Schumacher vergroot leiding in Formule 2-kampioenschap

Op het Sakhir Circuit in Bahrein is het Formule 2-kampioenschap in een voorzichtige plooi gelegd. Een van de twee overgebleven titelkandidaten, Callum Ilott, kwam in de problemen en scoorde helemaal niks, waardoor Mick Schumacher het volgende week af kan maken.

Door de omgekeerde top-8 van de race van zaterdag vertrok Robert Shwartzman vanaf poleposition, naast Marcus Armstrong en voor Yuki Tsunoda en Nikita Mazepin, met kampioenschapsleider Mick Schumacher en diens rivaal Callum Ilott op de plekken vijf en zeven. Shwartzman behield de leiding bij de start, maar Tsunoda verschalkte Armstrong en opende ook gelijk even de aanval op de leidende positie.

Tsunoda kon na een ronde echter al afhaken: in de schermutselingen had hij een langzaam leeglopende band opgelopen en zo schoof Armstrong terug naar twee, voor Jehan Daruvala, Schumacher, Mazepin, Jack Aitken en Ilott. Mazepin was lekker bezig en in no-time ging de Rus voorbij Schumacher en Daruvala naar de derde plek, waarna een spin van debutant Theo Pourchaire - met zijn 17 jaar de jongste F2-coureur ooit - voor een safety car zorgde.

Onder meer Aitken kwam gelijk naar binnen voor een niet-verplichte bandenwissel en bij de herstart ging het in de podiumstrijd fout: Schumacher verremde zich, Ilott kon daardoor geen kant op en knalde tegen Daruvala aan. De Indiër ging in de rondte en lag eruit, Ilott viel ver terug en moest een pitstop maken en Schumacher kwam op de vijfde plek terecht. Schwartzman en Armstrong reden nog altijd vooran, voor Mazepin en Pedro Piquet.

Halverwege verremde Armstrong zich, waardoor Mazepin de tweede plek over kon nemen - ook Piquet kwam er niet veel later langs. Ilott kreeg ondertussen ook nog eens een drivethroughpenalty, waarmee enige hoop op punten definitief vervlogen was. In de voorlaatste race sloeg het noodlot toe voor Pedro Piquet: de zoon van voormalig F1-wereldkampioen Nelson Piquet kwam er op één zevende plek het hele jaar geen moment aan te pas en zag zijn verrassende derde plek door het putje gespoeld worden nadat zijn auto de geest gaf.

De overwinning van Shwartzman kwam niet meer in gevaar, Mazepin pakte de tweede plek en Louis Deletraz schoof ineens nog op naar plek drie. Armstrong finishte als vierde, voor Zhou Guanyu en Christian Lundgaard, die Schumacher nog naar de zevende plek verwees. Zijn voorsprong op Ilott valt daardoor nog wel mee, maar als hij een normaal weekeinde kent moet hij de titel kunnen pakken.