IJscrossers strijden om winst op rotslecht ijs

IJscross, een sport gedomineerd door Red Bull met tegenwoordig een eigen, officieel WK. In maart werd in het Russische Igora een ATSX 500-race gehouden, wat de voorlaatste race van het seizoen moest zijn, maar de grote finale in Moskou werd wegens de coronacrisis afgelast.

Het seizoen zit er dus op, maar we kunnen nog prima even naar de races in Igora kijken. De 500-races zijn één niveau lager dan de grote 1000-races, die tot vorig seizoen bekend stonden als 'Red Bull Crashed Ice', maar er zijn punten te verdienen voor het WK en er doen dan ook wel wat toppers mee.

Helaas waren de Amerikaan Cameron Naasz en de Canadees Kyle Croxall er niet. Zij stonden op gelijke hoogte in het WK en dat bleef ook zo, waardoor Naasz op onderling resultaat voor de vierde keer de wereldtitel kreeg toebedeeld, met zoals gebruikelijk een Croxall - nu Kyle, soms broer Scott - op de tweede plek.

Achter de twee vrienden en kemphanen volgden de Oostenrijkse broers Luca en Marco Dallago, die wél in Igora waren en streden om de winst. Bij de vrouwen ging de Canadese Jacqueline Legere er weer met de titel vandoor, voor de Amerikaanse Amanda Trunzo. Derde werd Anaïs Morand uit Zwitserland, de hoogstgeplaatste vrouw die in Igora aanwezig was.

De race in Rusland was al twee keer uitgesteld wegens warm weer en ook nu was het ijs bijzonder slecht, maar dat mocht de pret niet helemaal drukken. Alles tot de kwartfinales werd afgelast en het ijs zat vol met verfstrepen om de onmogelijke plekken te markeren, waarna er toch geracet kon worden. Er is toch niks te kijken verder, dus geniet!

De hoogtepunten uit Igora