Congres bevestigt grote overwinning Biden

Het heeft de nodige voeten in de aarde gehad, vooral vanwege op voorhand kansloze bezwaren van Republikeinse politici, maar Joe Biden en Kamala Harris zijn door het Amerikaanse Congres - de Senaat en het Huis van Afgevaardigden - definitief bevestigd als nieuwe president en vicepresident van de Verenigde Staten.

Onder leiding van vicepresident Mike Pence werden de door de kiesmensen uitgebrachte stemmen van alle staten bevestigd. Die waren al gecertificeerd door de staten, maar het tellen van de stemmen van een paar betwiste staten werd aangevochten door Republikeinen als Ted Cruz. Dat was op voorhand al volstrekt kansloos, want een meerderheid in de Senaat én het Huis na twee uur debat per staat was nodig om een dergelijke motie er doorheen te krijgen, en vooraf was al duidelijk dat dat niet ging gebeuren.

Dat een paar diehard Trumpsupporters in het Congres de boel zonder enig nut vertraagden was niet genoeg, anarchisten en binnenlandse terroristen bestormden ook nog eens het Capitool, waardoor de boel uren stil heeft gelegen en politici flink in gevaar zijn geweest. Dergelijke gekken zaten onder meer in het kantoor van spreker Nancy Pelosi en op de stoel van Pence, maar uiteindelijk zijn de criminelen het Capitool uitgewerkt.

Na de massale aanval op de democratie kon men toch weer verder met het tellen der stemmen, waarbij Biden uiteindelijk 306 kiesmensen op zijn naam kreeg. Dat betekent een grote overwinning voor de Democraat: hij kreeg er twee meer dan Donald Trump vier jaar geleden, die zijn overwinning destijds een landslide noemde.

Trump zelf bleef ondertussen zijn frauderiedeltje herhalen en gaf ook aan met bewijs te gaan komen. Daar zit men al twee maanden op te wachten en het lijkt er dan ook niet op dat het er nu wél gaat komen - al het 'bewijs' is in rechtszalen al tientallen malen van tafel geveegd.

Op 20 januari gaan Biden en Harris geïnaugureerd worden, waarbij Trump overigens eindelijk heeft laten weten dat de overdracht netjes zal verlopen - wat dat inhoudt moet nog blijken, gezien het feit dat zijn gedrag alsmaar heviger is geworden en heeft geleid tot een bestorming van het Amerikaanse parlement. Zelfs vicepresident Pence kreeg al een eerste aanval voor de kiezen van de Grote Leider, omdat hij niet buiten de grondwet om probeerde de stemming te beïnvloeden, iets wat Trump wel graag had gezien.