Nu zes besmettingen met westnijlvirus gemeld in Nederland

Er zijn tot nu toe zes Nederlandse besmettingen met het westnijlvirus gemeld bij het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). Het RIVM bevestigt dat er vijf nieuwe gevallen zijn bijgekomen sinds half oktober. Volgens het ECDC zijn de andere vijf gevallen ook waargenomen in de regio Utrecht. Zo meldt het AD.

Besmetting gebeurt via geïnfecteerde muggen. Het gaat om de gewone huismug. De muggen raken geïnfecteerd doordat zij zich voeden op besmette vogels. Daarna verspreiden deze muggen het virus naar andere vogels en soms ook naar mensen en andere zoogdieren. Onder natuurlijke omstandigheden wordt het virus niet van mens naar mens overgebracht. Maar het is wel mogelijk dat iemand besmet wordt door bloed- of orgaantransplantatie . De belangrijkste maatregel tegen het virus is jezelf te beschermen tegen muggen. Vooral in de schemering, want dan zijn ze het actiefst.

Als je besmet wordt met het virus, duurt het meestal 3 tot 15 dagen voordat je klachten kunt krijgen. De meeste mensen (80%) krijgen geen klachten. Zo’n 20% van de besmette mensen krijgt milde griepachtige symptomen zoals koorts, hoofdpijn en spierpijn. Slechts een zeer klein deel (1%) krijgt een ernstige ziekte, zoals hersenontsteking (encefalitis) of hersenvliesontsteking (meningitis). Met deze ernstige ziektes is de kans op overlijden 4 tot 14%. Bij mensen van 70 jaar of ouder kan dit stijgen naar 15 tot 29%.

Tussen 30 oktober en 5 november 2020 hebben de EU-lidstaten zeven gevallen van  een infectie met het westnijlvirus (WNV) bij de mens gemeld: Nederland (5), Spanje (1) en Duitsland (1). Deze gevallen zijn gemeld uit gebieden die al waar al eerder besmettingen met het WNV hebben plaatsgevonden. Deze week zijn er geen doden gemeld. De buurlanden van de EU maakten melding van 17 gevallen van WNV-infectie bij mensen, allemaal gemeld door Israël.

Sinds het begin van het muggenseizoen 2020 tot en met 5 november 2020 hebben de EU-lidstaten 315 gevallen van WNV-infectie bij de mens gemeld, daaraan zijn 36 mensen overleden., via TESSy zijn de volgende besmettingen gemeld: Griekenland (143, waarvan 22 zijn overleden), Spanje (77, waarvan 7 zijn overleden ), Italië (66, waarvan  5 zijn overleden), Duitsland (13), Roemenië (6, waarvan 1 is overleden), Nederland (6), Hongarije (3) en Bulgarije (1, welke is overleden).

De provincie Pazardzjik in Bulgarije, de provincie Badajoz in Spanje, de regio Utrecht in Nederland en vijf regio's in Duitsland (Barnim, Ostprignitz-Ruppin, Saalekreis, Halle (Saale) en Meissen) zijn gebieden waar men voor het eerst besmettingen van de mens met het WNV heeft waargenomen. Alle andere besmettingen werden gemeld uit gebieden waar tijdens eerdere muggenseizoenen al besmettingen met het WNV bij de mens zijn voorgekomen.