Roglic wint direct openingsrit Vuelta a España, Dumoulin verliest direct tijd

Primoz Roglic heeft de openingsetappe van de Ronde van Spanje met aankomst op de beklimming van de Alto de Arrate. In de korte afdaling plaatste de Sloveense kopman van Jumbo-Visma zijn aanval en won met één seconden voorsprong op Richard Carapaz.. Tom Dumoulin moest op de slotklim de koplopers laten gaan en verloor één kleine minuut op zijn ploeggenoot Roglic.

Omdat de geplande start in Nederland door corona niet kon doorgaan stond vandaag direct een lastige eerste etappe in de Ronde van Spanje op het programma. De eerste rit eindigde op de beklimming Alto de Arrate, een aankomst die ook jaarlijks is opgenomen in de Ronde van het Baskenland.

De rit bestond verder uit drie beklimmingen van de derde categorie in de laatste honderd kilometer, maar voordat de renners daaraan begonnen moesten renners zeventig kilometer afleggen over vlakke wegen. Op de vlakke wegen wist een kopgroep van vijf zich los te maken van het peloton. Rémi Cavagna (Deceuninck - Quick-Step), Quentin Jauregui (AG2R La Mondiale) Jasha Sütterlin (Team Sunweb), Tim Wellens en Jetse Bol (Burgos-BH) waren de namen, maar met 25 kilometer te gaan was het vijftal alweer ingerekend door het peloton, waar ondertussen stevig werd doorgereden door team Ineos en Jumbo-Visma.

Het zorgde ervoor dat voor de slotbeklimming het peloton al stevig was uitgedund en op de laatste beklimming moest Tom Dumoulin al snel afhaken en zou een kleine minuut verliezen. Waar Dumoulin al snel moest afhaken waren de andere renners van Jumbo-Visma wel in goede vorm. Vooral Sepp Kuss liet zich op de slotklim zien dat hij over uitstekende klimmersbenen beschikt. De Amerikaan plaatste op 4,5 kilometer een aanval en uiteindelijk konden maar acht renners het tempo van Kuss bijbenen.

Kuss bepaalde na zijn aanval het tempo in het groepje, waardoor niemand dacht aan aanvallen. In de korte afdaling probeerde Hugh Carthy het wel, maar zijn poging slaagde niet, waarna Primoz Roglic ten aanval trok zijn demmarge was wel succesvol. De Sloveen van Jumbo-Visma behield tot aan de finish een kleine voorsprong en mag de eerste rode leiderstrui aantrekken, deze Vuelta.