Schouten maakt indruk op 3.000m, De Jong leidt na dag 1

Op het Europees kampioenschap allround in Thialf in Heerenveen heeft Irene Schouten de 3.000 meter voor vrouwen op haar naam geschreven. Schouten reed dankzij een briljante laatste ronde naar 3,57,95, de derde tijd ooit in Thialf geschaatst.

Irene Schouten en Natalia Voronina waren in de zevende rit de eerste van de kanshebbers voor het podium die het ijs betraden voor de 3.000 meter. Tot dan was het Ragne Wiklund die met 4.04,38 de snelste tijd had gereden. Het was Voronina, de wereldkampioene op de 5.000 meter, die het voortouw nam in de rit. Schouten lag er echter niet ver achter. Dankzij een fantastische eindsprint won de Nederlandse de rit in 3.57,95, de derde tijd ooit gereden in Heerenveen. Voronina kwam in 3.58,62 over de finish.

In de rit erna Joy Beune tegen Evgnelia Lalenkova. Beune nam na 1.000 meter een kleine voorsprong op de Russin, maar de tijden in de rit ervoor waren onhaalbaar. Beune won de rit in 4.03,18, Lalenkova schaatste naar 4.05,51.

De een-na-laatste rit ging tussen Martina Sábliková en Francesca Lollobrigida. Ze wisten elkaar prima partij te geven. Drie ronden voor het einde had Sábliková een kleine voorsprong op haar opponente maar was langzamer dan Schouten en Voronina. De vijfvoudig Europees kampioene allround kwam in 4.02,31 over de meet, Lollobrigida schaatste naar 4.07,03.

Antoinette de Jong moest het in de laatste rit opnemen tegen de Poolse Natalia Czerwonka. De regerend Europees kampioene had niet veel aan haar tegenstandster. ze begon langzaam maar reed langzaam naar een tijd rond de vier minuten. De Jong kwam in 4.02,19 over de meet.

Na de eerste dag gaat De Jong aan de leiding na twee afstanden maar Schouten staat daar niet ver achter.