Fantastische slotfase massastart op WK biatlon

In het Italiaanse Antholz is het wereldkampioenschap biatlon voor de vrouwen afgesloten. Zondag stond met de massastart het laatste onderdeel op het programma en dat werd een bijzonder fraai slotstuk.

Met zestien dames schoot net iets meer dan de helft van het veld foutloos bij de eerste schietbeurt, terwijl de omstandigheden toch niet zo slecht waren. Julia Simon uit Frankrijk pakte de leiding, onder meer favorieten Hanna Öberg, Dorothea Wierer, Marte Olsbu Røiseland en Denise Herrmann gingen één keer de fout in.

Bij de tweede schietbeurt was het definitief klaar voor Lisa Vittozzi, die na twee missers in de eerste nu zelfs álles mis schoot. Katharina Innerhofer uit Oostenrijk pakte samen met Simon de leiding met nog vijf treffers, op zeven tellen gevolgd door de foutloze Monika Hojnisz. Daarachter voerden Herrmann, Wierer en Öberg een groepje aan die weer aan had gesloten, Røiseland miste nog eens en viel flink terug.

Simon bleef na de derde schietbeurt als enige foutloos en nam de leiding, Öberg trof ook vijf keer doel en volgde op tien seconden. Wierer ging één keer de mist in en sloot tien seconden achter Öberg aan, terwijl Hojnisz met één misser op plek vier lag. Herrmann miste maar liefst vier keer en viel ver terug, Røiseland klom ondertussen op naar de negende stek, achter landgenote Tiril Eckhoff en de Finse veterane Kaisa Mäkäräinen.

Bij de laatste schietbeurt gaf Simon het met twee missers alsnog weg, ook Öberg schoot er twee naast. Wierer schoot één misser, maar dat was genoeg om de leiding te nemen. Røiseland schoot vijf keer raak en dook vijftien seconden na Wierer de slotronde in, maar dat gat begon ze in rap tempo dicht te skiën. In de slotfase sloot Røiseland aan en niet veel later brak ze Wierer definitief met een zinderende aanval.

Het leverde Røiseland haar zevende medaille van het WK op: ze stond op elk onderdeel op het podium, won twee keer brons en maar liefst vijf keer goud. Wierer pakte het zilver, Öberg hield Hojnisz van zich af en veroverde met brons dan toch nog een medaille.