FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 23 juli 2020

Schoenen kwijt na gewelddadige straatroof

Op het Leeuwardenplein in Almere is woensdag 23 juli rond 00:30 uur een 17-jarige jongen beroofd van zijn schoenen. Hij had via Snapchat een afspraak gemaakt op een schoolpleintje om de dure sportschoenen te verkopen, maar dat liep uit op geweld.

Op de locatie van de verkoopafspraak stond het slachtoffer met een familielid te wachten. Er kwamen twee jongens opdagen. Eén van de twee trok de grijze sneakers aan om ze te passen, maar hij bleek niet van plan om te betalen. Hij begon er mee weg te lopen. Op hetzelfde moment greep de andere jongen de verkoper vast en bedreigde hem met een steekvoorwerp. Ook werd het slachtoffer op zijn hoofd geslagen. Het familielid kreeg hetzelfde te verduren.

Schreeuwen
De daders probeerden nog meer spullen te stelen, maar toen de verkoper om hulp begon te schreeuwen namen de twee de benen. Eén van de daders rende weg in de richting van het centrum of de Staatsliedenwijk.

Signalement
De politie is op zoek naar mensen die meer weten over deze gewelddadige straatroof. Het signalement van de daders is als volgt:

Dader 1 (degene met het steekvoorwerp)
man
normaal postuur
donker gekleurd vest met capuchon
16 - 17 jaar
1.75 m lang
donkere huidskleur

Dader 2 (de koper van de schoenen)
man
normaal postuur
donker gekleurde jas en joggingbroek
16 - 17 jaar
1.70 m lang
getinte huidskleur

Tips
Heeft u iets gezien van de beroving op het Leeuwardenplein? Of heeft u de daders weg zien rennen? Meld u dan bij de politie via 0900-8844 of onderstaand tipformulier. Anoniem melden kan ook, via 0800 – 7000 of www.meldmisdaad.nl

Geen GP Quebec, Montreal dit jaar

Dit jaar worden de Grand Prix van Quebec en de Grand Prix van Montreal niet verreden. De WorldTour-koersen stonden voor 11 en 13 september op de kalender, maar zijn afgelast vanwege de coronapandemie.

Al eerder erkende de organisatie dat het moeilijk zou worden om de koersen te laten doorgaan. De wielerploegen hebben nu te maken met reisbeperkingen. Daarnaast moeten buitenlanders tot in elk geval 31 augustus, als ze in Canada aankomen, twee weken in quarantaine.

Warhammer 40K: Darktide is Vermintide in de ruimte

Fatshark, de ontwikkelaar van de succesvolle Warhammer: Vermintide 2, maakt eindelijk de overstap naar het 40K-universum met hun games. Warhammer: Darktide werd vandaag aangekondigd tijdens de Xbox Games Showcase, inclusief trailer. 

Het lijkt in veel opzichten op Vermintide: met maximaal drie anderen verken je de krochten van de 40K-wereld en vecht je tegen hordes mutanten, sekteleden en ander gespuis uit de Underhive. Fatshark heeft ook gezegd dat melee weer een belangrijke boventoon gaat voeren, dus poets die chainswords al vast op.

Warhammer: Darktide komt volgend jaar uit op Steam.

Wereldkampioene Van Vleuten wint eerste koers sinds coronabreak

De eerste vrouwenkoers sinds de coronabreak is gewonnen door Annemiek van Vleuten. De 37-jarige wereldkampioene kwam solo aan in de Baskische koers Emakumeen Nafarroako Klasikoa. De Spaanse Mavi Garcia legde beslag op de tweede plaats, voor Anna van der Breggen.

In het Baskenland stond de eerste koers sinds de coronabreak. De Emakumeen Nafarroako Klasikoa kon beschikken over een sterk deelnemersveld ondanks dat CCC-Liv vlak voor de start had afgezegd. Het team van Marriane Vos wilde geen enkel risico lopen omdat sommige ploegen nog geen uitslag hadden van de coronatest. Ook thuisploeg Bizkaia-Durango moest vlak voor de start afzeggen, doordat het team nog geen testresultaten binnen had. Maar topploegen als Mitchelton-Scott Trek-Segafredo en Boels-Dolmans ging wel van start in Pamplona.

In de 120 kilometer lange wedstrijd moesten de rensters vier beklimmingen over, die netjes waren verdeeld over het parcours. Op de eerste twee klimmen van de dag gebeurde er weinig, maar bij de voorlaatste klim lieten de favorieten, met onder meer Van der Breggen en Van Vleuten zich goed zien. De twee Nederlandse rensters zorgde ervoor dat een kopgroep van zes zich afscheidde van het peloton. Ook Lizzie Deignan en Elisa Longo Borghini waren mee.

Mavi Garcia was ook mee in de kopgroep van zes en in aanloop naar de laatste klim wist ze uit de kopgroep te ontsnappen. De 36-jarige Spaanse reed één minuut voorsprong bij elkaar, maar op de slotklim werd ze weer bijgehaald door de twee Nederlandse dames: Van Vleuten en Van der Breggen.

Van Vleuten bleek over de sterkste benen te beschikken en reed Van der Breggen en Garcia uit het wiel en kwam solo aan in Lekunberri. Voor de 37-jarige wereldkampioene betekent dat haar tweede seizoensoverwinning van het jaar. Eerder won ze het Omloop het Nieuwsblad, waardoor de Nederlandse nog geen wedstrijd heeft verloren in haar regenboogtrui.

Ook bij de mannen stond vandaag de eerste wedstrijd sinds de coronabreak op het programma in Roemenië. Nikodemus Holler was daar de verrassende winnaar in de proloog van de Sibiu Cycling Tour. De Duitse renner profiteerde op het technische parcours van zware regenval, nadat hij nog op het droge parcours kon rijden. Op het einde van de proloog droogde het nog wat op, maar de renners die nog van start moesten gaan kwamen niet meer in de buurt van Holler.

Halsema over drukte: 'Geen taboes op maatregelen als risico groter wordt'

Burgemeester Halsema's grootste zorg is de laksheid met de coronaregels in de privésfeer, maar ook de drukte in de binnenstad baart haar zorgen.

'De kans op doorbesmetten als er geen 1,5 meter afstand wordt gehouden is natuurlijk aanwezig en daar moeten we zeer alert op zijn', vertelt Halsema in de achtertuin van de ambtswoning in een toelichting op de aanscherping van de coronamaatregelen.

Toch vindt ze het te vroeg om te grijpen naar zwaardere middelen, zoals het bij voorbaat afsluiten van de Wallen of de Kalverstraat op drukke momenten: 'De Wallen is op dit moment geen besmettingshaard en dat geldt ook voor de Kalverstraat. Dan gaat het heel ver om maatregelen te treffen waar Amsterdamse ondernemers zo de dupe van worden zonder dat daar een directe aanleiding voor is. Wat niet wegneemt dat er geen taboes zijn op de maatregelen die we moeten nemen op het moment dat het risico nog groter wordt.'

De burgemeester ziet dat vooral veel jongeren uit omringende Europese landen met eigen vervoer naar Amsterdam trekken: 'En het zijn natuurlijk vooral de jongeren die zich op dit moment in heel Europa en in Nederland weinig aantrekken van de anderhalve-meter-regel.'

Het stadhuis doet er dan ook alles aan om de boodschap van vandaag ook in de Duitse, Franse en Engelse kranten te laten verschijnen.

In navolging van burgemeester Aboutaleb van Rotterdam, gaat ook Halsema zich in Den Haag hard maken voor een uitbreiding van de mondkapjesplicht, maar tempert ook de verwachtingen: 'Het kan op zijn best een aanvullende maatregel zijn op die plekken waar 1,5 meter afstand houden niet meer mogelijk is.'

Met de opleving van het virus en de Pride alweer in aantocht, lijkt van een vakantie, die eerder deze week al werd onderbroken, weinig meer te komen. Halsema: 'Ik heb vakantie maar ik ben niet met vakantie, want ik ben gewoon in de stad en ik ga er maar vanuit dat ik deze zomer een beetje flexibel vakantie heb. Als het nodig is, dan ben ik er.'

'Te weinig negerinnen in Tweede Kamer'

Het gaat goed met de diversiteit in de Nederlandse politiek nu er meer en meer dubbele paspoortnederlanders in de Tweede Kamer zitten. Echter, het is natuurlijk verschrikkelijk dat er he-le-maal geen negerin op het luxe blauwe leer zit.

Sylvana Simons riep Nederlandse politieke partijen dan ook op om meer 'vrouwen van kleur' op verkiesbare plekken te zetten. Sowieso zijn er in de geschiedenis maar twaalf negerinnen ooit in de Tweede Kamer gekomen. Dat is volgens de BIJ1-partijleidster belachelijk en schrikbarend.

"Als je als zwart kind opgroeit en letterlijk nooit iemand in de politiek ziet die op jou lijkt, komt het niet in je op dat jij ook politicus kan worden. Het maakt je fantasie kapot op het gebied van carrièrekansen", aldus Devika Partiman, een 'sociaal activiste'.

Vayhishta Miskin van BIJ1 is het helemaal met Partiman eens. "Ik ben nu 34, en toen ik jong was, waren ze er nóg wel. Het waren er niet veel, maar wel vrouwen waarvan je zei: die lijken op mijn tante of moeder, dus het is mogelijk. Ik wist toen dat ik wel degelijk aan die tafel kon zitten."

Economie of milieu
Het komt allemaal weer terug op het bekende mantra van de gekleurde medemens. Miskin: "Als meer zwarte mensen politiek actief worden, kan er beter over racisme worden gepraat, denk aan onderadvisering in het onderwijs." Maar ze vindt ook dat zwarten best over economie of milieu kunnen praten.

Hoe komt het toch, dat negerinnen zo enorm ondervertegenwoordigd zijn in de Nederlandse politieke top? Partiman meldt dat ze pas later dan blanke vrouwen mochten stemmen. "De grootste groep gekleurde vrouwen in Nederland, konden pas in de jaren vijftig en zestig naar de stembus." 

Aan de bereidheid ligt het niet, ook al ligt het blanke racisme weer op de loer. "Je loopt daarbij ook nog het risico om een soort nieuwe ‘Excuustruus’ te worden, puur omdat je van kleur bent."

Kip of het ei
Waarom de negers in Nederland dan toch zo slecht de weg naar de stembus weten te vinden, daarop blijft het antwoord duister. "Stemmen ze minder omdat de politiek ze niet aanspreekt, of omdat ze gewoonweg amper gerepresenteerd worden?"

In oplossingen denken doet Miskin in ieder geval wel. De kiescommissie moet maar gedwongen worden om negerinnen op te nemen op verkiesbare plekken. "Kiescommissies zullen echt hun blik moeten verbreden. Je kan best als doel nemen om een bepaald percentage van verschillende afkomsten in je lijst te verwerken. De tijd van vrijblijvendheid op het gebied van diversiteit is naar mijn idee gewoon voorbij. Stel quota, dan worden mensen verplicht eraan te werken. Dan komt er pas echte verandering."

Partiman echter, wil absoluut niet onderaan de ladder beginnen, maar meteen de hoofdprijs in de schoot geworpen krijgen. "In de politiek is het normaal dat je onderaan de ladder begint, maar als je iedereen van kleur daar ook laat beginnen, zijn we er pas over honderd jaar."


Tyson na vijftien jaar opnieuw de ring in

Volgens Amerikaanse media keert Mike Tyson op 12 september terug in de boksring voor een demonstratiegevecht tegen Roy Jones jr (51). De inmiddels 54-jarige Tyson beëindigde in 2005 zijn carrière na een verlies tegen de Ier Kevin McBride.

In zijn imposante profcarrière stond Tyson 58 partijen in de ring waarin hij 50 keer uitgeroepen werd tot winnaar. In 44 gevallen was sprake van knock-out.

Er is nog weinig bekend over het gevecht maar het zou gaan om acht rondes en gehouden worden in Californië. Eerder werd rivaal Evander Holyfield in verband gebracht met een gevecht tegen Tyson.

Voorlopig einde aan bemoeienis katholieke kerk met Universiteit Nijmegen

Ruim een maand geleden berichtten we hier al over de ruzie tussen de Stichting Katholieke Universiteit (het overkoepelende bestuur van de Radboud Universiteit en het universitaire Radboud ziekenhuis) en de Nederlandse bisschoppen. Ze wilden de invloed van de geestelijken flink verkleinen maar dat zag de Nederlandse katholieke kerk niet zitten. Tot nu toe hadden de bisschoppen verregaande invloed op de keuze van bestuurders van de SKU, wat de herstructurering van de Nijmeegse universiteit en het bijbehorende ziekenhuis flink belemmerde. De rechtbank heeft geoordeeld dat de universiteit voorlopig zelf de bestuurders mag benoemen en daarmee staat de kerk buitenspel.

In Nijmegen zijn plannen om de Radboud Universiteit en het Radboud UMC te splitsen maar doordat de bisschoppen al sinds 2014 benoemingen in het bestuur van de universitaire instelling blokkeren, werd bestuurlijke vernieuwing tegengehouden. De nieuwe leden van de raad van toezicht zouden niet katholiek genoeg zijn.

De bisschoppen zochten "goede, degelijke, gelovige katholieken" voor de bestuursfuncties terwijl de universiteit het voldoende vindt dat bestuursleden de katholieke identiteit "respecteren en onderscheiden". De Ondernemingskamer Amsterdam heeft deze week besloten dat de SKU tijdelijk zonder instemming van de Nederlandse bisschoppenconferentie bestuursleden mag benoemen.

Ook oordeelde de rechter dat de SKU geen toestemming van de Nederlandse katholieke kerk hoeft te krijgen voor de herstructurering. Bij de splitsing zullen de Radboud Universiteit en het Radboud UMC ieder in een eigen stichting worden ondergebracht met bijbehorende raad van toezicht. In de raden zal voortaan nog slechts plaats zijn voor één bestuurslid namens de kerk.

Volgens de uitspraak gebruikt de bisschoppenconferentie haar bevoegdheden, "om haar opvatting over de katholieke identiteit van de Radboud Universiteit en het Radboud UMC gestalte te geven". Die opvatting verschilt van "de huidige betekenis van de katholieke identiteit voor de universiteit en het UMC", zo lezen we op de site van het Katholiek Nieuwsblad.

De bisschoppen beraden zich nog over een mogelijk hoger beroep tegen de uitspraak.

Afvalwater wordt energie

Op donderdag ondertekenden Papierfabriek Doetinchem, Waterstromen en Waterschap Rijn en IJssel de overeenkomst om het procesafvalwater van Papierfabriek Doetinchem duurzaam te gaan behandelen.

Opwekken biogas
Het water van Papierfabriek Doetinchem wordt nog samen met het andere afvalwater uit de gemeente Doetinchem in rioolwaterzuiveringsinstallatie  Etten gezuiverd. Dat verandert. Het afvalwater gaat via een aparte persleiding naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie. Zo wordt het mogelijk om het procesafvalwater voor te zuiveren én hierbij biogas op te wekken. De zuivering van het water kost hierdoor dus geen energie, maar wekt energie op.

“We schakelen over op schone energie. De industrie moet hier een grote bijdrage aan leveren. Dat kan met slimme processen én nieuwe technieken. Daarom investeren we mee in dit project,” aldus gedeputeerde Jan van der Meer.

Besparing van 2300 ton CO2 per jaar
De nieuwe behandeling van het procesafvalwater levert een totale besparing op van 2.300 ton CO2 per jaar. Dit is te vergelijken met het verbruik van aardgas van duizend huishoudens.

Het is de bedoeling om de biogasproductie op de locatie Etten uit te breiden. Het biogas wordt dan opgewerkt naar groen gas: het duurzame alternatief voor aardgas voor inwoners van Doetinchem. Als alles volgens planning loopt, wordt eind 2021 het eerste biogas geleverd.

S.T.A.L.K.E.R. 2 is launch-game voor Xbox Series X

Zojuist werd op het Xbox event semi-casual een nieuwe S.T.A.L.K.E.R.-game officieel onthuld. S.T.A.L.K.E.R. 2 komt uit als launch-game voor Xbox Series X en verschijnt later ook voor pc.

"De award-winning pc-franchise geliefd door miljoenen spelers krijgt een next-gen console-debuut met S.T.A.L.K.E.R. 2. Ervaar één van de grootste open werelden tot nu toe, vol met straling, mutanten en andere abnormaliteiten", aldus de beschrijving onder de reveal-trailer. Bekijk 'm hieronder.

The Medium toont parallele realiteiten

Een nieuwe trailer voor horror-game The Medium toont hoe het principe van de parallele realiteiten werkt. In de game verken je deze twee realiteiten op zoek naar antwoorden.

Het unieke is dat je dit voor beide werelden tegelijkertijd doet. Gameplay toont beide parallele realiteiten, één in de echte wereld en één in de paranormale wereld. Deze twee hebben invloed op elkaar, waardoor gebeurtenissen en acties in de ene wereld ook afspelen in de andere.

Tegelijkertijd moet je ook nog ontmoetingen met het monster 'The Maw' zien te overleven. De trailer kun je hieronder bekijken. De game komt aan het einde van het jaar naar Xbox Series X en pc.

Tetrus Effect: Connected komt naar je toe deze winter

Tetris komt naar de Xbox toe. Deze nieuwe uitgave van de game draait helemaal op het online met en tegen elkaar Tetrissen. Je kunt met zijn drieën lokaal tegen elkaar spelen en de game wordt crossplatform tussen pc en Xbox.

Tetris Effect: Connected is vanaf november speelbaar op Xbox Series X, Xbox One en Windows 10. Hij zit in de gamepass, dus bezitters van de pas kunnen hem platform spelen.

Ontslag op staande voet na meenemen plastic tasje onterecht

De kantonrechter oordeelt dat Action een werknemer ten onrechte op staande voet heeft ontslagen na het meenemen van een plastic tasje. Het verzoek van de werknemer om een vergoeding als gevolg van het ten onrechte gegeven ontslag op staande voet is toegewezen.

De werknemer pakt na zijn werkdag een plastic tasje bij de kassa om zijn eerder gekochte producten in te doen en mee naar huis te nemen. Hij neemt dit plastic tasje van 3 cent mee zonder te betalen. Action heeft hem daarom op staande voet ontslagen. De werknemer is van mening dat hij hiervoor niet op staande voet mocht worden ontslagen en vecht de rechtmatigheid van dit ontslag aan bij de kantonrechter.

Zero-tolerance beleid
De kantonrechter oordeelt dat de werknemer wel in strijd handelde met het - op zich terechte - zero-tolerance beleid van Action. Hij was van dit beleid ook op de hoogte. Voor de beoordeling van het daarop volgende ontslag op staande voet moeten ook andere omstandigheden worden meegewogen. In dit geval zijn dat de aard van het meegenomen voorwerp - een vrijwel waardeloos plastic tasje - het functioneren van de werknemer en zijn persoonlijke omstandigheden.

Ontslag onterecht
De afweging van de bovenstaande elementen leidt tot de conclusie dat in dit geval het ontslag op staande voet ten onrechte is gegeven. De werknemer heeft volgens de wet dan de keuze om het ontslag te laten vernietigen of van de werkgever een vergoeding te verzoeken. De werknemer koos voor de 2e optie. De arbeidsovereenkomst blijft beëindigd en Action is aan de werknemer een vergoeding verschuldigd.

Integriteit strafproces door OM in gevaar gebracht in belastingzaak horecaconcern

De rechtbank in Rotterdam heeft vandaag beslist dat horeca ondernemers schuldig zijn aan belastingfraude. Zij krijgen daarvoor echter geen straf omdat door het handelen van het OM de integriteit van het strafproces in gevaar is gebracht. Door het bestaan van een documentaire die was gemaakt tijdens het opsporingsonderzoek door de FIOD geheim te houden heeft het OM geprobeerd om de verdediging te weerhouden van het voeren van een verweer. Daarnaast is het OM op onderdelen niet-ontvankelijk in de vervolging van de bedrijven van de ondernemers wegens een verdenking van belastingfraude omdat eerder al een forse boete werd betaald.

Bestuurlijke boete voor de bedrijven: OM niet-ontvankelijk

Volgens het OM zijn gedeeltes van de omzet van de bedrijven bewust buiten de boekhouding gelaten en zijn er valse belastingaangiftes gedaan. Over de door het OM ten laste gelegde periode is de verschuldigde belasting inmiddels voldaan en is door de ondernemingen ook een bestuurlijke boete betaald. Omdat er een bestuurlijke boete is opgelegd en betaald kan de officier de bedrijven- voor de feiten waar die boete op van toepassing is- niet opnieuw vervolgen. Voor de vervolging van die feiten is het OM dan ook niet-ontvankelijk. Het OM is wel ontvankelijk in de vervolging van de valse aangiftes die vallen buiten de periode waarover de bestuurlijke boete is betaald. Bovendien hebben de bedrijven tezamen en met de bestuurders een criminele organisatie gevormd om het met de belastingfraude verdiende geld wit te wassen. Daarvoor acht de rechtbank de verdachten schuldig maar legt geen straf op. Er is al een forse boete betaald, de bedrijven bestaan alleen nog op papier en worden opgeheven als de strafzaak voorbij is. Nog meer boete voegt niks toe.

De ondernemers zelf: Belastingfraude en criminele organisatie
Het OM verdenkt de verdachte horecaondernemers echter ook van leiding geven aan de belastingfraude door de ondernemingen en van deelname aan een criminele organisatie voor belastringfraude en witwassen van de niet betaalde belasting. Het OM mag drie van de horecaondernemers vervolgen, ook al hebben de ondernemingen een boete betaald voor de belastingfraude. Deze ondernemers zijn niet te vereenzelvigen met het concern. Dat geldt niet voor de vierde horecaondernemer. Die is wel te vereenzelvigen met zijn onderneming. De bestuurlijke boete die de onderneming heeft betaald is eigenlijk ook door de ondernemer zelf betaald. De ondernemer mocht niet opnieuw worden vervolgd. De rechtbank acht tegen de drie ondernemers de verdenkingen bewezen. De rechtbank acht de overblijvende verdenking tegen de vierde ondernemer niet bewezen. Er is geen bewijs dat hij fraudeerde buiten de periode waarover een boete is betaald en de onderneming maakte geen deel uit van het Sumo-concern. In de horecazaken werden contante omzetten uit de kassa en kassasystemen verwijderd. Aan het administratiekantoor, dat voor het concern de belastingaangiften deed, werd valse administratie verstrekt, waardoor dit kantoor onjuiste en onvolledig belastingaangiften deed. De afgeroomde omzet werd in elk geval gebruikt om lonen uit te betalen zonder dat loonbelasting en premies werden voldaan.

Documentaire en integriteit strafproces in het geding
Tijdens het onderzoek heeft het OM meegewerkt aan een documentaire over deze strafzaak. Anders dan de advocaten hebben bepleit, vindt de rechtbank niet dat het OM deze zaak vooral heeft vervolgd om de documentaire van een spannend einde te voorzien. De vervolging past binnen het beleid. Journalisten die meekijken met een opsporingsonderzoek nemen kennis van opsporingsinformatie op het moment dat deze wordt verzameld. Het gaat dan om naam, adres, woonplaats, aard en omvang van de beschuldiging en allerlei andere privacy gevoelige informatie. De journalisten mochten daarvan zonder beperking kennis nemen. De rechtbank ziet daarvoor geen wettelijke grondslag. Daarmee is een inbreuk gemaakt op de persoonlijke levenssfeer van de verdachte natuurlijke personen. Niet gebleken is dat deze schending op zichzelf in de weg heeft gestaan aan een eerlijk proces.Dat neemt niet weg dat de rechtbank heeft vastgesteld dat het OM heeft geprobeerd het maken van de documentaire geheim te houden en daarmee heeft het geprobeerd om de verdediging te weerhouden van het voeren van een verweer. Dan is de integriteit van het strafgeding wel in het geding. Dit behoeft niet tot niet ontvankelijkheid te leiden. De verdediging heeft er uiteindelijk kennis van kunnen nemen omdat het bestaan van de documentaire in de publiciteit is gekomen en heeft de desbetreffende verweren kunnen voeren. Het streven van het OM om de verdediging te weerhouden verweer te voeren, kan niet zonder gevolg blijven en leidt er toe, met alle andere omstandigheden zoals de betaalde belasting plus boete, de Bibop-procedures en de lange duur van het strafproces, dat geen straf of maatregel wordt opgelegd.

Marquez maakt dit weekend rentree MotoGP na blessure

Vandaag is bekend geworden dat Marc Márquez dit weekend weer aan de start verschijnt in Jerez. De MotoGP-coureur brak zondag zijn bovenarm in een zware crash tijdens een geweldige inhaalrace na een fout eerder in de wedstrijd. Dit laat teammanager Alberto Puig van Repsol Honda weten in een persbericht.

Na de valpartij werd duidelijk dat de wereldkampioen zijn humerus had gebroken en dinsdag is de Spanjaard geopereerd in het Hospital Universitari Dexeus in Barcelona. Hier is het bot weer rechtgezet en vastgemaakt met een titaniumplaat. De verwachting was dat Márquez hierdoor in ieder geval één race zou moeten missen maar dit lijkt nu toch niet het geval. Doktoren van het medisch centrum in Jerez hebben de 27-jarige coureur 'fit to race' verklaard. Dit betekent dat er genoeg beweging in de arm is om de motor onder controle te houden en geen gevaar te vormen voor andere rijders. Honda geeft aan achter hun coureur omdat ook zij aangeven 'verbaasd te zijn' over hoe snel het herstel lijkt te verlopen.

Vrijdag tijdens de eerste twee vrije trainingen zal Márquez nog niet in actie komen zodat de arm nog een extra dag rust krijgt.

Veroordeling voor man uit Houten die kinderen meenam naar SyriŽ

Een 44-jarige man uit Houten is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 maanden. De man nam zijn minderjarige dochter (13) en zoon (10) mee naar Syrië. Dit deed hij na overleg met hun moeder. Toen de man tegen de afspraak in zonder de kinderen terugkeerde naar Nederland, deed de moeder aangifte. De rechtbank veroordeelt de man voor het onttrekken van zijn minderjarige kinderen aan het gezag van hun moeder.

Syrië
De man vertrok op 17 juni 2019 met zijn minderjarige kinderen naar Syrië. Uit Whatsapp-gesprekken blijkt dat zijn vrouw, de moeder van de kinderen, op de hoogte was van hun reis. De man en de kinderen zouden vóór het begin van het nieuwe schooljaar weer terug zijn in hun woonplaats, Houten. Toen de dochter op 24 augustus 2019 vanuit Syrië haar moeder belde met de boodschap dat hun vader in zijn ééntje op weg was naar Nederland, deed de moeder aangifte.

Onttrekking aan gezag
In het telefoongesprek vertelde de dochter dat hun vader naar Nederland ging om ook hun derde kind op te halen. Zij en haar broertje wilden ook terug naar Nederland maar dat mocht niet van hun vader. Ze moesten bij hun familie in Syrië blijven. De dochter was tijdens het telefoongesprek overstuur en huilde. Moeder was bang dat haar man, zonder haar toestemming, de kinderen voorgoed in Syrië wilde laten blijven. Volgens de rechtbank handelde de man zonder de toestemming van zijn vrouw toen hij zonder de kinderen terugkeerde naar Nederland. Vanaf dat moment maakte hij zich schuldig aan onttrekking van de kinderen aan haar gezag.

Straf
De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van 1 jaar. Volgens het Openbaar Ministerie is bewezen dat de man de kinderen voor de duur van een week aan het gezag van hun moeder heeft onttrokken. De rechtbank gaat hier niet in mee. De moeder besefte namelijk pas kort voor haar aangifte op 25 augustus dat haar man de kinderen in Syrië wilde laten blijven. De rechtbank concludeert daarmee dat de daadwerkelijke onttrekking van het gezag begon op 24 augustus, toen bleek dat de vader in zijn ééntje op weg was naar Nederland. Het gaat dus in totaal om twee dagen. Vanwege de beperkte periode komt de rechtbank tot een lagere straf dan door de officier van justitie geëist. De rechtbank legt de man een gevangenisstraf op van 5 maanden. Omdat de man deze straf al in zijn voorarrest heeft uitgezeten, hoeft hij niet opnieuw de gevangenis in.

Grounded vanaf volgende week te spelen

Oke, Grounded is geen Cyberpunk killer, maar je kunt het tenminste op volgende al spelen. Tijdens de Xbox Game Showcase werd de previewdatum van Grounded verklapt. Iedereen met een Gamepass kan dan al met de game aan de slag.

De game van develope Obsidian Entertainment kon al eerder gespeeld worden, maar vanaf 27 juli kan iedereen ermee aan de slag.  Grounded werd vorig jaar aangekondigd. De survivalgame lijkt geïnspireerd te zijn op de film Honey I shrunk the kids, waarbij de kinderen in een tuin moeten overleven tussen grote lieveheersbeestjes en nog grotere mieren.

Obsidian werkt aan first-person RPG Avowed

Obsidian Entertainment heeft een glimps gegeven op hun volgende grote RPG: Avowed. Het betreft een first-person RPG en doet nog het meest denken aan een crossover tussen Elder Scrolls enPillars of Eternity.

De game vindt plaats in Eora, de wereld van Pillars of Eternity. Avowed is in ontwikkeling voor pc en Xbox Series X. De game laat ongetwijfeld nog wel even op zich wachten, want een release date is nog niet gegeven.

Speel Tell Me Why eind augustus

Dotnot heeft eindelijk een releasedatum gegeven aan Tell Me Why. De developer van onder andere Life is Strange brengt de eerste episode uit op 27 augustus.

IN Tell Me Why ligt de nadruk op het verhaal. Je kruipt in de rol van Tyler en Alyson, een tweeling die samen opgroeit in een klein dorpje in Alaska. De game is nu al controversieel, dit is namelijk de eerste game waarbij de hoofdpersonage openlijk tansgender is. 

Automobilist aangehouden na achtervolging

Op woensdag 22 juli is rond 15.30 uur een 25-jarige automobilist op de Prins Hendrikkade te Amsterdam aangehouden na een achtervolging.

Agenten wilden de bestuurder tien minuten eerder staande houden, omdat het kenteken niet overeenkwam met het type auto. De man negeerde het volgteken van de politie en ging er met hoge snelheid vandoor. Een achtervolging door het Oostelijk Havengebied en de Plantagebuurt volgde. Uiteindelijk kon het voertuig op de Prins Hendrikkade ter hoogte van het Centraal Station worden klemgereden en de bestuurder aangehouden. De auto bleek gestolen te zijn. Bij de aanhouding heeft de politie steekwapens, een taser en meerdere gestolen kentekenplaten in beslag genomen.

Bij de achtervolging ontstond bij de Piet Heintunnel een aanrijding tussen een politieauto en een ander voertuig, met daarin drie inzittenden. Alle betrokkenen zijn gelukkig ongedeerd gebleven.

Woning in Amsterdam-Noord beschoten

De politie doet onderzoek naar een woning die beschoten is aan de Den Helderstraat in Amsterdam-Noord.

Op donderdag 23 juli kreeg de politie melding van een aangetroffen huls op straat. Politieagenten ter plaatse, zagen dat vlakbij de vindplaats van de huls een kogelinslag in een woning zat. De politie vermoedt dat de woning dat deze kogelinslag recent veroorzaakt is op de dag zelf of in de dagen voor 23 juli 2020 beschoten is.

De politie roept op getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0900-7000 voor Misdaad Anoniem of via het tipformulier.

Lichamen omgekomen militairen terug naar Nederland

De lichamen van vlieger Christine Martens en tactisch coördinator Erwin Warnies zijn naar verwachting zaterdag rond 13:00 uur terug in Nederland. Ze arriveren per KDC-10 transportvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht op Vliegbasis Eindhoven. Met een korte ceremonie worden ze overgedragen aan hun nabestaanden.

De luitenants ter zee der 2e klasse oudste categorie kwamen afgelopen zondag om toen hun NH90-maritieme gevechtshelikopter in zee stortte. De helikopter raakte aan het einde van een kustwachtpatrouille te water in de Caribische Zee, vlakbij Aruba. De twee andere bemanningsleden overleefden de crash.

Gameplay-demo voor Halo Infinite

Microsoft heeft een gameplay-demo getoond van Halo Infinite. De demo toont meer van de setting van de game, combat, de grappling hook van Master Chief en de vijand waar we mee te maken krijgen: the Banished.

De game lijkt een meer open st ructuur te hebben, waarin Master Chief ook meerdere missies tegelijkertijd kan uitvoeren. Halo Infinite is een launch game voor Xbox Series X, maar komt ook nog naar pc en Xbox One.

Square Enix werkt aan Balan Wonderland

Square Enix' nieuwe studio Balan Company heeft hun eerste game aangekondigd: Balan Wonderland. De game staat onder de supervisie van Yuji Naka en Naoto Ohshima (Sonic the Hedgehog).

De game is een 3D action platformer waarin je twaalf verhaallijnen verkend in een wonderbaarlijk wonderland. Je gebruikt de krachten van tachtig kostuums om de werelden te verkennen. In de verhaallijnen moet je de balans terugvinden in anderen, maar ook die van jezelf.

Balan Wonderland komt in de lente van 2021 uit voor Xbox One en Xbox Series X. Over andere platforms is nog niets bekendgemaakt.

Nog drie verdachten aangehouden in omvangrijk drugsonderzoek

In een lopend omvangrijk drugsonderzoek naar de invoer van grote hoeveelheden cocaïne in de Rotterdamse haven zijn nog drie verdachten aangehouden. Eén verdachte is inmiddels heengezonden. In totaal zitten nu acht verdachten in voorlopige hechtenis.

Aanhoudingen
Het Openbaar Ministerie in Rotterdam maakt vandaag pas bekend dat de drie verdachten afgelopen maandag zijn aangehouden door een speciaal ondermijningsteam van de politie eenheid Rotterdam. Vanwege het onderzoeksbelang konden de aanhoudingen niet eerder bekend worden gemaakt.

De twee verdachten die vandaag zijn voorgeleid aan de rechter-commissaris zijn een 35-jarige man en 38-jarige man uit Rotterdam. Zij worden verdacht van invoer van grote hoeveelheden verdovende middelen en omkoping. De rechter-commissaris heeft besloten dat zij 14 dagen langer vast blijven zitten.

Doorzoekingen
Bij doorzoekingen op hun woonadres zijn onder meer auto’s en contante geldbedragen in beslag genomen.

Volledige beperkingen
Alle acht verdachten zitten nog in volledige beperkingen. Dat betekent dat zij geen contact mogen hebben met de buitenwereld, alleen met hun advocaten. In deze fase van het onderzoek moet het OM daarom terughoudend zijn met het verstrekken van informatie.

Exomecha is nieuwe mech-based f2p-shooter

Tijdens de preshow van Geoff Keighley ter voorbereiding op de Xbox Games Showcase werd Exomecha getoond, een nieuwe free-to-play online shooter. De game speelt zich af op Omecha, een ongerepte planeet vol "exotische omgevingen".

De game wordt omschreven als "een meeslepende ervaring met enorme team-based veldslagen, een unieke BR-mode en een objective-based mode". Bekijk de trailer hieronder voor een eerste indruk. 

Dragon Quest XI S naar Xbox en Xbox Game Pass

Xbox en Square Enix kondigen aan dat Dragon Quest XI S: Echoes of an Elusive Age - Definitive Edition komt naar Xbox One en Xbox Game Pass. De game komt uit op 4 december.

Het betreft de versie die ook naar Nintendo Switch kwam. Dit betekent dat de orchestrated soundtrack, 2D-modus en extra verhaalcontent beschikbaar is in deze versie. De extra content komt ook PlayStation 4 en pc, al is nog niet duidelijk of de content als DLC beschikbaar komt.

Pokťmon Trading Card Game: Champion's Path aangekondigd

The Pokémon Company International heeft de volgende uitbreiding voor de Pokémon Trading Card Game aangekondigd: Champion’s Path. Deze uitbreiding zal vanaf 25 september 2020 wereldwijd verkrijgbaar zijn.

In Champion’s Path krijgen Trainers de mogelijkheid om hun reis door de regio Galar in de Pokémon TCG te 'reproduceren' door verschillende speldjes met logo's van Gyms en foliekaarten met de partner-Pokémon van elke Gym Leader te verzamelen. Dit komt overeen met wat ze in de videospellen Pokémon Sword en Pokémon Shield beleven. Tot de highlights van de set behoren 11 Pokémon V, vier full-art Pokémon V, drie Pokémon VMAX en één full-art Supporter-kaart. Trainers kunnen kennismaken met Venusaur, Lucario en Incineroar als nieuwe Pokémon V en met Gigantamax Pokémon zoals Drednaw VMAX en Alcremie VMAX.

De speldjescollectie van Champion’s Path omvat zes uitvoeringen. Elke uitvoering heeft als thema een andere Gym Leader uit de regio Galar met een bijbehorend speldje en een bijbehorende foliekaart. Speldjescollecties met als thema de Turffield Gym van Milo, de Hulbury Gym van Nessa en de Motostoke Gym van Kabu komen uit op 25 september 2020; de speldjescollecties met als thema de Ballonlea Gym van Opal, de Spikemuth Gym van Pier en de Hammerlocke Gym van Raihan worden gelanceerd op 13 november 2020.

Daarnaast zal de speciale speldjescollectie van Champion’s Path in twee uitvoeringen verschijnen: de Stow-on-Side Gym en de Circhester Gym. In elk van deze speldjescollecties zitten verzamelaarsspeldjes met de logo's van beide Gyms en foliekaarten met de partner-Pokémon van beide Gym Leaders. De speciale speldjescollectie van Champion’s Path zal verkrijgbaar zijn vanaf 2 oktober 2020.

Op 25 september 2020 verschijnt de Elite Trainer-doos van Champion’s Path met daarin Gigantamax Charizard, een full-art promokaart van Charizard V, tien booster packs van Champion’s Path en uiteenlopende spelaccessoires. Er komt ook een Dubwool V-collectie van Champion’s Path en de Hatterene V-collectie van Champion’s Path. Dubwool V komt uit op 25 september 2020 en Hatterene V op 23 oktober 2020. Deze dozen bevatten een foliepromokaart, een extra grote foliekaart van Dubwool V of Hatterene V en vier booster packs van Champion’s Path. Tot slot nog de speciale Marnie-collectie van Champion’s Path , die vanaf 23 oktober 2020 verkrijgbaar zal zijn en twee Pokémon V-promokaarten, acht booster packs van Champion’s Path, twee verzamelaarsspeldjes en een Pokémon TCG-speelmat bevat.

Pokémon Trading Card Game: Champion's Path (Foto: The Pokémon Company International)

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 30

Nee, nog steeds geen Tenet. Voorlopig niet, zelfs. Deze week zien we Roberto Benigni als Gepetto nadat hij achttien jaar geleden al Pinokkio speelde. Duidelijk een liefhebber; ben benieuwd wie hij gaat spelen in de volgende verfilming van Carlo Collodi's verhaal uit 1883. Ook deze week: Europese, Australische en Noord-Afrikaanse films, voor iedereen die wel genoeg heeft van wat Hollywood ons biedt, en een re-release van een klassieker uit de jaren 90.

Pinocchio

Wanneer houtsnijder Geppetto uit een blok hout een pop maakt gebeurt er iets magisch. De brutale pop begint te praten en kan lopen, rennen en eten zoals elke kleine jongen. Gepetto noemt hem Pinocchio en voedt hem op als zijn eigen zoon. Maar Pinocchio vindt het lastig om braaf te zijn. Hij is snel afgeleid en tuimelt van het ene ongeluk in het andere terwijl hij wordt misleid, gekidnapt en achterna gezeten door bandieten in een wereld vol fantasierijke wezens. Van de buik van een gigantische vis, tot speelgoedland en het veld der wonderen. Zijn trouwe vriendin de fee probeert hem te laten inzien dat zijn grote droom, een echte jongen worden, alleen uit kan komen als Pinocchio zijn gedrag verandert. In deze nieuwe vertelling van het klassieke sprookje keert regisseur Matteo Garrone terug naar de wortels van het originele Pinocchio verhaal. Met deze baanbrekende liveaction verfilming creëert hij een fantasiewereld van mysterie en verwondering, vol stralende, grappige en ontroerende momenten.

Dark River

Na de dood van haar vader keert Alice terug naar haar geboortedorp Yorkshire om de familieboerderij op te eisen. Ze is er 15 jaar niet geweest en haar broer heeft al die jaren de boerderij onderhouden. Hij verwelkomt haar bepaald niet met open armen en het is duidelijk dat haar komst oude wonden open haalt. Om de strijdbijl te kunnen begraven zullen broer en zus hun diep weggestopte trauma’s uit het verleden eerst onder ogen moeten komen. Alleen zo kunnen ze aan het nieuwe hoofdstuk in hun leven beginnen.

The Rental

Twee jonge koppels trekken voor een weekendje naar een schijnbaar perfect huisje dat ze online hebben geboekt. Wat begint als een gezellig, feestelijk weekend slaat al snel om in een aaneenschakeling van sinistere gebeurtenissen. Stukje bij beetje komt het viertal tot het inzicht dat ze niet zo alleen zijn als eerder gedacht. The Rental is het huiveringwekkende regiedebuut van Dave Franco, die als acteur al te zien was in films als 21 Jump Street en The Disaster Artist.

Burden

South Carolina, 1996. Mike Burden (Garrett Hedlund) is een zwijgzaam man en loyaal lid van de Ku Klux Klan. Maar hij verandert van gedachten wanneer hij verliefd wordt op de alleenstaande moeder Judy (Andrea Riseborough). Hij vlucht weg van de Klan en wordt opgenomen in het gezin van dominee Kennedy (Forest Whitaker), een idealistisch Afro-Amerikaans predikant die ernaar streeft om de vrede te bewaren. Het indrukwekkende Burden is gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Adam


In Casablanca gaat de zwangere, ongetrouwde Samia (Nisrin Erradi) van deur naar deur op zoek naar een dak boven haar hoofd. Wanneer ze aanklopt bij Abla (Lubna Azabal, Incendies) blijft ook haar deur in eerste instantie gesloten. Maar als weduwe en alleenstaande moeder van de 8-jarige Warda, weet Abla hoe moeilijk het leven in Marokko kan zijn en laat de jonge vrouw uiteindelijk toch toe. Geleidelijk vinden ze steeds meer steun bij elkaar en gaat Samia aan de slag in Abla’s bakkerij. Samen bakken ze de heerlijkste Marokkaanse lekkernijen.

Madre

Tien jaar zijn verstreken sinds de Spaanse Elena haar destijds zesjarige zoon Iván voor het laatst sprak. Een verontrustend telefoontje van haar verdwaalde kind, helemaal alleen op een strand op zoek naar zijn vader. Sindsdien woont Elena op de plek waar Iván toen was, aan de Franse kust. Ze runt er een strandtent en het lijkt of ze haar leven heeft opgepakt. Ze kijkt eindelijk weer vooruit. Tot ze op een dag de Franse tiener Jean tegenkomt die haar sterk doet denken aan haar zoon.

God Exists, Her Name Is Petrunya

In deze satire duikt een Macedonische vrouw naar een kruisbeeld dat door een priester in de rivier is gegooid - een ritueel dat alleen bestemd is voor mannen. In de chaos die ontstaat trotseert ze de ruziënde mannen. Dit bijtende sociaal commentaar daagt op hilarische wijze het patriarchaat uit, en won de Lux-prijs van het Europees Parlement: Beste Europese film van 2019. Ook werd de film geselecteerd voor de Gouden Beer-competitie van de Berlinale.

The Piano

In dit grootse liefdesverhaal herwint een vrouw de zeggenschap over haar eigen leven. Met haar derde speelfilm werd Jane Campion de enige vrouwelijke regisseur die in Cannes de Gouden Palm won.De BBC Culture Poll verkoos The Piano tot beste film ooit gemaakt door een vrouwelijke filmmaker. The Piano won ook drie Oscars en een Golden Globe. Digitale restauratie onder supervisie van Jane Campion.

Bruls: "Mondkapjesplicht in openbare ruimtes niet reŽel"

Terwijl in de landen om eens heen het dragen van mondkapjes steeds vaker verplicht wordt kunnen we in Nederland nog altijd met ontblote mond en neus winkelen en door drukke straten lopen. Vanuit de grote steden neemt de druk op invoering van een mondkapjesplicht toe maar Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad ziet daar weinig in.

"De kern van ons beleid is afstand houden. Dat voorkomt besmettingen. Met een mondkapje op, loop je het risico dat de anderhalve meter afstand niet meer wordt nageleefd", aldus Bruls in Spraakmakers op NPO Radio 1.

"Iedereen heeft recht op zijn eigen mening, maar dit is niet iets wat breed wordt gedeeld in burgemeestersland", zo reageerde de Nijmeegse burgemeester op de oproep van zijn collega burgemeesters Femke Halsema en Ahmed Aboutaleb.

Aboutaleb en Halsema vroegen het kabinet om op meer plekken een mondkapjesplicht te overwegen. "Als de cijfers stijgen, moet je straks een alternatief achter de hand hebben. Dat hebben we nu niet.", aldus de Rotterdamse Burgemeester in Nieuwsuur.

"Als je nu een mondkapjesplicht invoert, leidt dat tot chaos. Ik kan niet garanderen dat mijn mensen dat goed kunnen handhaven. Laten we reëel wezen: gaan mensen in de kroeg of thuis bij een feestje een mondkapje dragen?" Zo vertelde Bruls die denkt dat het boetes zal regenen. Daarnaast is hij niet overtuigd van wetenschappelijke consensus dat mondkapjes werken. "In landen waar het is ingevoerd, gaat het immers niet echt goed met de besmettingen."

Bruls is niet alleen negatief over een mondkapjesplicht, hij ziet ook één groot voordeel. "Die dingen zijn zo irritant, dat ze het het bewustzijn over het coronavirus verhogen"

Liverpool viert kampioensfeest na doelpuntrijk duel tegen Chelsea

Liverpool heeft er woensdagavond voor gezorgd dat de strijd om de Champions League-plekken in Engeland razendspannend blijft. De manschappen van manager Jürgen Klopp wonnen in een bloedstollende strijd met 5-3 van Chelsea, dat daardoor op de laatste speeldag tegen Wolverhampton Wanderers aan de bak moet om het miljardenbal volgend seizoen te halen.

Trent Alexander-Arnold gaf zijn dertiende assist dit seizoen, meer dan een verdediger ooit haalde in de Premier League. Het oude record stond ook al op zijn naam: vorig seizoen gaf de rechtsback twaalf beslissende voorzetten. Liverpool krijgt na de wedstrijd de kampioensbeker uitgereikt.

Na een vrijwel gelijkopgaande openingsfase duurde het tot de 23ste minuut voordat Liverpool voor het eerst scoorde. Keita pikte een meter of 25 van het doel de bal op, dribbelde een stukje naar voren en trof vervolgens vernietigend de kruising: 1-0. Ook het volgende doelpunt van Liverpool, een kwartier later, kwam van grote afstand, weliswaar met een stuk minder snelheid: Trent Alexander-Arnold tekende met een geplaatste bal uit een vrije trap schitterend voor 2-0.

Daarmee was het nog lang niet gedaan wat betreft doelpunten in de eerste helft. Georginio Wijnaldum vond de bal in de 43ste minuut uit een soort scrimmage na een hoekschop voor zijn voeten en pegelde hem zonder twijfel in het dak van het doel: 3-0.

De Oranje-international zal gedacht hebben daarmee de ruststand op het scorebord te hebben gezorgd, maar Olivier Giroud deed in de blessuretijd wat terug namens Chelsea. Liverpool-doelman Alisson Becker kreeg niet meer dan een hand achter een hard schot van Willian, waarna de Franse spits in de rebound kon profiteren: 3-1.

Ook in de tweede helft bleef het doelpunten regenen. Tien minuten na rust gaf Alexander-Arnold opnieuw blijk van zijn schitterende traptechniek, ditmaal door de bal met een voorzet perfect op het hoofd te plaatsen van Roberto Firmino: 4-1.

Een nieuwe klap voor Chelsea dus, dat met invallers Christian Pulisic en Tammy Abraham vrijwel direct iets terugdeed. Eerstgenoemde speelde zich in een knappe dribbel langs drie verdedigers en legde de bal opzij naar Abraham, die rustig intikte: 4-2. Pulisic kreeg kort daarna een enorme kans om de spanning helemaal terug te brengen, maar de Amerikaan mikte ditmaal in vrije positie voorlangs. Pulisic liet het er niet bij zitten en creëerde luttele minuten later een nieuwe kans voor zichzelf.

De 21-jarige aanvaller ontving een hoge bal van Callum Hudson-Odoi, draaide vanuit zijn rug weg bij Alexander-Arnold, en volleerde uit de draai in het dak van het doel: 4-3. Chelsea drukte Liverpool daarna achteruit, maar werd geslacht in de counter. Na een vrije trap van de tegenstander kwamen the Reds er razendsnel uit, waarna Andy Robertson vanaf de linkerflank met een lage voorzet Alex Oxlade-Chamberlain bediende: 5-3.

'Standaard paspoortcontrole op Schiphol verdwijnt in toekomst'

Reizigers die op Schiphol aankomen en die bij binnenkomst in Nederland door de paspoortcontrole moeten, kunnen hun identiteitsbewijs in de toekomst op zak houden. Het idee is dat reizigers straks door een gang lopen en dat hun reisdocument op afstand gescand wordt.

De standaardcontrole door marechaussees die in een hokje paspoort voor paspoort bekijken, gaat daarmee verdwijnen. De commandant van de Koninklijke Marechaussee, luitenant-generaal Hans Leijtens, zegt dat in een interview met De Telegraaf.

Volgens Leijtens is er bij zowel de luchthaven als bij het ministerie van Justitie en Veiligheid de wil om de controle te veranderen. 'Alle neuzen staan dezelfde kant op. Hoe snel het gaat, hangt af van de techniek.' Zaak is dat de paspoortscanners verder doorontwikkeld worden.

Daarnaast ontwikkelt de marechaussee een nieuwe werkwijze, waarbij opvallende reispatronen van verdachte reizigers eerder herkend moeten worden.

Werk en gezin belangrijkste motieven voor immigranten

In 2018 kwamen 191.000 immigranten naar Nederland die geen Nederlandse nationaliteit hadden. Voor de honderdtienduizend immigranten uit EU- of EFTA-landen (Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland) was werk het belangrijkste migratiemotief. De 81.000 immigranten die van buiten de EU/EFTA kwamen hadden gezinshereniging of -vorming als voornaamste reden. Dat blijkt uit cijfers van het CBS over migratiemotieven.

Na de EU-uitbreidingen van 2004 en 2007 werd arbeidsmigratie een steeds belangrijker motief voor EU- en EFTA-burgers. Sinds 2013 is werk belangrijker dan gezin als migratiemotief voor deze groep. Bijna 40 procent kwam in 2018 naar Nederland om te werken.

Alle EU-/EFTA-burgers kunnen volgens de Europese wetgeving zonder tewerkstellingsvergunning in een EU-land aan het werk. Voor Polen en de andere landen die in 2004 lid werden van de EU geldt dat vanaf 2007, voor Bulgarije en Roemenië vanaf 2014. 

Voor mensen van buiten de EU/EFTA wordt het motief om naar Nederland te komen meer beïnvloed door beleidsmaatregelen en de politieke situatie elders in de wereld.

Gezinshereniging of -vorming
De afgelopen twintig jaar was gezinshereniging en -vorming een grote drijfveer om naar Nederland te komen, samen met asielmigratie (1999-2002 en meer recent vanaf 2014). Tegelijkertijd liep het aantal arbeids- en studiemigranten geleidelijk op.

In 2018 kwam een derde van de migranten van buiten EU/EFTA in het kader van gezinshereniging of -vorming naar Nederland, iets meer dan 20 procent kwam naar Nederland om te werken, nog eens ruim 20 procent om te studeren en iets meer dan 15 procent was asielmigrant. 

Zowel arbeidsmigranten als asielmigranten kunnen gezinsleden laten overkomen (partner en/of kinderen) in het kader van gezinshereniging. Gezinsleden van asielmigranten die gebruikmaken van de nareisregeling krijgen een asielvergunning en vallen onder de asielmigranten.

Drie kwart van de arbeidsmigranten binnen tien jaar vertrokken uit Nederland
Niet alle immigranten vestigen zich voor langere tijd in Nederland. Dit is mede afhankelijk van de reden waarom een immigrant naar Nederland komt. Arbeids- en studiemigranten komen doorgaans voor kortere tijd, terwijl gezins- en asielmigranten meestal langere tijd blijven.

Van de EU-/EFTA-immigranten die in 1999 en 2009 naar Nederland kwamen om te werken was bijna drie kwart tien jaar later weer vertrokken. Van de studiemigranten uit de EU/EFTA die zich in 2009 in Nederland vestigden woonden vier op de vijf in 2019 niet meer in Nederland.

Bijna 40 procent asielmigranten binnen 10 jaar vertrokken uit Nederland
Van de asielmigranten die in 2009 naar Nederland kwamen was bijna 40 procent binnen tien jaar vertrokken. Ze zijn teruggekeerd naar het land van herkomst of doorgereisd naar een ander land.

Voor arbeidsmigranten van buiten de EU-/EFTA-landen geldt vrijwel hetzelfde patroon als bij EU-/EFTA-arbeidsmigranten. Iets meer dan drie kwart van degenen die in 2009 naar Nederland kwamen was binnen tien jaar weer vertrokken.

Dragon Age 4 nog steeds in ontwikkeling

Al sinds 2018 wordt er met enige regelmaat gehint op een nieuw deel in de Dragon Age-franchise, alleen blijven concrete details nog steeds uit. Nu heeft executive producer Mark Darrah fans via Twitter gerustgesteld: Er wordt nog steeds volop aan Dragon Age 4 gewerkt.

Darrah, zelf een industrieveteraan die ook werkte aan de eerdere Dragon Age-games, geeft aan dat de ontwikkeling wat trager gaat dan normaal, mede omdat de BioWare-medewerkers vanuit huis moeten werken. "Ik realiseer me dat de meesten van jullie hier zijn voor nieuws over Dragon Age en dat het daar nogal aan ontbreekt de laatste tijd, maar we boeken voortgang", schrijft de producer op Twitter. Wellicht dat we binnenkort een officiële aankondiging krijgen, al zal het waarschijnlijk nog lang duren voordat een nieuw deel in de franchise in de schappen ligt.

Maximaal vier jaar gevangenisstraf voor bezit pedohandboek

Het verspreiden, verwerven of in bezit hebben van een handleiding met tips en trucs voor het seksueel misbruiken van kinderen wordt expliciet strafbaar gesteld. Er komt een gevangenisstraf van maximaal vier jaar op te staan. Zo’n ‘pedohandboek’ of ‘pedohandleiding’ brengt kinderen in gevaar, omdat het een voedingsbodem is voor de kindermisbruiker die zijn slag wil slaan. Dit is de kern van een wetsvoorstel van minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) dat vandaag in consultatie is gegaan.

Seksueel misbruik van kinderen is een van de meest verwoestende vormen van criminaliteit voor de slachtoffers en hun omgeving volgens minister Grapperhaus.

"Kinderen hebben recht op een veilige omgeving om op te groeien. Het is gruwelijk en onacceptabel dat – veelal via het darkweb van het internet – mensen bezig zijn om adviezen te delen over hoe ze kinderen kunnen misbruiken. Dit heeft onmiskenbaar een drempelverlagend effect om de kwaadaardige handelingen daadwerkelijk te verrichten. Misbruiksituaties - offline en online - moeten worden gestopt. Daarbij moeten we ook zoveel mogelijk voorkomen dat kinderen in een misbruiksituatie terechtkomen", aldus minister Grapperhaus.

Al langer circuleert er op het zogeheten dark web instructief materiaal om kinderen seksueel te misbruiken. Ze beschrijven onder meer hoe men ‘op jacht’ kan gaan naar kinderen, een kind kan verleiden en het vertrouwen van een kind kan winnen. Deze ‘handleidingen’ worden vaak pedohandboeken genoemd.

Minister Grapperhaus gaf dit voorjaar aan na overleg met het Openbaar Ministerie (OM) uit te zoeken of het bezit van een pedohandboek als zelfstandig feit strafbaar kan worden gesteld. Volgens de minister is een dergelijk signaal vanuit de overheid nodig om aan te geven hoe onwenselijk het bezit van dit materiaal is. Hiermee wordt ook tegemoet gekomen aan een wens van de Tweede Kamer.

Vroegtijdige aanpak
Het is volgens de minister van groot belang dat meer vroegtijdig wordt opgetreden tegen potentiële kindermisbruikers. Daarom worden voorbereidingshandelingen met het oog op seksueel kindermisbruik zelfstandig strafbaar gesteld.

Op dit moment biedt het strafrecht nog niet in alle gevallen de mogelijkheid om hiertegen op te treden, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van het ter beschikking stellen of in bezit hebben van instructiemateriaal over seksueel kindermisbruik.

Grapperhaus: "Onze inzet moet zijn om deze weerzinwekkende praktijk te stoppen, zodat we kinderen beter kunnen beschermen."

Op meerdere fronten is minister Grapperhaus bezig met een vroegtijdige aanpak van seksueel kindermisbruik. Zo is de strafbaarstelling van grooming, ook wel digitale vorm van kinderlokken geheten, vorig jaar verruimd.

Verder ligt op dit moment een voorontwerp van het wetsvoorstel ‘Modernisering strafbaarstelling seksuele misdrijven’ in consulatie, waarin ook aandacht is voor de kwetsbaarheid van kinderen voor online seksueel misbruik. Hierin wordt het zogenoemde sexchatting expliciet strafbaar gesteld, waarbij volwassenen stelselmatig online communiceren en contact zoeken met kinderen met seksuele bedoelingen.

Death Stranding (pc)

Console-games die naar de pc komen: vroeger moest Sony er niks van weten. De Japanse uitgever van de PlayStation was (en is nog steeds) behoorlijk koppig wanneer het over onderwerpen gaat zoals crossplay en porting. Maar net zoals Microsoft lijkt Sony nu eindelijk een andere weg in tre hebben geslagen. Eerst kwamen Heavy Rain en Beyond: Two Souls naar pc, en binnenkort komt ook Horizon: Zero Dawn naar de pc. De game waar we al eerder wisten dat het een pc port zou krijgen was Death Stranding, wat twee weken voor de release op de PlayStation werd aangekondigd. Kojima's eerste game na zijn scheiding met Konami is een vreemde eend in de bijt, dat is zeker - maar hoe geslaagd is de overstap van console naar pc?

15-jarige Mertens schrijft geschiedenis als jongste wedstrijdwinnaar op WK snooker

De vijftienjarige Ben Mertens heeft woensdagavond een stukje snookergeschiedenis geschreven. Hij won de eerste ronde van het kwalificatietoernooi met 6-2 van James Cahill (WS-106) en is daarmee de jongste speler ooit die een wedstrijd op het WK snooker wint.

Het WK snooker staat gepland van 31 juli tot en met 16 augustus. Dinsdag begon het kwalificatietoernooi, waar 128 spelers strijden om zestien overgebleven tickets. Mertens zag Cahill met een 82 break het eerste frame winnen, maar won dan zelf vijf frames op rij. Daarbij potte hij breaks van 63 en 57 weg. Cahill potte nog 90 weg, maakte vervolgens maakte de wereldkampioen U16 van 2018 het in het achtste frame af.

Een zichtbaar blije Mertens reageerde na afloop. “Het is geweldig. Ik kan het echt niet geloven", begon hij. "Ik was al blij dat ik één frame op het bord kreeg, maar om er dan meteen zes te winnen, dat voelt echt geweldig." Mertens wordt in het buitenland uiteraard meteen gespiegeld aan Luca Brecel. "Ik heb al altijd opgekeken naar Luca. Ik zag al z’n wedstrijden op televisie. Ik had het geluk dat ik op de World Cup al eens voor camera’s gespeeld had. Dat ik zoiets nu zelf kan doen voelt geweldig. De week kan niet meer beter worden voor mij. Natuurlijk wil ik nog winnen, maar ik ben hier al heel blij mee."

Cahill plaatste zich vorig jaar als amateur wel voor het WK en zorgde toen voor opschudding in The Crucible door er in de eerste ronde Ronnie O’Sullivan (WS-6) met 10-8 uit te schakelen. Vervolgens zorgde de 24-jarige Engelsman bijna voor een nieuwe stunt, maar moest hij in de tweede ronde toch met 13-12 de duimen leggen voor de Schot Stephen Maguire (WS-9).

Luca Brecel (WS-37) begint er zaterdag in de derde ronde aan tegen Rod Lawler (WS-112) of de Ier Fergal O’Brien (WS-71). Bij winst volgt een duel om een plaats in de Crucible tegen de Welshman Tyler Rees, Alfie Burden (WS-75) of de Chinees Liang Wenbo (WS-34).

Ook vrouwen mogen van grote schans springen op WK

Op het wereldkampioenschap in de noordse sporten - langlaufen, schansspringen en de noordse combinatie - mogen de vrouwen komend seizoen voor het eerst springen om de wereldtitel op de grote schans.

In 2009 debuteerden de vrouwen op het WK, waar ze sindsdien alleen van de kleine schans sprongen. Ook in de Continental Cup, en later de nieuwe World Cup, stond alleen de kleine schans nog op het programma.

In de World Cup kwamen na één seizoen al langzaam maar zeker wedstrijden op de grote schans in het programma, tegenwoordig is dat vrij aardig verdeeld, maar het WK liep dus nog achter. Tot nu: op 3 maart komende vrouwen op de grote schans aan de beurt.

Het voorstel, afkomstig van de ongetwijfeld aan wereldtopper Maren Lundby denkende Noorse federatie, werd in februari unaniem aanvaard. De bevestiging van het congres kon door de coronacrisis nog niet plaatsvinden, maar FIS-voorzitter Gian Franco Kasper is duidelijk: "We kunnen daar niet op wachten en keuren het goed."

Door de wijziging hebben mannen en vrouwen op het WK nu dezelfde disciplines: de kleine schans, grote schans, een teamwedstrijd en een gemengde teamwedstrijd. Skivliegen, het springen van de allergrootste schansen, doen vrouwen nog niet.

Op het WK, als het gehouden wordt, debuteren de vrouwen ook op de noordse combinatie. Daar is sinds een paar jaar een Continental Cup voor, komende winter komt er ook een World Cup, waar de Amerikaanse Tara Geraghty-Moats vermoedelijk drie klasses beter zal zijn dan haar concurrentes van voornamelijk de tienerleeftijd.

Van der Voort naar kwartfinales World Matchplay, Noppert uitgeschakeld

Vincent van der Voort heeft zich woensdag geplaatst voor de kwartfinales World Matchplay door met groot machtsvertoon te winnen van Daryl Gurney. Hij won met 11-5. Danny Noppert ging in de tweede ronde echter met 11-7 onderuit tegen Adrian Lewis.

Van der Voort vloog uit de startblokken tegen Gurney. Hij kwam meteen op een comfortabele 5-0-voorsprong omdat hij vooral ijzersterk was in het finishen. Hij zat lange tijd boven een dubbelpercentage van 70. The Dutch Destroyer zag daarna Gurney het gat verkleinen tot 5-2, maar liep vervolgens op overtuigende wijze uit naar 10-2. Hij liet zijn tegenstander, mede doordat hij een matchdart miste, in het restant nog terugkomen tot 10-5, maar maakte het toen alsnog af.  Van der Voort won maandag in de eerste ronde ook al Dave Chisnall. Hij werd bij zijn laatste vijf deelnames telkens uitgeschakeld in de eerste ronde en staat nu voor het eerst sinds 2009 in de kwartfinales van de World Matchplay.

Noppert kon na zijn stunt van maandag in de eerste ronde tegen Gerwyn Price niet nogmaals stunten. Hij noteerde slechts een gemiddelde van 87 punten, ruim tien punten lager dan de veel constanter gooiende Lewis. Noppie bleef dankzij een aantal hoge finishes wel lang in de wedstrijd. Het ging tot 6-6 gelijk op, maar daarna slaagde Lewis er wel in om zijn derde break op rij te verzilveren en gunde hij Noppert alleen bij 10-6 nog een leg.

Noppert haalde voor het eerst de tweede ronde op de World Matchplay. Hij wordt na de World Matchplay de tweede Nederlander (Michael van Gerwen) op de wereldranglijst. 

Van der Voort neemt het vrijdag in de kwartfinales op tegen Glen Durrant, die woensdag in een rare partij met 11-8 te sterk was voor wereldkampioen Peter Wright. Hij maakte in eerste instantie een 1-4-achterstand goed, gaf daarna een 7-4-voorsprong uit handen(7-8), maar pakte toch de laatste vier legs. Lewis in de kwartfinales op Dimitri Van den Bergh, die woensdag na een 5-8-achterstand met 11-9 afrekende met Joe Cullen.

Donderdag worden de eerste kwartfinales afgewerkt, te weten Krzysztof Ratajski-Michael Smith en Simon Whitlock-Gary Anderson. Van der Voort is de enig overgebleven Nederlander. Van Gerwen blameerde zich dinsdag in de tweede ronde tegen Whitlock (4-11) en Jermaine Wattimena (tegen Ratajski) en De Zwaan (tegen Durrant) strandden al in de eerste ronde.

Uitslagen tweede ronde World Matchplay - 22 juli 2020
Vincent van der Voort 11-5 Daryl Gurney
Dimitri Van den Bergh 11-9 Joe Cullen
Glen Durrant 11-8 Peter Wright
Adrian Lewis 11-7 Danny Noppert

Kwartfinales donderdag
Krzysztof Ratajski v Michael Smith
Simon Whitlock v Gary Anderson

Kwartfinales vrijdag
Adrian Lewis v Dimitri Van den Bergh
Glen Durrant v Vincent van der Voort

FOK! Wat een weer: zon en wolkenvelden

Goeiedag!

Een unicum vandaag, want nu ben ik, de enige echte Stephan5 die het weerbericht vanochtend een kick geeft! Ik ben 100 % van de 100% van de avond-dienst, maar nu ben ik er hoogst zelden ook deze morgen.  

Hoe maakt u het? Alles goed? Mooi zo. Het was gisteren weer een rustige dag waarin niet veel gebeurde. Vooral in de ochtend scheen de zon flink, maar in de middag nam de bewolking toe. De zon kreeg het daardoor wat moeilijker. Heel lokaal viel er wat lichte regen. Met name in het noorden en deels midden. Tegelijkertijd naderden nieuwe opklaringen alweer het westen. Terwijl ik dit onder het genot van een drankje typte, brak de zon alweer overtuigend door. 

Zodoende klaarde het vannacht deels weer op, maar er bleven zo her en der wel wat wolkenvelden over. Zo koud als het de afgelopen nachten waren is het nu niet meer geworden De minima lagen rond de 10 graden. 

Vandaag hebben we een beetje een herhaling van gisteren. Er zijn perioden met zon die worden afgewisseld met enkele wolkenvelden. In de loop van de dag wordt de bewolking dikker. Het blijft nog lang droog, maar in de avond kan er in het westen wat regen gaan vallen. De temperaturen lopen wat hoger op dan de afgelopen dagen en liggen tussen de 20 en 25 graden. Dat komt omdat de wind naar het zuidwesten draait. De windkracht zelf is niet sterk, ongeveer kracht 3 tot 4. 

Vrijdag valt er wat regen. 

Tot straks maar weer!

Meer weer op FOK!

Prachtige lucht boven Purmerend (Foto: Pukeko)
Een schitterend wolkenveld boven Purmerend met de opklaringen er omheen. (Foto:Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

9,6 miljoen mensen getroffen door overstromingen in Zuid-AziŽ

Meer dan 9,6 miljoen mensen in Zuid-Azië zijn getroffen door overstromingen. Grote delen van India, Bangladesh en Nepal staan onder water. Huizen en oogsten zijn verwoest en 550 mensen zijn overleden. Bijna één derde van Bangladesh is al overstroomd en de komende dagen wordt er meer zware regenval verwacht. ,"Mensen in Bangladesh, India en Nepal hebben nu te maken met een driedubbele ramp”, zegt Jagan Chapagain, hoofd van het Internationale Rode Kruis (IFRC). ,"De overstromingen, het coronavirus en de sociaal-economische crisis die volgt door het coronavirus. We vrezen dat deze combinatie zorgt voor nog meer armoede in Zuid-Azië.”

In Bangladesh zijn 2,8 miljoen mensen getroffen door de overstromingen, van wie 1 miljoen mensen nog altijd vastzitten in ondergelopen gebieden. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Rampenmanagement en Hulpverlening in Bangladesh. In India zijn 6,8 miljoen mensen getroffen, vooral in de staten Assam, West Bengal, Bihar en Meghalaya. In Nepal zijn er door regenval en de daardoor veroorzaakte landverschuivingen 110 mensen overleden.

Hulpverlening
In de drie landen helpen vrijwilligers van het Rode Kruis door het uitdelen van voedsel- en hygiënepakketten, ze verzorgen onderdak voor getroffenen, delen dekzeilen uit en ze installeren waterpompen om zo te zorgen voor schoon drinkwater. In Bangladesh krijgen 35.000 getroffenen financiële steun. In Nepal brengt het Rode Kruis hulpgoederen via helikopter naar gemeenschappen die nu niet via de weg te bereiken zijn.

Herstellende
Deze driedubbele ramp komt voor een aantal gemeenschappen in Bangladesh als extra klap. Delen van deze landen zijn in mei nog getroffen door cycloon Amphan. Deze cycloon zorgde ervoor dat infrastructuur, oogsten en 260.000 huizen werden verwoest.

(foto: Rode Kruis)
(foto: Rode Kruis)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1201
special
VrijMiBabes #197 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1200
special
Random Pics van de Dag #1199
review
Dit zijn de beste films van 2023
special
Random Pics van de Dag #1198
©FOK.nl e.a.