Zelfmoordspel terug in Nederland

De "Blue Whale Challenge" is terug in Nederland; in dit spel moet men 50 opdrachten al dan niet onder druk uitvoeren waarvan de laatste opdracht zelfmoord is. In 2017 was deze challenge ook actief in Nederland. Het "spel" werd gestart op Russische social media. Het werd afgedaan als onzin maar er zijn vermoedelijk slachtoffers gevallen. 

De naam verwijst naar walvissen; als zij dodelijk ziek zijn, stranden zij om te overlijden. Als je begint aan de challenge, dan zul je ook sterven. De politie had niet verwacht dat er jongeren aan mee zouden doen, dus werd er niks mee gedaan. Omdat de jongeren naar alle waarschijnlijkheid onder druk worden gezet, slaat het toch wel aan. Er wordt gezegd dat men het adres en verdere privégegevens heeft van de deelnemer. Dat is echter niet zo, maar ook worden er door de aanstichters van de deelnemers valse profielfoto's gebruikt, dit is vaak dezelfde foto. Het onder druk zetten begint nadat de jongere zogenaamd op een verkeerde link heeft geklikt. Het is echter nog maar de vraag of de maker van het spel kwade bedoelingen heeft. In 2016 zei een student die psychologie heeft gestudeerd, dat het er om ging dat de samenleving nader tot elkaar zou komen. Toch werd hij gevangen genomen omdat zijn "spel" vermoedelijk tot 16 zelfmoorden heeft geleid. Ook andere mensen zijn naar aanleiding van het spel gearresteerd. In andere landen heeft het spel ook de nodige onrust veroorzaakt. 

Als jou of jouw kinderen wordt gevraagd om mee te doen, zeg direct nee en doe aangifte hiervan. De politie is op de hoogte van dit "spel". Bewijs is hierbij belangrijk, denk aan screenshots en andere gegevens van de uitdager.