FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 9 april 2020

Overeem vecht 16 mei op 'UFC Fight Island'

De Nederlander Alistair Overeem en Walt Harris zullen elkaar op 16 mei op het 'UFC Fight Island' ontmoeten. Eerder liet UFC-directeur weten dat de UFC lekker doorgaat met het organiseren van MMA-evenementen en daar onder andere een privé-eiland voor heeft gereserveerd.


Interview met Overeem en Harris in 2019 (Bron: YouTube)

De zwaargewichten Overeem en Harris zouden al eerder tegen elkaar knokken, maar de stiefdochter van Harris werd vlak voor het evenement ontvoerd. Zij werd later dood gevonden en de verdachten voor haar moord zijn inmiddels gearresteerd.

Lees ook: UFC vecht op indianengrond

Overeem vocht toen maar tegen invaller Jairzinho Rozenstruik en werd na een prachtig dominante partij in de vijfde ronde volkomen verrast door een paar harde vuisten van Rozenstruik, wat een mooie KO-overwinning voor de Surinamer betekende.

Lees ook: UFC koopt privé-eiland om te vechten, ondanks corona

Voorlopig zijn Overeem en Harris voor dit evenement als enige vechtersduo bekendgemaakt.

Talpa weigert UFC uit te zenden
De eigenaar van de tv-rechten in Nederland, Talpa, weigert om tijdens de coronacrisis de komende UFC-gala's uit te zenden. De UFC werd altijd door Veronica en kijk.nl uitgezonden, maar Talpa vindt het moreel niet verantwoord om sportwedstrijden uit te zenden, aangezien sportwedstrijden over de hele wereld zijn afgelast vanwege de coronacrisis.

Miljoenen te verdienen door UFC
Mochten mensen zich afvragen waarom de UFC zoveel moeite doet om hun gala's door te laten gaan? Dat heeft te maken met, hoe kan het ook anders: geld. Volgens een interview in de Wall Street Journal kan de UFC 750 miljoen dollar van Disney/ESPN krijgen als zij in één jaar een bepaald minimum aan MMA-gala's organiseren.

"Het zou me verbazen als ze hun contract niet kunnen nakomen", aldus Brandon Ross. "Disney betaalt UFC ongeacht. Het enige wat de UFC hoeft te doen is de shows op te zetten om een minimale betaling te krijgen."

Honden vallen meisje (6) aan, meisje zwaar gewond

Een 6-jarig meisje is in Kaatsheuvel slachtoffer geworden van een hondenaanval. Het arme kind raakte daarbij zwaar gewond en is met een traumahelikopter afgevoerd naar het ziekenhuis.

Het is bijna onmogelijk te raden, maar het bleek te gaan om een hondensoort die als uiterst vredelievend bekend staat: rottweilers, samen met onder meer pitbulls de typische gezinshonden die nooit een vlieg kwaad doen, uiteraard.

Het kind was buiten aan het spelen, schijnbaar tot grote irritatie van de normaal zo lieve viervoeters. Ze speelden iets te enthousiast met het kindje, waarna omstanders en de eigenaar van Bello en Fikkie haar uit de tandjes van de dieren konden halen. Helaas wist één van de speelse kindervrienden die ruwe actie niet te overleven.

Wat er gaat gebeuren met de andere hond, die met de eigenaar terug naar binnen is gegaan, is nog niet bekend. Waarschijnlijk mag het diertje naar een gedragstraject om te leren dat het bijna dood bijten van kleine meisjes in ons land toch echt not done is. Ook is nog niet duidelijk of de speelse poedeltjes los waren gebroken of dat de eigenaar ze los liet lopen.

Raymond van Barneveld verslaat Phil Taylor in historische online-klassieker

Donderdagavond staan Phil Taylor en Raymond van Barneveld weer eens tegenover elkaar. Niet op het podium in een grote zaal, maar vanuit de huiskamer. Van Barneveld en Taylor gaan via een elektronisch softtip board tegen elkaar spelen. Het bord van dartsleverancier Target is voorzien van een ingebouwde webcam en microfoon, waardoor spelers elkaar kunnen zien.

Met deze actie willen beide rivalen geld ophalen voor een goed doel. Barney speelt voor een voedselbank in Den Haag, terwijl Taylor zich gaat inzetten voor de Engelse gezondheidszorg (NHS). Van Barneveld is klaar voor de clash met zijn grote angstgegner. Mede door de coronacrisis was hij in staat om veel trainingsuren te maken. "Je verveelt je veel en dus ben ik dagelijks aan het gooien geweest. Ik hoop dat Phil zich goed heeft voorbereid”, liet de vijfvoudig wereldkampioen optekenen door AD Sportwereld.

Van Barneveld sluit niet uit om in de toekomst zich vaker met softtip bezig te houden. ”Een comeback in het soft-tip darts sluit ik niet uit. Ik oefen weer dagelijks en in China, Hawaï en Japan hebben ze kampioenschappen. Waarom ga ik straks daar niet eens kijken? Het niveau is behoorlijk." De dartsklassieker begint om 20.00 uur. Live te volgen op YouTube en de andere sociale kanalen van Paddy Power

 

Update 21.00 uur

Raymond van Barneveld heeft de eerste online-klassieker gewonnen. De Hagenaar versloeg aartsrivaal Phil Taylor in een historische wedstrijd met 7-6. De Nederlander begon met een elfdarter en een 161-finish ijzersterk aan de wedstrijd. Vervolgens toonde zijn Engelse opponent zijn klasse met een 151-finish en een 134 check-out om de stand gelijk te trekken.

In de zevende leg kwam The Power zelf op voorsprong, nadat hij Barney met een 113-finish brak. Met een veertiendarter verdubbelde de zestienvoudig wereldkampioen de voorsprong daarna naar 5-3 en 6-3. Van Barneveld plaatste echter een rebreak in de tiende leg met een dertiendarter en verkleinde daarna de achterstand tot 6-5 na een elfdarter. 

Het momentum lag vervolgens compleet bij de Hagenaar. Hij begon met twee 180’ers aan de twaalfde leg en gooide daar een triple twintig en triple negentien achteraan. De dubbel twaalf voor een historische online negendarter werd echter nipt gemist. Via dubbel zes werd het daarna wel 6-6.

In de beslissende leg liet Barney 86 over na negen pijlen, om vervolgens dat een beurt later uit te gooien. De gemiddeldes van beide rivalen lagen overigens ruim boven de honderd. Van Barneveld noteerde 119,27 en Taylor 118,09. Hierbij moet overigens wel aangetekend worden dat de triples op een softtip-bord aanzienlijk groter zijn dan op de normale dartsborden.

Qua centen voor het goede doel heeft Taylor echter gewonnen. Door middel van 180'ers konden beide spelers geld inzamelen. Die wedstrijd werd wel gewonnen door Taylor, die met tien 180’ers liefst 10.000 pond ophaalde voor de Engelse gezondheidszorg. Van Barneveld gooide vijf maximale scores en verdiende daarmee een bedrag van 5.000 pond voor een voedselbank in Den Haag. Wedstrijdsponsor Paddy Power maakt daarnaast ook een bedrag van 15.000 pond over naar NHS Help Them Help Us charity.


Negers in VS zijn bang om mondkapje te dragen

Allemaal leuk en aardig, die adviezen van de Wereldgezondheidsorganisatie en diverse tv-experts die dan weer het één dan weer het ander aanraden om maar niet besmet te raken met het coronavirus.

In een deel van de Verenigde Staten wordt het dragen van mondkapjes aangeraden, maar er is een groep Amerikanen die daar een beetje zenuwachtig van wordt: de zwarte Amerikanen.

Zij vermoeden namelijk dat als zij gemaskerd een supermarkt binnenlopen alle alarmbellen gaan rinkelen. Heeft misschien te maken met het 'toch wel enigszins begrijpelijke' etnisch profileren, of misschien dan toch racisme. Wie het weet, mag het zeggen.

"In sommige delen van de VS kunnen zwarten zelfs geen capuchon dragen, zonder dat ze beschuldigd worden criminelen te zijn", aldus Michael Jeffries, een socioloog, gespecialiseerd in racisme en cultuur.  Jeffries vindt dat de Amerikaanse politiek nog maar eens goed moet nadenken wat de gevolgen kunnen zijn voor de zwarte bevolking als er verplicht wordt om mondkapjes te dragen.

"Het kan levensgevaarlijk zijn voor een zwarte om een mondkapje te dragen", vervolgt Jeffries. 

Dat dit geen loze verwachtingen zijn, laat een voorbeeld zien uit een dorpje in de staat Illinois. Jermon Best was met een vriend in Walmart en beide zwarte mannen droegen een mondkapje. Plots ontdekten zij dat ze gevolgd werden door een agent.


Walmart uitgestuurd (Bron: YouTube)

"Hij volgde ons van buiten en zei dat we geen mondkapje op mochten hebben", aldus Best in de video, terwijl hij gevolgd werd door een blanke agent die met zijn hand op zijn vuurwapen rustte. "Het coronavirus is echt en we worden door deze agent de winkel uitgezet omdat we onszelf willen beschermen met dit masker." Wel moet er nog bij worden verteld dat Best zijn bouwmarktmasker op een totaal nutteloze wijze droeg, maar het gaat tenslotte om het idee.

Opvallend gedrag
Voor het lokale krantje The Telegraph weidde Best nog even uit. "Ik weet niet of de beste man een slechte dag had ofzo, ik wil hem ook niet ervan beschuldigen een racist te zijn. Het enige dat ik wil zeggen is dat zijn gedrag opvallend was."

De politie laat weten dat de beide mannen zich buiten de Walmart verdacht gedroegen. "De agent vroeg hen om zich te identificeren en zei dat het gezichtsbedekkende kleding in de regio verboden was", aldus de woordvoerder. "Dat laatste was incorrect, er is geen verbod op het dragen van gezichtsbedekkende kleding. In deze tijd rondom de COVID-19 pandemie wordt het dragen van coronabeschermende materialen juist gestimuleerd."

Het incident wordt intern door de politie besproken in samenwerking met de NAACP (National Association for the Advancement of Colored People), Amerikaans grootste Afro-Amerikaanse burgerrechtenorganisatie.

Launchtrailer voor update Wastelanders van Fallout 76

Bethesda heeft een launchtrailer voor de update Wastelanders van Fallout 76 gemaakt. Dit is tot nu toe de grootste update voor het spel. Wastelanders verschijnt op 14 april gratis voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Wastelanders brengt een nieuw begin naar Appalachia voor zowel nieuwe spelers als veteranen met een nieuwe hoofdquest, menselijke NPC’s, nieuwe keuzemogelijkheden, companions, een reputatie-systeem en nog veel meer. Spelers moeten allianties smeden met nieuwe facties in een poging om de geheimen van West Virginia bloot te leggen, in groep met vrienden of alleen als eenzame zwerver.

Red de koningin in Final Fantasy XIV met Patch 5.25

Patch 5.25 voor Final Fantasy XIV Online is verschenen en introduceert de “Save the Queen”-quest-serie. Dat is een nieuw avontuur met een verhaal dat is geschreven door Yasumi Matsuno (Final Fantasy Tactics, Final Fantasy XII).

Yasumi Matsuno heeft al eerder het verhaal schreef voor de raid Return to Ivalice in Final Fantasy XIV Online. Deze nieuwste update levert ook aanvullende nieuwe content voor crafters en verzamelaars, en nieuwe gevechtscontent die is verbonden aan de nieuwe questserie voor wapenupgrades. De lijst met de belangrijkste updates:

  • Nieuwe “Resistance Weapon” enhancement-quest-serie: “Save the Queen: Blades of Gunnhildr” – Avonturiers kunnen krachtige wapens krijgen en meer leren over het thuisland van de Hrothgar, de Bozja Citadel, via deze nieuwe quest-serie die via toekomstige patches regelmatig updates zal krijgen. Spelers kunnen deelnemen aan nieuwe Resistance Weapon Quest-gevechten waarin ze het moeten opnemen tegen verschillende eindbazen, waarbij hun vorderingen tussentijds worden opgeslagen.
  • Nieuwe trial op “Extreme”-niveau – Groepen van acht spelers kunnen zich wagen aan dit uitdagende nieuwe trial-gevecht.
  • Content voor crafters en verzamelaars: “Skysteel Tools” – Deze nieuwe questlijn laat Disciples of the Land and Hand hun Skysteel Tools upgraden naar nog sterkere versies. Deze questlijn zal via toekomstige patches ook diverse updates krijgen, zodat spelers hun tools nog verder kunnen upgraden.
  • Nieuwe items, recepten, meubels, en meer.

Spelers kunnen nu ook deelnemen aan het seizoensevenement Hatching-tide 2020, dat eindigt op 13 april. Dit speciale evenement biedt spelers tijdelijke beloningen, inclusief twee bunny-kostuums en nieuwe interieur-items. Hier vind je meer informatie over Hatching-tide 2020.

Final Fantasy XIV - Hatching Tide 2020 Event

Aanhouding straatroven Jelsum

De politie heeft op woensdag 8 april een 15-jarige jongen uit Stiens aangehouden in een onderzoek naar twee straatroven in Jelsum. Deze zijn gepleegd op 29 januari en 18 februari op het fietspad de Spoardyk, tussen Stiens en Leeuwarden. Met behulp van camerabeelden is de politie de verdachte op het spoor gekomen. De verdachte zit op dit moment vast en wordt verhoord. Hij is niet de enige verdachte, dus meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Een 34-jarige man uit Leeuwarden fietste op 29 januari rond 21:30 over het fietspad de Spoardyk. Toen zijn fietsketting losraakte, stopte hij om dit te verhelpen. Zodra hij stopte werd hij door vier tot vijf jongens aangevallen. Ze sloegen hem en beroofden hem. Op 18 februari fietste een 22-jarige man uit gemeente Leeuwarden rond 20:40 over datzelfde fietspad. Onverwachts verschenen er vanuit de berm drie jongens. Ze vielen hem aan en sloegen hem met een stok. Ook hij werd beroofd. Vlakbij de locatie van deze straatroven is rond dezelfde periode, op 23 februari, in Koarnjum het lichaam gevonden van Karin Grijpstra. Naar de omstandigheden van haar overlijden loopt een groot rechercheonderzoek. Voor sommige bewoners in de omgeving leek er een verband te zijn tussen de straatroven en haar dood. Het onderzoeksteam dat de zaak in Koarnjum onderzoekt heeft uiteraard contact met het team dat deze berovingen onderzoekt. We hebben op dit moment geen aanwijzingen dat het overlijden van Karin verband houdt met de eerdere straatroven, of met de personen die daar bij betrokken waren.

Zr.Ms. Karel Doorman schiet Caribisch gebied te hulp

Marineschip Zr.Ms. Karel Doorman vertrekt aanstaande maandag vanuit Den Helder naar het Caribisch Gebied. Defensie zet het schip in om de civiele autoriteiten direct te kunnen ondersteunen in de coronacrisis wanneer de situatie daar om vraagt. Het schip wordt initieel ingezet voor een duur van drie maanden.

Met de aanwezigheid van het logistieke ondersteuningsschip kunnen de eilanden naast het al aanwezige stationsschip Zr.Ms. Zeeland terugvallen op een veelzijdige en snel inzetbare capaciteit. Zr.Ms. Karel Doorman kan transportondersteuning bieden om bijvoorbeeld de voedselzekerheid te garanderen. Daarnaast kan het marineschip de kustwacht ondersteunen bij de maritieme grensbewaking en kan zij als uitvalsbasis dienen bij het ondersteunen van de openbare orde door personeel en materieel snel aan land te zetten. Tot slot beschikt het schip ook over medische faciliteiten om de lokale gezondheidszorg te ondersteunen bij niet COVID-gerelateerde spoedzorg.

De lokale overheden van het Caribisch deel van het Koninkrijk hebben de afgelopen weken diverse bijstandsverzoeken ingediend bij Defensie ter ondersteuning van het bestrijden van het coronavirus. Defensie ondersteunt momenteel al met lokale eenheden bij onder meer de maritieme grensbewaking en het handhaven van de openbare orde. Met de nabijheid van Zr.Ms. Karel Doorman zorgt Defensie dat er snel extra ondersteuning ter plaatse is, wanneer daar om wordt gevraagd.

Zr.Ms. Karel Doorman wordt naast haar eigen capaciteiten als transport- en bevoorradingsschip, versterkt met 2 Cougar-helikopters van de luchtmacht voor medisch transport en medische evacuaties, een medisch team met chirurgische capaciteit, een medisch team voor basiszorg aan de wal en drones van de landmacht en marine voor beeldopbouw. Daarnaast gaan er marinierseenheden met voertuigen en landingsvaartuigen mee voor transport. Indien nodig kan er een extra marinierseenheid worden ingevlogen. Het schip heeft ook een orkaannoodhulppakket mee.

Ook Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben een marineschip in het gebied. Met deze landen is een coördinatie-cel ingericht op Martinique om waar nodig samen te werken. Zo kan de Karel Doorman deze schepen voorzien van brandstof.

Antoinette de Jong langer bij Jumbo-Visma

Schaatsers Antoinette de Jong en Chris Huizinga hebben hun contract met Team Jumbo-Visma met twee seizoenen verlengd. Dit maakte de ploeg vandaag bekend.

"Ik vind het mooi dat ik ook de aankomende twee seizoenen voor deze sterke ploeg uit mag komen. In deze bijzondere periode is het fijn om te weten waar je aan toe bent, waardoor ik zonder zorgen kan toewerken naar de Olympische Winterspelen van Peking. Ik heb veel vertrouwen in de aanpak van Jac en ik weet zeker dat ik nog een hoop kan verbeteren. Ik kijk ernaar uit om deze fijne samenwerking voort te zetten," aldus de Jong die in maart brons won bij het WK allround na een matig seizoen.

Huizinga schaatste afgelopen seizoen een flink aantal pr's en hij werd vierde bij het Nederlands kampioenschap allround. "Ik ben blij met de contractverlenging en het vertrouwen dat ik krijg van Jac. De samenwerking verloopt goed en ik ben ervan overtuigd dat ik nog veel kan leren. Het is jammer dat Douwe de Vries gestopt is, maar met de komst van Marcel Bosker hebben we ook volgend seizoen weer een ijzersterke allroundploeg staan. Ik ga mijn uiterste best doen om de aankomende twee seizoenen weer een volgende stap in mijn ontwikkeling te zetten.”

Auto opgeblazen met zwaar vuurwerk, politie zoekt getuigen

In de nacht van woensdag op donderdag is bij een woning aan het Westerzicht in Vlissingen een auto opgeblazen. Het incident gebeurde rond 01.00 uur op het erf bij een woning. De daders hebben met zwaar vuurwerk de voorkant van de auto opgeblazen.

De politie stelt een onderzoek in. Zo zijn mensen verhoord en is een sporenonderzoek ingesteld. De politie is op zoek naar getuigen. Zij worden verzocht contact op te nemen via 0900-8844, 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem of via WhatsApp. 

The Witcher 3 verkocht afgelopen jaar bijna net zoveel als in releasejaar

Gamestudio CD Projekt RED had financieel gezien een bijzonder goed 2019. Uit recent gepubliceerde cijfers blijkt dat er in dat jaar zo'n zeven miljoen exemplaren van The Witcher 3: Wild Hunt over de toonbank gingen. In 2015, het jaar dat de game uitkwam, was dat negenenhalf miljoen. Goed, dan praten we nog steeds over een flink verschil, maar kijkend naar de tussenliggende jaren is het qua verkopen veruit het meest succesvolle jaar geweest sinds 2015.

De toename in verkopen is toe te schrijven aan twee belangrijke gegevens: enerzijds de komst van de serie The Witcher op Netflix, wat onder andere zorgde voor een enorme opleving in voornamelijk pc-gamers die met The Witcher 3 aan de slag gingen. Dit zorgde voor een "all time high" aan gelijktijdige spelers van het spel op gameplatform Steam (48.000 gelijktijdige spelers, twee dagen na release van de Netflix-serie). Anderzijds speelde ook de release op Nintendo Switch in datzelfde jaar een rol, ook al kwam die relatief laat op de markt in 2019.

In de PDF die CD Projekt RED openbaarde werden verder nog een paar andere interessante "key accomplishments" over 2019 genoemd: de komst van Keanu Reeves naar Cyberpunk 2077, de cinematische E3-trailer die in totaal 50 miljoen views opleverde, 200 awards die Cyberpunk 2077 reeds in de wacht sleepte, de release van kaartspel Gwent voor iOS-apparaten, de release van GOG GALAXY 2.0 in open bèta en de aankondiging van Cyberpunk 2077 op Google Stadia.

Met de hoge verwachtingen voor Cyberpunk 2077 zal ook dit jaar waarschijnlijk goed uitpakken voor de Poolse ontwikkelaar. De langverwachte titel moet later dit jaar in september verschijnen voor Xbox One, PlayStation 4, pc en Google Stadia.

Ben je ook recent pas begonnen met The Witcher 3: Wild Hunt? Mogelijk heb je dan nog wat aan onze Witcher 3-special met enkele essentiële tips voor beginnende monsterjagers. Onze review van de Netflix-serie kun je hier terugvinden.

Eigen Huis & Tuin stopt in huidige vorm: "Duur programma om te maken"

Het klus- en woonprogramma Eigen Huis & Tuin stopt als weekendprogramma. Dit laat zenderbaas Peter van der Vorst via een persbericht weten. Het tijdslot van de bekende verbouwingsserie wordt op de zaterdag opgevuld door Editie NL.

Tot en met 6 juni 2020 worden nog nieuwe programma's van de klusshow uitgezonden op RTL 4, waar het programma sinds 1993 is te bekijken. Vanaf deze datum tot en met eind augustus zijn alleen nog compilaties van Eigen Huis & Tuin te zien zijn. Ook het online woonplatform met dezelfde naam zal vanaf de zomer geen nieuwe content meer plaatsen. Van der Vorst licht in het statement de keuze toe. "Eigen Huis & Tuin wordt door een zeer bevlogen team voor en achter de schermen gemaakt en is in de afgelopen dertig jaar uitgegroeid tot een begrip op de vroege zaterdagavond, waar heel veel kijkers plezier aan beleven."

"Het is echter ook een duur programma om te produceren met veertig interieur en tuin metamorfoses per jaar. Daarom kiezen we ervoor om Editie NL vanaf september door te trekken naar de zaterdag en zondag", zo is te lezen in de verklaring. "Dat is te doen met een beperkte investering. Bijkomend voordeel is dat onze vooravond dan zeven dagen per week horizontaal geprogrammeerd is."

Fans van de formule hoeven echter niet te treuren, want het merk Eigen Huis & Tuin blijft nog wel behouden. "Het tv-programma krijgt in de toekomst in een andere vorm en een lagere frequentie een mooie nieuwe plek bij RTL 4, zodat de fans hun geliefde gids op het gebied van wonen en tuinieren niet hoeven te missen."

De laatste, nieuwe aflevering van het programma wordt gepresenteerd door Evelyn Struik. Dit doet zij samen met klusser Thomas Verhoef en tuinier Tom Groot.

Bioscoopfilm My Spy verschijnt vervroegd op Amazon Prime Video

De actiekomedie My Spy met Dave Bautista in de hoofdrol verschijnt zonder grote bioscooprelease binnenkort op de streamingdienst Amazon Prime Video. Dit laat de website Deadline weten.

De door Peter Segal (Grudge Match, Get Smart) geregisseerde film was begin maart in enkele landen kort in de bioscoop te zien, waaronder in Canada, Mexico en Duitsland. Met slechts $4,4 miljoen opbrengst in de wereldwijde box office tegenover een filmbudget van $18 miljoen is het dan ook geen vreemde stap om de film zeer snel naar de streamingdiensten te krijgen. STX Entertainment heeft daarom besloten de film in de etalage te zetten, waar Amazon op heeft gereageerd. Het is op dit moment nog onbekend op welke datum de film op de streamingdienst is te zien.

My Spy is niet de eerste film die door de coronacrisis eerder op streamingdiensten is verschenen dan de bedoeling was. Zo heeft Paramount The Lovebirds verkocht aan Netflix in plaats van deze zelf in de bioscopen uit te brengen en besloot Disney om de film Artemis Fowl geen bioscoop- maar streamingrelease te geven op Disney+. Disney-baas Bob Iger gaf recent nog aan dat het niet alleen bij Artemis Fowl blijft. Welke titels van Disney nog meer naar de streamingdienst gaan is op dit moment nog niet bekendgemaakt.

De film My Spy gaat over JJ (Dave Bautista), een belangrijke agent die werkt voor de CIA. Wanneer een missie uit de hand loopt, krijgt hij nog een laatste kans om zijn carrière te redden. Hij wordt op een undercoveroperatie gezet om een gevaarlijke familie van wapenhandelaars te observeren. Al snel wordt hij ontmaskerd door de moedige, negenjarige Sophie (Chloe Coleman). Zij belooft JJ niet te verraden, maar dan moet hij haar wel leren hoe je een spion wordt.

 

Motor van arts Amsterdam UMC gestolen: 'Heel zorgelijk'

Een of meerdere dieven hebben gisteren een motor gestolen bij het Amsterdam UMC, locatie AMC. De motor is van een arts die in het ziekenhuis werkt. De arts zette zijn motor om 07.00 uur bij de personeelsingang neer, waar meerdere motoren stonden. Toen hij, na een dag vol operaties, om 16.30 uur terugkwam bleek de motor gestolen.

Tweede leven
'Het was een schademotor geweest, hij stond er verloren bij bij een motorzaak en ik heb geprobeerd om hem een tweede leven te geven', vertelt de arts tegen AT5. 'Ik heb hem weer rijdend gekregen en nog niet tegen diefstal verzekerd, omdat ik niet wist of ik hem zou houden of weer zou verkopen. Ik ben bang dat de motor nu in onderdelen eindigt, ik weet niet wat ze ermee doen.'

Hij noemt de diefstal 'heel zorgelijk'. 'Voor mij maakt het financieel niet veel uit, maar als mijn motor gestolen wordt dan wordt er vast ook van andere hulpverleners gestolen. Mensen lopen vanwege het coronavirus op hun tandvlees en werken zich helemaal uit de naad. Ik ben er zelf voor de zwaargewonden op de achtergrond, maar ik zou het heel erg vinden als er ook wordt gestolen van mensen die zich bezighouden met de patiënten die besmet zijn met het coronavirus.'

Vertrouwen kwijt
De arts heeft op Marktplaats een advertentie geplaatst, in de hoop dat de motor wordt teruggevonden. Hij looft minimaal vijfhonderd euro uit voor de tip die leidt tot terugkeer van de motor. 'Iedereen staat hier hard te werken. Je probeert te doen wat mogelijk is en het kleine beetje vertrouwen in de mensheid raak je zo kwijt.'

De arts heeft tevens aangifte gedaan bij de politie.

Kabinet schaft dwangsommen asielzaken af

Het kabinet stelt in twee stappen de ‘Wet dwangsom en beroep bij niet tijdig beslissen’ buiten werking voor asielzaken. Zo wordt voorkomen dat wekelijks 1 miljoen euro belastinggeld op gaat aan dwangsommen.

De ministerraad heeft ingestemd met een wetsvoorstel waarin staat dat er voorlopig geen dwangsommen betaald hoeven te worden als de IND te laat beslist over asielaanvragen. Het is een tijdelijke wet die geldt totdat er een nieuwe wet is die dit structureel regelt. De permanente wet wordt zo snel mogelijk in procedure gebracht.

Ook als er geen dwangsommen meer geëist kunnen worden door vreemdelingen, is het volgens het kabinet van groot belang dat aanvragen op tijd behandeld worden. Daarom is een speciale Taskforce ingesteld om de achterstanden bij de IND weg te werken. Deze Taskforce stelt alles in het werk om nog in 2020 14.000 zaken af te handelen met een dwangsom en waarvoor een dwangsom dreigt. Hiervoor worden onorthodoxe maatregelen niet geschuwd, zo schrijft staatssecretaris Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid aan de Tweede Kamer.

Om de balans in de rechtsbescherming van vreemdelingen in evenwicht te houden, heeft het kabinet tevens besloten de onafhankelijke rechtsbijstand voor asielzoekers vanaf het begin van de asielprocedure te handhaven. Aanvankelijk zou dit alleen nog verstrekt worden vanaf een voornemen tot afwijzing door de IND. Deze maatregel wordt niet verder in procedure gebracht.

Het bedrag dat de IND aan dwangsommen moet betalen loopt momenteel op met 1 miljoen euro per week. De tijdelijke wet geldt voor alle asielzaken waarvoor nog geen ingebrekestelling is ingediend.

De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State te zenden. De Raad van State zal worden gevraagd om een spoedadvies. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

Nederlandse bevolking vindt sterke krijgsmacht belangrijker dan ooit

Onderzoek heeft uitgewezen dat 67% van de Nederlandse bevolking trots is de Nederlandse militairen. Ook 67% vindt dat de dreiging in de wereld is toegenomen en daarom een sterke krijgsmacht nu belangrijker is dan ooit. 48% is van mening dat er te weinig geld naar Defensie gaat. Cijfers die nagenoeg gelijk zijn aan de resultaten van de vorige meting.

Dit blijkt uit de vandaag verschenen halfjaarlijkse Draagvlakmonitor van Motivaction. Het onderzoek is in opdracht van Defensie gedaan. De Nederlandse bevolking geeft Defensie in het 2e halfjaar van 2019 een 7,1. Dat rapportcijfer kreeg Defensie ook in de eerste helft van 2019. Het marktonderzoeksbureau doet sinds 2017 onderzoek naar het draagvlak voor Defensie onder de Nederlandse bevolking (16 t/m 75 jaar).

Waarom draagvlakonderzoek?
Defensie beschermt wat Nederland dierbaar is. Daarmee is de krijgsmacht geen luxe, maar een noodzaak. Om deze zware en verantwoordelijke taak goed te vervullen zijn steun en vertrouwen vanuit de samenleving essentieel. Vanwege het belang van steun voor de taken van Defensie en met name de buitenlandse inzet, wil Defensie het draagvlak in de samenleving behouden en vergroten. Daarbij is monitoren belangrijk.

Met de Draagvlakmonitor houdt Defensie continu de vinger aan de pols. Wekelijks worden tussen de 60 en 70 respondenten benaderd. Zo komt Motivaction elk kwartaal op een representatief aantal respondenten uit van zo'n 750.

Afbeelding: Defensie
Afbeelding: Defensie

Onbetrouwbare keuringsrapporten gebruikt bij kleiput Winterswijk

Drie bedrijven en de gemeente Winterswijk hebben een waarschuwing gekregen van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Deze organisaties hebben onbetrouwbare keuringsrapporten gebruikt bij het toepassen van grond in de kleiput in Winterswijk. Ook had er onderzoek moeten plaatsvinden naar asbest en PFAS. Dat is niet gebeurd en dat is een overtreding van artikel 16 van het Besluit bodemkwaliteit (Bbk). Gemeente en bedrijven hebben een waarschuwing gekregen omdat het om een eerste overtreding gaat en er maatregelen zijn genomen om herhaling te voorkomen.

De ILT heeft een toezichtloket bodem waar mogelijke overtredingen en misstanden in het bodembeheer kunnen worden gemeld. De ILT heeft meldingen van 6 en 8 november 2019 onderzocht en uit vijf keuringsrapporten is gebleken dat er geen analyse van PFAS is uitgevoerd. Er is in de rapportage ook niet onderbouwd dat de partij grond niet PFAS-verdacht is. Daarnaast is gebleken dat er in één rapportage geen asbest is gemeten terwijl de partij grond wel asbest-verdacht is.

Verkeerde interpretatie
De ILT heeft er rekening mee gehouden dat het tijdelijke handelingskader PFAS onjuist door het waterschap is geïnterpreteerd en dit ook op zijn website heeft gepubliceerd (6 november 2019). De gemeente en de bedrijven hebben hierdoor onjuist advies gekregen over de toe te passen grond. Echter er is een eigen verantwoordelijkheid voor het naleven van de bodemregelgeving en het tijdelijke handelingskader PFAS.

Kwaliteitsborging
De ILT houdt binnen het KWALIBO-stelsel toezicht op bodemintermediairs en certificerende instellingen. KWALIBO staat voor kwaliteitsborging bij bodemintermediairs. Het stelsel heeft als doel de betrouwbaarheid van het werk van intermediairs en certificerende instellingen te vergroten.

COVID-19: 1213 nieuwe besmettingen en 148 doden, totaal 21.762 en 2396

Tot en met 9 april 10:00 uur zijn er in Nederland in totaal 21.762 COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM, een toename van 1213 ten opzichte van gisteren. Tot nu toe zijn 7972 (+237) van deze gemelde patiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Sinds de vorige update zijn er 148 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 2396 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2 virus. 

Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten is hoger dan het aantal meldingen in de surveillance, omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt. Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Taakstraffen voor echtpaar uit Uddel voor PGB-fraude

De rechtbank veroordeelt een echtpaar uit Uddel tot taakstraffen voor hun betrokkenheid bij fraude met persoonsgebonden budgetten (PGB’s). Aan de 66-jarige man wordt een taakstraf van 240 uur opgelegd. Zijn 50-jarige vrouw krijgt een taakstraf van 180 uur. Hun bedrijf, dat zorg verleent aan cliënten met autisme, moet een boete betalen van 25.000 euro.

De man maakte bijna 5 jaar lang valse facturen en verantwoordingsformulieren op en diende deze in bij regionale zorgkantoren. Door op de facturen en formulieren hogere bedragen aan verleende zorg in te vullen dan in werkelijkheid aan zorg was verleend, werden door de zorgkantoren te hoge bedragen aan PGB vastgesteld en uitbetaald. Het echtpaar en hun bedrijf verrijkte zich op deze manier op onrechtmatige wijze.

PGB-systeem aangetast
De rechtbank overweegt dat dit soort fraude het fundament van het PGB-systeem aantast. Ze rekent het de man en vrouw nog meer aan dat zij als zorgverleners deel uitmaken van dat systeem. De rechtbank merkt nog wel op dat de inzet en betrokkenheid van het echtpaar bij cliënten en de kwaliteit van de verleende zorg niet ter discussie staat.

Lang tijdsverloop
Bij het opleggen van de straf houdt de rechtbank er onder andere rekening mee dat het onderzoek in de zaak 7 jaar heeft geduurd. Daarom vindt de rechtbank een gevangenisstraf, die door de officier van justitie wel was geëist, niet passend.

Azzedine A. en Anel B. veroordeeld tot 20 jaar wegens moord

De rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft vandaag twee mannen, Azzedine A. en Anel B., uit Breda veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 jaar voor moord. De twee vermoordden op 9 januari 2018 de 25-jarige Soufian Zouagh, die op dat moment lag te slapen op de bank in zijn woning. De rechtbank spreekt van een kille en geplande liquidatie.

In slaap gedood
Het slachtoffer was een vriend van de twee mannen. Op 9 januari 2018 zat het drietal samen in de woning in Breda. Nadat het slachtoffer in slaap was gevallen op de bank, schoten de mannen hem ieder met een vuurwapen van korte afstand in/door zijn hoofd waarbij één schot het dodelijke schot betrof. Het slachtoffer was weerloos. Niet is vast te stellen wie welk wapen heeft gebruikt en welke man dus het dodelijke schot heeft gelost. Toch vindt de rechtbank dat de twee mannen samen schuldig zijn aan de moord.

Hangend aan het balkon
In de nacht van de moord zagen agenten tijdens een surveillance een voertuig met gedoofde lichten rijden. Het voertuig stopte op een parkeerplaats bij een flat. De politie zag dat er twee mannen uitstapten en wegrenden. Aangekomen bij het voertuig zag een agent op de bijrijdersstoel een tas staan. In die tas zaten drie vuurwapens, een losse houder en munitie.

De twee mannen waren inmiddels een woning in de flat ingevlucht. Toen de politie deze woning binnentrad, vluchtten de twee via het balkon uit de woning. De twee mannen gingen aan de rand van het balkon hangen, lieten los en vielen naar beneden. Op de bank in de woning vond de politie het slachtoffer.

Onherstelbaar leed
De mannen hebben met hun handelen welbewust een mensenleven beëindigd en daarmee onherstelbaar leed en onomkeerbaar verlies toegebracht aan de familie en de naaste omgeving van het slachtoffer, zo oordeelde de rechtbank. Naar de reden van de liquidatie blijft het gissen. Dat dit enorm veel impact heeft op de nabestaanden blijkt ook uit de verklaring van de moeder van het slachtoffer tijdens de zitting. Haar zoon, 25 jaar, is haar afgenomen.

In een dapper betoog om de heftige gevolgen van deze afschuwelijke misdaad te omschrijven, heeft zij aangegeven dat het haar heel erg raakt dat verdachten geen antwoord geven op het waarom en geen enkele emotie hebben getoond. Daarnaast is het ook voor de samenleving een schokkend en zeer ernstig feit. De rechtbank vindt daarom dat alleen een langdurige gevangenisstraf passend is en legt 20 jaar gevangenisstraf op.

Politie zoekt getuigen gewelddadige straatroof Amsterdam

Op woensdag 8 april rond 21.15 uur heeft er een gewelddadige straatroof plaatsgevonden op de Boris Pasternakstraat in Amsterdam. De politie zoekt getuigen.

Rond 21.00 uur staan de twee slachtoffers voor het portiek van een woning op de Boris Pasternakstraat wanneer er twee mannen op hun af komen en met geweld de tas van het mannelijke slachtoffer afpakken. Wanneer het vrouwelijke slachtoffer zich mengt in de worsteling wordt er ook geweld tegen haar gebruikt. Een van de verdachte maakt hierbij gebruik van een voorwerp dat lijkt op een zweep. Het vrouwelijke slachtoffer raakt hierbij gewond en moest worden afgevoerd naar de eerste hulp.

Dader 1 is een donker getinte man met een slank postuur, tussen de 18 en 20 jaar oud. Hij is tussen de 1.75 en 1.80 meter lang, heeft kort kroeshaars, droeg een beugel en had een rood trainingspak met capuchon aan. Dader 2 is eveneens een donker getinte man met een vadsig postuur. Zijn leeftijd werd geschat tussen de 18 en 23 jaar, hij zou tussen de 1.75 en 1.80 meter lang zijn. Hij droeg een donkerblauwe North Face jas met capuchon en een zwarte trainingsbroek. 

Ook is de politie op zoek naar twee jongens die door de slachtoffers eerder in de buurt zijn gezien en die mogelijk meer afweten van deze beroving. Dit gaat om twee donker getinte jongens van 128-20 jaar jaar die reden op een Vespa scooter met een hoog windscherm.

De recherche doet onderzoek naar deze beroving met geweld en is op zoek naar getuigen. Zij worden verzocht om contact op te nemen met de politie via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Melding schietincident leidt tot vuurwapenvondst

Agenten kregen donderdagochtend om ongeveer 03.45 uur een melding dat er geschoten zou worden in een woning aan de Donkersingel in Rotterdam.

Toen zij daar aankwamen bleek dat waarschijnlijk niet het geval, maar kregen zij in de woning ‘geen gehoor’. Ondertussen hielden zij met verschillende eenheden het pand in de gaten. Ook de tuin aan de achterzijde werd onderzocht en daar vond men al snel een vuurwapen en zakjes met poeder, wat vermoedelijk verdovende middelen zijn. Deze spullen lijken van een balkon aan de achterzijde van de Donkersingel te zijn gegooid. Vanuit welke woning dat is gebeurd zal het onderzoek nog moeten uitwijzen.

In de woning, waar in eerste instantie geschoten zou zijn, werd de 33-jarige bewoner aangetroffen. Hij is aangehouden en naar een politiebureau overgebracht. Het vuurwapen en de zakjes met poeder zijn in beslag genomen.

Politie zoekt getuigen van mishandeling na verkeersconflict

De politie doet onderzoek naar een mishandeling van een automobilist. Hij zou na een verkeersconflict door een man zijn mishandeld. Het slachtoffer zou op woensdag rond 14.45 uur op de snelweg een conflict hebben gehad met twee mannen in een zwarte Volkswagen Polo.

Kort daarna is hij op de kruising van de Stationsstraat en de St. Bernaertsstraat in Oudenbosch door een van de mannen mishandeld. De politie zoekt getuigen van het voorval. Zij kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844 of 0800-7000 voo Meld Misdaad Anoniem.

Lang niet alle sport hoeft bij de NPO aldus de FOK!kers

Twee weken geleden startten we met de nieuwe rubriek 'FOK!sport discussie van de dag', daarin discussiëren we wekelijks over sport en de hot topics in de sportwereld. Vandaag blikken we nog even terug op die discussie van vorige week en morgen is er weer een vers onderwerp waarmee jullie het weekend in kunnen.

"Hoort sport bij de NPO?", was de centrale vraag van vorige week en de meningen waren (uiteraard) weer verdeeld maar een veel gelezen opinie was toch wel dat grote evenementen bij de NPO horen. Heywoodu plaatst daar ook meteen een veel gehoorde klacht over sport en de NPO bij. "Ja, grote evenementen horen bij de publieke omroep, mits men het op een goede manier in beeld weet te brengen. Dat lukt bij een WK voetbal en grote wielerwedstrijden bijvoorbeeld prima, maar bij de Olympische Spelen dan weer niet - daar ligt de aandacht vooral op 'het verhaal' en heel veel praten, in plaats van de enorme hoeveelheid sport te laten zien", aldus de hoofdredacteur van FOK!sport.

"Grote toernooien (EK/WK voetbal, Tour de France, Wimbledon, OS) mogen wmb wel op de publieke zenders. Kleinere evenementen in dezelfde sport (giro d'italia, roland garos) kunnen op de commerciële zenders", zo vult _UserName_ hierop aan.

Daarnaast ontstond er al snel een discussie waar de grens zou moeten liggen van wat de NPO wel en niet moet uitzenden. SiGNe is daarin vrij uitgesproken: "Niks mis met sport op de NPO maar commerciële sporten mogen wat mij betreft naar de commerciële omroepen. Voetbal en wielrennen zijn daar goede voorbeelden in." TargaFlorio zocht daarbij naar meer duidelijkheid: "Wat is een commerciële sport? Je noemt wielrennen maar bijvoorbeeld uitzendrechten van die sport vallen in het niets bij voetbal en bepaalde andere sporten." Er volgde meer verduidelijking: "Als sporters dikke salarissen krijgen kan je er vanuit gaan dat 't een commerciële sport is. Semi-prof. kan nog, daar valt Champions League onder? Ik kijk zelf nooit voetbal."

Also-von-Oder vond duidelijk dat sport eigenlijk niet bij de commerciëlen thuishoort. "De sporten overlaten aan de commerciëlen is funest voor de sportbeleving van de thuiskijkers. Reclames tussen de wedstrijden door is allerverschrikkelijkst. Sport achter een decoder moeten we ook niet willen." Hij nuanceert dit direct met een aanvulling. "Aan de andere kant zijn er ook veel sporten die mij (en velen met mij) ook niet echt interesseren... maar die sporten zijn ook weer voor iedereen verschillend. Voor voetballen wil ik tenminste de EK's en WK's kunnen volgen. De oefeninterlands, de kwalificaties, de beker en de Europa league en Champions League hoeven niet perse bij de publieken. Maar de samenvattingen van de eredivisie wel. En tennis? Van mij mogen ze naar de commerciëlen... maar dat zullen velen vast niet met mij eens zijn. Overigens alleen de Tour de France bij de publieke omroep, maar de Giro en de Vuelta wel bij de Commerciëlen... maar niet achter een decoder."

Dit zorgt natuurlijk voor enige discussie. "Topsport staat stijf van de reclame maar een commercial tussendoor is ineens een probleem? Als jij voetbal wil volgen neem je ergens een abonnement, mij (en heel veel met mij) interesseert het nl geen zak. Ik hou van andere sporten en daar moet ik ook gewoon voor betalen om te kunnen kijken. De NPO kan prima sportprogramma's maken zonder dure voetbalrechten te kopen", aldus the-eye.

Donderkonijn geeft aan dat sport bij de commerciëlen niet altijd tot z'n recht komt. "Lets not. Remember Talpa en voetbalrechten? Wat hebben we daarvan geleerd? Ik vind het al erg genoeg dat Ziggo zo'n monopolie op de F1 heeft. Gelukkig zijn daar wegen omheen." Maar er zijn natuurlijk ook mensen zeer tevreden over verslaggeving daar. "F1 vind ikzelf erg goed geregeld op Ziggo. En destijds bij SBS6 ook trouwens, de races werden altijd on-onderbroken zonder reclame tussendoor uitgezonden. Ja, je moet nu wel een Ziggo abonnement hebben maar je kan opzich ook een account delen zodat er meerdere mensen online kunnen kijken. En met F1 is er niet veel alternatief verder op TV, BBC zendt niet meer uit en RTL+ zendt rustig 5 minuten lange reclameblokken uit tijdens de race...plus Duits saai commentaar. Maar de F1 is ook in dat gat gesprongen, je kan de races ook online volgen, heb je zelfs toegang toe allle onboard camera's enzo", aldus SiGNe.

Iedereen bedankt voor het deelnemen aan de tweede editie van 'FOK!sport discussie van de dag', morgen komt er nieuwe editie online.

Lang niet alle sport hoeft bij de NPO aldus de FOK!kers (Pro Shots / Jasper Ruhe)
Lang niet alle sport hoeft bij de NPO aldus de FOK!kers (Pro Shots / Jasper Ruhe)

Provincie roept op niet naar Waddeneilanden te gaan met Pasen

De provincie Groningen doet een oproep aan toeristen om met Pasen zoveel mogelijk thuis te blijven en niet naar de Waddeneilanden te gaan. Op deze manier moeten de risico’s voor eilanders en gasten, om besmet te raken met het coronavirus, zoveel mogelijk worden beperkt.

Eerder al deden de burgemeesters van Schiermonnikoog, Ameland, Terschelling, Vlieland en Texel deze oproep, in het verlengde van de landelijke richtlijnen van de regering en het RIVM. In een open brief op 17 maart lieten zij weten zij dat de horeca is gesloten en het gezamenlijk reizen op de boot wordt afgeraden. Zwaarwegend argument is dat de medische voorzieningen niet onnodig op de proef moeten worden gesteld. De huisartsenzorg op de eilanden mag niet onder druk komen.

Gelukkig hebben we nog foto's ... De vuurtoren op Texel (Foto: FOK!)
Gelukkig hebben we nog foto's ... De vuurtoren op Texel (Foto: FOK!)

Man opgepakt voor beledigen boa's en agenten

De politie heeft woensdagavond rond 20:40 uur in Tilburg een man opgepakt. Boa's hadden de man in de Montgomerystraat aangesproken op het overtreden van de coronamaatregelen, en daar was hij het niet mee eens. Volgens hem waren de boa's maar 'snotneuzen' en een 'kankerwijf'. Hierop riepen de boa's de assistentie in van de politie. 

De boa's deden aangifte tegen de man en de politie hield de 38-jarige man, zonder vaste woon- of verblijfplaats, aan. Ook dat stond de man niet aan en ook de agenten kregen een scheldkanonnade over zich heen. Op het moment dat hij doorkreeg dat hij de nacht op het bureau mocht doorbrengen vond hij dat ook maar onzin en overdreven. Hij weigerde verder mee te werken aldus de politie. 

Afbeelding: Politie
Afbeelding: Politie

Nieuwe sluisdeuren Lauwersoog vriendelijk voor vissen

Het vervangen van de sluisdeuren in Lauwersoog is afgerond. Vier houten stormvloeddeuren van zestig jaar oud zijn vervangen door stalen deuren, die minimaal honderd jaar mee moeten gaan. Niet alleen de scheepvaart profiteert van de moderne sluisdeuren, ook vissen kunnen vaker de oversteek maken van de Waddenzee naar het Lauwersmeer en andersom.

Mechanisme
De provincie Groningen is beheerder van de Robbengatsluis en de vaarweg Reitdiep. De Robbengatsluis is een scheepvaartsluis en vormt samen met de Cleveringhsluizen (afwateringssluis) een grens tussen de Waddenzee en het Lauwersmeer. Normaal kunnen vissen alleen oversteken als een schip via de sluis wordt verplaatst (schutten). In de nieuwe sluisdeuren is een mechanisme aangebracht, waardoor water makkelijk de sluis in en uit kan stromen. Zo kan er eenvoudig vaker worden geschut, zonder oversteek van een schip en aanpassing van het waterpeil.

Zender
Om te onderzoeken of de vissen ook gebruik maken van de sluis, krijgen vissen een zender. Een antenne op de sluis registreert elke vis die langs zwemt. De extra schuttingen vinden vooral 's nachts in het voor- en najaar plaats, als de vissen zich verplaatsen om eitjes te leggen. De vissen worden met speciale lokstroompompen naar het zoete water gelokt.

Vissen voor Verbinding
De vismigratievoorziening in de Robbengatsluis is een van de initiatieven voor trekvissen (zoals de zeeforel, paling, winde en stekelbaars) om te migreren tussen de Waddenzee, het Lauwersmeer en de achterliggende wateren. Vissen voor Verbinding is een initiatief van beheerders, overheden en natuurbeschermingsorganisaties.

Nieuwe CAO in voortgezet onderwijs

Vakbonden en werkgevers hebben een akkoord bereikt over een nieuwe CAO in het onderwijs. De lonen stijgen met 3,35 procent.

Volgens vakbond CNV Onderwijs worden de lonen met terugwerkende kracht per 1 maart verhoogd met 2,75 procent. Daarnaast krijgt het onderwijzend personeel met een fulltime contract eenmalig 750 euro. Ook wordt de eindejaarsuitkering verhoogd.

De nieuwe CAO, die geldig is tot 2 januari 2021, moet nog wel goedgekeurd worden door de vaksbondsleden.

Massale knokpartijen in Streets of Rage 4-trailer

Ontwikkelaar DotEmu heeft een nieuwe trailer gedeeld voor de aankomende Streets of Rage 4 en toont daarin, naast massale chaotische knokpartijen, een aantal interessante elementen. Zo komen we erachter dat álle personages uit eerdere games speelbaar zijn in "retro-look", inclusief oude rotten als Skate en Max maar ook bonus-personages zoals Shiva.

Daar komt bij dat alle originele soundtracks uit eerdere games te horen zijn. In totaal zijn er straks maar liefst 17 speelbare personages te kiezen. Streets of Rage 4 kan in online co-op gespeeld worden met 2 spelers of lokale co-op met (maximaal) 4 spelers. Uit de trailer wordt eveneens duidelijk dat de 'special' uit de eerste Streets of Rage ook terugkeert, waarbij de speler een beroep kan doen op hulptroepen van de politie die een bombardement uitvoeren op het speelveld en daarmee alle zichtbare vijanden van de kaart veegt.

De Franse ontwikkelstudio DotEmu heeft de afgelopen jaren geluisterd naar feedback en kritieken vanuit de Streets of Rage-fanbase en lijkt van het vierde deel een waardige opvolger te maken. Als groot liefhebber van de oudere Sega-games kijk ik persoonlijk in ieder geval ontzettend uit naar de release van deze beat 'em up. Streets of Rage 4 moet deze lente verschijnen voor PlayStation 4, Xbox One, pc en Nintendo Switch. De game gaat 24,99 dollar kosten, waarschijnlijk hetzelfde bedrag ook in euro's.

Drie kleine regelwijzigingen in het voetbal

De International Football Association Board voert per 1 juni drie regelwijzigingen door in het voetbal.

Bij onopzettelijk hands in een aanvallende situatie dan wordt dit voortaan alleen bestraft indien hier vrijwel direct een doelpunt op volgt.

Indien bij een strafschop de doelman te vroeg beweegt maar de bal gaat, zonder aanraking door de doelman, niet in het doel dan volgt geen herkansing. Ook krijgt de doelman slechts een waarschuwing in plaats van een gele kaart.

Als de VAR een situatie als ‘subjectief’ beschouwd dan wordt van de scheidsrechter verwacht dat hij de situatie opnieuw bekijkt via de beelden.

Man vanuit het niets mishandeld en gestoken; politie zoekt getuigen

Een 21-jarige man uit Hoofddorp is woensdagavond tegen middernacht het slachtoffer geworden van een mogelijke beroving met geweld. De Hoofddorper liep hierbij meerdere verwondingen op waaronder een steekwond in zijn buik.

Het slachtoffer liep tegen 00:00 uur al bellend met zijn vriendin vanuit de Dussenstraat rechtsaf de Fanny Blankers-Koenlaan op. Toen de man de hoek omging, zag hij vier mannen staan. Het viertal sprak de Hoofddorper aan en sloeg hem daarna vanuit het niets in elkaar. De vriendin van het slachtoffer hoorde daarna niets meer van haar vriend en trof hem aan op de Fanny Blankers-Koenlaan. Onderweg naar het ziekenhuis werd de politie gealarmeerd die een zoekslag maakte in de omgeving. Hier werden de mannen niet meer aangetroffen.

Agenten hoorden in het ziekenhuis van de vriendin dat haar vriend vermoedelijk beroofd was en geopereerd werd. Rond 02.00 uur sprak de politie met het slachtoffer. De Hoofddorper gaf aan dat 1 man een donkere huidskleur heeft, 1 een licht getinte huidskleur en 1 heeft kort haar. De vierde man kon hij niet omschrijven. Of zijn belagers iets buit hebben gemaakt, is nog niet bekend. Ook verklaarde het slachtoffer dat het viertal na de (poging) beroving in een donkere auto zijn gestapt.

De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

John Cena teaset volgende rol als superheld

Na een rol te hebben in het vervolg op de superheldenfilm Suicide Squad, deelde acteur en worstelaar John Cena gisteren uit het niets een mogelijk volgend superheldenproject van hem aan. Op Instagram plaatste hij een afbeelding van stripboekfiguur X-O Manowar.

Het stripfiguur is een bekende in de comics van uitgever Valiant Comics, die eerder deze maand met Bloodshot een eerste verfilming van een van hun stripboekhelden lanceerde. Naast de afbeelding heeft Cena geen begeleidende tekst bij de post gevraagd, dus voor nu blijft het nog tasten in het duister of hij ook daadwerkelijk X-O Manowar gaat spelen. 

X-O Manowar zijn echte naam is Aric of Dacia, kroonprins van het door oorlog verscheurde Visigoth. Na een brute ontmoeting met de mysterieuze vijand The Vine is Dacia een gevangene op een voor hem onbekende planeet. Zijn enige hoop om naar zijn familie terug te keren en hen te redden van slavernij is om een ijzersterk pantser aan te trekken met zeer grote vernietigende mogelijkheden.

X-O Manowar

Magneetzweeftrein maakt Brussel of DŁsseldorf binnen half uur bereikbaar

De hyperloop (een snelle magneetzweeftrein in een luchtdrukbuis) kan de reistijd tussen Amsterdam en andere steden zoals Duisburg, Düsseldorf of Brussel aanzienlijk verkorten, naar minder dan 30 minuten. Daarmee kunnen mensen vanuit een veel groter gebied, binnen of buiten Nederland, dagelijks voor hun werk op en neer reizen. Dit blijkt uit een verkennend onderzoek dat in opdracht van de provincie Noord-Holland is uitgevoerd.

Gedeputeerde Jeroen Olthof: “We weten dat mensen bereid zijn om voor hun werk van deur-tot-deur maximaal 1 uur te reizen. Met zo’n supersnelle hyperloop wordt het ineens mogelijk om binnen die tijd veel grotere woon-werkafstanden af te leggen. Dat klinkt veelbelovend. Daarom gaan we overleggen met andere overheden en partijen om dit onderzoek verder te brengen.”

Hyperloop
De hyperloop is een transportsysteem waarbij mensen en goederen via een luchtdrukbuis op zeer hoge snelheid - tot 1000 kilometer per uur - vervoerd kunnen worden. Het concept is in 2012 geïntroduceerd door Elon Musk (oprichter van het bedrijf Tesla) en sinds 2016 verder ontwikkeld door het Nederlandse Hardt Hyperloop.

Hardt heeft in opdracht van de provincie onderzocht welke rol de hyperloop zou kunnen spelen bij een ontwikkeling, waarbij de groei van het aantal inwoners en bedrijven tot 2040 zoveel mogelijk in en rond Amsterdam wordt opgevangen. Er is gekeken naar het effect van snelle hyperloop-verbindingen vanaf Amsterdam op 5 routes: naar Groningen, Den Haag, Düsseldorf, Frankfurt en Parijs.

Resultaten onderzoek
De hyperloop kan Amsterdam niet alleen met de rest van Nederland, maar met heel Europa verbinden. Uit de resultaten blijkt dat de komst van een hyperloop goed is voor de economie van de metropoolregio Amsterdam. Belangrijke economische gebieden zoals het Duitse Ruhrgebied zijn van deur-tot-deur binnen een uur te bereizen. Daarmee komen woon-werkafstanden in een heel ander perspectief te staan.

Door korte-afstandsvluchten te vervangen door een hyperloop-verbinding is het voor Schiphol mogelijk op een duurzame manier internationale routes naar Düsseldorf, Frankfurt, Brussel of Parijs aan te bieden. Als dat deel van de korteafstandsvluchten komt te vervallen, biedt dit meer ruimte voor langere (intercontinentale) vluchten.

Vervolg
De hyperloop biedt de Noord-Holland veel mogelijkheden. Daarom gaat de provincie de komende tijd samen met andere partijen verkennen of er een vervolgonderzoek naar de hyperloop moet komen.

Automobilist verleent geen voorrang en rijdt fietser dood

Bij een verkeersongeval op de kruising van de Deldenseweg met de Veldslagweg in Vorden is woensdagmiddag een 66-jarige fietser uit Ruurlo om het leven gekomen. Een 30-jarige man uit Vorden reed rond 16.00 uur in zijn personenauto over de Deldenseweg in de richting van Vorden.

Hij verleende op de kruising met de Veldslagweg geen voorrang aan de fietser die voor hem van rechts kwam. Hierdoor ontstond een aanrijding waarbij de fietser uit Ruurlo zwaar gewond raakte. De man werd gereanimeerd maar dat kon zijn leven niet meer redden. Hij overleed ter plekke.

De automobilist en zijn twee passagiers raakten niet gewond. De automobilist is aangehouden en van hem is een bloedmonster afgenomen. De uitslag hiervan is over enige tijd bekend. De man is na verhoor in vrijheid gesteld. De Verkeers Ongevallen Analyse (VOA) van de politie doet onderzoek naar de exacte toedracht van het ongeval.

Bijbelse borden uit 17de-eeuws Enkhuizen gerestaureerd

De provincie Noord-Holland heeft vijf 17e eeuwse schotels laten restaureren. Vier schotels hebben een identieke beschildering van Christus aan het kruis. Archeologie West-Friesland vond de borden tijdens een onderzoek in Enkhuizen.

In 2018 voerde Archeologie West-Friesland in opdracht van woningcorporatie Welwonen een archeologisch onderzoek uit op de percelen Westeinde 88-90 in Enkhuizen. Deze locatie, lokaal ook bekend als de bollenschuur van ‘Tulpe Piet’, werd ontwikkeld voor 26 huurappartementen. Op het perceel vonden de archeologen een oude waterput met afval van de bewoners uit de Gouden Eeuw. De put bevatte veel voorwerpen van keramiek, die dateren tussen circa 1625 en 1680.

Wat de inhoud van de waterput echt bijzonder maakte, waren vijf  Nederlandse schotels met Bijbelse voorstelling. Vier schotels hebben een identieke beschildering van Christus aan het kruis met aan weerszijden Maria en Johannes de Evangelist. Het vijfde bord toont het offer van Abraham.

Wat deze vondst extra bijzonder maakt is dat deze informatie verschaft over de gebruikers van de schotels. Dit is bij museale stukken zelden het geval. De bijbelse borden duiden op de katholieke gemeenschap die in het protestantse West-Friesland tijdens de opstand wel hun geloof mocht belijden, maar dit vooral binnenskamers diende te doen. Om dit geloof in huis te uiten, tooiden zij hun woning met de Bijbelse voorstellingen.

Onder de vondsten uit de waterput bevinden zich nog meer voorwerpen met religieuze afbeeldingen, zoals twee Delftse bordjes met Bijbelse taferelen en een pot van roodbakken aardewerk met de tekst ‘Eerdt God anno 1668’. De schotels zijn zeer waarschijnlijk gemaakt in het atelier van Willem Jansz Verstraeten (tot 1655) of zijn zoon Gerrit Willemsz Verstraeten (1642-1657) in Haarlem. Omdat de schotels zo bijzonder zijn heeft de provincie Noord-Holland ze bij het restauratieatelier Restaura in Heerlen laten restaureren.

Op de website van Huis van Hilde staat meer informatie over de borden en wordt stilgestaan bij bijzondere details.

Zevenklapper met fraaie volley voor Istiklol bij seizoensstart Tadzjikistan

Er is sport en er zijn beelden van, dus we gaan het gewoon melden, want alleen maar afgelastingen en uitgestelde wedstrijden worden ook een beetje eentonig. De Ligai olii Tojikiston is begonnen en dan weten we allemaal wat dat betekent: de Eredivisie van Tadzjikistan!

We zaten er met z'n allen op te wachten na de Super Cup-kraker tussen recordkampioenen Istiklol en de noordelijke uitdagers Khujand en met name de hoofdstedelijke titelverdedigers stelden niet teleur. Istiklol begon de jacht op de negende titel, en de zevende op rij, met een heuse zevenklapper op bezoek bij stadsgenoot Dushanbe-83.

Het verhaal van Dushanbe-83 zal wel grotendeels bekend zijn: de club eindigde vorig jaar onder leiding van clubtopscorer Elchibek Rashidbekov als derde in de Tadzjiekse Jupiler League na een felle strijd met Parvoz Bobojon Ghafurov, Eskhata Khujand en natuurlijk het flink weggezakte Ravshan Kulob - waarbij laatstgenoemde in 2012 en 2013 als laatste club nog de landstitel pakte vóór Istiklol de macht overnam, het lijkt nog zo kort geleden.

Enfin, met maar liefst vijf Ghanezen in de selectie betreed Dushanbe-83 voor het eerst de hoogste competitie, maar dat begon dus niet zo lekker tegen de grootste club van allemaal. Zo opende de Turkmeens international Wahyt Orazsähedow de score in de werkelijk zeikende regen met een bal die via de paal het doel betrad en ook via de paal er weer uit stuiterde, waarna Manuchekhr Dzhalilov - wie anders? - met een heerlijke bal de 0-2 erin volleerde.

Nog voor rust sloeg de vlam in de pan: er werd geduwd, geschreeuwd en Alisher Ergashev (Dusbanbe-83) én de jonge international Ehson Panjshanbe (Istiklol) konden vertrekken. Kort na rust kreeg Alisher Dzhalilov, familie van, de bal tegen zijn kneiter en zo zorgde hij met het nodige geluk voor de 0-3. Recordinternational Manuchekhr Dzhalilov liet een kwartier later de volgende goal optekenen dankzij een heerlijke vrije trap die hij recht in het doel ramde.

Een minuut of vier later kwam de bal voor de voeten van alleskunner Manuchekhr terecht en hij completeerde zijn hattrick met de 0-5. Iskandar Dzhalilov, neef van Manuchekhr en Alisher, legde de bal bij de ook al jonge international Sheriddin Boboev neer en hij maakte de 0-6. De Tadzjiekse verpersoonlijking van het nummer 14, men noemt hem ook wel de Cruijff van Dushanbe, legde in de laatste minuut op uiterst subtiele wijze de bal nog eens in het net voor de 0-7 eindstand.

Uitslagen Ligai olii Tojikiston
Lokomotiv-Pamir - Fayzkand 2-2
Khatlon - Istaravshan 2-1
Kuktosh - Regar-TadAZ 0-0
CSKA Pamir Dushanbe - Khujand 1-3
Dushanbe-83 - Istiklol 0-7

De hoogtepunten van de wedstrijd

Mycotoxinen in voedselketen van mens en dier in beeld

Schimmels kunnen stoffen maken die hen beschermen tegen bacteriën en andere schimmels. Deze zogenoemde mycotoxinen kunnen in voedsel en diervoeder terechtkomen. Als mensen of dieren mycotoxinen binnenkrijgen, kan dat schadelijk zijn voor hun gezondheid. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft een overzicht gemaakt van mycotoxinen die wereldwijd voor kunnen komen in voedsel en diervoeder. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) kan deze informatie gebruiken voor het opsporen van mogelijke nieuwe mycotoxinen in voedselproductieketens.

Er bestaan veel verschillende mycotoxinen. Van tientallen typen is eerder al beoordeeld of ze een risico vormen voor de gezondheid. Van een groter aantal is niet bekend in welk voedsel ze voorkomen, of ze schadelijk zijn en zo ja, bij welke hoeveelheid. Het RIVM heeft de informatie die bekend is over mogelijke mycotoxinen in voedsel en diervoeder bijeengebracht en in een database gezet.

Het overzicht bevat onder andere informatie over de maximaal toegestane hoeveelheden van mycotoxine op producten (maximale limieten). Ook informatie over in welke producten een mycotoxine aangetroffen is en, voor zover bekend, welke schadelijke effecten ze kunnen hebben, staat in de database.

Voor het overzicht is informatie gebruikt van de nieuwste evaluaties van internationale organisaties die risicobeoordelingen doen, zoals de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA). Daarnaast is in de wetenschappelijke literatuur nagegaan in welke producten, voedsel en diervoeder, de beoordeelde mycotoxinen wereldwijd voor kunnen komen. De mycotoxinen waarvoor de hoogste concentraties werden gevonden, zijn apart op een rij gezet. Van deze mycotoxinen zijn ook de schadelijke effecten opgezocht en opgenomen in de database, voor zover die bekend zijn. Het is nog onbekend of al deze mycotoxinen ook daadwerkelijk voorkomen in levensmiddelen en diervoeders die beschikbaar zijn in Nederland.

Politie zoekt getuigen van mishandeling schaap in Rijswijk

De politie is op zoek naar getuigen van de mishandeling van een schaap. Op woensdag 8 april ontvingen de meldkamer rond 19.15 uur een melding aan de Delftweg in Rijswijk. De bewoner van een boerderij had in het weiland een overleden schaap zwaar toegetakeld aangetroffen. De politie heeft een onderzoek gestart en komt graag in contact met getuigen.

Langs de Delftweg staat een hek, wit van kleur wat toegang verleent tot het weiland. Tramlijn 1 richting Delft en Scheveningen rijdt hier langs. Mogelijk zat u tussen 14.15 en 18.30 uur in tram 1 en heeft u als trambestuurder, reiziger of voorbijganger wat verdachts gezien. Mensen die informatie hebben kunnen contact opnemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Noodzakelijke reizigers opgelet: Paasweekend vol werkzaamheden

Reizigers die tijdens de paasdagen noodzakelijkerwijs de trein nemen - zoals medisch personeel, mantelzorgers, schoonmakers en vakkenvullers - moeten alert zijn op werkzaamheden in het komende Paasweekend. ProRail werkt bijvoorbeeld tussen station Zaandam en Amsterdam Sloterdijk en bij Zwolle aan verbeteringen en onderhoud van het spoor. Mensen die niet per se de (internationale) trein hoeven te nemen, wordt verzocht dat niet te doen.

Verder zijn er ook bij station Eindhoven Centraal, Tilburg en Den Bosch werkzaamheden. Tussen Leiden en Den Haag Centraal en rond Dordrecht wordt ook aan het spoor gewerkt. Voor niet-noodzakelijke reizigers maakt dit niet uit, zij worden sowieso niet in de trein verwacht. Het kabinet heeft gisteren nogmaals benadrukt dat het belangrijk is om anderhalve meter afstand van elkaar te houden. Dat kan niet in te volle treinen: de trein en het vervangend busvervoer zijn daarom even geen uitje.

Klik hier voor een compleet overzicht van werkzaamheden of kijk in de reisplanner-app.

Reis alleen als het echt noodzakelijk is (Foto: FOK!)
Reis alleen als het echt noodzakelijk is (Foto: FOK!)


MotoGP-races Mugello en Barcelona ook uitgesteld

Echt verrassend is het niet, maar het MotoGP-seizoen gaat ook eind mei niet van start. Na het afgelasten van de Grand Prix van Qatar, het uitstellen van Spanje en Frankrijk en het verplaatsen van Argentinië en de VS zijn nog twee races uitgesteld.

Op 31 mei stond de Grand Prix van Italië gepland op het circuit van Mugello, een week later gevolgd door de Catalaanse Grand Prix in Barcelona. Door beiden staat voorlopig een potloodstreepje: ze zijn uitgesteld, tot wanneer is nog niet bekend. De openingsrace staat nu op 21 juni gepland op de Sachsenring in Duitsland, een week later gevolgd door de TT in Assen.

De baas van MotoGP-organisator Dorna, Carmelo Ezpeleta, liet eerder al weten erg tevreden te zijn als er dit seizoen nog tien races gehouden kunnen worden, de helft van het geplande aantal. Dorna kwam ook al met een financieel steunpakket om de privéteams in de MotoGP en alle teams in de Moto2 en Moto3 er doorheen te helpen, een pakket dat in elk geval tot en met juni staat.

Man uit het niets neergeschoten in Alkmaar

Op dinsdagochtend werd een 36-jarige man uit Alkmaar in een woning aan de Waalstraat in zijn been geschoten. De politie doet onderzoek naar het schietincident en is op zoek naar getuigen.

Rond 11.50 uur opende het slachtoffer de voordeur en voor zijn neus stond een voor hem onbekende man. Plotseling schoot de onbekende man de Alkmaarder in het been en ging de schutter er via de achterzijde van het trappenportaal vandoor. De politie werd gealarmeerd en maakte een zoekslag in de omgeving. De verdachte werd echter niet meer aangetroffen. Het slachtoffer werd met de ambulance naar het ziekenhuis vervoerd, nadat de brandweer geassisteerd had met een hoogwerker: het slachtoffer woont op de vierde etage en er is geen lift aanwezig in het pand. 

Van de dader is het volgende signalement bekend: het gaat om een man met een licht getinte huidskleur; hij is tussen de 20 en 30 jaar oud en ongeveer 1,80 meter lang. Hij heeft een normaal postuur, droeg een rood shirt en heeft donker kortgeschoren haar. Verder droeg de dader een mondkapje.

Getuigen worden verzocht contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Inspectie waarschuwt tegen alternatieve corona-testen en corona-behandelingen

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) waarschuwt tegen alternatieve testen op het coronavirus die geen wetenschappelijke basis hebben. Ook voor alternatieve behandelingen tegen besmetting met het coronavirus of tegen de ziekte COVID-19 is geen enkel wetenschappelijk bewijs: ze werken niet. De inspectie maant ‘genezers’ die hiervan gebruik maken daar onmiddellijk mee te stoppen. Ook moeten zij geen onjuiste en misleidende uitspraken meer doen over alternatieve testen of behandelingen.

De inspectie heeft verschillende signalen gekregen over alternatieve testen en behandelingen. Bijvoorbeeld:

  • het vasthouden van edelstenen, buisjes of elektroden
  • homeopathische middelen
  • het alternatief ‘testen’ van bloed, speeksel of urine
  • het meten van trillingen, golven of energiebanen

Onbetrouwbaar
Al dit soort methodes zijn onbetrouwbaar en leveren een vals resultaat op. Cliënten worden ten onrechte ongerust, of juist ten onrechte gerustgesteld. Dat laatste levert gevaar op als mensen zich dan niet meer aan de richtlijnen houden over handen wassen, in de elleboogholte hoesten/niezen en 1,5 meter afstand houden.

Valide testen via arts of GGD
Alleen testen die via een arts (huisarts, ziekenhuis, verpleeghuis of GGD) worden uitgevoerd, zijn betrouwbaar. Behandelingen en medicijnen om van besmetting met het coronavirus te genezen, zijn er helaas nog niet.

Verboden
Reclame voor niet-geregistreerde medicijnen met een claim over de werking tegen een ziekte of aandoening is verboden. Ook is het verboden mensen af te houden van reguliere zorg als dat schade voor de gezondheid kan opleveren. De inspectie treedt daar tegen op als daar aanleiding voor is.

FOK! Wat een weer: zonnig en iets koeler

Vanmorgen vroeg is het op veel plaatsen nevelig met vooral in het noordwesten ook enkele mistbanken. Verder komen er vanmorgen plaatselijk ook wolkenvelden voor, maar verder is er veel ruimte voor de zon. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 13°C in het Waddengebied tot 23°C in het zuidoosten. De wind is overwegend matig uit richtingen tussen noord en oost.

Komende nacht is het vrijwel onbewolkt en in het noorden kan er opnieuw nevel en grondmist ontstaan. De minima liggen tussen -1°C in het noorden en 8°C in het zuidwesten. De wind is oost tot noordoost en is zwak tot matig.

Vrijdag overdag is er sluierbewolking waar de zon over het algemeen gewoon doorheen schijnt. De middagtemperatuur loopt uiteen van 12°C in het Waddengebied tot 21°C in het zuiden. De wind is oost tot noordoost en zwak tot matig. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Ergens in Nederland (Foto: Interpretatie)
Ergens in Nederland (Foto: Interpretatie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #49
review
Ghost of Tsushima
review
F1 2020
special
Random Pics van de Dag #48
special
Alleen maar lollige hondenplaatjes
special
Maandag Musthaves #1 - Wat mag er niet ontbreken bij het wandelen?
©FOK.nl e.a.