KNSB krijgt vanwege corona geen toestemming voor wedstrijden op natuurijs

De KNSB mag geen wedstrijden op natuurijs organiseren tijdens het winterweer dat vanaf komend weekend verwacht wordt. De schaatsbond had het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) om toestemming gevraagd, maar krijgt die niet.

Marathonschaatsen heeft geen topsportstatus en daarom is het hele marathonseizoen op de baan er al uit gegaan. De KNSB ging er al vanuit dat wedstrijden op opgespoten natuurijsbanen niet door zouden kunnen gaan, maar had gehoopt dat wedstrijden op dichtgevroren plassen en vaarten met de juiste coronamaatregelen wellicht wél zouden mogen. Het blijft bij een nee en de KNSB respecteert dat. 

"We hebben een enorme passie voor de schaatssport, zeker als er natuurijs in aantocht is. Maar wij zien uiteraard ook het grotere belang van de volksgezondheid en de noodzaak om deze coronapandemie zo snel mogelijk een halt toe te roepen", zegt technisch directeur Remy de Wit.

Als de voorspelling juist is, dan komen er vanaf zondag enkele dagen vorst aan. Daarbij kan de temperatuur overdag dalen tot -6 graden. Het is voor schaatsliefhebbers wel mogelijk om gebruik te maken van schaatsbanen, zolang de coronaregels worden nageleefd. Alleen het organiseren van wedstrijden is niet toegestaan.

Het laatste NK op natuurijs vond plaats in 2013 op het Veluwemeer. Christijn Groeneveld won destijds bij de mannen en Mariska Huisman zegevierde bij de vrouwen.