangenverenigingen bezig om het gebruik de softdrug te legaliseren. Volgens hen zijn de verkiezingen dit jaar nog nooit zo belangrijk geweest. Daarom roepen ze alle cannabisgebruikers op om te gaan stemmen. Zo meldt AT5.

In de bus, die bestickerd is met cannabisplanten, worden podcasts met verschillende lijsttrekkers van politieke partijen opgenomen. Buiten de bus worden flyers, kranten en vloeitjes uitgedeeld.

Derrick Bergman, voorzitter van het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC), zegt dat bijna iedereen weet dat het cannabisbeleid in Nederland 'krom' is en de legalisering er bijna aankomt. "We zijn echt dichtbij, dus we vragen mensen om hun stem te gebruiken. Laat je stem niet in rook opgaan", aldus Bergman.

Malieveld hardhandig schoongeveegd, politie geeft verklaring over gebruikt geweld

Een groep tegenstanders van het huidige coronabeleid en 'de lockdown' heeft aangekondigd samen te willen komen op het Malieveld. Zij zeggen niet zozeer te willen demonstreren, maar gezamenlijk 'op persoonlijke titel een kopje koffie te gaan drinken'. Vanwege vanwege de drukte is  vlak voor twee uur aangekondigd dat de demonstratie van het Malieveld naar Plein1813 is verplaatst, maar rond 14.30 uur kwam deze groep weer terug naar het Malieveld. Ook zijn er inmiddels klimaat demonstranten bij gekomen.

Een tweede groep heeft aangekondigd om rond dezelfde tijd een demonstratie te houden op het Koekamp; nabij het Centraal Station. Zij zetten zich af tegen de klimaatverandering, en hebben de demonstratie daarom 'Klimaatalarm Den Haag' genoemd. Op hetzelfde moment zijn er ook in andere steden 'klimaat alarm' bijeenkomsten.

Update 19.45 uur: De politie Den Haag heeft zojuist een verklaring gegeven over het ingrijpen bij de demonstratie en waarom er een waarschuwingsschot is gelost door een agent. Dit bleek te zijn gebeurd doordat demonstranten een politiehond schopten en de hondengeleider met een vechthond belaagden.

Verklaring Politie Den Haag:

"Politie-inzet tijdens demonstraties Malieveld
Een onaangekondigde demonstratie op en rond het Malieveld eindigde zondag met een twintigtal aanhoudingen en inzet van de Mobiele Eenheid (ME). Dit gebeurde nadat de burgemeester besloot de demonstratie te ontbinden omdat de demonstranten zich niet hielden aan de regels.

Voorafgaand aan de demonstraties was door de burgemeester besloten dat er per demonstratie 200 demonstranten toegestaan zouden worden. Rond 13:00 uur was dit aantal al bereikt, en riep de politie mensen op om niet meer naar het Malieveld te komen.

Rond 16:00 uur was de klimaatdemonstratie op de Koekamp afgelopen en vertrokken de demonstranten rustig naar huis. Op het Malieveld stonden rond die tijd veel meer dan de toegestane 200 demonstranten. Ook hielden zij zich niet aan de corona-maatregelen. Daarop besloot de burgemeester deze demonstratie te ontbinden. De demonstranten werden verschillende keren gevorderd om weg te gaan. Een aantal van hen gaf hier geen gehoor aan en gebruikte zelfs geweld tegen de aanwezige politiemensen. Zo werd er zwaar vuurwerk en andere voorwerpen naar de agenten gegooid. Daarop werd besloten om de ME in te zetten.

Bij deze ME-inzet werden ook politiehonden ingezet, daarbij raakten twee demonstranten, die weigerden weg te gaan, gewond. Daarnaast deed zich een incident voor met een van de hondengeleiders die samen met zijn hond met de ME een charge uitvoerde. Zij werden bekogeld en in het nauw gedreven toen zij een aanhouding verrichten. Demonstranten schopten de politiehond en belaagden de hondengeleider met een vechthond. Daarop loste de politieman een waarschuwingsschot. Bij een ander incident werd een vrouw geraakt door een bus van de ME, dit was nadrukkelijk niet de bedoeling.

Tijdens de politie-inzet  waren er verschillende groeperingen uit op confrontatie met de politie. Daardoor waren agenten een aantal keren genoodzaakt geweld te gebruiken. Als de politie geweld gebruikt ziet het er naar uit. Het gebruikte geweld is aan strenge voorwaarden verbonden en wordt achteraf altijd getoetst."

Update 19.00 uur: Rond half vijf was alles weer rustig rond het Malieveld. Er liepen rond het Malieveld wel veel demonstranten rond die verontwaardigd waren over het politie-optreden. Tijdens de ontruiming hebben enkele demonstranten hebben zwaar vuurwerk gegooid. Volgens de politie is er een waarschuwingsschot gelost. Over de toedracht daarvan is nog niets bekend.

Demonstratie  werd op het Malieveld live gestreamd door Regio15:

Update 16.00 uur: Toen de mensen niet snel genoeg het Malieveld verlieten is de Mobiele Eenheid tot actie overgegaan. Daarbij vielen harde klappen. Het waterkanon is ingezet en er werden ook charges met paarden uitgevoerd. Het Malieveld is nu grotendeels ontruimd.


Update 15.40 uur: Demonstratie Klimaatalarm is afgelopen. Rond half vier zijn de  overige demonstraties op last van de burgemeester ontbonden. De Mobiele Eenheid is opgetrokken naar het Malieveld en er is omgeroepen dat de deelnemers het terrein moeten verlaten in de richting van de Boslaan.


Update 15.00 uur: Naar schatting staan er nu ergens tussen de 2000 en 3000 personen op het Malieveld. Politie laat weten dat een man is aangehouden met geweld omdat hij agenten aanviel met een stok.


Update 14.45 uur: ME lijkt zich klaar te gaan maken voor ingrijpen. Omstreeks half drie was de groep die in de binnenstad had gelopen, zo'n 500 man sterk, weer terug op het Malieveld. Ondanks dat daarmee het maximum aantal deelnemers (die al op het Malieveld stonden) ruimschoots was overschreden, heeft de politie (nog) niet opgetreden. Naar schatting staan er nu 1200-1500 personen op het Malieveld.

Update 14.30 uur: politie heeft zojuist op Twitter aangegeven dat er momenteel geen treinen meer naar Den Haag toe reizen ivm de demonstraties. Vertrek uit Den Haag is nog wel mogelijk.

Update 14.10 uur: Politie geeft via Twitter aan in verband met demonstraties op en rondom het Malieveld verschillende wegen in Den Haag af te sluiten.


Eerdere berichtgeving:
Willem Engel heeft gezegd om 14 uur graag zijn verjaardag te willen vieren en heeft zijn "visite" opgeroepen om zich netjes te gedragen en  vooral kadootjes mee te brengen voor de aanwezige politieagenten in de vorm van een chocolaadje, een hart of een bloem. 

De gemeente behandelt de bijeenkomst toch als een demonstratie, en stelt grenzen aan het aantal mensen dat zich daar mag verzamelen. De grens is recent van 100 man opgetrokken naar 200 man. Bij een recente demonstratie werd bij het bereiken van het aangegeven maximum daarna het Malieveld afgesloten, zodat niemand zich nog bij de groep kon voegen. Naar verwachting zal er ook op gelet worden dat de aanwezigen onderling 1.5 meter afstand houden, om er voor te zorgen dat corona zich zo min mogelijk kan verspreiden. Bij recente 'koffiedrink bijeenkomsten' in Amsterdam was het niet naleven van die regels reden om de bijeekomst te ontbinden.

Omdat eigenlijk iedere 'koffiedrink bijeenkomst' in Amsterdam in de afgelopen weken is ontbonden, is de politie ook nu met veel voertuigen en manschappen aanwezig. Dit deel van het item wordt steeds aangevuld met tekst en nieuwe floto's, als daar aanleiding toe is.

Rond één uur heeft de politie bericht dat het maximum aantal deelnemers op het Malieveld was bereikt en heeft een ieder die nog onderweg was opgeroepen terug te gaan naar huis.

Rond half twee heeft een groep van een paar honderd personen geprobeerd om in optocht te gaan, de stad in. Zij werden echter tegengehouden door de politie met onder andere honden.

Noorse biatleten oppermachtig, prachtige sprint om winst

Na zo'n twee weken aan World Cup-wedstrijden in het Tsjechische Nove Mesto kunnen de biatleten eindelijk richting Zweden, waar in Östersund de seizoensfinale gehouden gaat worden. Zondag werden in Moravië nog twee wedstrijden afgewerkt: eerst de gemengde estafette, vervolgens de single mixed-estafette, waar de teams bestaan uit één man en één vrouw.

Gemengde estafette
Tiril Eckhoff schitterde weer en wisselde namens Noorwegen als eerste op Marte Olsbu Røiseland. Uliana Kaisheva (Rusland) wisselde een kleine halve minuut later op Irina Kazakevich, de Italiaanse Lisa Vittozzi zat er vlak achter en gaf over op Dorothea Wierer. Røiseland breidde de voorsprong nog eens wat uit en gaf ruim als eerste het stokje door aan Tarjei Bø. Op vijftig seconden volgden Italië en Frankrijk, waar Wierer overgaf op Dominik Windisch en Justine Braisaz-Bouchet op Simon Desthieux.

Ook Bø kwam geen moment in de problemen, hij kon het stokje ver voor de rest overgeven aan broer Johannes Thingnes Bø. Op 1:15 minuten volgden Italië en Zweden, waar Windisch Lukas Hofer op pad stuurde en Jesper Nelin het overgaf aan Martin Ponsiluoma. Desthieux volgde op enige afstand en tikte Quentin Fillon Maillet op weg voor de Fransen, maar de gaten waren al wel groot.

Johannes Thingnes Bø was eveneens soeverein, de Noorse zege was ruimschoots binnen. Hofer dook als tweede de slotronde in, op achttien seconden gevolgd door Ponsiluoma, die Fillon Maillet tien tellen achter zich had. De posities veranderden niet meer en dus stonden Noorwegen, Italië en Zweden op het podium.

Single mixed-estafette
Halverwege ging Noorwegen met Ingrid Landmark Tandrevold en Sturla Holm Lægreid aan de leiding, nadat de Fransman Antonin Guigonnat - samen in actie komend met Julia Simon - zijn eerst staande schietbeurt vernaggelde. Italië volgde met Michela Carrara en Tommaso Giacomel, Oostenrijk zat er met Lisa Theresa Hauser en Simon Eder ook nog uitstekend bij.

Tandrevold hield de leiding vast, maar Susan Dunklee zat er namens de Amerikaanse ploeg vlak achter en stuurde Doherty achter Lægreid aan. Hauser wisselde een paar seconden later en ook Zweden zat er met Linn Persson lekker bij, Sebastian Samuelsson nam het daar over.

Lægreid en Samuelsson kwamen gezamenlijk bij de laatste schietbeurt aan, Eder en Doherty zaten er een dikke handvol tellen achter. Lægreid bleef foutloos, Samuelsson had één extra patroon nodig en ging in de achtervolging. Doherty trof vijf keer en daarmee schudde hij de minder schietende Eder op het oog definitief van zich af.

Samuelsson trok alles uit de kast en kwam nog bij Lægreid, die hij met een prachtige sprint passeerde. Doherty hield stand en bezorgde de VS een uiterst zelfzame podiumplek, maar iets verder naar achteren werd ook gejuicht: Lotte Lie en Florent Claude hielpen België aan een prachtige negende plek. De Tsjechische veteraan Ondrej Moravec deed met de uiterst matig schietende Lucie Charvatova niet mee om de prijzen, maar besloot zijn carrière en werd opgewacht door zijn gezin.

Uitslag PEC Zwolle - Ajax

Ajax komt steeds dichter bij de 35e landstitel. De koploper van de eredivisie won ook de uitwedstrijd bij PEC Zwolle makkelijk. In Zwolle wonnen de Amsterdammers uiteindelijk met 0-2.

Ajax was duidelijk de betere ploeg in Zwolle. Toch kreeg PEC Zwolle de kans op de 1-0. Virgil Misidjan probeerde het vanuit een moeilijke positie, maar zijn schot ging recht op Maarten Stekelenburg. Na dat moment kwam Ajax nooit meer in gevaar en was het wachten op de 0-1 van de Amsterdammers.

Uiteindelijk zou David Neres de eerste goal voor de Amsterdammers. De Braziliaanse buitenspeler opende in de 28ste minuut de scoren en tien minuten later besliste linksback Nicolas Tagliafico nadat hij profiteerde van slecht uitverdedigen van Mustafa Saymak.

In de tweede helft met de nodige wissels werd het vooral heel erg plichtmatig aan beide kanten en zou de 0-2 ook de eindstand zijn. Door het gelijkspel van PSV is de voorsprong inmiddels opgelopen naar acht punten. Daarnaast is het doelsaldo ook stukken beter dan PSV en heeft Ajax ook nog eens een wedstrijd minder gespeeld.

PEC Zwolle

0 - 2

AFC Ajax

     28' Neres
 38' Tagliafico
 
 Gele kaart: Huiberts, (PEC Zwolle), Haller, (AFC Ajax)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 0
Arbiter: Van Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Mous
v.Polen
Lam
Kersten
Paal
Reijnders
Saymak
Huiberts (Clement/73)
Misidjan (Pherai/64)
Buitink (Tedic/64)
Manuel (v.Duinen/ 73)
  Stekelenburg
Rensch (Klaiber/46)
Schuurs
Martínez
Tagliafico (Ekkelenkamp/68)
Álvarez
Klaassen (Kudus/74)
Gravenberch
Neres (Idrissi/ 46)
Haller
Tadic (Antony/80)

Uitslag PSV - Feyenoord

PSV heeft in de eredivisie opnieuw punten laten liggen in een topwedstrijd. In de thuiswedstrijd tegen Feyenoord kwamen de Eindhovenaren niet verder dan een 1-1 gelijkspel.

In een boeiende topper tussen de beide ploegen waren er vooral in de eerste helft kansen voor beide ploegen. PSV begon het best aan de wedstrijd en via Philipp Max en Donyell Malen was PSV in het eerste kwartier het dichtst bij de openingstreffer, maar het was Feyenoord dat de score opende. Steven Berghuis scoorde met een bekeken schot.

De 0-1 leek bevrijdend te werken voor de Rotterdammers. Na de 0-1 creëerde Feyenoord genoeg kansen voor de 0-2, alleen Bryan Linssen, Luis Sinisterra en Lutsharel Geertruida wisten hun kansen niet te benutten. Na de 0-1 had PSV weinig te vertellen. Toch kwam PSV voor de rust langszij. Uit een prachtig passje van Mario Götze maakte Malen de 1-1.

Ook na de 1-1 kregen beide ploegen kansen. Vlak voor rust kreeg Linssen een nieuwe kans om te scoren. Opnieuw kon hij Yvon Mvogo niet passeren. Kort na de rust was PSV dichtbij de 2-1. Marsman hield Malen van scoren en Noni Madueke trof de paal namens PSV.

Daarna kwam het duel meer in evenwicht. PSV was wel wat sterker, alleen creëerde de thuisploeg geen grote kansen meer. Feyenoord kwam er een aantal maal gevaarlijk via een counter nog uit, maar de beide ploegen moesten uiteindelijk de punten delen in de topper tussen PSV en Feyenoord.

PSV

1 - 1

Feyenoord

 38' Malen    15' Berghuis
 
 Gele kaart: Viergever, (PSV), Sinisterra,Malacia, Senesi, (Feyenoord)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 0
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Mvogo
Dumfries
Boscagli
Viergever (Teze/46)
Max
Gakpo (Madueke/46)
Rosario
Sangaré
Götze
Zahavi (Vertessen/87)
Malen
  Marsman
Geertruida
Spajic
Botteghin
Senesi
Malacia
Toornstra
Berghuis
Kökcü
Linssen
Sinisterra (Haps/72)

Piratenpartij in actie voor een transparante overheid

De Piratenpartij heeft door het land de zwarte balken in zebrapaden paarsgekleurd. De partij maakt hiermee een ludiek statement tegen de geheimzinnigheid waarin de overheid zich wentelt sinds de Rutte-doctrine. "We willen een transparante overheid, zonder zwarte balkjes.", zegt lijsttrekker Matthijs Pontier in Den Haag. "We moeten niet blind doorlopen op de weg die is ingeslagen door het huidige kabinet. Wij staan paraat om problemen op te lossen waar het kabinet nu faalt."

De politieke partij is inmiddels vertegenwoordigd in het Europees Parlement en nationale Parlementen van landen als Tsjechië, IJsland en Luxemburg en wil deze verkiezingen hun eerste zetels in de Tweede Kamer binnenhalen. “Wij hebben een progressief programma, dat opkomt voor burgerrechten en vrijheden”

In verschillende steden staan Tweede Kamer-kandidaten op zeepkisten, als knipoog naar de geuzennaam van de partij. Vanaf de Dam neemt Piraat Mark van Treuren het woord: “Het is krom, dat de overheid alles wil weten van de burger, maar haar eigen gedragingen verstopt in zwartgelakte documenten. We staan hier voor een toekomst, waarin de privacy van burger beschermd wordt tegen de datahonger van de grote techreuzen. Een toekomst waarin de burger een eerlijke kans maakt tegen een overheid die haar burgers afstraft in de toeslagenaffaire met discriminerende algoritmes. Een eerlijke kans voor de burger, die haar overheid niet zomaar opnieuw wil vertrouwen, en waarbij de Piratenpartij betere ideeën heeft over hoe het anders kan"

Door het stormachtige weer, zullen vele paarse zebrapaden snel schoongepoetst worden, maar dat houdt de aanstormende politici niet tegen. Ook Saira Sadloe, de derde kandidaat op de kieslijst, laat zich horen: "Burgers moeten meer rechten krijgen, ambtenaren en rechters moeten meer luisteren naar burgers".

Vanaf de zeepkist in Alkmaar spreekt Ji Yong Dijkhuis, de nummer 2 van de Piratenpartij, “De Piratenpartij is er klaar voor, om de ICT-ers aan de Tweede Kamer te leveren”. Zal de Piratenpartij voldoende stemmen krijgen, om de eerste zetels binnen te slepen? "Dat zullen we volgende week zien", zegt Piraat Tjerk in Amstelveen, "de Piratenpartij blijft strijden voor wat klopt en voor de rechten van het individu. Liever op deze eerlijke manier, dan met populaire praatjes, of door met bakken geld de perverse socialmedia-reuzen te sponsoren. Ik denk dat de kiezers dit ook voelen, en ons hun steun geven, door op de Piratenpartij te stemmen. De toeslagenaffaire, het GGD-datalek en de vele ICT-fails van de overheid, laten zien hoe hard we nodig zijn. Zèker nu andere partijen geen ICT-specialisten op verkiesbare plaatsen hebben gezet. Vooral onder jongeren krijgen we enorm veel enthousiaste reacties en steun.”

Bij de vorige stembusgang behaalde de Piratenpartij in de scholierenverkiezingen 17% van de stemmen. Dat zijn nu allemaal jongvolwassenen die voor het eerst mogen stemmen. Vanaf 15 tot en met 17 maart zijn de stemlokalen geopend en zullen de Piraten zien of zij de nationale politiek gaan enteren.

Het gaat regenen en onweren dus wat doe je?

Je leeft in India en daar kan het nogal eens plenzen. Dus je gaat vrolijk met je drie maatjes schuilen onder die mooie boom daar in het groen. Blijkbaar toch niet zo'n goed idee, zoals te zien is in het filmpje. Volgens de berichten loopt het voor allevier goed af (ze leven dus nog). Wat er voor neveneffecten er zijn, of er nog superpowers door zijn gecreëerd, is nog niet bekendgemaakt.

Pas wel op want 'Schokkend Filmpje'.

Roglic verspeelt door valpartijen eindwinst Parijs-Nice, Schachmann opnieuw de beste

Primoz Roglic heeft op de laatste dag van Parijs-Nice zijn leidersplaats verspeelt. De Sloveen van Jumbo-Visma die eerder deze week drie etappes wist te winnen kwam in de laatste rit twee keer ten val en verloor in niet al te lastige etappe meer dan drie minuten en verspeelde de eindzege aan Duitser Maximilian Schachmann, die net als vorig jaar de winst pakte in de Franse rittenkoers. Magnus Cort Nielsen won de rit.

De etappe was eerder deze week ingekort naar 92 kilometer en voorafgaand aan de rit leek het een formaliteit te worden voor Primoz Roglic om de eindzege te pakken in Parijs-Nice. De Sloveen kwam echter bedrogen uit en door twee valpartijen, en dan met name door de laatste, verspeelde Roglic de eindzege.

Op dertig kilometer kwam Roglic voor de tweede keer hard ten val. Op dat moment sloegen meerdere ploegen de handen ineen en lieten de Sloveen, ondanks hulp van ploeggenoten, niet meer terugkomen.

De etappewinst ging naar Magnus Cort Nielsen. De Deen van EF Cycling was de snelste van een uitgedunde groep. Hij was te snel voor Christophe Laporte en Pierre Latour. Maximilian Schachmann kwam als tiende over de streep en pakte daarmee de eindzege in Parijs-Nice, voor het Astana-duo Aleksandr Vlasov en Ion Izagirre.

Uitslag FC Utrecht - Vitesse

Vitesse heeft in de Eredivisie goede zaken gedaan door de uitwedstrijd bij FC Utrecht met 1-3 te winnen. Bij de Arnhemmers keerde Riechedly Bazoer na een discliplinaire schorsing terug op het veld. De middenvelder haalde echter het eind van de wedstrijd niet na twee keer een gele kaart te hebben ontvangen.

Vitesse moest Oussama Tannane vanwege een schorsing missen, maar kreeg daarvoor Bazoer terug. De bezoekers kwamen vlak voor rust wel op achterstand door een schot van Gyrano Kerk op aangeven van Bart Ramselaar. Dit was pas het eerste schot dat op doel werd afgevuurd. Toch stond het bij rust 1-1, want Oussama Darfalou knikte een voorzet van Danilo Doekhi binnen.

Na rust hielp Utrecht-doelman Eric Oelschlägel Vitesse in het zadel door een schot van Eliazer Dasa niet onder controle te krijgen en bij de nastoot Darfalou onderuit te halen. De spits faalde vervolgens niet vanaf elf meter. Daarna maakte Maximilian Wittek er van afstand 1-3 van. Utrecht probeerde het nog wel en was via Jeredy Hilterman nog dichtbij een aansluitingstreffer, maar de stand op het bord veranderde niet meer.

FC Utrecht

1 - 3

Vitesse

41' Kerk   44' Darfalou
54' Darfalou (pen)
57' Wittek
 
Gele kaart: Maher, Mahi, Oelschlägel, Janssen, (FC Utrecht), Wittek, Openda, Huisman, Bruns, (Vitesse)
Rode kaart: Bazoer (83/2xg) (Vitesse)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 0
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Oelschlägel
Ter Avest
St.Jago
Janssen
Warmerdam
Van Overeem (Boussaid/65)
Van de Streek (Emanuelson/ 86)
Maher
Kerk
Mahi
Ramselaar (Hilterman/65)
  Pasveer
Dasa (Oroz/85)
Doekhi
Bazoer
Rasmussen
Wittek
Vroegh
Openda (Bruns/65)
Tronstad
Darfalou (Hajek/ 86)
Broja (Huisman/71)

Van der Poel wint rit vijf Tirreno-Adriatico met machtige solo van vijftig kilometer

Mathieu van der Poel heeft op prachtige wijze de vijfde rit in de Tirreno-Adriatico gewonnen. De Nederlandse kampioen rondde een lange solo van 50 kilometer af, al kwam Tadej Pogačar in de slotfase nog heel dichtbij. De Sloveen verstevigde daarmee wel de leiding in het algemeen klassement.

De vijfde rit in de Tirreno-Adriatico was op papier een prachtige rit over 205 kilometer met in de laatste honderd kilometer alleen maar steile klimmetjes. Op 65 kilometer van de streep werd de finale al geopend door Mathieu van der Poel. De Nederlands kampioen versnelde op een van de steile hellingen en wereldkampioen Julian Alaphilippe moest passen, vanwege mechanische pech.

Daarna viel het nooit meer stil in het peloton. Na verschillende aanvallen, waar steeds Van der Poel bij was betrokken, vertrok de Nederlander op vijftig kilometer solo. Het leek in het begin een kansloze onderneming, met zoveel kwaliteit in de achtervolgende groep, maar hij nam al snel één minuut voorsprong.

Van der Poel bouwde zijn voorsprong stelselmatig uit en op zeventien kilometer was het verschil opgelopen naar de drie minuten. Een nieuwe overwinning leek binnen handbereik, maar op zeventien kilometer versnelde Tadej Pogačar. De Sloveense klassementsleider reed iedereen uit het wiel, alleen Wout van Aert nog een beetje in de buurt blijven van de Tour de France winnaar van het afgelopen jaar.

Pogačar vloog in de achtervolging en Van der Poel viel stil en met nog vijf kilometer te rijden was het verschil nog maar goed één minuut en leek de Sloveen op weg naar de Nederlander. Pogačar kwam steeds dichterbij, maar toch ging de ritwinst naar de Nederlander die uiteindelijk tien seconden overhield op de ontketende Pogačar. Van Aert zou als derde over de finish komen.

In het algemeen klassement heeft Pogačar nu een mooie voorsprong op Van Aert. Met nog twee ritten te gaan heeft hij een voorsprong 1.15 op de Belg.

Uitslag VVV-Venlo - Fortuna Sittard

Fortuna Sittard heeft in de Eredivisie de Limburgse derby tegen VVV-Venlo met 1-3 gewonnen. Dit ondanks dat de Venlonaren hun topscorer Georgios Giakoumakis na twee duels terug had op het veld. Door deze uitslag heeft VVV concurrent voor plek zestien Willem II nog maar één punt achter zich.

In de eerste helft viel er voor de voetbalkijker weinig opwindends te beleven, behalve toen in de tiende minuut Lisandro Semedo, die aan de aandacht van de spelers van VVV ontsnapte, en Fortuna Sittard op 0-1 zette. Dit door een pass van Mats Seuntjens op waarde te schatten. Tot de rust gebeurde er weinig meer.

Na de pauze ging VVV, met twee frisse krachten erbij, op zoek naar de gelijkmaker en die kwam van Giakoumakis. Hij had twee pogingen nodig om het net te vinden. Fortuna richtte zich, geholpen door VVV-doelman Thorsten Kirschbaum, snel weer op, want de goalie bezorgde de bal bij Seuntjens die vrij uit mocht halen. Snel daarna gooide Ziam Flemming de wedstrijd in het slot: 1-3.

VVV-Venlo

1 - 3

Fortuna Sittard

54' Giakoumakis   10' Semedo
59' Seuntjens
66' Flemming
 
Gele kaart: Giakoumakis, Post, Arias, (VVV-Venlo), Seuntjens, (Fortuna Sittard)
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: 0
Arbiter: Mulder
 
Opstelling:   Opstelling:
Kirschbaum
Pachonik
Da Graca
Swinkels (Arias/70)
Guwara (Kum/70)
Janssen (Roemer/46)
Post
Shabani (Hunte/46)
V. van Crooy
Giakoumakis
John (A.Donis/77)
  Van Osch
Tirpan
Angha
Janssen
Cox
Tekie (Van den Buijs/81)
Flemming
Rienstra
Semedo (Moutoussamy/ 90+1)
Polter (Hansson/81)
Seuntjens

SkiŽr NoŽl slalomt naar indrukwekkende zege, eindzege Schwarz

In het Sloveense Kranjska Gora is de voorlaatste slalom afgewerkt in het World Cup-seizoen van de alpineskiërs, met alleen de World Cup-finale in Lenzerheide volgende week nog te gaan.

Op de natte Podkoren-piste was Clement Noël uit Frankrijk de snelste in de eerste run. Hij werd op 0,49 seconden gevolgd door de Noor Henrik Kristoffersen, met Ramon Zenhäusern (+0,56) uit Zwitserland en de Franse World Cup-leider Alexis Pinturault (+0,58) er ook nog dicht achter. Nog drie anderen bleven binnen een seconde van Noël: landgenoot Victor Muffat-Jeandet (+0,61), de Oostenrijker Marco Schwarz (+0,76) en Loïc Meillard (+0,97) uit Zwitserland.

Meillard pakte in run twee de leiding en verdedigde dus zijn positie, Schwarz verloor twee plekken en Muffat-Jeandet nam plek één met 0,28 seconden over. Pinturault kon mooi scoren met het oog op het eindklassement in de World Cup, concurrent Marco Odermatt scoorde sowieso niet, maar de Fransman ging er al snel uit en bleef dus op nul punten steken.

Zenhäusern kwam net tekort en eindigde negen honderdsten achter Muffat-Jeandet, Kristoffersen had het ook niet helemaal en leverde drie plekken in, met alleen Noël nog bovenaan de piste. De Fransman was ongenaakbaar en met 0,62 seconden voorsprong pakte hij de overwinning in de klassieker in Slovenië. Schwarz eindigde als zevende en daarmee was hij zeker van de eindwinst in het slalomklassement, voor het eerst in zijn loopbaan.

In meer dan 40 steden klimaatalarm

In meer dan 40 verschillende steden in Nederland vinden vanmiddag vanaf 14:00 uur klimaatdemonstraties plaats. Ook vanuit huis kan er mee worden gedaan. De actie wordt georganiseerd door onder meer Milieudefensie, FNV, Fossielvrij NL, OXFAM Novib en Greenpeace.  Op het moment van schrijven hebben er zich ruim 27.000 mensen aangemeld op de speciale actiepagina. Naast de fysieke demonstraties wordt er ook online gedemonstreerd. 

Volgens de organisaties is de klimaatcrisis de grootste bedreiging van onze tijd: "We moeten nu samen het roer omgooien. Blijven we kiezen voor verwoeste oogsten, dodelijke hittegolven en watertekorten, in binnen- en buitenland? Of kiezen we nu voor vruchtbare grond, schone lucht en voldoende drinkwater?"

Ze eisen onder meer dat dat de miljardensteun die is vrijgemaakt gebruikt wordt om Nederland eerlijker en groener te maken. Ze zijn van mening dat ons belastinggeld de klimaatcrisis erger maakt: "Wij eisen dat de overheid het roer omgooit en bedrijven dwingt zelf te betalen voor de klimaatschade die ze aanrichten, in binnen- en buitenland. De overheid moet erop toezien dat bedrijven hun verantwoordelijk nemen om te verduurzamen. Op eigen kosten. Wij kiezen mensen boven vervuilende bedrijven."

In het Westerpark te Amsterdam heeft DJMO deze opname gemaakt van het Klimaatalarm 2021:

Amsterdam geeft noodbevel af voor Museumplein (voor anderhalve paardekop?)

De gemeente Amsterdam heeft samen met de driehoek besloten een noodbevel af te geven voor het Museumplein.

Op social media maakt het Museumplein momenteel een vrij rustige indruk?

Verenigde Staten organiseren hulp voor vluchtelingen bij de Mexicaanse grens

Vanwege het grote aantal migranten op de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten heeft de regering in Washington het bureau voor civiele bescherming ingeschakeld.

Dit bureau moet de vluchtelingen ondersteunen bij de toelating, huisvesting en hulp bieden aan kinderen zonder begeleiding, kondigde minister van Binnenlandse Veiligheid Mayorkas aan. Vluchtelingenkampen onder toezicht zijn geen plaatsen waar kinderen zouden moeten zijn.

In tegenstelling tot die van zijn voorganger Trump, volgt de regering van president Biden niet het principe om niet-begeleide minderjarigen terug te sturen nadat ze de grens van de Verenigde Staten zijn overgestoken. Het Witte Huis benadrukt dat de overgrote meerderheid van de migranten wel zal worden teruggestuurd op basis van de huidige gezondheidsvoorschriften inzake de COVID-19-pandemie.


COVID-19: 6012 nieuwe besmettingen en 24 doden, totaal 1.157.192 en 16.069

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 6012 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.157.192 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 191 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1368 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 37 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 554 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 24 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 16.069 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Weet je nog niet helemaal wat je wil stemmen? Lees een partijprogramma in 3 minuten

De verkiezingen staan weer voor de deur: woensdag mogen we stemmen. Maar, deze verkiezingen is een partijprogramma gemiddeld 102 pagina’s lang: meer dan 2 uur leestijd. Om te voorkomen dat het lezen van de programma’s een marathonsessie wordt, hebben ze bij Kaf de partijprogramma's samengevat.


Dus als je nog niet weet wat je wil stemmen, of als je nét wat meer informatie wil dan de stemwijzer je geeft, is er een helpende hand. Bekijk op Verkiezingen101.nl de korte samenvattingen (leestijd: drie minuten), georganiseerd per thema, zodat je snel kan zien waar elke partij voor staat en ze kan vergelijken.

Het nutteloze feitje van de dag: heel veel CDA

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Met 19 zetels was het CDA de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen de derde partij van het land, maar wist je dat ze ruim drie decennia geleden bijna drie keer zoveel zetels hadden? Bij de verkiezingen van 1986 en 1989 werd het CDA met maar liefst 54 zetels de grootste. Het hoogtepunt voor ze was in 1989 toen de partij 35,31% van de stemmen kreeg. De Tweede Kamerfractie van 54 CDA'ers is nog steeds een record, nooit bestond er een grotere partij in ons parlement.

Fractievergaderingen na de succesvolle Kamerverkiezingen voor het CDA. Ruud Lubbers in gesprek met Harry Aarts (r) bij het CDA (WikiCommons/Rob Croes / Anefo)
Fractievergaderingen na de succesvolle Kamerverkiezingen voor het CDA. Ruud Lubbers in gesprek met Harry Aarts (r) bij het CDA (WikiCommons/Rob Croes / Anefo)

De monsteroverwinning van het CDA in beeld (WikiCommons/M.Nouws)
De monsteroverwinning van het CDA in beeld (WikiCommons/M.Nouws)

Willem Engel doet aangifte tegen Kiesraad wegens uitsluiting Lijst30, eist uitstel verkiezingen

Willem Engel, voorman van Viruswaarheid, heeft aangifte gedaan tegen de Kiesraad. Engel stelt dat de telling van de stukken onjuist is verlopen en de Tweede Kamerverkiezingen daarmee oneerlijk zijn. Engel staat op nummer twee van Lijst30. Deze partij ontstond medio februari na een besluit van de Kiesraad.

Na inzage van de stukken van de Kiesraad concludeert Lijst30 dat er grove fouten zijn gemaakt. Zo is de partij mogelijk onterecht uitgesloten in de kieskringen Haarlem en Lelystad. Zo ook Den Haag. Wat grote gevolgen heeft: Naast Den Haag zelf, kunnen er nog zo’n één miljoen Nederlanders die over de grens wonen, niet stemmen op Lijst30. Voor deze groep wordt standaard het stembiljet van Den Haag gebruikt. De kieskringen Haarlem en Lelystad, bestaande uit vele gemeenten, zijn goed voor een paar honderdduizend potentiële stemmers. Voor één zetel zijn zo’n 70.000 stemmen nodig.

Om deel te kunnen nemen aan de landelijke verkiezingen dient een politieke partij minimaal zeshonderd ondersteuningsverklaringen in te leveren bij de Kiesraad. Zo’n vijftienhonderd originele ondersteuningsverklaringen werden ingeleverd, verdeeld over twee inleveringen. Onverlet dit overschot besloot de Kiesraad tot twee stemlijsten: VSN en blanco lijst 30 met eerste kandidaat A. Zeven. Ondanks bezwaar en beroep tot het zien van de twee inleveringen als één, stelde de Raad van State de Kiesraad in het gelijk.

Volgens Lijst30 is de gehele stapel van originele ondersteuningsverklaringen van kieskring Haarlem toegevoegd aan een andere partij. Ook ontbreken enkele originele exemplaren en zitten er verklaringen van JA21 tussen de stapel van Lijst30. “Waren de acties van de Kiesraad medio februari al zeer dubieus, hier is sprake van fraude. Ik kan er niets anders meer van maken”, stelt Engel.

De aangifte is door de politie zeer serieus opgenomen en er wordt contact gelegd met het Openbaar Ministerie. “Er is geen sprake meer van eerlijke verkiezingen, dus moeten deze worden uitgesteld”, aldus Jengel.

Afghaanse regering heft, na kritiek, het zangverbod voor meisjes op

Het ministerie van Onderwijs zegt terug te komen op het besluit om het zingen door schoolmeisjes ouder dan 12 jaar te verbieden op openbare en particuliere scholen in het hele land. Zo meldt Tolo News.

Het zangverbod werd  op 10 maart aangekondigd, in een verklaring deelde het ministerie mee dat meisjes van 12 jaar en ouder werd verboden om het volkslied of andere groepsliederen te zingen in het openbaar in het bijzijn  van mannen en/of jongens. 

Het ministerie kwam hier gisteren op terug en verklaarde dat de eerdere mededeling van het hoofd van de onderwijsdirectie van Kabul "niet het officiële standpunt en beleid van het ministerie van Onderwijs weerspiegelt" en voegde eraan toe dat de beslissing zou worden herzien. 

In de verklaring schreef het ministerie dat hun leiding zich inzet voor het ondersteunen van de rechten van alle studenten, inclusief meisjes en jongens, om deel te nemen aan culturele, kunst- en sportevenementen. 

Het besluit van het ministerie van Onderwijs om schoolmeisjes te verbieden om in het openbaar te zingen, leidde tot hevige kritiek en protesten. De Afghaanse mensenrechtencommissie noemde het verbod ongrondwettelijk en waarschuwde: "Alle jongens en meisjes moeten hun rechten gelijk en vrij kunnen uitoefenen." Gebruikers deelden video's van traditionele Afghaanse liedjes op sociale media met de hashtag #IAmMySong.

De actie van het ministerie bracht herinneringen terug aan het bewind van de Taliban in Afghanistan in de jaren negentig. Destijds werden muziek en dans verboden en de rechten van vrouwen ernstig beperkt. Meisjes mochten niet naar school. In Doha zijn momenteel vredesonderhandelingen gaande tussen de Afghaanse regering en de Taliban.


Vertaling tekst in bovenstaande tweet: 
Laten we elkaar bellen
Laten we zij aan zij gaan
Laten we de handen ineen slaan
Weg met onderdrukking

Automobilist drinkt acht keer toegestane hoeveelheid en rijdt auto het water in

In Wateringen is gisteravond een automobilist met zijn auto in het water terecht-gekomen. Meer (beelden) bij Regio15.

Volgens de politie zag de jonge bestuurder de bocht over het hoofd, waardoor hij de bocht uit vloog en met zijn voertuig in het water terechtkwam. De inzittenden wisten zelfstandig uit zijn auto te komen.

Agenten hebben de man een deken gegeven om op te warmen en vervolgens een blaastest bij hem afgenomen.
De bestuurder bleek acht (!) keer meer alcohol te hebben gedronken dan de toegestane hoeveelheid.

Zijn rijbewijs werd ingevorderd en meegenomen naar het bureau, hij zal zich later bij de rechter moeten verantwoorden. De bijrijder kon met een nat pak zelfstandig zijn weg vervolgen.

Een bergingsbedrijf heeft de auto, die total loss is, later uit het water gehaald en meegenomen. 

Jonge snowboarders schitteren in halfpipe

In het Amerikaanse Aspen zijn nog eens twee wereldtitels in het snowboarden verdeeld. Zaterdagavond werd gestreden om het goud in de halfpipe op de vaste locatie van de X-Games.

Vrouwen
Topfavoriete Chloe Kim noteerde in run één al de winnende score, zo bleek later, maar deed er in run twee nog een schepje bovenop: 93,75 punten. De 20-jarige Amerikaanse troefde daarmee haar landgenote Maddie Mastro (89,00) af, de Spaanse veterane Queralt Castellet ging er met 87,50 punten met het brons vandoor.

Mannen
Yuto Totsuka's eerste run mislukt, maar daarna haalde de 19-jarige Japanner uit: 93,00 punten in run twee en zelfs 96,25 punten voor een prachtige derde run. Het was teveel voor de Australiër Scotty James, die met 90,50 punten het zilver pakte, voor de 87,00 van de Zwitser Jan Scherrer, die dat in zijn laatste run voor elkaar kreeg.

FOK! Wat een weer: Wisselend bewolkt en enkele buien

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Vandaag is het wisselend bewolkt met vooral landinwaarts enkele buien. Er is een kleine kans op hagel en onweer. De maxima liggen rond 9°C. De wind komt uit west tot noordwest en is matig, aan de kust vrij krachtig.

In de nacht naar maandag is het zwaar bewolkt en regent het met name in het midden en zuiden. In het noorden is het ook niet helemaal droog met enkele buien. Het koelt af naar ongeveer 4°C. Er staat een matige, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtige wind uit richtingen tussen west en noordwest.

Maandagochtend trekt de regen naar het zuidoosten weg, maar een groot deel van de dag komen er verspreid over het land enkele buien voor. Het is wisselend bewolkt. In de avond wordt het geleidelijk droog. De middagtemperatuur ligt rond 8°C. De noordwestenwind is matig tot vrij krachtig. In de middag is de wind in het Waddengebied en op het IJsselmeer tijdelijk krachtig, 6 Bft. (Bron: KNMI)

Een besneeuwde Mont Blanc  (Foto: Een vriend van qltel )
Een besneeuwde Mont Blanc (Foto: Een vriend van qltel )


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

World Cup-finale aerials levert nieuwe winnaars op

In Almaty in Kazachstan is het World Cup-seizoen voor de freestyleskiërs op de aerials afgesloten. Op het gymnastiekonderdeel van het skiën leverde dat een paar dagen na het WK gelijk twee nieuwe World Cup-winnaars op.

Vrouwen
Marion Thenault stond één keer eerder op het podium, maar dit keer deed de 20-jarige Canadese het nog wat beter: met een back-double-full-full en een fraaie landing kwam ze tot 89,88 punten, goed voor haar eerste overwinning. De Russische Liubov Nikitina werd met 86,36 punten tweede, voor de verrassende Kazachse Zhanbota Aldabergenova (84,99). Laura Peel uit Australië eindigde als zesde en schreef daarmee voor het tweede seizoen op rij het eindklassement op haar naam.

Mannen
Pirmin Werner stond tot nu toe twee keer op het podium en daar kwam voor de 21-jarige Zwitser een eerste overwinning bij. Hij toverde een fraaie back-double-full-full-full uit de hoge hoed en werd beloond met 121,72 punten. Landgenoot Nicolas Gygax werd met dezelfde sprong - maar íets minder goed uitgevoerd - tweede met 119,46 punten, voor de Canadees Lewis Irving (113,28). De Russische wereldkampioen Maxim Burov kwam er met plek tien niet aan te pas, maar was na zijn vijf opeenvolgende zeges al zeker van zijn tweede eindzege in het World Cup-klassement.

Slopestylegoud voor freestyleskiŽrs Ragettli en Gu

In het Amerikaanse Aspen hebben 's werelds beste freestyleskiërs op de slopestyle zaterdagavond gestreden om de wereldtitels. Het waaide stevig op de Buttermilk-piste, maar toch werd het een mooie wedstrijd die pas aan het einde beslist werd.

Vrouwen
Na het goud in de halfpipe ging Gu Eileen er ook op de slopestyle vol voor. Met onder meer een fraaie switch left 270, frontside switchup pretzel 270 en right cork 900 buick was de 17-jarige Amerikaanse Chinese in run één goed voor 84,23 punten en dat bleek goud waard. De Zwitserse Mathilde Gremaud pakt met 77,15 punten uit run twee het zilver, voor de 76,18 punten waarmee de Canadese Megan Oldham in de derde run nog over Tess Ledeux heen wipte.

Mannen
Voorafgaand aan zijn derde en laatste run stond Andri Ragettli op de derde plek, maar de Zwitser haalde flink uit: met onder meer een switch left 450 continuing 270, switch left double bio 1620 safety en een left double 1620 double tail grab scoorde hij 90,65 punten. Hij stootte de Amerikaan Colby Stevenson en diens 89,55 punten daarmee van de troon, Stevenson's landgenoot Alexander Hall kwam na twee mislukte runs op de proppen met 86,01 punten in run drie, goed voor brons.

Russische langlaufers slaan toe in prachtige Engadin

De World Cup-finale in het langlaufen is van start gegaan in de Engadin, de prachtige vallei in Zwitserland waar onder meer St Moritz in ligt. De slotwedstrijden in Noorwegen werden vanwege de COVID-19-maatregelen aldaar geannuleerd en in de omgeving van St Moritz stond men klaar om voor het eerst een World Cup-wedstrijd te organiseren. Dat begon met een massastart in klassieke stijl in Silvaplana, vijftien kilometer voor de mannen, tien voor de vrouwen.

Mannen
Bij de mannen waren concurrenten en favorieten Alexander Bolshunov uit Rusland en Johannes Høsflot Klæbo constant voorin het peloton te zien, vooral vanaf halverwege de wedstrijd. In de laatste van vier ronden opende Bolshunov ineens de aanval en die kon niemand pareren: de Rus won op overtuigende wijze, Klæbo werd op 18,4 seconden tweede door landgenoot Pål Golberg nipt te kloppen. De Zweed Jens Burman werd knap vierde, voor de Noor Simen Hegstad Krüger.

Vrouwen
Therese Johaug was de absolute topfavoriete, maar in de ochtend kwam het bericht dat de Noorse wegens een ontsteking aan haar pols niet zou starten. Anderen moesten het dus doen, halverwege waren de Russische Yulia Stupak, de Zweedse Ebba Andersson, de Amerikaanse Jessica Diggins en het Noorse duo Heidi en Tiril Udnes Weng los van de rest. Laatstgenoemde moest in de slotfase lossen, ook World Cup-winnares Diggins hield het niet meer vol. Stupak versnelde nog eens en dat was de genadeklap: de Russische won, voor Weng, Andersson en de sterk gefinishte Duitse Laura Gimmler.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1120
special
VrijMiBabes #185 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1119
review
Alan Wake 2
special
Random Pics van de Dag #1117
special
Random Pics van de Dag #1116
©FOK.nl e.a.