Ook vrouwen mogen van grote schans springen op WK

Op het wereldkampioenschap in de noordse sporten - langlaufen, schansspringen en de noordse combinatie - mogen de vrouwen komend seizoen voor het eerst springen om de wereldtitel op de grote schans.

In 2009 debuteerden de vrouwen op het WK, waar ze sindsdien alleen van de kleine schans sprongen. Ook in de Continental Cup, en later de nieuwe World Cup, stond alleen de kleine schans nog op het programma.

In de World Cup kwamen na één seizoen al langzaam maar zeker wedstrijden op de grote schans in het programma, tegenwoordig is dat vrij aardig verdeeld, maar het WK liep dus nog achter. Tot nu: op 3 maart komende vrouwen op de grote schans aan de beurt.

Het voorstel, afkomstig van de ongetwijfeld aan wereldtopper Maren Lundby denkende Noorse federatie, werd in februari unaniem aanvaard. De bevestiging van het congres kon door de coronacrisis nog niet plaatsvinden, maar FIS-voorzitter Gian Franco Kasper is duidelijk: "We kunnen daar niet op wachten en keuren het goed."

Door de wijziging hebben mannen en vrouwen op het WK nu dezelfde disciplines: de kleine schans, grote schans, een teamwedstrijd en een gemengde teamwedstrijd. Skivliegen, het springen van de allergrootste schansen, doen vrouwen nog niet.

Op het WK, als het gehouden wordt, debuteren de vrouwen ook op de noordse combinatie. Daar is sinds een paar jaar een Continental Cup voor, komende winter komt er ook een World Cup, waar de Amerikaanse Tara Geraghty-Moats vermoedelijk drie klasses beter zal zijn dan haar concurrentes van voornamelijk de tienerleeftijd.