Kijk terug: Persconferentie Rutte en De Jonge inzake COVID-19

Om 19.00 uur gaven premier Rutte en minister De Jonge een persconferentie over het vervolg van de coronamaatregelen na deze week. 

De steun onder de Nederlandse bevolking voor de coronamaatregelen is toegenomen en de vaccinatiebereidheid is ook gegroeid. Dat stelt I&O-onderzoeker Peter Kanne op basis van een onderzoek onder 2193 Nederlanders begin januari, uitgevoerd in opdracht van de NOS.

Bijna 80 procent vindt een verlenging van de lockdown acceptabel. zo'n 33 procent wil zelfs een nog strengere lockdown terwijl 10 procent van mening is dat het wel versoepeld kan worden. Slechts 6 procent is klaar met de lockdown en vindt dat er een eind aan moet komen.

In december stond zo'n 67 procent  van de Nederlanders achter de aanpak van het Kabinet van de  COVID-19 crisis. Dat is in januari gegroeid naar 72 procent. De steun voor de economische maatregelen ging omhoog van 54 naar 57 procent.

Het kabinet heeft aan het Outbreak Management Team (OMT) gevraagd om te onderzoeken wat het instellen van een avondklok voor gevolg zal hebben op het verloop van de COVID-19 besmettingen in Nederland. Zo bevestigen ingewijden na berichtgeving van RTL Nieuws. Het kabinet wil de verdere verspreiding van de zogeheten 'Britse variant' van COVID-19, die besmettelijker is dan eerdere mutaties, zoveel mogelijk indammen. 

Het is nog niet bekend wanneer het OMT met het advies over een avondklok komt. Het is dus niet aannemelijk dat er vanavond tijdens de persconferentie de aankondiging van een avondklok wordt gedaan door premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge.