FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 10 juli 2020

Verstappen: "Het ging beter dan vorige week"

De start van het tweede raceweekend van dit seizoen is voor Max Verstappen een stuk beter begonnen dan het vorige. De Red Bull-coureur eindigde vandaag met de snelste tijd en hij was zeer tevreden over de balans in de auto.

"Het ging beter dan vorige week. We hebben een stap in de goede richting gezet, het is te vroeg om te zeggen waar we staan in vergelijking met Mercedes, maar van onze kant zijn we redelijk tevreden. De balans in de auto is beter en dat is goed", aldus de Nederlander, zo lezen we op Verstappen.nl.

Oorzaak ongeluk met Stint blijft onduidelijk; zaak geseponeerd

Op donderdag 20 september 2018 kwamen vier kinderen om het leven bij het ongeluk met de Stint in Oss. Een vijfde kind en de begeleidster raakten zwaargewond. Het strafrechtelijk onderzoek naar de toedracht van het ongeluk is inmiddels afgerond. De conclusie van het onderzoek is dat er geen definitieve oorzaak voor het ongeluk is vast te stellen. Officier van justitie Janine Kramer: “Zeker voor de nabestaanden en de bestuurster is het belangrijk om te weten hoe dit ongeluk is gebeurd. Het is heel teleurstellend dat dit niet mogelijk is gebleken.”

Het onderzoeksteam sprak uitgebreid met de bestuurster van de Stint en met een groot aantal getuigen. Ook vond er omvangrijk technisch onderzoek plaats. Zoals eerder gemeld heeft de bestuurster verklaard dat zij op verschillende manieren geprobeerd heeft om de Stint te laten stoppen, maar geen enkele handeling had effect. Verhoren met getuigen bevestigen de verklaring van de bestuurster.

Een belangrijk onderdeel van het strafrechtelijk onderzoek was het technische onderzoek. Er werd onder meer een analyse gemaakt van verschillende camerabeelden uit de directe omgeving en dashcambeelden van de trein. Uit onderzoek is gebleken dat de Stint nog reed toen deze onder de spoorboom doorging en ook nog niet stil stond toen hij in botsing kwam met de trein.

Motorcontroller
Het voertuig is na het ongeluk uitgebreid onderzocht door deskundigen van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Het bedradingscircuit van de Stint was na de botsing nog intact. Zo waren er geen breuken aanwezig in de gasveer of de nuldraad van de gashendel. In Italië hebben specialisten van het NFI met medewerking van de producent van de motorcontroller onderzoek gedaan naar de motorcontroller van de Stint, die ook nog intact was. De controller is uitgelezen. Uit dat onderzoek is gebleken dat de Stint kort voor het ongeluk normaal functioneerde. Uit het complete technisch onderzoek zijn geen sporen gevonden die wijzen op een voor het ongeval aanwezig defect of storing. Er is ook gekeken naar de invloed van elektromagnetische straling op de snelheidsregeling. Hoewel dit scenario niet is uit te sluiten, is de kans op zo’n kortstondige aantasting bij een test zeer klein en biedt het in zijn geheel geen zekerheid over wat er op 20 september 2018 gebeurde.

Arbeidsongeval
Het ongeval gebeurde tijdens het werk van de leidster. Daarom is het ongeval ook aan te merken als een arbeidsongeval. Bij een arbeidsongeval is het de standaardprocedure dat de Inspectie SZW onderzoekt of de werkgever voldoende heeft gedaan om het ongeval zo veel als mogelijk te voorkomen. Onder leiding van een officier van justitie van het Functioneel Parket (FP) werd onderzoek gedaan. Er is onder meer gekeken of de werkgever een verwijt is te maken op grond van de ARBO-wetgeving. Uit het onderzoek is gebleken dat de Stints van het kinderdagverblijf op basis van het leasecontract onderhouden werden. De Stints die het kinderdagverblijf gebruikte, waren geleased van de producent. Wanneer er een mankement was, werd dat hersteld door het bedrijf. Daarnaast blijkt uit het onderzoek door de Inspectie dat medewerkers voldoende voorlichting en instructies kregen voor zij van de Stint gebruik mochten maken. De leidsters mochten pas op de Stint rijden als ze de rij-instructie hadden gehad. Tijdens de eerste praktijkinstructie werd gecontroleerd en beoordeeld of een medewerker met de Stint kinderen mocht gaan vervoeren. Het FP is van mening dat het kinderdagverblijf of de leidinggevende van dat kinderdagverblijf strafrechtelijk geen verwijt valt te maken: “Het kinderdagverblijf heeft voldoende gedaan om een ongeval zoveel als mogelijk te voorkomen. De zaak wordt geseponeerd.”

Rol van de producent
Over de kwetsbaarheden van het product Stint is sinds het ongeluk veel gezegd en geschreven, onder meer in rapporten van onderzoekers van TNO, ILT, NFI en de Inspectie SZW. Alle rapporten van deze instanties zijn ook meegenomen in het strafrechtelijk onderzoek. In het onderzoek is vooralsnog niet naar voren gekomen dat de kwetsbaarheden vóór het ongeluk bekend waren bij de producent. Om daar duidelijkheid over te krijgen werd onder meer beslag gelegd op de administratie van het bedrijf. Het gaat om enorme hoeveelheden data. Het vergt speciale expertise om de inhoud daarvan goed te kunnen beoordelen. Dit gedeelte van het onderzoek loopt nog.

Vervolgbeslissingen
Op basis van de onderzoeksresultaten is beoordeeld of de bestuurster met betrekking tot het ongeluk van 20 september 2018 een strafrechtelijk verwijt valt te maken. Het OM heeft geconcludeerd dat dit niet geval is. De officier van justitie: “Ze heeft er alles aan gedaan om de aanrijding te voorkomen en moet leven met het feit dat dit niet gelukt is. In het onderzoek heeft ze alle medewerking verleend en dat alles onder zeer emotionele omstandigheden. Wij hebben daar groot respect voor. Er is op basis van het onderzoek geen aanleiding om tot strafrechtelijke vervolging van de bestuurster over te gaan.” Op basis van het onderzoek van het FP is besloten om ook niet over te gaan tot vervolging van (medewerkers van) het kinderdagverblijf. De vervolgbeslissing met betrekking tot de producent is nog niet genomen. Dit gedeelte van het onderzoek loopt immers nog.

Bijeenkomsten
De nabestaanden en de bestuurster zijn eerder deze week op de hoogte gebracht van de resultaten van het onderzoek: “De bijeenkomsten waren zeer beladen en het gemis van de kinderen is voelbaar. Het onderzoek is uitgevoerd door een zeer gedreven team van experts, dat niets liever wilde dan de waarheid boven tafel krijgen. De politie, het Openbaar Ministerie, het NFI en andere partners hebben alles uit de kast getrokken om te onderzoeken hoe dit afschuwelijke en intrieste ongeval heeft kunnen gebeuren. Wij hadden de nabestaanden, de bestuurster en alle andere betrokkenen antwoord willen geven op die belangrijke vraag, voor de verwerking van iedereen. Het is teleurstellend dat dit niet mogelijk is gebleken.”

Shorttrackster Lara van Ruijven (27) overleden

Shorttrackster Lara van Ruijven is op 27-jarige leeftijd overleden, zo heeft de schaatsbond KNSB bekendgemaakt. Van Ruijven belandde eind juni in het ziekenhuis met een stoornis aan het immuunsysteem.

Van Ruijven werd ziek tijdens een trainingskamp en belandde uiteindelijk op de intensive care van het ziekenhuis in het Franse Perpignan. Daarna bleef haar toestand slecht en traden er nieuwe complicaties op. Haar familie liet gisteren nog weten te hopen op een wonder, maar dat mocht niet zo zijn.

Van Ruijven boekte haar grootste succes bij het wereldkampioenschap van 2019, waar ze de titel veroverde op de 500 meter. In 2018 won ze met de Nederlandse aflossingsploeg brons op de Olympische Spelen van Sochi.

Mondkapjes verplicht in Belgische winkels

Gisteren berichtten we al over te toenemende druk op de Belgische politiek om mondkapjes verplicht te stellen in winkels en gisteravond laat is de knoop al doorgehakt: vanaf zaterdag is het dragen van mondkapjes verplicht in winkels, winkelcentra en andere openbare gebouwen.

Nadat de Gezondheidsraad gisteren met klem adviseerde om over te gaan op een mondkapjesverplichting is de politiek gezwicht. De plicht geldt voor vele openbare gelegenheden waar veel mensen samenkomen, zoals bibliotheken, musea en gebedshuizen. Op dit moment is verplicht een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer en bij contactberoepen.

De lijst met plekken waar een mondkapje verplicht is kan nog aangepast worden als de situatie daar om vraagt. 

Personeel Amazon moet TikTok-app verwijderen

E-commercebedrijf Amazon heeft aan hun werknemers gevraagd of zij de razendpopulaire app TikTok zo snel mogelijk van hun telefoons willen halen.

"Vanwege veiligheidsrisico's is de TikTok-app niet langer toegestaan op mobiele apparaten die toegang hebben tot Amazon-e-mail. Als je TikTok op je apparaat hebt, moet je het vóór 10 juli verwijderen om mobiele toegang tot Amazon-e-mail te behouden. Op dit moment is het gebruik van TikTok vanuit uw Amazon-laptopbrowser toegestaan", aldus een interne e-mail.

TikTok reageerde beleefd op het bijzonder verzoek van Amazon. "Hoewel Amazon niet met ons heeft gecommuniceerd voordat ze hun e-mail hebben verzonden en we hun zorgen nog steeds niet begrijpen, verwelkomen we een dialoog zodat we eventuele problemen kunnen aanpakken en hun team in staat kunnen stellen deel te blijven nemen aan onze gemeenschap."

Het Chinese mediaplatform TikTok, een van de snelstgroeiende digitale platforms in de geschiedenis, wordt buiten China zwaar onder de loep genomen. India heeft TikTok en andere Chinese apps in juni verboden.

Ook de Amerikaanse regering is uiterst kritisch. Op een vraag van een journalist of mensen deze app op hun telefoon zouden moeten installeren, antwoorde minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo: "Alleen als je het niet erg vindt dat je privé-informatie in handen van de Chinese Communistische Partij komt." 

Amerikaanse mariniers zijn verboden om de app op hun telefoon te installeren als zij die telefoon ook voor hun werk gebruiken.


Gaan we TikTok missen? (Bron: YouTube)

Verstappen snelste in tweede vrije training

Max Verstappen heeft de snelste tijd gereden in de tweede vrije training voor de Grand Prix van Stiermarken. De Nederlander kwam op de Red Bull Ring met zijn bolide tot een tijd van 1.03,660 waarmee hij nipt sneller was dan Valtteri Bottas. Grote verliezer was Daniel Ricciardo die een Renault afschreef.

Omdat er morgen regen wordt verwacht hielden de meeste coureurs zich al bezig met kwalificatieruns. Ricciardo kwam hier niet aan toe, want de Australiër zeilde al vroeg in de training uit bocht negen de grindbak in en zette zijn bolide in de bandenstapels. De Renault was zwaarbeschadigd en ook de coureur leek er niet geheel ongeschonden uit te komen, want hij hinkte weg. Een bezoek aan het medisch centrum bracht echter geen schade aan het licht.

Snelste man in het begin was Sergio Perez die de eerste vrije training al als snelste had afgesloten. Verstappen kwam niet bij de Mexicaan in de buurt en klaagde over problemen met de Honda-motor. Die waren echter snel opgelost, want de Nederlander meldde zich snel bovenaan de lijst. Dat bleef hij, want Verstappen kwam uiteindelijk tot een tijd van 1.03,660 waarbij hij maar twee tiende langzamer was dan de kwalificatie van vorige week. Bottas klokte de tweede tijd, voor Perez.

Uitslag

# Coureur Team Tijd Ronden
1 M. Verstappen Red Bull 1:03.660 27
2 V. Bottas Mercedes 1:03.703 36
3 S. Pérez Racing Point 1:03.877 43
4 L. Stroll Racing Point 1:04.241 43
5 C. Sainz Jr. McLaren 1:04.333 45
6 L. Hamilton Mercedes 1:04.348 27
7 A. Albon Red Bull 1:04.437 28
8 L. Norris McLaren 1:04.541 31
9 C. Leclerc Ferrari 1:04.706 34
10 E. Ocon Renault 1:04.746 32
11 P. Gasly AlphaTauri 1:04.757 36
12 D. Kvyat AlphaTauri 1:05.050 34
13 K. Räikkönen Alfa Romeo 1:05.152 23
14 A. Giovinazzi Alfa Romeo 1:05.365 36
15 G. Russell Williams 1:05.588 34
16 S. Vettel Ferrari 1:05.613 39
17 N. Latifi Williams 1:05.655 48
18 K. Magnussen Haas 1:05.790 36
19 R. Grosjean Haas 1:06.096 38
20 D. Ricciardo Renault geen tijd 2

Zelfmoordspel terug in Nederland

De "Blue Whale Challenge" is terug in Nederland; in dit spel moet men 50 opdrachten al dan niet onder druk uitvoeren waarvan de laatste opdracht zelfmoord is. In 2017 was deze challenge ook actief in Nederland. Het "spel" werd gestart op Russische social media. Het werd afgedaan als onzin maar er zijn vermoedelijk slachtoffers gevallen. 

De naam verwijst naar walvissen; als zij dodelijk ziek zijn, stranden zij om te overlijden. Als je begint aan de challenge, dan zul je ook sterven. De politie had niet verwacht dat er jongeren aan mee zouden doen, dus werd er niks mee gedaan. Omdat de jongeren naar alle waarschijnlijkheid onder druk worden gezet, slaat het toch wel aan. Er wordt gezegd dat men het adres en verdere privégegevens heeft van de deelnemer. Dat is echter niet zo, maar ook worden er door de aanstichters van de deelnemers valse profielfoto's gebruikt, dit is vaak dezelfde foto. Het onder druk zetten begint nadat de jongere zogenaamd op een verkeerde link heeft geklikt. Het is echter nog maar de vraag of de maker van het spel kwade bedoelingen heeft. In 2016 zei een student die psychologie heeft gestudeerd, dat het er om ging dat de samenleving nader tot elkaar zou komen. Toch werd hij gevangen genomen omdat zijn "spel" vermoedelijk tot 16 zelfmoorden heeft geleid. Ook andere mensen zijn naar aanleiding van het spel gearresteerd. In andere landen heeft het spel ook de nodige onrust veroorzaakt. 

Als jou of jouw kinderen wordt gevraagd om mee te doen, zeg direct nee en doe aangifte hiervan. De politie is op de hoogte van dit "spel". Bewijs is hierbij belangrijk, denk aan screenshots en andere gegevens van de uitdager.

Bakugan: Champions of Vestroia voor Switch aangekondigd

Warner Bros. Interactive Entertainment, Spin Master en WayForward hebben vandaag Bakugan: Champions of Vestroia aangekondigd.

Bakugan: Champions of Vestroia borduurt voort op de Bakugan-franchise, in navolging van de anime tv-serie, speelgoed, kaartspel en meer. De videogame vertelt een nieuw verhaal en biedt de welbekende Bakugan Brawls. Spelers sluiten vriendschappen met krachtige wezens (Bakugan) en kunnen hun teams naar wens samenstellen voor strategische 1-op-1-gevechten.

De 3D-wereld is verdeeld in verschillende districten met elk een eigen gevechtsarena. Spelers kunnen communiceren met andere personages, missies ondernemen en op verkenning gaan met hun Bakugan-vrienden. Verder kunnen ze hun skills online 1-op-1 meten met vrienden of spelers van over de wereld.

Bakugan: Champions of Vestroia is vanaf 4 november 2020 exclusief verkrijgbaar voor Nintendo Switch. Bij de release is ook een fysiek Deluxe-pakket verkrijgbaar met daarin de videogame, een exclusieve Ultima Dragonoid die in een Bakugan verandert, een ruilkaart, een magnetische sleutelkaart en twee BakuCores.

Cameraploeg in Utrecht beroofd

Op donderdag werd rond 21.50 uur op de Marco Pololaan in de Utrechtse krachtwijk Kanaleneiland een cameraploeg beroofd van apparatuur door twee jongens op een scooter. Van deze beroving zoekt de politie getuigen.

Op donderdagavond staat een cameraploeg te filmen bij het tennisveld op het sportveldje aan de Marco Pololaan. De ploeg bestaat uit een cameraman, een actrice en twee andere medewerkers. Door het regenachtige weer hebben ze hun apparatuur onder een paraplu geplaats. Ook de crew staat deels onder de paraplu.

Beroofd
Rond 21.50 uur staat de cameraman te filmen, als er twee jongens van 15-20 jaar op een groene scooter aan komen rijden vanuit de richting van het nabijgelegen basketbalveldje.

Beide jongens dragen donkere kleding en schoenen en ze dragen een bivakmuts. De bijrijder stapt af en probeert de camera met geweld af te pakken van de cameraman. Hierdoor ontstaan een kort gevecht, waarbij de cameraman valt en korte tijd het bewustzijn verliest.

De jongens zien kans er met de camera vandoor te gaan en rijden weg in de richting van de Vasco Da Gamalaan. De cameraman komt snel bij en is enorm geschrokken. Hij wordt ter plaatse nagekeken door de ambulancehulpverleners.

Iets gezien? 
Was u tussen 21.45 – 22.15 uur uur op de Marco Pololaan? Heeft u deze beroving gezien? Heeft u informatie over deze beroving of over de gestolen opname apparatuur? Of zag u de jongens op de groene scooter eerder die dag al of juist na de vluchtpoging? Ook als u in de buurt woont en camera’s aan uw huis heeft, kan het zijn dat daar wat op vastgelegd is.  

Uw informatie helpt!
Uw informatie kan ons helpen deze zaak op te lossen. Alle informatie over de route en de verdachten kan ons helpen in het onderzoek. Neem contact op met de politie via onderstaand online tipformulier of telefonisch via 0900-8844. Liever anoniem melden? Dat kan ook via 0800 – 7000 of www.meldmisdaad.nl.

Britse universiteiten nemen op verzoek Chinese internetcensuur over

Vier Britse topuniversiteiten gaan op verzoek van de Chinese regering internetcensuur toepassen. King’s College London, Queen Mary University of London, Southampton en York doen mee met een proef waarbij Chinese online-studenten vanuit hun thuisland beperkte internettoegang tot de Britse universiteitsservers krijgen.

De universiteiten beloven dat de inhoud van het lesmateriaal niet zal veranderen, maar de studenten krijgen alleen toegang tot een speciale 'toegestane lijst' van informatie. Ze vinden niet dat dit een vorm van censuur is al wordt de toegang tot sommige websites geblokkeerd.

Het Chinese bedrijf Alibaba Cloud zorgt voor een beveiligde verbinding tussen de student en de universiteitsservers en doet dit in samenwerking met het Britse Joint Information Systems Committee.

Chinese studenten zijn inmiddels een belangrijke vorm van inkomsten voor Britse universiteiten. Bijna een kwart van alle buitenlandse studenten komen uit het Communistische land en vaak betalen zij hoge bedragen om te mogen studeren aan exclusieve buitenlandse universiteiten.

Erdogan krijgt zijn zin: Hagia Sofia wordt weer moskee

Na bijna negentig jaar wordt de wereldberoemde Hagia Sofia in Istanbul weer een moskee. Het ooit als Grieks-Orthodoxe kathedraal gebouwde monument werd in 1934 door de toenmalige Turkse leider Mustafa Kemal Atatürk tot seculier gebouw en museum verklaard.

Recep Erdogan, Turkije's huidige machthebber, wilde rond de verkiezingen in de Turkse hoofdstad graag het geloof centraal stellen en wilde daarom graag dat de Hagia Sofia weer een plek zou worden waar men tot onzichtbare wezens kan prevelen. Gelukkig voor hem waren de rechters het met hem eens en werd de beslissing van Atatürk ongeldig verklaard.

Het gebouw, dat op de werelderfgoedlijst van Unesco staat, is een enorme toeristenmagneet. Die blijven nog steeds welkom: de moslims die komen bidden hinderen de bezoekers niet, volgens een woordvoerder van Erdogan. Ook zullen de Christelijke iconen niet verdwijnen.

De Grieks-Orthodoxen en Russisch-Orthodoxen, die het gebouw zien als het centrum van hun geloof, zijn niet blij. Griekenland en Rusland zijn dan ook fel tegen de omvorming tot moskee. Ook de Griekse eurocommissaris Margaritis Schinas heeft kritiek.

Dat begrijpen de Turken echter niet. Over de hele wereld worden gebedsdiensten gehouden in historische gebouwen, zoals de Notre Dame in Parijs.

Rossi in 2021 bij Petronas Yamaha

Het is zo goed als zeker: Valentino Rossi heeft getekend bij Petronas Yamaha voor nog een seizoen in het WK wegrace. Dit meldden betrouwbare bronnen als GPOne en La Gazetta dello Sport vandaag. De bevestiging wordt volgend weekend verwacht, tijdens de eerste MotoGP-race van 2020. 

De deal is in eerste instantie voor één jaar, maar met de optie om deze te verlengen met nog een seizoen in 2022. Teamgenoot van de Italiaanse racelegende zal VR46-pupil Franco Morbidelli zijn.

Met het tekenen van dit contract komt er een einde aan veel speculaties. De onderhandelingen tussen de 41-jarige coureur en het Petronas-team zaten een tijd redelijk vast. Rossi wilde, zoals hij gewend is, zijn voltallige crew meenemen naar het satellietteam van zijn huidige werkgever maar deze zag dat niet zitten. Een overeenkomst hierover lijkt nu echter bereikt, hoewel de details niet bekend zijn.

Verdere dilemma’s waren het gebrek aan races dit jaar waardoor ‘the doctor’ zijn beslissing niet kon baseren op prestaties van de huidige machine, en het feit dat de Italiaan door de lockdown meer dan verwacht genoot van zijn vrije tijd. Dit laatste voedde geruchten dat Rossi er wellicht toch voor zou kiezen zijn helm aan de wilgen te hangen. Tot slot werd eerder al de deur gesloten door het fabrieksteam van Yamaha met het tekenen van jongere coureurs Maverick Viñales en Fabio Quartararo waardoor er daar geen plek meer was voor de oudere racer. Al snel werd bekend dat Petronas wel volledige fabrieksondersteuning heeft toegezegd. 

Al met al lijkt het erop dat Valentino Rossi besloten heeft dat dit jaar niet het juiste jaar is om te bekijken of hij nog in staat is tot het winnen van races of kampioenschappen. Voorlopig kunnen fans dus nog uitkijken naar minimaal een extra jaar van de negenvoudig wereldkampioen. 

Nederland daagt Rusland voor het EHRM om neerhalen vlucht MH17

Het kabinet heeft vandaag besloten Rusland voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) te dagen vanwege zijn rol in het neerhalen van vlucht MH17. Met het indienen van deze zogenoemde ‘statenklacht’ brengt het kabinet alle bij het kabinet beschikbare en relevante informatie over het neerhalen van vlucht MH17 in bij het EHRM. De inhoud van de statenklacht wordt gelijktijdig en als onderdeel van de Nederlandse interventie in de individuele klachtprocedures van nabestaanden tegen Rusland bij het EHRM ingebracht. Met deze stap ondersteunt het kabinet maximaal de individuele klachten van nabestaanden van de slachtoffers van vlucht MH17 bij het EHRM.

Nederland komt met deze statenklacht bovendien op voor alle 298 MH17-slachtoffers, van 17 verschillende nationaliteiten, en hun nabestaanden.

Blok: “Het bereiken van gerechtigheid voor 298 slachtoffers van het neerhalen van vlucht MH17 en hun nabestaanden is en blijft de hoogste prioriteit voor het kabinet. Met de stap die we vandaag zetten, door een zaak aan te spannen bij het EHRM en daarmee de klachten van de nabestaanden zoveel als mogelijk te ondersteunen, komen we dichter bij ons doel.”

Ook wordt de VN-Veiligheidsraad over deze stap geïnformeerd.

In 2018 stelde Nederland, samen met Australië, Rusland aansprakelijk voor zijn aandeel in het neerhalen van vlucht MH17. Het kabinet vindt het belangrijk dat de gesprekken met Rusland in het kader van staatsaansprakelijkheid worden voortgezet. Deze hebben als doel tot een oplossing te komen die recht doet aan het enorme leed en de toegebrachte schade die veroorzaakt is door het neerhalen van vlucht MH17.

Bijna zes jaar na het neerhalen van vlucht MH17, waarbij alle 298 inzittenden om het leven kwamen, heeft het streven naar waarheidsvinding, gerechtigheid en rekenschap nog steeds de hoogste prioriteit. Het kabinet heeft altijd gesteld geen enkele (juridische) optie uit te sluiten om dit doel te bereiken en deze stap draagt hieraan bij.

Wat is het Europees EHRM voor de Rechten van de Mens en waarom dient Nederland hier een klacht in?
-Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) is gevestigd in Straatsburg. Na het neerhalen van vlucht MH17 hebben verschillende nabestaanden bij het EHRM individuele klachten ingediend tegen Rusland. Een eerste groep nabestaanden diende op 6 mei 2016 een klacht in.

-De nabestaanden vragen hiermee de rechters van het EHRM om te beoordelen of Rusland in zijn rol in het neerhalen van vlucht MH17 zijn verplichtingen onder het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) heeft geschonden. Deze individuele klachtprocedures zijn vorig jaar formeel in behandeling genomen.

-Nederland dient nu een zogeheten statenklacht in tegen Rusland bij het EHRM. Het kabinet beschikt over veel informatie over het neerhalen van vlucht MH17. Door nu zelf een zaak te beginnen tegen Rusland komt deze informatie ook beschikbaar voor de zaken van de nabestaanden. Op deze manier kan Nederland de zaken van de nabestaanden het beste ondersteunen. Bovendien komt Nederland hiermee op voor alle 298 slachtoffers van het neerhalen van vlucht MH17 en hun nabestaanden.

Waarom is Nederland niet eerder naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens gestapt vanwege MH17?
-Nederland vindt het heel belangrijk dat er gerechtigheid komt voor de slachtoffers van MH17 en hun nabestaanden, en heeft van meet af aan geen enkel juridisch middel uitgesloten om dit doel te bereiken.

-Het kabinet heeft voortdurend onderzocht wat de juridische mogelijkheden zijn, en weegt steeds zorgvuldig af wat de juiste stappen zijn op het juiste moment.

-Het kabinet wil de nabestaanden maximaal ondersteunen. Mede met het oog op de lopende procedures bij het EHRM met betrekking tot het neerhalen van vlucht MH17, dient het kabinet nu een statenklacht in tegen Rusland bij het EHRM. Hiermee brengt het kabinet alle op dit moment beschikbare en relevante informatie in bij het EHRM en ondersteunt het daarmee de nabestaanden in hun zaken.

Welke zaken lopen er nu rond het neerhalen van vlucht MH17?
Een overzicht van de Nederlandse inzet voor waarheidsvinding, gerechtigheid en rekenschap voor het neerhalen van MH17 vind u op MH17tijdlijn.nl.

PlayStation Store Hong Kong lekt Far Cry 6

Na al het gelek van Assassin's Creed: Valhalla-gameplay zal Ubisoft zal wel blij zijn dat de PlayStation Store van Hong Kong iets te vroeg was met het publiceren van de pagina over Far Cry 6. De pagina is ondertussen weer weggehaald, maar screenshots zullen deze fout niet meer laten vergeten.

De verhaalbeschrijving meldt: welkom in Yara, een in de tijd bevroren tropisch paradijs. Als de dictator van Yara is Anton Castillo van plan om zijn natie op welke manier dan ook weer in zijn oude glorie te herstellen, met zijn zoon Diego in zijn bloedige voetsporen. Hun meedogenloze onderdrukking heeft een revolutie ontketend.

Speel als Dani Rojas, een lokale Yaran en word een guerrillastrijder om de natie te bevrijden. Vecht tegen de troepen van Anton in de grootste Far Cry tot nu toe over oerwouden, stranden en Esperanza, de hoofdstad van Yara. Gebruik geïmproviseerde wapens, voertuigen en Amigo's, de nieuwe Fangs for Hire om het tirannieke regime tot de grond toe af te branden.

Mocht je je afvragen hoe het zit met next-gen versies: "deze digitale FAR CRY 6 PlayStation 4-game geeft toegang tot de overeenkomstige FAR CRY 6 PlayStation 5 digitale versie zonder extra kosten, indien beschikbaar. Vereist een PlayStation 5 of een PlayStation 5 Digital Edition, een PlayStation Network-registratie, extra opslag en breedbandinternet."

Zondag is Ubisoft Forward, een online streaming-event waarin we vast een trailer te zien gaan krijgen.

Far Cry 6 - leak (Foto: Ubisoft)

Schattig boerderijleven in Story of Seasons: Friends of Mineral Town

Marvelous Europelaat weten dat Story of Seasons: Friends of Mineral Town, een remake van de Game Boy Advance-game, Friends of Mineral Town, verkrijgbaar is voor de Nintendo Switch met een adviesprijs van € 49,99.

Story of Seasons: Friends of Mineral Town is opnieuw ontworpen met HD-graphics, verbeterde besturing en meer betrokken personages. Je erft de boerderij van je grootvader, waar je gewassen verzorgt en vee houdt om je brood te verdienen. Er zijn meer dan 20 soorten gewassen om te groeien en dieren variërend van alpaca's tot angorakonijntjes. Sluit vriendschappen met de stedelingen en leer hun verhalen kennen en wie weet kun je nog trouwen ook nog.

Als je eens niets te doen hebt op de boerderij kun je nog meedoen aan paardenraces, het vangen van vis of kokenop festivals. Als je op zoek bent naar een rustigere tijd, ga dan naar de plaatselijke warmwaterbron, duik diep in de mijnen of zoek de seizoensgeheimen van de stad op.

Story of Seasons: Friends of Mineral Town komt 14 juli ook naar pc via Steam.

Trump: Geen naamswijziging Amerikaanse legerbases

President Trump heeft aangegeven dat hij een veto over de komende Amerikaanse defensiebegroting uit zal spreken als daar een passage in staat dat er Amerikaanse bases hernoemd moeten worden omdat de huidige namen nu gevoelig liggen. In de versie die nu in de Senaat ter controle ligt staat die passage wel. 

Het gaat bijvoorbeeld om Ft. Hood en Ft. Bragg. Beiden vernoemd naar een generaal uit de zuidelijke staten ten tijden van de burgeroorlog. Nog 8 andere bases zouden volgens die passage van naam moeten veranderen. 

Generaal Milley, Chef Defensie staf, geeft aan dat er verdeeldheid is binnen de hogere legerleidng over dit onderwerp. "Sommigen vinden de namen erfgoed en andere haten ze."

(foto:Forces.net)
(foto:Forces.net)

Red de laatste mens in Void Terrarium

NIS America heeft Void Terrarium uitgebracht voor PlayStation 4 en Nintendo Switch.

Een afgedankte onderhoudsrobot vindt een meisje met de naam Toriko. Ze is bijna dood en het robotje gaat op zoek naar medicijn, voedsel en andere hulpmiddelen om haar in leven te houden. Daarom ga je naar dungeons waarin vage machines en gemuteerde wezens rondzwerven. Je kunt jezelf upgraden, maar er is schuilt een flinke adder onder het gras: Void Terrarium is een roguelike game, dus als je doodgaat, mag je weer helemaal opnieuw beginnen.

Pťrez fractie sneller dan Verstappen in eerste vrije training GP van Stiermarken

In de eerste vrije training van de GP van Stiermarken op de Red Bull Ring in het Oostenrijkse Spielberg heeft Sergio Pérez de snelste tijd neergezet. De Mexicaan was een fractie sneller dan Max Verstappen.

Met zijn tijd van 1.04,867 was Pérez 0,096 seconde sneller dan Verstappen. Valtteri Bottas en Lewis Hamilton complementeerden de top vier. In tegenstelling tot Pérez en Verstappen reden beide Mercedes-coureurs hun snelste tijd op de hardere medium-band. Ferrari kwam niet verder dan plaats tien en twaalf.

Vanwege motorproblemen strandde Nicholas Latifi langs de baan, waardoor de training een half uur stilgelegd werd. Ook Haas-coureur Kevin Magnussen had problemen met de motor en kwam niet tot een snelle tijd.

Lyles verplettert wereldrecord Bolt...oh nee, toch niet

Door de COVID-19-pandemie gaat ook het atletiekseizoen niet bepaald zoals gepland. De Diamond League komt bijvoorbeeld nog niet echt van de grond, maar er worden natuurlijk alternatieven bedacht.

De avond in Zürich werd vervangen door de zogenaamde Inspiration Games. Atleten deden op zeven verschillende plekken op aarde mee, van Zürich tot Bradenton in Florida en van Zweden tot Papendal.

Op de 200 meter bij de mannen liep de razendsnelle Amerikaan Noah Lyles in Bradenton tegen Churandy Martina op Papendal en Christophe Lemaitre in Zürich. Lyles was zoals verwacht veel te snel, maar zijn tijd was wel érg opvallend: 18,91 seconden.

Dat werd zelfs nog gecorrigeerd naar 18,90 seconden en het 'That can not be right' van commentator Steve Cram kwam niet uit de lucht gegrepen: Lyles zou zo bijna drie tienden van Usain Bolt's fenomenale wereldrecord af hebben gelopen, ronduit bizar.

Al vrij snel bleek dat er toch iets anders aan de hand was. Lyles was bij de verkeerde startlijn gaan staan en bleek slechts 185 meter gelopen te hebben. Nog altijd een keurige tijd, maar met 35,24 km/h wel ruim twee kilometer per uur langzamer dan Bolt's record.

Lyles verplettert het wereldrecord van Bolt...oh nee, toch niet

Opnieuw naar een virtuele wereld in Sword Art Online: Alicization Lycoris

Bandai Namco kondigt aan dat Sword Art Online: Alicization Lycoris vanaf nu verkrijgbaar is voor Xbox One, PlayStation 4 en pc.

In Sword Art Online: Alicization Lycoris ga je op ontdekkingstocht in de Underworld - een virtuele wereld die werd geïntroduceerd in de nieuwste Arc van de gelijknamige animeserie. Spelers volgen de reis van Kirito. Vaak genoeg zal je ook oude bekenden zoals Eugeo, Quinella en natuurlijk Alice tegenkomen.

Het AI-systeem laat spelers het gedrag van hun teamgenoten aanpassen, afhankelijk van de situatie. In de game kun je nog meer doen dan vechten en het verhaal volgen: onder andere vissen, ingrediënten verzamelen, handvaardigheid of de banden met andere personages versterken. Met iedere activiteit verdien je bonussen en word je vooruit geholpen tijdens je quest. Spelers kunnen online hun handen ineen slaan in multiplayer met maximaal vier spelers.

Loting kwartfinales Champions League

Vrijdag is op het hoofdkantoor van de UEFA in het Zwitserse Nyon geloot voor de kwartfinales van de Champions League.

Op 7 en 8 augustus worden de resterende duels in de achtste finales gespeeld. Vervolgens staan een week later de kwartfinales in Lissabon op het programma. De kwartfinales en halve finales bestaan slechts uit één wedstrijd. De finale wordt op zondag 23 augustus gespeeld in het stadion van Benfica.

Kwartfinales (12-15 augustus)
KF1: Real Madrid/Manchester City - Lyon/Juventus
KF2: RB Leipzig - Atlético Madrid
KF3: Napoli/Barcelona - Bayern München/Chelsea
KF4: Atalanta - Paris Saint-Germain

Halve finales (18/19 augustus)
winnaar KF1 – winnaar KF3
winnaar KF2 – winnaar KF4

Veiligheid paracetamol staat niet ter discussie

Het NRC heeft donderdag een artikel gepubliceerd over vervuiling van paracetamol met para-chlooraniline (PCA). Deze stof is mogelijk kankerverwekkend.

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft geconcludeerd dat de hoeveelheid PCA nooit de toegestane hoeveelheid overschrijdt. De veiligheid van het gebruik van paracetamol is niet in het geding.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft kennis genomen van het oordeel van het CBG en ziet geen noodzaak actie te ondernemen.

Direct na het verschijnen van het artikel reageerde het CBG met een uitgebreidere brief.

F1 bevestigt eerste Grand Prix in Mugello voor Ferrari-feestje

De Formule 1 trekt dit jaar voor het eerst naar het circuit van Mugello. De organisatie heeft vrijdagochtend bekendgemaakt dat daar op 13 september geracet gaat worden.

De kalender is door de COVID-19-pandemie uiteraard flink overhoop gegooid, tot nu toe stonden er nog acht races op de kalender. Daar zijn er nu twee bij gekomen, want in het weekeinde na de Italiaanse Grand Prix in Monza rijdt het circus op Mugello, dat in handen is van Ferrari en dat een klassieker is op de MotoGP-kalender.

Niet geheel toevallig is Mugello uitgerekend voor dat weekeinde uitgekozen: Ferrari rijdt dan op haar eigen circuit de 1000e race van de renstal. Na Monza, Imola en Pescara - dat alleen in 1957 gebruikt werd - wordt Mugello het vierde Italiaanse circuit met een WK-race in de F1.

Twee weken na Mugello komt de Grand Prix van Rusland aan bod in Sochi, waardoor er nu tien races op de kalender staan. De organisatie geeft aan dat er in de komende weken nog meer bij zullen komen en dat men op vijftien tot achttien races hoopt.

Overigens rijdt men dit weekeinde voor de tweede keer op de Red Bull Ring in Oostenrijk, een race die na de Grand Prix van Oostenrijk de naam 'Grand Prix van Steiermark' heeft. De race in Mugello zal door het leven gaan als de Grand Prix van Toscane - met 'Ferrari 1000' zelfs in de officiële naam.

Kort geding tegen Staat om terughalen Chadia B. uit IS-kamp

Advocaat André Seebregts start vrijdag een kort geding tegen de Staat om de Amsterdamse Chadia B. terug te halen uit een kamp voor IS-vrouwen in Syrië. De 31-jarige vrouw zou al jaren met psychische problemen kampen en is volgens haar advocaat zwaargewond.

Dat bevestigt Seebregts aan AT5 na berichtgeving van het AD.

B. worstelde al een tijd met psychoses. In 2013 radicaliseert ze en reist naar Syrië af. Daar trouwt ze met een man die zich had aangesloten bij de rebellengroep Jabhat al Nusra. In dat jaar is de Islamitische Staat nog niet uitgeroepen. De vrouw is dan binnen drie maanden weer terug in Nederland, omdat haar man haar verstoot.

Familieleden van Chadia roepen de overheid dan op om in te grijpen, omdat ze bang zijn dat B. opnieuw uit zou reizen naar Syrië. Haar psychische problemen blijven aanhouden. De familie nam Chadia's paspoort in om te voorkomen dat de vrouw vertrekt, maar zij blijkt uiteindelijk zelf een ID-kaart te hebben aangevraagd bij de gemeente, waardoor ze toch het vliegtuig kan pakken naar Turkije en richting het kalifaat reist.

B. sluit zich aan bij IS, maar als de terroristische organisatie hun laatste grondgebied verliest, komt ze terecht in detentiekamp al-Hol, in het noorden van Syrië.

'Erbarmelijke omstandigheden'
Seebregts, die namens de familie van B. het kort geding start, laat weten dat de toestand van de Amsterdamse nog steeds zeer slecht is. "Chadia is door haar ziekte psychotisch en leeft in het kamp vervuild." Ook laat hij weten dat kinderen stenen naar haar gooien omdat ze verward is. "Ze verkeert in erbarmelijke omstandigheden en lijkt ook niet te begrijpen waar ze is."

In juni vorig jaar wordt de toestand van de vrouw bevestigd door journalist Harald Doornbos, die de vrouw ontmoette in het kamp.

Isis in plaats van Aishah op koffie: discriminatie

Een medewerker van Starbucks in Minnesota verstond de 19-jarige Aishah niet toen die een kop ijskoffie bestelde en schreef op de beker de naam Isis. Hierdoor voelde de moslima zich dermate vernederd, gekleineerd, gekwetst en woedend dat ze prompt de pers opzocht.

Aishah beweert dat ze haar naam twee keer heeft doorgegeven 'voor de duidelijkheid'. Ook droeg de vrouw tijdens het bestellen een hijab, wat 'duidelijk een teken van haar geloof is,' aldus de woordvoerder van Council on American-Islamic Relations (CAIR) die de vrouw vertegenwoordigt.

De medewerker zegt de naam simpelweg verkeerd te hebben verstaan. Toen Karen Aishah eiste de manager te spreken zou de medewerker hebben gezegd dat ze zich er onnodig druk om maakte. Wel kreeg ze een nieuw drankje en een giftcard van 25 dollar.

Dit was voor Aishah reden genoeg de Target, de winkel waarin de Starbucks gevestigd is, aan te klagen wegens discriminatie. Target heeft inmiddels in een statement verklaard dat er van opzet van de kant van de medewerker geen sprake was. Ook krijgt deze extra training om te voorkomen dat iets dergelijks in de toekomst nog eens voor zal komen.

De CAIR stelt dat het gebruik van het woord Isis gelijk staat aan het gebruik van het woord Nigger. Voor het gemak wordt hier achterwege gelaten dat Isis naast een terreurgroep ook een doodnormale voornaam is in veel landen, waaronder Amerika.

De kwetsende beker in kwestie
De kwetsende beker in kwestie

'Beeld' Melania Trump verbrand

Het zijn tijden waarin aanstootgevende beelden en dergelijken aan de lopende band aangevallen worden en dus was het slechts een kwestie van tijd: ook Melania Trump moet eraan geloven.

Vlakbij haar Sloveense geboortedorp Sevnica stond een houten beeld van Trump, voor zover we het een beeld kunnen noemen. Uit een boomstronk was met een kettingzaag een soort vrouwelijk figuur gezaagd. Een blauw likje verf erover et voila, Melania Trump.

Dat ding is onlangs dus in de hens gestoken, hoewel nog niet duidelijk is wie de omgeving bevrijd heeft van de constante gedachte aan Donald Trump's vrouw. Kunstenaar Brad Downey heeft het ding in elk geval laten verwijderen, maar wil in verband met een documentaire wel een interview met de dader(s).

De bedoeling van het beeld was uiteraard om mensen te laten denken: er moest een gesprek gestart worden over de anti-immigratiepresident die toevallig met een immigrante is getrouwd. In januari werd in Moravce al een houten beeld van Donald zelf in de hens gestoken.

Hagedissenhoofd in Vegansaus

De 47-jarige Polly Wheaton uit Shoeburiness, Essex, kreeg de schrik van haar leven toen ze heerlijk aan het knagen was op een vegan bolognesemaaltijd. Toen een van haar 20-jarige vegan-tweelingdochters haar bordje bijna leeg had vond ze namelijk de geschubde kop van een hagedis op haar bordje. Naar eigen zeggen is ze nu 'getraumatiseerd'.

De kop is volgens het trio waarschijnlijk afkomstig uit een pot vegan bolognesesaus van de lokale Lidl supermarkt.

Lidl heeft excuses gemaakt en een onderzoek ingesteld, maar Polly zegt dat ze nooit meer naar de Lidl zal gaan voor haar boodschappen. Ze vindt dat haar klacht bovenop de stapel klachten behoort te worden gelegd. "Boven mensen die klagen over bijvoorbeeld een slecht blik bonen ofzo," aldus Karen Polly.

"Het was traumatiserend. Mijn dochter kan nu nog steeds niet normaal eten," meldt de nagelstyliste. "Het heeft niets te maken met vegan zijn. Niemand zou dit in zijn eten willen terugvinden.

Lidl benadrukt nogmaals dat ze bij hun leveranciers een onderzoek hebben lopen en ze zullen Polly en haar gevolg na afronding hiervan direct op de hoogte stellen.

De hagedissenkop in kwestie (foto: twitter)
De hagedissenkop in kwestie (foto: twitter)

Het is vandaag..

Goedemorgen, het is vandaag vrijdag 10 juli 2020. Het is vandaag een saaie dag. Er zijn bij mijn weten geen dagen van in Nederland. Wel vieren ze op de Bahama's de onafhankelijkheid. Jarigen zijn onder andere Diederik Samsom, die we vanuit de politiek kennen en Eva Koreman, die je wellicht van de radio kent.

Wat historische gebeurtenissen betreft zijn er niet heel grote dingen geweest. Daarom vandaag de vraag: wat maakt vandaag historisch voor jou?  

Hoe een saaie dag er uit ziet (Foto: Pxhere)
Hoe een saaie dag eruitziet (Foto: Pxhere)

NZO verliest beroep van Wakker Dier

De NZO geeft in zijn campagne “Nederland draait op zuivel” oneerlijke informatie en misleidt de Nederlandse consument. Na beroep van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) tegen de eerdere uitspraak van de Reclame Code Commissie (RCC) is Wakker Dier in het gelijk gesteld door het College van Beroep. “NZO moet zijn campagne-uitingen aanpassen. Goed dat opnieuw is vastgesteld dat NZO zich van gladde PR-praatjes bedient,” zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Op de campagnewebsite schetst de NZO een gelikt beeld van de zuivelsector. Die zou goed bezig zijn met dierenwelzijn, gezondheid, milieu en economie. “Wakker Dier prikte door deze greenwashing heen,” zegt Hilhorst. De meest pijnlijke claim die de belangenbehartiger van de zuivelsector verloor, is de bewering dat “alleen melk van gezonde koeien wordt opgehaald en verwerkt in melk en zuivelproducten”. Hilhorst: “Onzin. Er eindigt ook melk van zieke koeien in zuivelproducten.”

Jong geslacht
Een andere misleidende bewering van NZO is dat melkveehouders er “alles” aan doen om hun koeien zo gezond mogelijk te houden. “Melkveehouders kunnen veel meer doen om hun koeien gezond te houden,” zegt Hilhorst. “Maar zij kiezen vaak voor een hoge productie en omzet. En de koeien betalen daarvoor de prijs.” De koeien worden vaker ziek en moeten al op jonge leeftijd naar de slacht. Melkkoeien worden gemiddeld op een leeftijd van 5 à 6 jaar geslacht, terwijl zij makkelijk twee keer zo oud kunnen worden.

Niet duurzaam
Ook andere ‘NZO-pijnpunten’ bleven in het beroep overeind, zoals de bewering dat zuivel duurzaam is. De zuivelproductie zorgt voor een zodanige schade aan biodiversiteit, bodemkwaliteit en milieu, dat je deze niet zonder meer duurzaam mag noemen. Hilhorst: “De zuivelsector levert een gigantische bijdrage aan de huidige stikstofcrisis. Daar draait heel Nederland nu voor op.”

Voedingscentrum
NZO pretendeert in de campagne ook dat zuivel onderdeel is van een gezond en milieuvriendelijk dieet. Maar het College van Beroep van de RCC oordeelt nu dus ook dat NZO dit niet op deze wijze mag zeggen. “Van zuivel kun je beter niet te veel consumeren,” zegt Hilhorst. Het merendeel van de kazen (met meer dan 30+ aan vet) en volle melk bevatten te veel verzadigd vet of zout om gezond te kunnen noemen. Zij staan dan ook niet in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.

FOK! Wat een weer: nog even doorbijten

Vanochtend is het bewolkt en valt er op veel plaatsen regen of motregen. In de loop van de middag komen er van het westen uit steeds meer opklaringen, maar lokaal is nog wel een bui mogelijk. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 17°C in het noorden tot lokaal 20°C in het zuidoosten. De wind is in het zuidoosten aanvankelijk nog zuidwestelijk maar draait gedurende de dag net als elders naar noordelijke richtingen. De wind is boven land meest matig, langs de kust en op het IJsselmeer overwegend vrij krachtig. In de loop van de middag neemt de wind af.

Komende nacht zijn er flinke opklaringen. In het noordelijk kustgebied is nog een enkele bui mogelijk. Landinwaarts ontstaan mogelijk enkele ondiepe mistbanken. Landinwaarts kan het flink afkoelen, lokaal tot onder de 5°C. Vlak aan zee wordt het niet kouder dan ca. 10°C. De wind wordt overal westelijk en is zwak, aan de kust matig.

Zaterdag overdag hebben we te maken met een afwisseling van zon en stapelwolken en komt er verspreid over het land nog een enkele bui tot ontwikkeling. In de loop van de middag neemt de kans op een bui van het westen uit af. De middagtemperatuur loopt uiteen van 18°C aan de kust tot 21°C plaatselijk in het zuidoosten. De wind is in de ochtend zwak uit een westelijke richting, in de middag wordt de wind noordwestelijk en matig. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Ruine in Duitsland (Foto: qltel)
Een prachtig oud kasteel ergens in Duitsland. Collega qltel is er nog steeds op vakantie. (Foto:qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Ben Stiller weigert Trump uit Zoolander te knippen

Ben Stiller ligt - bijna 20 jaar na het verschijnen van zijn film Zoolander - regelmatig onder vuur vanwege die film. Waarom? Nou, omdat in Zoolander niemand minder dan Donald Trump een cameo heeft en anno 2020 is Trump = orange man = bad en dus dient er met terugwerkende kracht gepurged te worden.

Met enige regelmaat komen fans naar Stiller toe om hem te vragen Donald Trump alsnog uit zijn film te knippen.

Stiller, die de film schreef, produceerde en regisseerde en zelf de titelrol vertolkte is er in ieder geval kort over: "Het waren andere tijden en zijn aanwezigheid in de film brengt ons allemaal terug naar die tijden".

Zoolander blijft dus in zijn oorspronkelijke staat bestaan.

ING sluit kwart van de kantoren

ING sluit per direct een kwart van de 170 bankkantoren. De dienstverlening van de kantoren wordt verplaatst naar 42 nieuwe servicepunten. In totaal heeft ING straks 128 kantoren en 250 servicepunten. Dat waren er tien jaar geleden nog respectievelijk 280 en 500.

De bank heeft nog niet bekendgemaakt om welke filialen het gaat, maar volgens de Telegraaf lijkt het erop dat dit vooral filialen in de grote steden zullen zijn.

Eind vorig jaar sloot ING nog 40 procent van de servicepunten in winkels van onder meer Bruna en Primera.

De ING verwacht geen gedwongen ontslagen. "Wij denken dat 90 procent van de 150 betrokken medewerkers terechtkan op een ander kantoor. Ook kunnen ze overstappen naar een andere afdeling bij ING, zoals hypotheken, klantcontrole, fraudebestrijding of cybersecurity. Voor de rest komt er een vrijwillige vertrekregeling."

ING Logo
ING Logo

Ford Focus rijdt 703km/u op Italiaanse weg

In het Italiaanse Offanga heeft Italiaan Giovanni Strologo volgens het AD een enorm snelle Ford Focus. Dat zou blijken uit het feit dat de bestuurder een boete van 850 euro op de mat vond, nadat hij geflitst was met een snelheid van 703 km/u. De maximale snelheid op de weg bedroeg 70 km/u.

Naast de boete kan de man 10 strafpunten op zijn rijbewijs verwachten.

De man belde met het snelwegcomité om ze uit te leggen dat zijn Focus die snelheid helemaal niet kan halen, maar hem werd verteld dat hij de boete éérst dient te betalen. Daarna kan hij protest aantekenen.

Ford Focus ST
Ford Focus ST

Nummer 1 hits van weleer: De hits uit 1978

Voor een (hopelijk) klein beetje nostalgie hier een item met nummer 1 hits uit de Top 40 van 1978.

Michiel in de oorlog

Vrijheid is niet vanzelfsprekend. In de reeks ‘Michiel in de oorlog’ wordt het verhaal verteld van de 16-jarige Michiel. Michiel is een gewone, Nederlandse jongen maar wordt plotseling een verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog.

In deze achtdelige serie wordt verteld wat de impact was op het leven van de jeugd ten tijden van de oorlog. De reeks is gemaakt aan de hand van het bekende boek Oorlogswinter, geschreven door Jan Terlouw en is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar.

Cadetten van de Koninklijke Militaire Academie (KMA), militair officieren in opleiding, initieerden spontaan dit project toen bleek dat de basisscholen dicht gingen in verband met het Coronavirus.

Met deze reeks willen de toekomstige leiders van de krijgsmacht op een laagdrempelige en begrijpelijke manier aan de jeugd overbrengen waarom vrijheid niet vanzelfsprekend is.

Regie/productie: Ed Bouman van het Bureau Multimedia Nederlandse Defensie Academie (NLDA).

Acteurs: cadetten van de Koninklijke Militaire Academie (KMA).

Uitgeverij: Lemniscaat

Auteur: Jan Terlouw


Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #70
special
VrijMiBabes #13 (not very sfw!)
review
Horizon: Zero Dawn (PC)
special
Random Pics van de Dag #69
preview
PGA TOUR 2K21
review
Paper Mario: The Origami King
©FOK.nl e.a.