Australische bobsleezege in nieuwe olympische monobobs, Friedrich éindelijk geklopt

In het Oostenrijkse Innsbruck heeft de bobsleesport weer een nieuwe stap gezet: voor het eerst in twee decennia werd een nieuw onderdeel afgewerkt in het World Cup-circus, hoewel het officieel niet onder de World Cup valt, maar onder de eigen World Series.

Monobob
Omdat de vrouwen in de viermansbobs niet echt competitief mee kunnen komen en er niet genoeg animo is om een hele eigen vrouwenklasse in de grote slee te maken, besloot bobsleefederatie IBSF om de monobobs te gebruiken: die sleeën, waar alleen een bestuurder in zit, werden ontwikkeld voor gehandicaptensporters en junioren en daar zijn al flink wat wedstrijden gehouden - waaronder op de Olympische Jeugdspelen.

Dit seizoen kwam men dan met de Monobob World Series op de proppen, een eerste World Cup-achtig kampioenschap, en dat werd tijd ook: het onderdeel is nota bene al lang vóór er überhaupt een dergelijk kampioenschap was toegevoegd aan de Olympische Spelen van Beijing, die over ruim een jaar op de planning staan. In Winterberg werd begin deze maand gedebuteerd met een wat matig bezet deelnemersveld, in Innsbruck waren er ook drie Duitse dames bij en was het veld dus een stuk sterker.

In de eerste run was gelijk te merken dat twee factoren de boel flink beïnvloeden: ervaring in de monobobs, dat hebben de Duitse toppers nog zeker niet, en het feit dat de slee in opdracht van de IBSF is ontwikkeld en iedereen dus in eenzelfde slee zit.

De Australische Breeane Walker heeft de ervaring al wel en zij noteerde in run één de snelste tijd, voor de Duitse Laura Nolte (+0,20). Thuisfavoriete Katrin Beierl (+0,23) volgde en verder bleven de Zwitserse Melanie Hasler (+0,38) en de Britse Mica McNeill (+0,48) nog binnen een halve seconde, voor de Duitse olympisch kampioene Mariama Jamanka (+0,52).

In run twee werd Jamanka voorbij gestoken door zowel de Roemeense Andreea Grecu als landgenote Kim Kalicki, McNeill ging met 0,08 seconden voorbij Grecu. Hasler dook er met 0,21 seconden overtuigend onderdoor, maar Beierl was nog 0,28 seconden sneller en pakte in elk geval een medaille. Nolte hield stand op plek twee met 0,12 seconden, maar op Walker stond geen maat: de Australische vergrootte haar voorsprong en won met 0,44 seconden, een zeldzame Australische zege op het topniveau - zeker níet zeldzaam in de monobobs.

De Russische Nadezhda Sergeeva won in Winterberg de eerste World Series-wedstrijd ooit, maar wegens COVID-19-besmettingen zijn de Russen allemaal naar huis gegaan. Martine Fontanive uit Zwitserland werd er tweede en zou in Innsbruck starten, maar raakte geblesseerd.

Tweemansbob
Johannes Lochner liet samen met remmer Eric Franke - die Christopher Weber op het laatste moment verving - een ijzersterke eerste run zien en pakte de leiding, met twee duo's achter hem die leken te gaan strijden om de overige twee podiumplekken: Oskars Kibermanis en Matiss Miknis uit Letland (+0,16) en de tot nu toe dominante Duitser Francesco Friedrich met remmer Thorsten Margis (+0,17).

De rest, aangevoerd door de Zwitser Michael Vogt en remmer Sandro Michel (+0,33), had al een klein wonder nodig om het podium nog te kunnen halen, zo leek het.

In de tweede run hielden Vogten Michel stand, maar ze moesten hun plek nu wel delen met de Tsjechen Dominik Dvorak en Jakub Nosek. Friedrich vloog dit keer de baan door en pakte met 0,60 seconden de leiding, wat gelijk een serieuze gooi was naar de winst. Kibermanis en Miknis hielden alvast geen stand: de Letten gaven 0,17 seconden toe.

Alleen Lochner en Franke stonden nog boven en met een geweldige run maakten ze gehakt van Friedrich: het duo won met 0,30 seconden en daarmee was Friedrich's schier oneindige zegereeks in de tweemansbob na anderhalve winter. Ivo de Bruin en Janko Franjic eindigden als 15e.