Stadion Schalke 04 bomvol bij afscheid biatlete Dahlmeier

In het stadion van Schalke 04 in Gelsenkirchen was het zaterdag weer tijd voor het jaarlijkse moment waarop er wél een echt mooie sport gehouden werd: de Biathlon World Team Challenge stond op het programma, de achttiende keer dat de mooie biatlonstrijd gehouden werd.

Teams bestaan uit één man en één vrouw en het format kent tegenwoordig twee onderdelen. Eerst volgt een massastart over negen ronden, waarbij de vrouwen en mannen elkaar elke ronde afwisselen, met aan het einde van elke ronde een schietbeurt. Na een korte pauze volgt dan de achtervolging, met de starts gebaseerd op de achterstanden na de massastart. Wie als eerste over de finish komt wint de wedstrijd.

Voor bijna vijftigduizend man was het tevens het afscheid van een grootheid: de pas 26-jarige Laura Dahlmeier kondigde in het off-season aan dat haar carrière voorbij is, nadat ze alles wat er te winnen was gewonnen heeft vond ze het wel mooi geweest met de schijnwerpers, het was tijd voor iets anders. Samen met Erik Lesser zou ze afscheid nemen, maar Lesser werd ziek en werd vervangen door Philipp Nawrath, een generatiegenoot van Dahlmeier.

De massastart werd gewonnen door Dorothea Wierer en Lukas Hofer uit Italië, die het nét wisten te winnen tegen de fenomenaal schietende Dahlmeier - die pas deze week het langlaufen en schieten weer eens combineerde ter voorbereiding - en haar kompaan Nawrath. Marte Olsbu Røiseland en Vetle Sjåstad Christiansen namen in de achtervolging echter de macht over en wonnen met 25 seconden voorsprong op Anastasiya Merkushyuna en Dmytro Pidruchnyi uit Oekraïne.

Dahlmeier bracht zichzelf en Nawrath in prima positie voor de tweede plek, maar Nawrath gaf het weg en leek op weg naar plek drie. Dat zat er echter ook niet in: de Fransman Antonin Guigonnat, samen strijdend met Anaïs Bescond, vergalde het feestje door in de laatste meter zijn ski's voorbij die van de Duitser te steken, tot grote teleurstelling van het aanwezige publiek. Dahlmeier had de tranen in de ogen staan, maar gaf aan genoten te hebben van haar afscheid.