Knotsgekke MotoGP-race in Spaanse bloedhitte

De allereerste Grand Prix van Andalusië in de MotoGP heeft voor een behoorlijk slagveld gezorgd. Op het verschroeiend hete circuit van Jerez had vrijwel iedereen het moeilijk met de omstandigheden, wat voor vreemde dingen zorgde.

Net als vorige week vertrok Fabio Quartararo vanaf poleposition met zijn Yamaha, met naast hem de fabrieksmachine van Maverick Viñales en daarnaast de Pramac Ducati van Francesco Bagnaia. Quartararo en Viñales bleven voorop, Valentino Rossi schoof vanaf plek vier door naar drie en de Ducati's van Jack Miller en Bagnaia kwamen er achteraan, met Takaaki Nakagami daar weer achter.

Miguel Oliveira vertrok vanaf plek vijf, de beste positie ooit voor een Portugees, maar na een aanraking met Danilo Petrucci en Brad Binder ging hij onderuit. Al snel opende Viñales de aanval op de leiding van Quartararo, maar de Spanjaard schoot daarbij wat rechtdoor en zag Rossi onderdoor komen. Quartararo reed ondertussen steeds verder weg, Viñales kon Rossi minder en minder goed bijhouden.

Na een kleine tien ronden begonnen de Pramac Ducati's met elkaar te duelleren, waarbij ze ook Viñales het vuur na aan de schenen legden. Het duurde niet lang voor ze er allebei voorbij gingen, waarna ook Franco Morbidelli de in problemen verkerende Viñales te grazen nam. Miller kon niet lang genieten van zijn vierde plek: hij is niet voor niks Jack Miller en dus ging hij helaas stevig het grind in.

Nadat Miller wegviel opende Bagnaia de aanval op Rossi, wat hem de tweede plek opleverde. In het middenveld sneuvelde ook Ducati-fabrieksrijder Danilo Petrucci, terwijl Morbidelli de jacht op Rossi opende. Die pakte hij niet, en negen ronden voor het einde was het zelfs helemaal klaar: zijn Yamaha gaf de geest en de Italiaan zag zijn vierde plek in rook opgaan.

Bagnaia reed ondertussen weg bij de fabrieks-Yamaha's en was hard op weg naar zijn eerste podiumplek...tot zijn Ducati als een malle begon te roken en hij de machine aan de kant moest zetten. Rossi kreeg Viñales weer in zijn nek, waarbij hij een eerste aanval af kon slaan, terwijl Nakagami en Joan Mir zo netjes in de top-5 reden. Viñales bleef aandringen, maar met drie ronden te gaan zat hij nog altijd achter Rossi.

Na een foutje van Rossi in de voorlaatste ronde kon Viñales er éindelijk voorbij, zij het alsnog met moeite, terwijl Quartararo mijlenver voor het duo reed. De Fransman pakte uiteraard overtuigend de winst, Viñales en Rossi completeerden het podium en Nakagami en Mir konden uiterst tevreden zijn met hun vierde en vijfde plek.