Viñales op MotoGP-pole, maar toch niet; Marquez stapt af

De kwalificatie voor de Grand Prix van Andalusië in de MotoGP heeft voor flink wat gedoe gezorgd. Er was een poleposition, maar toch niet, en de regerend wereldkampioen hield het al snel voor gezien.

Marc Marquez ging vorige week in Jerez, waar we nu ook weer rijden, vrij hard onderuit en brak zijn bovenarm. Opvallend genoeg zat de kampioen alweer op zijn Honda, maar in de eerste training op zaterdag was al duidelijk dat hij het tempo logischerwijze niet te pakken had. In de kwalificatie werd dat bevestigd: al snel stapte hij af en hield hij het voor gezien, waarna teamgenoot en broertje Alex ook nog eens onderuit ging en naar zijn arm greep.

Een tijdje later had Fabio Quartararo de snelste tijd neergezet op zijn Yamaha, maar Maverick Viñales van het fabrieksteam van dat merk dook er in de slotseconden een tiende onderdoor. Zijn pole was echter al snel weg: Viñales was buiten de baan gekomen en verloor zijn rondetijd, waardoor hij op 0,095 seconden van Quartararo op plek twee bleef staan. Ducati-coureur Francesco Bagnaia (+0,169) completeerde de eerste rij op knappe wijze.

Viñales' teamgenoot Valentino Rossi parkeerde zijn machine op 0,335 seconden op de vierde plek, twee duizendsten voor de Portugese KTM-coureur Miguel Oliveira en met Quartararo's teamgenoot Franco Morbidelli op plek zes. Jack Miller (Ducati), Takaaki Nagakami (Honda) en Brad Binder (KTM) staan op rij drie, rij vier wordt gevormd door Joan Mir (Suzuki), Danilo Petrucci (Ducati) en Pol Espargaro (KTM).

Marco Bezzecchi pakte in zijn tweede jaar in de Moto2 zijn eerste poleposition in de klasse. De Italiaan was de ervaren doch crashgrage Brit Sam Lowes met 0,037 seconden te snel af, Enea Bastianini (+0,117) werkte zich net de eerste startrij op. Jorge Navarro, Luca Marini en Jorge Martin vormen zondag de tweede rij. Bo Bendsneyder vertrekt vanaf de 24e stek.

In de Moto3 ging de pole al voor de derde keer in drie races dit jaar naar Tatsuki Suzuki. De Japanner was zijn landgenoot met 0,285 seconden de baas, terwijl de Argentijn Gabriel Rodrigo er met 0,296 seconden maar net achter zat. Raul Fernandez, Tony Arbolino en Albert Arenas starten zondag vanaf rij twee.

De pole in de elektrische MotoE was tot slot voor Dominique Aegerter. De Zwitser met flink wat GP-ervaring bleek een dikke kwart seconde (+0,267) sneller dan de Italiaanse kampioen Matteo Ferrari. Lukas Tulovic (+0,367) uit Duitsland completeert de eerste rij, Eric Granado, Jordi Torres en Alejandro Medina starten op rij twee.

De MotoE trapt de dag zondag wat races betreft af om 10.05 uur, om 11.00 uur gevolgd door de Moto3. Vervolgens is het om 12.20 uur tijd voor de Moto2 en om 14.00 uur knallen de motoren van de MotoGP van hun startplek af.