Bird wint chaotische Formule E-race Diriyah, Frijns tweede en Lynn op z'n dak

De tweede Formule E-race van het seizoen, tevens de tweede van het weekeinde in Diriyah, is gewonnen door Sam Bird. Het was vrij chaotisch op het Saoedische asfalt, waar de race met een rode vlag tot een einde kwam.

De poleposition was voor niemand minder dan Robin Frijns: de Nederlandse Envision Virgin-coureur maakte na zijn problemen van vrijdag grote indruk door Penske-rijder Sergio Sette Camara op 0,289 seconden te rijden. Jaguar-coureur Sam Bird (+0,516) stond op rij twee, naast Oliver Turvey (+0,550) van NIO.

Mercedes-coureurs Nyck de Vries en Stoffel Vandoorne startten helemaal achterin, nadat ze de kwalificatie noodgedwongen moesten missen: Edoardo Mortara was in de training hard gecrasht met een probleem in het remsysteem, en aangezien Mercedes hetzelfde systeem gebruikt moest het eerst goed onderzocht worden.

Frijns behield de leiding bij de start, Bird opende met succes de aanval op Sette Camara, die Turvey en Tom Blomqvist achter zich aan kreeg - De Vries won wat posities en kwam door als achttiende. Blomqvist verloor in de eerste tien minuten flink was posities, Jean-Eric Vergne werkte zich naar voren met handig gebruik van de Attack Mode.

Bird zette ondertussen flink druk op Frijns, vorig jaar nog zijn teamgenoot, die als eerste de Attack Mode pakte. Nog voor die voorbij was pakte hij Bird weer terug, waarna de Brit er ook voor ging en gelijk in de clinch lag met Sette Camara - een duel dat hij wel vrij soepel voor zich wist te beslissen.

Met dik twintig minuten te gaan werd de boel geneutraliseerd: Jake Dennis werd door Pascal Wehrlein de muur in gedrukt en kwam stil te staan. Precies op dat moment had Frijns zijn tweede en laatste Attack Mode gepakt, waardoor Bird hem passeerde en hij nog maar nét genoeg tijd had om de leiding terug te pakken.

Ondertussen sloten de Techeetah's van kampioen Antonio Felix da Costa en Vergne aan bij Frijns en Bird, die de Nederlander toch weer passeerde. Vergne viel zijn teamgenoot aan en pakte de derde plek van hem over. Frijns kon Bird niet volgen en kwam vol onder druk te staan van de Techeetah's op het moment dat de boel weer geneutraliseerd werd: Mitch Evans, Sebastien Buemi en Maximilian Günther kwamen allemaal stil te staan.

Daarmee was de race ook gelijk gedaan: er lag dusdanig veel troep op de baan dat de rode vlag gezwaaid werd. Niet veel later bleek dat dat niet zozeer door Evans en Günther kwam, maar door Alex Lynn, die na de aanvaring van de andere twee heren op z'n dak rechtdoor kwam schuiven. Bird kon dus de overwinning vieren, Frijns eindigde als tweede en Vergne als derde.

Update 22.50 uur
Vergne heeft zijn podiumplek in kunnen leveren bij Da Costa, omdat hij werd bestraft wegens het niet gebruiken van zijn tweede Attack Mode. Er werden nog flink wat straffen uitgedeeld, De Vries schoof daardoor op naar de negende plek.