COVID-19: 8 nieuwe regio's opgeschaald, 2370 nieuwe besmettingen en 6 doden

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 2370 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 100.597 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM. De stad met de meeste besmettingen, Amsterdam, heeft vandaag ook haar weekcijfers bekend gemaakt. Alle stadsdelen hebben inmiddels een percentage van boven de 10% positieve besmettingen per 10.000 tests. In het stadsdeel Zuid-Oost gaat het zelfs om 21,9% positieve besmettingen per 10.000 tests.

Van de gemelde patiënten zijn er 32 in het ziekenhuis opgenomen. Tot nu toe zijn er 12.499 mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Er zijn sinds de vorige update 6 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 6296 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.ri

Update 16.20 uur:
Gisteren zei minister-president Mark Rutte al dat op korte termijn meerdere regio's zouden worden opgeschaald naar risiconiveau 2 'zorgelijk'. Zojuist zijn deze acht regio's bekend gemaakt, het gaat om: Brabant-Noord, Brabant-Zuidoost, Gelderland-Zuid, Groningen, Zuid-Holland-Zuid, Gooi en Vechtstreek, Zaanstreek-Waterland en Flevoland. Wanneer daar precies de opschaling gaat plaatsvinden is nog niet bekend gemaakt, ook niet of er nieuwe maatregelen bij gaan komen of dat er enkel de maatregelen die nu al in de zes regio's in de randstad gaan gelden.

Sinds vandaag is ook het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) weer operationeel om ook bovenregionaal te zorgen voor patiëntenspreiding. Vandaag is het aantal COVID-19 patiënten op de IC voor het eerst sinds begin juni weer gestegen tot boven de honderd. De afgelopen 24 uur zijn er 13 bijgekomen waardoor er nu 104 patiënten zijn opgenomen op de IC. Het is ook voor het eerst sinds 1 juni dat de signaalwaarde van 10 is overschreden.