Vierschansentournee gaat naar zinderende ontknoping

De Vierschansentournee krijgt dit seizoen een bijzonder spannende ontknoping. In het Oostenrijkse Innsbruck werd zaterdag de derde wedstrijd gesprongen en daar veranderde behoorlijk wat in het klassement.

In de eerste ronde op de prachtige Bergisel ging het tussen twee man: de Noor Marius Lindvik, winnaar op Nieuwjaarsdag in Garmisch-Partenkirchen, en de Pool Dawid Kubacki, die in Oberstdorf en Garmisch derde werd. Lindvik was nét de betere van de twee, de Noor Johann André Forfang volgde op enige afstand, met onder meer oud-kampioenen Peter Prevc en Gregor Schlierenzauer én Prevc' jongere broertje Domen in het kielzog. Tourneeleider Ryoyu Kobayashi viel met plek dertien tegen, net als nummer twee Karl Geiger met zelfs de 23e plek.

Met een uitstekende sprong wist Geiger zich in de finale wel flink naar voren te springen: hij werd achtste, nadat onder meer Domen én Peter Prevc terugvielen. Forfang moest genoegen nemen met plek zeven, Schlierenzauer leverde een plek in en de Duitser Stephan Leyhe steeg van zeven naar vijf. Oud-kampioen Stefan Kraft wist van de achtste naar de vierde plek te klimmen, Daniel André Tande uit Noorwegen ging zelfs van twaalf naar drie.

Om de winst was het spannend, maar Kubacki en Lindvik sprongen precies evenveel punten bij elkaar met hun tweede sprong, waardoor de Noor de dagwinst pakte. Tande completeerde het podium, een mooie terugkeer nadat hij enige tijd matig presteerde: een voorspringer ging in Klingenthal onderuit en diens ski blesseerde de enkel van Tande.

In het klassement heeft Kubacki zonder een zege de leiding overgenomen. Sinds Janne Ahonen in 1999 won elke Tourneewinnaar minstens één van de vier wedstrijden. Lindvik staat op negen punten tweede, Geiger en Kobayashi volgen op ruim dertien punten en maken ook nog volop kans op de eindwinst. In het Oostenrijkse Bischofshofen vindt maandag aan het eind van de middag de ontknoping plaats.