Bertens wint slopende strijd tegen troll en wordt met rolstoel afgevoerd

Tennisster Kiki Bertens heeft zich na een werkelijk zinderende strijd geplaatst voor de derde ronde op Roland Garros. De als vijfde geplaatste Nederlandse stuurde Sara Errani (WTA-150), oud-finaliste, in een drie uur durende uitputtingsslag naar huis.

Bertens leverde haar eerste twee servicegames direct in, maar wist zich in een set vol slecht serveren toch nog naar een tiebreak te knokken, die ze nog op haar naam schreef ook. In set twee was het serveren weer belabberd aan beide kanten: de eerste vier games gingen allemaal tegen de service in.

Op 3-3 kon Bertens de opslag van Errani pakken, maar ze liet kans na kans liggen en na haar vijfde gemiste breakkans was ze duidelijk: "Kut! Ik heb het helemaal gehad, het had gewoon kláár moeten zijn!", schreeuwde ze tegen zichzelf, nadat ze een bal op een eerder breakpoint al betichtte van 'een kutstuit!'.

Errani behield haar service en brak daarna die van Bertens, waarna de tweede set naar de Italiaanse ging. In de beslissende derde set gingen de eerste vier games zowaar met de service mee, maar daarna volgde het spel precies het tegenovergestelde patroon: tien achtereenvolgende games leverden een break op.

Bertens had het bijzonder zwaar tegen de uiterst irritante Errani, die keer op keer een opslag stopte 'vanwege de wind', om vervolgens een onderhandse service eruit te gooien. Op 4-4 kon Bertens haar eigen service houden, maar ze mepte een backhand vol overtuiging het net in en schreeuwde het wederom uit, gevolgd door een dubbele fout.

Op 7-7 wist Bertens dan éindelijk de reeks te doorbreken en haar eigen game te winnen, waarna ze met drie joekels van slagen op Errani's service drie matchpoints veroverde. Die gingen allemaal mis, onder meer na nog een onderhandse service, maar op de vierde was het eindelijk raak en stortte Bertens als winnares het gravel op: 7-6 (5), 3-6, 9-7.

De meer dan drie uur durende strijd had duidelijk een tol geëist op de Nederlandse, die kapot ging van de kramp en eerst uitgebreid behandeld werd, om vervolgens met een rolstoel afgevoerd te worden. Dat ging niet helemaal goed: de arts wilde haar voeten even op het steuntje leggen, een beweging die de net wat herstelde Bertens weer vol in de kramp deed schieten.

Overigens liet Errani, die enkele jaren geleden een positieve dopingtest verklaarde door middel van het in het avondeten gevallen kankermedicijn van haar moeder, zich nog eens van haar meest trollerige kant zien. Nadat ze Bertens in de derde set in het Italiaans al verzocht om naar de hel te gaan, vertelde ze na afloop ook nog even dat de Nederlandse de kramp slechts voor de bühne geveinsd had.