Raymond van Barneveld verslaat Phil Taylor in historische online-klassieker

Donderdagavond staan Phil Taylor en Raymond van Barneveld weer eens tegenover elkaar. Niet op het podium in een grote zaal, maar vanuit de huiskamer. Van Barneveld en Taylor gaan via een elektronisch softtip board tegen elkaar spelen. Het bord van dartsleverancier Target is voorzien van een ingebouwde webcam en microfoon, waardoor spelers elkaar kunnen zien.

Met deze actie willen beide rivalen geld ophalen voor een goed doel. Barney speelt voor een voedselbank in Den Haag, terwijl Taylor zich gaat inzetten voor de Engelse gezondheidszorg (NHS). Van Barneveld is klaar voor de clash met zijn grote angstgegner. Mede door de coronacrisis was hij in staat om veel trainingsuren te maken. "Je verveelt je veel en dus ben ik dagelijks aan het gooien geweest. Ik hoop dat Phil zich goed heeft voorbereid”, liet de vijfvoudig wereldkampioen optekenen door AD Sportwereld.

Van Barneveld sluit niet uit om in de toekomst zich vaker met softtip bezig te houden. ”Een comeback in het soft-tip darts sluit ik niet uit. Ik oefen weer dagelijks en in China, Hawaï en Japan hebben ze kampioenschappen. Waarom ga ik straks daar niet eens kijken? Het niveau is behoorlijk." De dartsklassieker begint om 20.00 uur. Live te volgen op YouTube en de andere sociale kanalen van Paddy Power

 

Update 21.00 uur

Raymond van Barneveld heeft de eerste online-klassieker gewonnen. De Hagenaar versloeg aartsrivaal Phil Taylor in een historische wedstrijd met 7-6. De Nederlander begon met een elfdarter en een 161-finish ijzersterk aan de wedstrijd. Vervolgens toonde zijn Engelse opponent zijn klasse met een 151-finish en een 134 check-out om de stand gelijk te trekken.

In de zevende leg kwam The Power zelf op voorsprong, nadat hij Barney met een 113-finish brak. Met een veertiendarter verdubbelde de zestienvoudig wereldkampioen de voorsprong daarna naar 5-3 en 6-3. Van Barneveld plaatste echter een rebreak in de tiende leg met een dertiendarter en verkleinde daarna de achterstand tot 6-5 na een elfdarter. 

Het momentum lag vervolgens compleet bij de Hagenaar. Hij begon met twee 180’ers aan de twaalfde leg en gooide daar een triple twintig en triple negentien achteraan. De dubbel twaalf voor een historische online negendarter werd echter nipt gemist. Via dubbel zes werd het daarna wel 6-6.

In de beslissende leg liet Barney 86 over na negen pijlen, om vervolgens dat een beurt later uit te gooien. De gemiddeldes van beide rivalen lagen overigens ruim boven de honderd. Van Barneveld noteerde 119,27 en Taylor 118,09. Hierbij moet overigens wel aangetekend worden dat de triples op een softtip-bord aanzienlijk groter zijn dan op de normale dartsborden.

Qua centen voor het goede doel heeft Taylor echter gewonnen. Door middel van 180'ers konden beide spelers geld inzamelen. Die wedstrijd werd wel gewonnen door Taylor, die met tien 180’ers liefst 10.000 pond ophaalde voor de Engelse gezondheidszorg. Van Barneveld gooide vijf maximale scores en verdiende daarmee een bedrag van 5.000 pond voor een voedselbank in Den Haag. Wedstrijdsponsor Paddy Power maakt daarnaast ook een bedrag van 15.000 pond over naar NHS Help Them Help Us charity.