Nederlands record Roest op 10.000m

Op de slotdag van het WK-kwalificatietoernooi in Heerenveen heeft Patrick Roest de 10.000 meter gewonnen. Roest kwam tot 12,35,20 waarmee hij het Nederlands record van Sven Kramer met ruim drie seconden verbeterde en ook niet ver van het wereldrecord zat. Dat staat met 12.33,86 op naam van de Canadees Graeme Fish.

De eennalaatste rit ging tussen Jorrit Bergsma en Patrick Roest. De snelste tijd tot dan was die van Erik Jan Kooiman: 13.00,76. Het was Roest die de regie in handen nam, Bergsma kon prima volgen. Ze reden ook lange tijd ruim onder het baanrecord van Roest.(12.42,97) Na 5.600 meter plaatste Bergsma een aanval en Roest moest even een gaatje laten al was hij niet ver weg.

Met nog vijf ronden te gaan reed Roest een 29er en de ronde erop dook ook Bergsma onder de 30. Beiden reden rond het Nederlands record. Het verschil tussen de twee was een seconde. Roest begon steeds harder te rijden en een ronde voor het einde was hij Bergsma voorbij. Uiteindelijk kwam hij in 12.35,20 over de meet, een nieuw Nederlands en baanrecord en maar anderhalve seconde boven het wereldrecord. Bergsma reed naar 12.37,72.

Marwin Talsma en Marcel Bosker reden de laatste rit. Het was Talsma, de Nederlands kampioen op deze afstand, die de regie in handen nam. De tijden van de rit ervoor leken echter ongrijpbaar voor Talsma, die ook weinig had aan Bosker. Zijn rondetijden gingen ook langzaam omhoog. Bosker sneed de bocht verkeerd af en stapte op een blokje. Hij besloot er vervolgens gelijk mee te stoppen. Talsma kwam ondertussen in 13.00,04 over de meet en werd derde.

Roest en Bergsma grijpen de tickets voor de 10.000 meter op het WK afstanden.