'Te weinig negerinnen in Tweede Kamer'

Het gaat goed met de diversiteit in de Nederlandse politiek nu er meer en meer dubbele paspoortnederlanders in de Tweede Kamer zitten. Echter, het is natuurlijk verschrikkelijk dat er he-le-maal geen negerin op het luxe blauwe leer zit.

Sylvana Simons riep Nederlandse politieke partijen dan ook op om meer 'vrouwen van kleur' op verkiesbare plekken te zetten. Sowieso zijn er in de geschiedenis maar twaalf negerinnen ooit in de Tweede Kamer gekomen. Dat is volgens de BIJ1-partijleidster belachelijk en schrikbarend.

"Als je als zwart kind opgroeit en letterlijk nooit iemand in de politiek ziet die op jou lijkt, komt het niet in je op dat jij ook politicus kan worden. Het maakt je fantasie kapot op het gebied van carrièrekansen", aldus Devika Partiman, een 'sociaal activiste'.

Vayhishta Miskin van BIJ1 is het helemaal met Partiman eens. "Ik ben nu 34, en toen ik jong was, waren ze er nóg wel. Het waren er niet veel, maar wel vrouwen waarvan je zei: die lijken op mijn tante of moeder, dus het is mogelijk. Ik wist toen dat ik wel degelijk aan die tafel kon zitten."

Economie of milieu
Het komt allemaal weer terug op het bekende mantra van de gekleurde medemens. Miskin: "Als meer zwarte mensen politiek actief worden, kan er beter over racisme worden gepraat, denk aan onderadvisering in het onderwijs." Maar ze vindt ook dat zwarten best over economie of milieu kunnen praten.

Hoe komt het toch, dat negerinnen zo enorm ondervertegenwoordigd zijn in de Nederlandse politieke top? Partiman meldt dat ze pas later dan blanke vrouwen mochten stemmen. "De grootste groep gekleurde vrouwen in Nederland, konden pas in de jaren vijftig en zestig naar de stembus." 

Aan de bereidheid ligt het niet, ook al ligt het blanke racisme weer op de loer. "Je loopt daarbij ook nog het risico om een soort nieuwe ‘Excuustruus’ te worden, puur omdat je van kleur bent."

Kip of het ei
Waarom de negers in Nederland dan toch zo slecht de weg naar de stembus weten te vinden, daarop blijft het antwoord duister. "Stemmen ze minder omdat de politiek ze niet aanspreekt, of omdat ze gewoonweg amper gerepresenteerd worden?"

In oplossingen denken doet Miskin in ieder geval wel. De kiescommissie moet maar gedwongen worden om negerinnen op te nemen op verkiesbare plekken. "Kiescommissies zullen echt hun blik moeten verbreden. Je kan best als doel nemen om een bepaald percentage van verschillende afkomsten in je lijst te verwerken. De tijd van vrijblijvendheid op het gebied van diversiteit is naar mijn idee gewoon voorbij. Stel quota, dan worden mensen verplicht eraan te werken. Dan komt er pas echte verandering."

Partiman echter, wil absoluut niet onderaan de ladder beginnen, maar meteen de hoofdprijs in de schoot geworpen krijgen. "In de politiek is het normaal dat je onderaan de ladder begint, maar als je iedereen van kleur daar ook laat beginnen, zijn we er pas over honderd jaar."