FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 7 januari 2021

Dakar: Benavides wint ondanks val

Kevin Benavides heeft in de Dakar Rally bij de motoren de vijfde etappe op zijn naam geschreven. In de proef tussen Riyad en Al Qaisumah was de Argentijn met de Honda een minuut sneller dan merkgenoot Nacho Cornejo en Toby Price met de KTM.

Het was lastig navigeren, waardoor veel coureurs een verkeerd spoor kozen. Cornejo deed dit niet en was lang de snelste, tot Benavides onder zijn tijd door dook. Dit ondanks een val op vijftig kilometer van de streep. Dat het lastig navigeren was bleek voor Price die in het begin dertien minuten verloor, maar dit nog verkleinde tot iets meer dan een minuut. Joan Barreda was de grote man van gisteren maar verloor vandaag negentien minuten. Paul Spierings had het lastig en verloor bijna twee uren.

In het klassement heeft Benavides twee minuten voorsprong op Xavier de Soultrait, terwijl Cornejo en Price op ruim drie minuten staan. Spierings is op plek 36 met 3.41 uur achterstand de beste Nederlander.

Random Pics van de Dag #201

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Gratis demo van Monster Hunter Rise

Tijdens het Monster Hunter Digital Event van vandaag heeft Capcom nieuwe details onthuld over Monster Hunter Rise. Er is onder andere een gratis demo aangekondigd die vanaf morgen gratis te downloaden is.

De tijdelijk verkrijgbare Monster Hunter Rise-demo verschijnt morgen op 8 januari en is beschikbaar tot 31 januari. Deze demo biedt spelers een voorproefje op deze nieuwe Monster Hunter-ervaring. De demo voorziet spelers van vele jachtopties, inclusief offline solo en multiplayer-gameplay met twee tot vier spelers, zowel offline lokaal als online, met alle 14 wapentypes.

De gratis demo omvat de volgende modes en quests:

  • Training – Leer de basis van de monsterjacht, inclusief een introductie van het nieuwe Wirebug-mechanisme en het rijden op Palamute. Alleen solo play.
  • Wyvern Riding – Betreed een gebied waar je op een Wyvern kunt rijden, dankzij de nieuwe mogelijkheid om tijdelijk op monsters te rijden en ze te besturen. Alleen solo play.
  • Beginner Quest: Great Izuchi – Ideaal voor nieuwkomers en terugkerende hunters die wel een opfriscursus kunnen gebruiken. Solo play, lokaal multiplayer en online multiplayer.
  • Intermediate Quest: Mizutsune – Een pittige uitdaging, alleen voor ervaren spelers. Solo play, lokaal multiplayer en online multiplayer.

Vandaag is ook de Goss Harag onthuld, een nieuw monster dat zal debuteren in Monster Hunter Rise. Op zoek naar een nieuwe prooi zwerft dit beest over besneeuwde velden, om hunters aan te vallen met zijn scherpe klauwen en ijsmessen. Goss Harag voelt zich helemaal thuis in de Frost Islands, een nieuw met sneeuw bedekte en door de wind geteisterde omgeving die ooit de broedplaats was voor grote draken.

Vele andere klassieke monsters keren terug in Monster Hunter Rise. Naast de eerder aangekondigde monsters zijn de volgende dreigingen ook van de partij: Lagombi, Khezu, Great Baggi, Barioth, Mizutsune en Tigrex. De komende maanden worden meer nieuwe en terugkerende monsters onthuld.

Monster Hunter Rise komt verschijnt op 26 maart 2021 op Switch.

Hitman 3 VR-gameplay-trailer onthuld

IO Interactive heeft een trailer uitgebracht waarin we Hitman 3 in VR zien. De game is alleen via PlayStation VR in VR te spelen, overige devices op pc worden niet ondersteund.

Als je Hitman 3 koopt dan zit daar de VR-versie bij inbegrepen. Als je eerder Hitman-games hebt, dan worden die mappen in Hitman 3 geïmporteerd en zijn die ook in VR speelbaar.

Hitman 3 verschijnt op 20 januari 2021 voor PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X, Xbox One, Google Stadia en pc. De game komt ook naar de Nintendo Switch, en is dan speelbaar via cloud streaming-technologie.

COVID-19: 9737 nieuwe besmettingen en 85 doden, totaal 850.790 en 12.084

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 9737 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 850.790 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 231 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 2052 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 29 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 712 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 85 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 12.084 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

Ziggo verlengt sponsordeal met Ajax

Ajax en Ziggo hebben hun sponsorovereenkomst met een jaar verlengd. De kabelmaatschappij is nu tot en met juni 2023 hoofdsponsor van Ajax, zo meldt AT5.

De naam van Ziggo zal daarom zeker tot die datum op de wedstrijdshirts van Ajax en Jong Ajax blijven staan. Ziggo is al sinds 2015 hoofdsponsor. Het openbreken van het contract ging puur om de verlenging, aan de overige voorwaarden verandert niets.

Menno Geelen, commercieel directeur Ajax: "We zijn dankbaar dat Ziggo vertrouwen uitspreekt in onze samenwerking. Deze verlenging is een bevestiging van hun loyaliteit. De manier waarop onze hoofdsponsor zich richting ons opstelt in deze lastige periode is bewonderenswaardig."

Naast het sponsorschap van Ajax en Jong Ajax blijft Ziggo ook het e-sports team van Ajax steunen.

Ajax en West Ham naderen akkoord over transfer Haller voor 25 miljoen euro

Ajax staat op het punt zich te versterken met spits Sébastien Haller, zo meldt AT5. De Frans-Ivoriaanse speler van West Ham United zou volgens het Franse L'Équipe 25 miljoen euro moeten kosten.

Heel onverwachts is de mogelijke transfer niet, want Haller speelde eerder in de Eredivisie. Toen deed hij dat bij FC Utrecht waar huidig Ajax-coach Erik ten Hag toen aan het roer stond. Het is niet de eerste keer dat Ten Hag een (voormalig) FC Utrecht-speler naar Ajax haalt. Hij deed dat ook bij Zakaria Labyad en Sean Klaiber.

Na zijn vertrek bij FC Utrecht speelde Haller eerste bij Eintracht Frankfurt, in 2019 maakte hij de overstap naar de Engelse competitie. West Ham betaalde toen zo'n 45 miljoen euro voor de spits.

Ajax en West Ham naderen akkoord over transfer Haller voor 25 miljoen euro (WikiCommons/Steindy)
Ajax en West Ham naderen akkoord over transfer Haller voor 25 miljoen euro (WikiCommons/Steindy)

Politie zoekt getuigen van mishandeling met vuurwerk

De eerste dag van het nieuwe jaar begon voor een 18-jarige jongen heel pijnlijk. Hij raakte zwaar gewond aan zijn hand door mishandeling met vuurwerk op de Crooswijksestraat in Rotterdam. De politie is een onderzoek gestart en hoopt dat getuigen zich melden om zo helder te krijgen wat er die middag precies is gebeurd.

Het was vrijdag 1 januari rond 15.30 uur. De 18-jarige jongen, die een verstandelijke beperking heeft, liep op de Crooswijksestraat bij sportcomplex Schuttersveld. Twee mannen waren bezig met vuurwerk en gooiden vermoedelijk een rotje naar de jongen. Maar gelet op het letsel, zijn hand moest in het gips, bestaat de mogelijkheid dat iemand het vuurwerk in zijn hand heeft gestopt en toen heeft aangestoken.
De jongen is gezien zijn beperking zwaar getraumatiseerd door het incident. De politie wil helder krijgen wat hier precies is gebeurd en is daarom een onderzoek gestart. Camerabeelden worden veilig gesteld en bekeken, en er is uiteraard gesproken met getuigen. 

De twee mensen die er vermoedelijk bij waren die middag zijn een kleine en een grote man. De kleine man had grote ogen, een capuchon op en droeg een tweekleurige jas. Donkerblauw aan de onderkant en lichtblauw aan de bovenkant en armen. Bent u of kent u deze man meld het dan bij de politie. Ook andere getuigen wordt verzocht contact op te nemen met de politie. Dat kan via 0900-8844 of 0800-7000 voor meld Misdaad Anoniem. 

Politie in Noordrijn-Westfalen houdt man aan in grensoverschrijdend onderzoek

Een Nederlander zou in Vreden (Duitsland) zijn om illegaal zaken op te slaan, zo luidde de verwijzing van de Nederlandse politie kort voor de jaarwisseling naar de kring van politiekorpsen in Borken (Duitsland). Onderzoek in Nederland resulteerde in deze verwijzing naar een 34-jarige man uit Winterswijk.

De Duitse politie trof de man aan bij een boerderij in de gemeente Vreden (Duitsland). Daar vond de politie ongeveer 500 kilo vuurwerk met de classificatie F2, ook werd er vuurwerk van de categorie F3 en F4 (voor professioneel gebruik) aangetroffen in een schuur en een zeecontainer die op het terrein stonden. Het vuurwerk was niet volgens de regels opgeslagen en beveiligd. De politie hield de man hiervoor aan.

De plaats-delictgroep van het Landeskriminalamt Noordrijn-Westfalen droeg zorg voor het op de juiste manier verwijderen van het vuurwerk. Een analyse van het vuurwerk en de vernietiging hiervan is nog niet afgerond. Het onderzoek aan beide zijden van de grens wordt voortgezet.

Dit onderzoek is een goed voorbeeld van hoe de Duitse en Nederlandse politie en justitie samenwerken in de aanpak tegen (grensoverschrijdend) illegaal vuurwerk. Gegevens worden over en weer gedeeld zodat de grensoverschrijdende handel in illegaal vuurwerk aangepakt kan worden.

Nieuwe systemen in Disgaea 6

NIS America heeft een overzichtstrailer vrijgegeven voor Disgaea 6: Defiance of Destiny. De trailer introduceert nieuwe functies en features in het spel.

In Disgaea 6: Defiance of Destiny reïncarneert de hoofdrolspeler, een zombie genaamd Zed, herhaaldelijk in verschillende werelden om de "God of Destruction" te verslaan. Dat reïncarneren is een van de nieuwe systemen, Super Reincarnation genaamd. Bij elke reïncarnatie wordt Zed weer teruggezet naar level 1, maar zijn basis-stats worden verbeterd en bepaalde krachten houdt hij. Je kunt dus erg sterk worden als je eenmaal na tig reïncarnaties max level bent. Max level betekent overigens niet een schamele  50 of 100. Het is en blijft Disgaea dus level 99.999.999 om dan meer dan 10 biljard damage te doen is mogelijk.

Om het levelen flink wat minder tijd te laten kosten zijn er verschillende snelheden in te stellen 2x, 4x, 8x en een super speed waardoor de gevechten eigenlijk niet meer ziet. Wil je voor het maximale level gaan zijn de auto-battle en auto-repeat vast handig. Wanneer je auto-battle instelt kun je daarbij vrij diepgaande patronen instellen voor je teamleden met een systeem dat Demonic Intelligence heet. Hierdoor wordt de auto-battle nog efficiënter.

Disgaea 6: Defiance of Destiny komt ergens deze zomer uit voor Switch.

Congres bevestigt grote overwinning Biden

Het heeft de nodige voeten in de aarde gehad, vooral vanwege op voorhand kansloze bezwaren van Republikeinse politici, maar Joe Biden en Kamala Harris zijn door het Amerikaanse Congres - de Senaat en het Huis van Afgevaardigden - definitief bevestigd als nieuwe president en vicepresident van de Verenigde Staten.

Onder leiding van vicepresident Mike Pence werden de door de kiesmensen uitgebrachte stemmen van alle staten bevestigd. Die waren al gecertificeerd door de staten, maar het tellen van de stemmen van een paar betwiste staten werd aangevochten door Republikeinen als Ted Cruz. Dat was op voorhand al volstrekt kansloos, want een meerderheid in de Senaat én het Huis na twee uur debat per staat was nodig om een dergelijke motie er doorheen te krijgen, en vooraf was al duidelijk dat dat niet ging gebeuren.

Dat een paar diehard Trumpsupporters in het Congres de boel zonder enig nut vertraagden was niet genoeg, anarchisten en binnenlandse terroristen bestormden ook nog eens het Capitool, waardoor de boel uren stil heeft gelegen en politici flink in gevaar zijn geweest. Dergelijke gekken zaten onder meer in het kantoor van spreker Nancy Pelosi en op de stoel van Pence, maar uiteindelijk zijn de criminelen het Capitool uitgewerkt.

Na de massale aanval op de democratie kon men toch weer verder met het tellen der stemmen, waarbij Biden uiteindelijk 306 kiesmensen op zijn naam kreeg. Dat betekent een grote overwinning voor de Democraat: hij kreeg er twee meer dan Donald Trump vier jaar geleden, die zijn overwinning destijds een landslide noemde.

Trump zelf bleef ondertussen zijn frauderiedeltje herhalen en gaf ook aan met bewijs te gaan komen. Daar zit men al twee maanden op te wachten en het lijkt er dan ook niet op dat het er nu wél gaat komen - al het 'bewijs' is in rechtszalen al tientallen malen van tafel geveegd.

Op 20 januari gaan Biden en Harris geïnaugureerd worden, waarbij Trump overigens eindelijk heeft laten weten dat de overdracht netjes zal verlopen - wat dat inhoudt moet nog blijken, gezien het feit dat zijn gedrag alsmaar heviger is geworden en heeft geleid tot een bestorming van het Amerikaanse parlement. Zelfs vicepresident Pence kreeg al een eerste aanval voor de kiezen van de Grote Leider, omdat hij niet buiten de grondwet om probeerde de stemming te beïnvloeden, iets wat Trump wel graag had gezien.

Douane onderschept 740 kilo cocaÔne

Tijdens een controle in de Rotterdamse haven heeft de Douane afgelopen nacht een partij van 740 kilo cocaïne onderschept. De straatwaarde van deze partij is ruim 55 miljoen euro.

De verdovende middelen zaten verstopt in een container uit Brazilië en was geladen met big bags met een soja concentraat (X-Soy 600). Achter de deuren van de container troffen de douaniers 25 tassen aan met de drugs. De container was bestemd voor een persoon in Oosterhout. Deze persoon heeft vermoedelijk niets met de smokkel te maken.

HARC-team
Het HARC-team, een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft de zaak verder in onderzoek. De drugs zijn inmiddels vernietigd.

Douane onderschept 740 kilo cocaïne
Douane onderschept 740 kilo cocaïne

Joe Biden is officieel president Verenigde Staten

Het had al wat eerder bekend kunnen zijn, maar een roedel opgefokte Trump-aanhangers besloot gisteren het Capitool eerst nog even te bestormen. Maar om 03.40 uur lokale tijd is dan eindelijk de benoeming van Joe Biden tot president van de Verenigde Staten bekrachtigd.

De laatste horde tot de benoeming was nog een bezwaar van de staat Pennsylvania tegen de uitslag. Deze werd tijdens deze laatste stap verworpen waardoor de uitslag nu vaststaat en Biden op 20 januari kan worden geïnaugureerd. 

De burgemeester van Washington D.C. houdt rekening met nieuwe gewelddadigheden in de komende dagen en heeft daarom de noodmaatregelen met 15 dagen verlengd. Tot enkele dagen na de inauguratie van aankomend president Biden hebben de politiediensten extra bevoegdheden.

President Trump is akkoord gegaan met het einde van zijn presidentschap. "Ook al ben ik het niet met de uitkomst van de verkiezingen eens, er zal een ordelijke machtsoverdracht komen."

Tour de Ski: Stupak sprint naar winst, Bolshunov vergroot macht in klassement

In het Italiaans Toblach is de vijfde etappe van de Tour de Ski afgewerkt, de voornaamste etappewedstrijd in het langlaufen. Het ging om een achtervolging in klassieke stijl, tien en vijftien kilometer voor respectievelijk de vrouwen en mannen, met de uitslag van een dag eerder als de startvolgorde.

Vrouwen
Klassementsleidster Jessie Diggins startte als eerste, voor haar Amerikaanse landgenote Rosie Brennan (+0:15), de Zweedse Ebba Andersson (+0:22) en de Russische Yulia Stupak (+0:26). Het kwartet kwam binnen een paar kilometer samen en in de slotfase was het Brennan die af moest haken. Stupak en Diggins openden de sprint om de etappewinst en die ging naar de Russische, voor Andersson, die Diggins nog wist te passeren.

In het klassement gaat Diggins nog altijd aan de leiding, 22 seconden voor Brennan. Stupak volgt op 58 seconden en op plek vier staat de Zweedse Frida Karlsson (+1:29), vooraf de grote favoriete, maar tijdens pullups in het hotel licht geblesseerd geraakt - ze finishte in etappe vijf als dertiende op bijna anderhalve minuut van het leidende trio.

Mannen
Alexander Bolshunov vertrok als eerste en de klassementsleider bouwde zijn voorsprong gestaat uit van 8 naar 55 seconden aan de finish - onderweg was het zelfs nog even meer dan een minuut. Achter hem vormde zich al snel een soort nationale Russische groep met de Fransman Maurice Manificat: Denis Spitsov, Ivan Yakimushkin, Evgeniy Belov, Alexey Chervotkin, Andrey Melnichenko en Artem Maltsev streden om plek twee.

In een mooie sprint ging die plek uiteindelijk naar Yakimushkin, die Belov klopte. Chervotkin en Melnichenko maakten de Russische top-5 compleet, Manificat zat als enige niet-Rus in de top-9: Spitsov, Maltsev en Ilia Semikov volgden.

In het klassement is Bolshunov alsmaar verder uitgelopen, de topfavoriet staat nu 2:06 minuten voor op Maltsev. Manificat staat daar drie tellen achter, Spitsov (+2:09), Yakimushkin (+2:30), Belov (+3:16) en in mindere mate Dario Cologna (+3:50) hebben ook nog podiumkansen.

Strasser slalomt naar tweede World Cup-zege uit carriŤre

In het Kroatische Zagreb hebben de alpineskiërs hun eerste slalom van het nieuwe kalenderjaar afgewerkt. Nadat de vrouwen zondag in actie kwamen was het dit keer de beurt aan de mannen op de niet al te lekkere Kroatische sneeuw.

De Fransman Clement Noël was in de eerste run de snelste, Sebastian Foss-Solevaag uit Noorwegen gaf 0,36 seconden toe en de Oostenrijkers Manuel Feller (+0,51) en Marco Schwarz (+0,78) volgden. De Sloveen Stefan Hadalin (+0,85) deed het uitstekend met een vijfde plek, verder stonden ook de Fransen Victor Muffat-Jeandet en Alexis Pinturault, de Duitser Linus Strasser en de Oostenrijker Fabio Gstrein nog binnen een seconde.

In de tweede run maakte Michael Matt grote indruk: de Oostenrijker steeg van de 26e plek naar wat uiteindelijk plek vier werd. Strasser stond achtste na één run en de Duitser dook als eerste onder Matt's tijd door, waarna niemand hem nog van de troon kon stoten. Feller en Schwarz kwamen als enigen in de buurt, maar bleven op 0,10 en 0,16 seconden steken op de twee overige podiumplaatsen, voor Matt. Noël en Foss-Solevaag vielen terug naar de zevende en dertiende plek.

Voor Strasser was het zijn tweede World Cup-zege, nadat hij vier jaar geleden in Stockholm het city event won.

Juventus bezorgt AC Milan eerste verlies in tien maanden

Voor het eerst sinds 8 maart 2020 heeft Serie A-koploper AC Milan weer eens een competitiewedstrijd verloren. Juventus was te sterk. Mede dankzij twee treffers van Federico Chiesa wonnen de bezoekers met 1-3. Matthijs de Ligt speelde de hele wedstrijd. 

Na een kwartier was het al raak voor Juventus. Nadat hij eerder al de paal had geraakt scoorde Chiesa na een prachtig hakje van Paulo Dybala. Beide ploegen gingen toch rusten met een gelijke stand, omdat Davide Calabria schitterend de 1-1 binnenschoot. Chiesa tekende na een uur met een droge knal voor de 1-2, waarna Weston McKennie een kwartiertje voor tijd het slotakkoord verzorgde. Daardoor stijgt Juventus naar de vierde plaats, maar de regerend landskampioen maakte en passant ook een einde aan een zéér fraaie reeks van AC Milan.

Op 8 maart 2019 ging AC Milan namelijk thuis met 1-2 onderuit tegen Genoa, tot woensdagavond was dat de laatste competitienederlaag van de ploeg van trainer Stefano Pioli. Die verliespartij de laatste wedstrijd voor de corona-onderbreking van vorig seizoen, in het restant van 2019/20 én dus de eerste duels van 2020/21 bleven de Rossoneri ongeslagen. Die reeks van 27 competitiewedstrijden zonder nederlaag is nu dus afgelopen.

Messi en toptalent Pedri laten Koeman juichen

Barcelona heeft ook de tweede wedstrijd in de La Liga van 2021 gewonnen. Mede dankzij een knappe assists van Frenkie de Jong, maar vooral dankzij de uitblinkende tandem Pedri/Lionel Messi, werd Athletic de Bilbao met 2-3 verslagen.

Woensdag leek voor Barcelona snel mis te gaan, toen Iñaki Williams er namens de thuisploeg (waar de nieuwe trainer Marcelino debuteerde op de bank) vandoor ging en na een knappe kapbeweging de 1-0 achter Marc-André ter Stegen schoot. De gelijkmaker liet echter niet lang op zich wachten. Een pass van Messi leek over de achterlijn te gaan, maar De Jong hield de bal knap binnen en legde 'm met een uiterste krachtsinspanning precies op het hoofd van jongeling Pedri, die de 1-1 binnenkopte. Een paar minuten later zorgde Messi voor de 1-2. 

In de tweede helft leek Barcelona al snel op een grotere voorsprong te komen, maar de goal van Messi (op aangeven van De Jong) werd afgekeurd wegens buitenspel. Messi, die weer ouderwers Messi leek, kreeg zijn tweede goal echter alsnog: op aangeven van Antoine Griezmann maakte hij een kwartier voor tijd de 1-3, vlak voordat Sergiño Dest werd gewisseld. Het was voor Messi zijn 250ste Barça-goal in uitduels.

Kort voor het einde leidde Messi met een mislukte breedtepass overigens ook nog de 2-3 van Iker Muniain in, maar verder kwam de thuisploeg niet meer. Zodoende staat de ploeg van Koeman nu derde in de competitie, met vijf punten minder dan nummer twee Real Madrid. De koploper is Atlético Madrid: die ploeg heeft al zeven punten meer, maar ook twee duels mínder, dan Barcelona.

FOK! Wat een weer: een beetje van hetzelfde

Het is zwaar bewolkt en er valt af en toe (mot)regen, met name in het oosten ook natte sneeuw. Vooral in de Limburgse heuvels zou het misschien even wit kunnen worden. De middagtemperaturen lopen uiteen van 1°C in het oosten tot 5°C langs de westkust. De wind is zwak tot matig, in het zuidwestelijk kustgebied vrij krachtig en komt uit richtingen tussen west en noordwest.

In de nacht naar vrijdag is het bewolkt en regent het van tijd tot tijd, in het uiterste oosten en zuidoosten is er nog steeds kans op wat natte sneeuw. De minimumtemperatuur varieert van ca. 1°C in het oosten tot 3°C in het westen. De noordwestelijke wind is matig en aan zee soms vrij krachtig.

Vrijdag overdag trekt de meeste regen naar het zuiden weg en kan de zon in de middag soms doorbreken. Vooral in de kustgebieden is er de gehele dag kans op een bui. De temperatuur loopt op naar 3°C in het oosten en 5°C in het westen van het land. De noordwestelijke wind neemt in kracht af en wordt zwak tot matig. (Bron: KNMI)

Prachtig weer tijdens code geel (Foto: DJMO)
Prachtig weer tijdens code geel (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Zelf iets te melden? Tip de crew!

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Op de rol: 'Thor was een aardige hond'

Op Rechtspraak.nl kom je naast heel veel informatie en uitspraken ook enkele verslagen van rechtzittingen bij de politierechter. Ditmaal een verslag over de Rottweiler Hannibal Hector, met de roepnaam Thor. Volgens zijn bazin een aardige en gehoorzame hond, maar de hond "ontsnapte" aan haar toezicht en beet een 3-jarige peuter meerdere malen in zijn gezichtje.

Thor was een aardige hond. Hij luisterde goed’, zegt Loes* tegen de Utrechtse politierechter. De bijna 1,5 jaar oude Hannibal Hector, roepnaam Thor – de naam komt niet uit de lucht vallen – was een rottweiler. ‘Een hond die bekend staat als een hoog risico-hond’, weet politierechter Anneke Werner. ‘Alle honden zijn een risico als je ze niet kunt lezen’, zegt hondentrainer en advocaat Loes (56).

Dat Thor een risico is en toch niet zo aardig, blijkt op 22 juni 2018 als de overbuurvrouw van Loes de hond aangelijnd over straat meeneemt naar haar tuin. Uit het niets, zo verklaart later zijn moeder, valt Thor een 3-jarige peuter in de Nijmeegse straat aan. De hond bijt het jongetje 4 keer in zijn gezicht. 'De vellen hingen eraan', aldus de moeder, die net als de overbuurvrouw in paniek raakt. Een voorbijganger trekt Thor uiteindelijk aan zijn riem weg. Een ambulance brengt de peuter naar het ziekenhuis, waar hij aan zijn hoofd wordt geopereerd.

Onschadelijk
Hannibal Hector is niet van Loes, maar van haar vriend, die niet in Nijmegen woont. Maar omdat zíj Thor als trainer onder haar hoede had, neemt het Openbaar Ministerie háár kwalijk dat ze de hond niet ‘onschadelijk heeft gehouden.’ Bovendien zou Loes de rottweiler na het bijtincident naar haar vriend hebben gebracht, terwijl ze wist hij voor onderzoek naar de faculteit diergeneeskunde van de universiteit Utrecht moest. Haar vriend wordt verweten dat hij Thor vervolgens niet heeft afgegeven bij de politie. Loes zit vandaag voor de rechter; haar vriend is er niet.

Geest
Thor was bij mij voor de training verkeerszekere hond, waarvoor hij in september examen zou doen’, zegt Loes. Rottweiler Thor werd getraind, maar eigenlijk zouden álle honden getraind moeten worden, en ook hun bazen, vindt Loes. ‘De meeste bijtincidenten komen van gewone huishonden, maar daar wordt niets mee gedaan. Een golden retriever kan ook verkeerde dingen doen. Besef wat er in de geest van een hond omgaat. Ik durf mijn hand ervoor in het vuur te steken dat Thor niet zonder reden dat kindje heeft gegrepen. Maar als mensen zijn signalen niet oppakken, dan gaat het fout. Er moet iets zijn gebeurd, het lag totaal niet in de lijn.’

Bloed
Loes is op die 22ste juni niet thuis als de overbuurvrouw Thor bij Loes oppikt. Dat deed ze vaker. ‘Maar niet zonder dat ik meeliep.’ Als Loes thuiskomt, is de straat in rep en roer. Thor heeft een peuter aangevallen. ‘Hoe kon die hond nou buiten zijn geweest? Hij zat achter 2 gesloten deuren. Ik wilde naar dat kindje, maar dat mocht niet. Mensen riepen: “Waar is die hond, ik schop hem dood!” Ik hoorde van de overbuurvrouw dat de hond door een vreemde bij haar in de tuin was gezet. Ik wilde de veiligheid en rust terugbrengen. Ik heb Thor in mijn auto gezet en ben weggereden. Tegen de eigenaar heb ik toen gezegd dat hij de hond moest laten inslapen.’ ‘U hebt gezegd dat een incident nooit op zich staat’, memoreert politierechter Werner. Loes: ‘Het is gevaarlijk als een hond bloed heeft geroken.’

Grens
‘Heeft u de hond niet óók meegenomen omdat u wist dat hij zou worden onderzocht en dat u dat liever niet wilde?’, informeert politierechter Werner. Loes: ‘Ik heb meegemaakt dat de rechtbank vond dat een in beslag genomen hond terug moest, maar dat hij al was afgemaakt. Ik heb nooit geweten van beslag op de hond. Ik heb er niet bij stilgestaan of Thor onderzocht moest worden. Ik heb als trainer ook niets te vertellen over een hond. Het had geen zin om de hond te testen. Hij had dat kindje gebeten; dat was de grens.’ Hannibal Hector belandt via de partner van Loes in Duitsland, komt later terug in Nederland en wordt op 9 juli geëuthanaseerd.

Beweging
Maar Thor had wel onderzocht moeten worden, vindt officier van justitie Rolf Limburg. Loes heeft dat onderzoek onmogelijk gemaakt. De officier: ‘Agenten hoorden dat mevrouw haar vriend telefonisch vertelde dat de politie elk moment bij hem voor de deur kon staan. “Je moet de hond ergens onderbrengen”.’ Loes heeft niet de opzet gehad om Thor los te laten op de peuter (‘niemand heeft dit gewild’), maar dat betekent volgens de officier níet dat haar niets verweten kan worden. ‘Los van de aanleiding en of dat jongetje nou een beweging maakte of niet, een hond die zich zo gedraagt is gevaarlijk. Rottweilers zijn lastige honden.’

Signalen
De afspraken die Loes had gemaakt met de overbuurvrouw waren volgens de officier minder hard dan ze doet voorkomen. ‘De overbuurvrouw had geen kennis van rottweilers, ze had geen trainingen gevolgd en ze had geen specifieke aanwijzingen over de hond gekregen. Mevrouw zegt dat ze mensen wil leren om signalen van honden te lezen, maar duidelijk is dat de buurvrouw, die de hond gewoon kon ophalen, die signalen níet herkende.’ Officier Limburg vindt dat Loes voor het niet onschadelijk houden van Thor en voor het belemmeren van beslaglegging een geldboete verdient van 800 euro, waarvan 400 euro voorwaardelijk. Haar vriend verdient voor het laatste een boete van 500 euro, waarvan 200 euro voorwaardelijk.

Slot
Ze verdient geen boete, vindt Loes, die haar eigen verdediging voert. ‘Ik moet voor beide feiten worden vrijgesproken. Mijn huis was op slot. De overbuurvrouw heeft Thor zonder mijn toestemming opgehaald. Ik heb nooit een bevel tot inbeslagname van de hond gezien. Ik heb de hond weggebracht omdat er paniek was. Ik heb nooit gezegd dat de hond verborgen moest worden.’ De vriend van Loes is er niet, wel zijn advocate Sermin Kaya. Ook zij ziet in het dossier geen vordering tot inbeslagname van Thor. ‘Maar wat zou dat hebben opgeleverd? Inslapen. Dat is toch gebeurd? Bedenkt u zich wat dat voor mijn cliënt heeft betekend. Een wildvreemde neemt je hond mee; hij bijt een kind en vervolgens kun je je dierbare hond laten inslapen.’

Gevaarlijk
Een rottweiler is niet meteen wettelijk een gevaarlijk dier, maar het is wel een hond met een hoog risico, concludeert politierechter Werner. ‘Thor was een jonge hond en werd nog getraind voor het examen verkeerszekere hond. Hij was groot en sterk. Dat alles maakt dat hij wel gevaarlijk was. U hebt gezegd dat het in 10 seconden zou zijn gebeurd als de hond echt kwaad had gewild. U kon de hond lezen, maar dat kon de overbuurvrouw niet. Zij had niet zoveel met honden, ze had geen training en ze zegt dat ze van u ook geen duidelijke instructies had gekregen. Toch hebt u haar de gelegenheid gegeven om de hond mee te nemen. Daarom vind ik dat u onvoldoende hebt gedaan om dit bijtincident te voorkomen.’

Hannibal Hector bijt de peuter 4 keer en vervolgens brengt Loes de hond niet naar de politie. Wat vindt de politierechter daarvan? 'U wilde niet dat de hond zou worden onderzocht. Daarom hebt u inbeslagneming verhinderd', zegt de rechter. Dit feit kan dus worden bewezen, maar is het ook een strafbaar feit? De politierechter: 'Daar heb mijn hoofd de afgelopen dagen over gebroken. Het punt is dat de wettelijke bepaling over het belemmeren van beslag betrekking heeft op misdrijven. Het nemen van onvoldoende maatregelen om een bijtincident te voorkomen, is alleen geen misdrijf, maar een overtreding. U hebt belemmerd dat beslag kon worden gelegd op de hond, maar dat is niet strafbaar. Dat betekent dat ik u ontsla van rechtsvervolging.'

Voor het onvoldoende treffen van maatregelen om de aanval op de peuter te voorkomen, verdient Loes volgens de politierechter geen werkstraf, wat wel gebruikelijk is in dit soort gevallen. ‘U wordt namelijk een passieve handeling verweten. Het speelde ook al wat langer geleden. De gang van zaken heeft u persoonlijk getroffen en de hond is al geëuthanaseerd. Dat betekent dat ik u een voorwaardelijke geldboete van 400 euro opleg. Dat was het. Ik wil nog wel zeggen dat ik de gang van zaken na het bijtincident onbehoorlijk vind.’

* Dit is niet haar echte naam.

Aantal faillissementen in 2020 uitzonderlijk laag

Rechtbanken hebben vorig jaar een uitzonderlijk laag aantal faillissementen uitgesproken. Het ging in 2020 om ongeveer 3900 faillissementen*. Driekwart daarvan waren rechtspersonen en een kwart natuurlijke personen. In 2019 werden veel meer faillissementen uitgesproken: 4776 in totaal. Dit blijkt uit cijfers van de Raad voor de rechtspraak.

De hoeveelheid uitgesproken faillissementen is sterk afhankelijk van economische ontwikkelingen en daalt al jaren. Zo werden in 2009, ten tijde van de kredietcrisis die destijds de wereld in zijn greep hield, ruim 11 duizend faillissementen uitgesproken. Maar met de coronacrisis in het achterhoofd is het lage aantal faillissementen in 2020 opvallend te noemen. Het zijn voor veel mensen en ondernemingen financieel zware tijden. Een stijging van het aantal faillissementen lijkt dan aannemelijk, maar het tegendeel is op dit moment het geval. De oorzaak het lage aantal faillissementen is niet onderzocht en het is nog te vroeg om conclusies te trekken.

Wel valt op dat er op dit moment relatief weinig partijen het faillissement van een schuldenaar aanvragen. Het aantal faillissementsrekesten is de afgelopen periode opvallend laag. Bovendien is in de Algemene regeling zaaksbehandeling Rechtspraak (onder 2.3) aangegeven dat de rechter bij de inhoudelijke beoordeling van een faillissementsaanvraag naar alle relevante omstandigheden zal kijken, waaronder ook de coronacrisis en de daarmee samenhangende (economische) situatie. Dit leidt er toe dat rechters op dit moment ondernemingen die in de kern gezond zijn, niet snel failliet zullen laten gaan. Mogelijk spelen ook de steunmaatregelen van de overheid een rol bij de daling.

Hoe verloopt een faillissement?
Als een bedrijf of persoon rekeningen niet meer betaalt, kan een faillissement worden uitgesproken door de rechtbank. Als een bedrijf of persoon failliet wordt verklaard, benoemt de rechtbank een curator. De curator onderzoekt of een doorstart mogelijk is, beheert en verkoopt zo nodig de bezittingen van de failliete boedel. De curator zorgt er vervolgens voor dat, binnen wettelijke regelingen, aan de schuldeisers kan worden uitgekeerd of dat een burger kan worden toegelaten tot een wettelijke schuldsanering.

Open data
De faillissementscijfers worden maandelijks gepubliceerd en zijn ook beschikbaar als open data. Daarnaast worden alle uitgesproken faillissementen opgenomen in het openbare Centraal Insolventieregister.

*Aan het einde van elk jaar worden de faillissementcijfers door de rechtbanken aan extra controles onderworpen waardoor deze nog licht kunnen veranderen. Daarom wordt op dit moment geen exact aantal voor 2020 genoemd.

5 jaar cel voor vuurwerkbom door brievenbus bij gezin op Urk

Een 29-jarige man uit Urk is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar. Hij gooide op 3 november 2019, samen met een 24-jarige medeverdachte uit Espel, een vuurwerkbom door de brievenbus van een gezin op Urk. Het explosief ontplofte in de hal en veroorzaakte gigantische schade in en aan de woning.

In de nacht van 2 op 3 november 2019 vraagt de man aan de medeverdachte om mee te gaan naar een woning. Hij wil iemand laten schrikken die op Facebook klaagde over overlast door (illegaal) vuurwerk. De mannen nemen een pakket met explosieven mee, die de medeverdachte aansteekt, door de brievenbus van een woning duwt en die vervolgens op de deurmat ontploft. De explosie zorgde voor een enorme ravage in de woning. De bewoners, een gezin van twee volwassenen en twee jonge kinderen, liggen op dat moment boven te slapen. De deuren van de slaapkamers zijn door de kracht van de explosie naar binnen geblazen, een daarvan belandde over het bed van de 7-jarige dochter. De twee mannen slaan vervolgens op de vlucht.

Initiatiefnemer
Uit het dossier volgt dat de man de initiatiefnemer is geweest en hij de medeverdachte bij zijn handelen heeft betrokken. Ook blijkt dat er sprake is van een vooropgezet plan. De mannen zijn doelbewust naar de woning gereden, waar de medeverdachte op aanwijzen van de man het pakket heeft aangestoken en naar binnen gegooid.

Geen verantwoordelijkheid
De ontploffing heeft grote gevolgen voor het gezin. Zij zijn in hun eigen huis in gevaar gebracht en moesten maanden ergens anders wonen. Ook ervaren zij nog altijd stevige psychische problemen door wat er die nacht is gebeurd. De rol van de verdachte is als initiatiefnemer cruciaal geweest. Tot op de dag van vandaag heeft hij echter geen verantwoordelijkheid genomen voor zijn handelen, maar de rechtbank juist willen doen geloven dat de actie volledig van de medeverdachte kwam. Bovendien heeft hij geprobeerd om de medeverdachte ertoe te bewegen zijn mond te houden en een getuige zijn verklaring te laten intrekken. Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank ook rekening met het strafblad van de man. Hieruit blijkt dat hij meerdere keren is veroordeeld, maar ook enkele weken voor de explosie is veroordeeld voor een vuurwerkdelict. Naast de gevangenisstraf bepaalt de rechtbank dat de verdachte een schadevergoeding moet betalen aan de bewoners.

De medeverdachte is in oktober vorig jaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaar.

In 2020 grootste cao-loonstijging in de afgelopen twaalf jaar

De cao-lonen zijn in 2020 gestegen met 3,0 procent. In het vierde kwartaal van 2020 bedroeg de cao-loonstijging 2,9 procent.

De cao-lonen zijn in 2020 gestegen met 3,0 procent. De laatste keer dat de cao-lonen harder stegen was in 2008, toen de toename 3,3 procent bedroeg. Vanaf de eerste helft van 2017, toen de cao-loonstijging 1,3 procent was, is het percentage opgelopen tot 3,0 in het eerste en derde kwartaal van 2020. In het vierde kwartaal lag de cao-loonstijging iets lager, namelijk 2,9 procent. Dit meldt het CBS op grond van voorlopige cijfers.
Ondanks de COVID-19 crisis is de cao-loonstijging in jaren niet zo hoog geweest als in 2020. Daarbij speelt vooral mee dat voor bijna drie kwart van de cao’s in maart van dit jaar (toen de eerste lockdown begon) al een akkoord was afgesloten over heel 2020.

Cao-lonen stijgen meer dan consumentenprijzen
Het jaarcijfer van de consumentenprijzen is nog niet bekend, maar in de eerste elf maanden van 2020 lagen deze gemiddeld 1,3 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. De cao-lonen zijn volgens de voorlopige cijfers dus ongeveer 1,7 procentpunt meer gestegen dan de consumentenprijzen. Dat verschil is vergelijkbaar met dat van 2009 en aanzienlijk groter dan in de laatste drie jaar.

Het jaarcijfer van de consumentenprijzen wordt op 12 januari bekend.

Cao-sector overheid meest gestegen
Van alle drie de cao-sectoren zijn in 2020 de cao-lonen bij de overheid het meest gestegen (3,2 procent). Bij de gesubsidieerde instellingen stegen de lonen met 2,7 procent in dezelfde periode het minst. Het was de enige sector waar de stijging minder was dan in 2019. Bij de particuliere bedrijven was het verschil met vorig jaar het grootst.

Industrie aan top
De werknemers in de bedrijfstak industrie hadden in 2020 de grootste cao-loonstijging (3,8 procent). Dit komt voornamelijk door de loonsverhogingen in de twee metaalcao’s. De loonstijging was het laagst in de bedrijfstak landbouw, bosbouw en visserij (1,8 procent). Deze uitkomst is gebaseerd op slechts 44 procent van de afgesloten cao’s. Voor de cao’s open teelten en glastuinbouw is voor 2020 nog geen definitief cao-akkoord bereikt. In 2019 namen de lonen het minst toe in de bedrijfstak informatie en communicatie (1,4 procent).

Contractuele loonkosten 3,1 procent gestegen
De contractuele loonkosten, de cao-lonen plus werkgeverspremies, stegen met 3,1 procent in 2020. Hiermee ligt de ontwikkeling van de contractuele loonkosten net iets boven die van de cao-lonen. In 2020 werd de WAO/WIA-(basis)-premie verhoogd, maar de bijdrage werkgeversheffing Zorgverzekeringswet (ZVW) daalde. De werkgeverspremie pensioen is per saldo licht gestegen.

Laatste reviews en specials
special
Interview met Jack Quaid over Star Trek: Lower Decks
review
EPOS GTW 270 Hybrid earphones
special
Random Pics van de Dag #212
review
Hitman 3
special
Random Pics van de Dag #211
special
Random Pics van de Dag #210
©FOK.nl e.a.