Kamer buigt zich over omstreden dubbele nationaliteit van Marokkanen

De Tweede Kamer bespreekt vandaag de problemen rond de dubbele nationaliteit van Marokkaanse Nederlanders. Het Noord-Afrikaanse land staat niet toe dat velen van hen afstand willen doen van hun Marokkaanse nationaliteit, zo meldt AT5

De dubbele nationaliteit levert veel Marokkaanse Nederlanders problemen op, schrijft De Volkskrant. D66-Kamerlid Jan Paternotte bepleit dat de 400 duizend Marokkaanse Nederlanders in Nederland moeten kunnen registreren dat zij afstand doen van hun Marokkaanse nationaliteit.

Ten grondslag aan het initiatief ligt een in 2019 verschenen manifest van een groep Marokkaanse Nederlanders, onder wie de Amsterdamse schrijver Asis Aynan en de zussen Laila en Nadia Ezzeroili. Daarin roepen zij de Nederlandse overheid en de samenleving op om hen te steunen in hun strijd tegen de verplichte Marokkaanse nationaliteit.

Doordat zij geen afstand kunnen doen van hun Marokkaanse nationaliteit, kunnen ze tegen hun wil worden onderworpen aan 'buitenlandse staatsdwang'. Als Marokko bijvoorbeeld besluit de onlangs uitgebreide dienstplicht ook voor Marokkanen in het buitenland geldt, dan zullen zij daaraan moeten geloven. Hetzelfde geldt voor het familierecht, de zedenwetgeving en het religieuze beleid.